Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

lutka
Daffodil
Kamidianka

Dziewczyny, chodzi o usypianie na noc, czy w ciągu dnia, bo powiem szczerze, że to brzmi dosyć koszmarnie.

Ja też jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, Kuba na noc zasypia sam, maksymalnie 5 minut to trwa. W dzień też sam, szkoda tylko, że tak szybko się budzi :)

od 2 miesięcy sam zasnąl mi może 3 razy, ale codziennie wierzę ze może tym razem mu sie uda.

Jejku dziewczyny macie jakies pomysły czemu tak się dzieje?

no jak to czemu poprostu nigdzie dzieci nie czuja sie bezpieczniej niz u mamy na raczkach przyzwyczail sie do takiego sposobu zasypiania i sie go dopomina bi inaczej zasnac nie umie.

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

mama2
lutka
gunia43

Jak sobie przypomne, jak tak Maksio na mnie wisial, to az mnie ciary przechodza. Wcale nie bylam wtedy szczesliwa z tego powodu i odciski na dupsku mialam od siedzenia z cyckiem wywalonym na kanapie. Dobrze, ze mam juz to za soba.

nie no normalnie jestem w szoku! teraz się przyznajecie dopiero??? zaraz sieokaże ze tylko mamie2 karmienie sprawialo przyjemnosć. Normalnie az się lepiej poczułam :D bo jednak miałam lekkie wyrzuty ze nie odcekalam te 1,5 miesiąca odciągając, wtedy Mlody już potrafił ssać.

Lutka na to wychodzi ze tylko dla mnie to wielka przyjemnosc

Hej proszę nie zapominac o mnie..........mi tez to sprawia przyjemność.

http://s3.suwaczek.com/200905294980.png http://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a0.png?7187
http://s5.suwaczek.com/201202255180.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a1.png?829

Ewciaa
czy wasze maleństwa nie boją się jak im odciagacie z noska tym aspiratorkiem???
bo moja zuzka jak tylko to zobaczy to tak zaciska ręce oczy szerokie widze że sie strasznie boi, biedactwo moje, odkąd ma ten katar odciągam jej kilka razy dziennie i jest coraz gorzej

moja moze nie to ze sie boi ale strasznie nie lubi najczesciej placze jak jej to robie

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

katja79
lutka
ale na rękach tez nie uśnie

oooooooooooo no to sie zdziwilam :eyes:

no bo na raczkach to strzela oczami we wszytskie strony i świat sobie oglada, moze bylaby szansa na sen w pozycji poziomej ale jak jak jej nie znosi? ok juz nie truję, al epowiem Wam ze jak zbliza sie wieczor to wszytskiego mi się odechciewa na samą myśl ze znów ryk, i jęki :/

teraz to juz na prawde zmykam.

lutka
mama2
lutka

kiedy moje dziecko samo ze zmeczenia, czy w trakcie zabawy zacznie zasypiać???????????:karate:

wczoraj godzinę go usypiałam, dzisiaj około 40 min ech

a jak to usypianie wyglada?

różnie, przeważnie jedzenie, noszenie do odbeknięcia cos mu tam poszeptam, lub pośpiewam i do łozeczka. Tu jest albo ryk, albo wiercenie się i stękanie, wyciaganie smoka z buzi i zlosć ze go tam nie ma. Wkładam smoka, daję maskotke zeby łapki nią zajął, on się wierci i pokrzykuje. Układam go na boczku, bo czasem pomaga, nie ten bok to drugi. Wychodzę w międzyczasie z pokoju, nasluchuje czy za bardzo się nie drze.
Glaskanie nie pomaga, jak bardzo ryczy to na ręce, jak sie uspokoi to do łozeczka.
często na uspokojenie pomaga śpiewanie "żabki małej " :D
Oj rany to faktycznie caly rytual!!! MOzna sie zajechac. Trzymam Ltka kciuki, zeby to sie zmieilo.
U mnie tez tak bylo, ale na szczescie juz minelo samo jakos w lipcu i jest ok przewaznie.
Teraz np moj Maksik sie tak obzarl butla z kaszka, ze mu sie tak siarczyscie trzy razy ulalo, ze go przebrac musialam. A juz zasypial cholera!!!! NO a potem M jeszcze go wziol do odbicia, bo sie balam ze znow bede musiala przebierac, wiec wolalam, zeby byl w pionie. No i chepnal tak ze az czkawki strasznej dostal i po spaniu. Teraz wsadzilam go do fotelika. Mietoli pieluche, buja sie i slucha muzyki zadowolony. Oj czasami mam zlote dziecko. MOj maly maloman:-)

Kamidianka
gunia43
katja79

no ja Mai wlasnie teraz takie rozmiary kupuje i sa przyduze czekam az dorosnie bo 68 jakies juz jak z mlodszej siostry:D
A moj Maksio wyrasta z 62 powoli i 68 nosi. Tutaj chyba rozmiarowka wieksza, bo jakos nie wydaje mi sie ze od wszystkich sloneczek mniejszy..... Hmmmm.

