Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Jola30
Daffodil
mama2

pytanie tylk co ja mam robic w nocy ? i czego go uczyc ?nie dac mu jesc? jak widac ze ewidentnie potrzebuje , do tego 2 kupy w nocy robi wiec prztebrac musze i 3 razy budzi sie do poglaskania... tak ma i juz i teraz tylko mam 2 wyjscia cala noc do niego wstawac (7 razy okolo) i nic nie spac lub wziasc go do siebie i spac szczatkowo

Mądre głowy twierdzą, że dziecko, które skończyło 3 miesiące nie potrzebuje jeść w nocy, a budzi się tylko z przyzwyczajenia. Niektórzy oszukują dzieciaki małymi ilościami wody i można takiego delikwenta przestawić :)
Ja bym pewnie spróbowała, bo nie wyobrażam sobie wstawania o 5 czy 6 do pracy po takiej nocy.

Daffdils a mi lekarz angielski ale dobry lekarz nie konowal powiedzial ze jak dziecko potrzebuje jesc w nocy i sie budzi to dawac jesc nie wode :white_flag:
J wstaje w nocy i M. moj M. to terminator jest malo spi wogule ok 3-5 godzin na dobe i zawsze zeski jest no raz sie zdarzyl incydent haha.
Ale jak dzieck sie budzi w nocy i nie placze ale marudzi i chce jesc takie dziecko moj dzisiaj sie budzil ok 5 razy a zjadl 1 wiecej marudzenia i sapania ale do lozka wzielam o 7 rano jak juz M. nie bylo bo mi nie pozwala go brac i w PL. mam lozeczko i tez bede z tym walczyc :36_2_25:
A probowac zawsze mozna ale jak takie dziecko to albo samo sie przestawi na co ja licze albo no coz trzeba wstawac i kombinowac bo co zrobic i madre glowy nie pomoga :8_1_221:
tak to jest ze jedni maja tak a inni wstaja i juz i nie ma co ja wstaje i juz tez mam dosyc ale co mam sapac bo wstaje a inne sie wysypiaja :8_1_221:prtzeciez to jest dzidzius prezywa karzdy dzien, inaczej rozwia sie, TAK TO JEST Z DZIDZUSIAMI!!!!

Ja wiem, że każdy bobasek inny, ale boję się trochę, że im dłużej taka sytuacja trwa, tym bardziej dziecko sobie pewne przyzwyczajenia utrwala. A jednak ciągły, nieprzerwany sen też jest bardzo dla rozwoju ważny. Bo to już nawet nie o samo wstawanie chodzi, tylko o dzieciaka. Przecież jak się tak co godzinę budzi, to nawet nie zaśnie mocno, tylko śpi jak zając na miedzy i na pewno nie wypoczywa aż tak jak powinien.

mama2
a i lekarz mnie wczoraj opierzyl ze nie jem nabialu i dzis wypila kawe z mlekiem bbozzzeeeeeeeee jaka byla PYYYYYYYYSSSSSSSZZZZZZZZNAAAAAAAA

oj wyobrazam sobie :) ja jednak z mlekiem i smietana dam na razie na wstrzymanie, ale twarog wcinam az mi sie uszy trzesa. a nigdy nie lubilam twarogu

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

pat-k
Daffodil
Wczoraj się wkurzyłam i stwierdziłam, że przesuwamy kąpiel na wcześniejszą godzinę. Jak kąpiemy go o 20, to już jest tak padnięty, że zaspokoi tylko pierwszy głód i zasypia. I to tak, że nie ma szans, żeby go rozbudzić. Specjalnie przetrzymałam go z jedzeniem, kleik upichciłam, a ten zjadł 50 ml i padł. Spróbuję wykąpać go dzisiaj w okolicach 19, a jeśli się okaże, że to kąpiel tak na niego działa i znowu zaśnie, to chyba przed kąpielą będę go kleikiem zapychać.