Guniu wczoraj widziałam w H&M dresik, na fotce Maksia widziałam, ze ma identyczne spodenki. Czy kupowałaś właśnie jako dresik w tej sieci? Ile u Was to kosztuje? Bo u nas 79,99 zł.
Tutaj 19 euro. W sumie prawie tyle samo. A te spodenki to w spadku dostalam. Sa sprzed 4 lat. Ale tez HM. Dobrze wypatrzylas :-) Dodam, ze sa rewelacyjne. I po domu i na wyjscie. Wygodne i ladne. No i na jesien fajne bo cieplutkie.

mama2
lutka
mama2

a jak to usypianie wyglada?

różnie, przeważnie jedzenie, noszenie do odbeknięcia cos mu tam poszeptam, lub pośpiewam i do łozeczka. Tu jest albo ryk, albo wiercenie się i stękanie, wyciaganie smoka z buzi i zlosć ze go tam nie ma. Wkładam smoka, daję maskotke zeby łapki nią zajął, on się wierci i pokrzykuje. Układam go na boczku, bo czasem pomaga, nie ten bok to drugi. Wychodzę w międzyczasie z pokoju, nasluchuje czy za bardzo się nie drze.
Glaskanie nie pomaga, jak bardzo ryczy to na ręce, jak sie uspokoi to do łozeczka.
często na uspokojenie pomaga śpiewanie "żabki małej " :D

no to masz przekichane .u mnie krotka pilka , przy cycu zasnie potem jak odloze po 10 minutach ryk ze trzeba odrazu wziasc na rece i odrazu spokoj odkladam i za 10 minut ryk wznow lece i cyc i spokoj , czasem raz czasem 5 razy tak lece
O raju!!!! To masz prawo miec wszystkiego dosc!!! Ja juz bym po biednym M jechala, jak znam zycie :-((

mama2
u nas burza ,
Maks nosi rozmia 74 zdarzy sie ze i 80

MOj w 80 to tonie!!!! Kurteczke zimowa ma na 74 i mysle, ze bedzie ok za jakis miesiac, dwa. Cos z tymi rozmiarami chyba nie tak. Bo przeciez Twoj Maksik nie ma chyba 80 cm. Chyba, ze.....

My w piatek na szczepienie, wiec sie okaze ile faktycznie moj maluch ma wzrostu. Ja obstawiam tak 66 + -. Zobaczymy.
Maksik wlasnie zasypia przy muzie. Daje mu jeszcze minute i padnie jak kawka!!!!

Daffodil
elwira
Katja ja nie chce straszyć ale moja sistra przegrała walkę z córką i teraz Wiki skończy roczek w grudniu i nadal woli cyca niż butelkę nawet soków z butli nie pije, wiec mimo płaczu i podejścia M nie poddawaj sie bo później będzie gorzej ........... a poza tym to ja bym M zostawiła sam na sam z plączącym dzieckiem czy mu się to podoba czy nie i wtedy moze zrozumie o co ty walczysz

Elwira dobrze, że to napisałaś, bo już się zaczynałam zastanawiać czy jakąś wyrodną matką nie jestem :)
No i ja dziekuje!!!! Zdanie mam podobne.

Daffodil
mama2
Daffodil

Kurka, ja nie wiem czy rzeczywiście bym nie wyszła i nie zostawiła M. z tym koksem :) Majka z głodu nie umrze, a może jak mamy nie będzie i nie będzie miał kto ulec, to złapie butlę.

tak ja mysle ze konsekwencja i nieobecnosc mamy zdziałała by cuda ale z 2 strony jak ten cyc jest taki wazny dla Maji to moze byc to dla niej stresujące przezycie :(

Pewnie będzie stresujące, ale na szczęście dzieciaki w tym wieku szybko zapominają.
Moim zdaniem to Majka jeszcze nie wie czego tak naprawde chce, tylko sie przyzwyczaila (jak ja kiedys od fajek a teraz zyje bez nich spoko). Maksio tez tak mial. A teraz ssie smoka i pije butle i jest spokojniejszy niz kiedys. A dla mamy Katji to jest stres i meczarnia - to pewne. A Majeczce wyjdzie na zdrowie jak bedzie miala wypoczeta i zadowolona mame.
Taka mama da dziecku wicej, niz ta nerwowo wyciagajaca caca na kazde zawolanie. Takie jest moje zdanie, ale rozumiem, ze ktos inaczej do tego podchodzi :-)
Ja z tych wyrodnych jak Daffodil ;-)

lutka
Kamidianka
Ewciaa

lutka nie jesteś z tym sama

Dziewczyny, chodzi o usypianie na noc, czy w ciągu dnia, bo powiem szczerze, że to brzmi dosyć koszmarnie.

w ciagu dnia zasypia w wozku, wożę go po krzywej dzaileczce pod domem to go lekko wytelepie. Generalnie ma ogromne kłopoty z zasypianiem. Nie wiem dlaczego :/
Lutka - a pije Szymus herbatki? Ja mojemu smokowi podawalam taka z Hippa uspokajajaca w proszku na sen. Taki maly sloiczek. Troche droga ale dziala i dziecko jest mniej nerwowe. Moj zasypial ale sei budzil od malego czesto z byle powodu, a chcial jeszcze spac. Teraz sie mu wyregulowalo i juz nie pije, bo lagodny ostatnio, ale jeszcze niedawno nawet przy skoku pomagalo.

gunia43
...... Kobietki mam parę pytań.
Jak byłam w Polsce to byłyśmy z Juleczką na basenie - wszystko było by dobrze tylko było trochę za głośno i Julcia miała przez to stresa.
Mamuśki które były ze swoimi pociechami na basenie jak to wyglądało u was??? I jak długo bywacie na basenie???

Następne pytanko dotyczy jedzonka........ja nadal karmie tylko piersią, ale nie chcę czekać do 6 miesiąca żeby wprowadzić jakieś nowości do jadłospisu Julci.
Od czego powinnam zacząć - tzn od jakich składników - na początek myślałam o marcheweczkę i jabłuszku.
Podpowiedzcie coś proszę

Jola22 - a na jakim bylas na krytym czy otwartym? Ja bylam z Maksiem na otwartym i bardzo mu sie podobalo otoczenie a woda i ludzie w basenie to juz wogole:36_1_11:!!!! Ale ..... no wlasnie. Jak go chcialam wsadzic do brodzika, bo uwielbia wode i zanurzylam mu tylko lekko nozke to sie rozplakal:36_11_23:, bo woda chyba byla mu za zimna.

Marchew i jablko ja dawalam jako pierwsze dokladnie w tej kolejnosci. Do marchewki dodaje troszke maselka albo kapke oliwy, zeby witaminki (A, E) sie dobrze rozpuscily.

Ja byłam na krytym basenie, ale myślę że to hałas Julci przeszkadzał.

http://s3.suwaczek.com/200905294980.png http://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a0.png?7187
http://s5.suwaczek.com/201202255180.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a1.png?829

lutka
mama2
Daffodil

Pewnie będzie stresujące, ale na szczęście dzieciaki w tym wieku szybko zapominają.

zapominaja ale ja przychylam sie do tych teori ze jakies glebsze przezycia i stres nawet takich niemowlakow maja wpływ na ich poczucie bezpieczenstwa i inne rzeczy

kurcze a ja własnie dziś stwierdziłam ze niekoniecznie. Moja kuzynka zaszła w bliźniaczą ciążę z facetem z ktorym była 3 lata. On wypiąl się, efektem czego był jej powrót do PL i koszmarna ciążą. Zalamanie, strach itp. Później tez brakowało jej cierpliwośc do dzieci i krzyczała, nie raz zwyzywała a dzieciaki są odwazne, radosne, w sumei to nie słuchają - zwłascza dziewczynka.
Kolezanke zostawił mąż jak byla w 2 miesiacu ciąży. PIła, paliła, ryczala itp. Bala się o dziecko a Mlody jest taki radosny ze sama jestem w szoku.
Mnie sie wydaje, ze dzieci rodza sie juz z charakterkiem. Oczywiscie otoczenie i rodzina robia tez swoje. Ale generalnie dzieciaki sa cwane - jak to mowi moja polozna a ona raczej wie co mowi.

lutka
ale na rękach tez nie uśnie

No moj Makiso tez tak mial dokladnie. Teraz przeszlo. Sprobuj zostawiac w lozeczku i nie wyciagac na raczki tylko poglaskac i byc przy nim i wychodzic i wracac tak jak pisala Katja. Ja Maksikowi daje pieluche do pomietolenia a jak smok wypadnie to juz mu nie podaje. Z tym smokiem to wiecznie tylko problem. Nie wiem Lucia. MOze cos wreszcie pomoze.
On nie umie widac zasnac i sie meczy. Ja go rozumiem bo przed ciaza tez nie umialam zasnac i strasznie sie meczylam.

lutka
Daffodil
Ewciaa
czy wasze maleństwa nie boją się jak im odciagacie z noska tym aspiratorkiem???
bo moja zuzka jak tylko to zobaczy to tak zaciska ręce oczy szerokie widze że sie strasznie boi, biedactwo moje, odkąd ma ten katar odciągam jej kilka razy dziennie i jest coraz gorzej

Ja Kubie tylko parę razy odciągałam i strasznie się przy tym cieszył, on jakiś dziwny jest :)

myslę ze trafilo Ci sie malo problematyczne dziecko, co zważywszy na to co pisalas kiedyś o sobie jak bylaś mala, jest raczej zasługą genów M :D

He he, no moich na pewno nie :)