Tosia tez wieczorem zasypia juz przy jedzeniu, ale po wczorajszym wazeniu mam twarde postanowienie podtuczyc ja i nie dam spac przy cycu, dopiero jak go do dna oprozni. wazy rowno 6 kg i pediatra stiwerdzila, ze w normie, ale mogloby byc lepiej. wprowadzam wiec kleik i soczki, a za 2 tyg powolutku sloiczki jednoskladnikowe.
dzisiaj w nocy jak goraczkowala probowalam ja podpoioc cycem, ale spala tak mocno, ze nie bylo mowy, zeby zlapala piers. kamienny sen to ma po moim M

Kuba też z tych, co przez sen sobie jedzonka nie dadzą wcisnąć :8_1_221:

isabela
a zapomnialam Wam sie pochwalic, Mia juz jest ochrzczona. Msza byla piekna, wszystko pod chrzest Mii. Moje corki byly piknymi mamusiami chrzestnymi, a Mia caly czas lezala grzecznie mi w ramionach, patrzyla na ksiedza i trzymala dlonie splecione na brzuszku. Ksiadz sie cieszyl, ze zakonnica rosnie (ni chuuuu-chuuu) No i przy okazji poznalam tego ksiedza blizej (bo zaprosilismy go na obiad) Wyobrazcie sobie, ze byl w Devonie na zastepstwie, a mieszka w Londynie, dwie ulice ode mnie. Takze pewnie sie spotkamy. Fajny koles, po 50tce, nie zdziadzialy, otwarty na wszystko. Nie zdarzylo sie by ksiadz nie traktowal mnie jak czarnej owcy-ateistki. Ten byl ok, wrecz super, podobalo mu sie, ze dalam wybor corkom i obie sa wierzace. Pierwszy raz gadalam z ksiedzem o wszystkim, ale nie tylko o wierze.
Zdjec niestety nie mam jeszcze bo robil tylko moj tato :( wrzucam tylko jedna fotke, po mszy juz w domu, mala jest jeszcze w sukienusi z kosciola. Jak bede miala foty od taty to napewno wrzuce.

A, no i Mia otrzymala imie na chrzcie po mojej babci, teraz jest Mia, Lily, Stefania :) - jedno dziecko trzy imiona ;)
oj oj Isabella ty to nawet ksiedza potrafisz oczarowac swoja osobowoscia :36_2_25: mieszka blisko jeszcze sie okarze ze Ptaki Ciernistych Krzewow nam sie szykuja i jakies tak wielkie romansidlo :36_2_25::slub::noooo:

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

pat-k
witajcie kochane,
ciezka noc za nami. wczoraj bylismy na szczepieniu i w nocy Tosia w nocy zaczela goraczkowac. co godzine sprawdzalam jej temperature, bo do okolo 2 byl stan podgoraczkowy i nie wiedzialam dawac czopek czy nie. Po drugiej skoczylo do 38,5 i czopek. goraczka spadla wlasciwie od razu, ale i tak do rana jeszcze sprawdzalam.

a rano najadlam sie strachu, bo po karmieniu zazwyczaj tosia gadatliwa sie robila a tym razem widze, ze chce zagadac i nie moze. prezy sie, miota. zeschizowalam, ze jej szczepionka wplynela na uklad nerwowoy, poryczalam sie ze strachu.
zaczelam ja tulic i... beknela zdrowo i zagaworzyla :) z tego zmeczenia zapomnialam ja po jedzeniu ustawic do odbicia i biedna nie mogla glosu wydac

teraz marudna jest, bede ja obserwowac.
Ojej Patka - nie dziwie sie, ze sie tak nakrecilas. Ja jak Maks dostal goraczki po pierwszym szczepieniu tez bylam w lekkiej panice. Jakby mi zaniemowil to chyba bym tez ryczala. Kiedys jak jeszcze nie bylam mama to bym stwierdzila, ze przewrazliwione jakies jestesmy wariatki!!! A teraz juz nic mnie nie dziwi, he, he!!!! To z tej milosci!!!!!
Maksio marudzil po I szczepieniu dwa dni. A po drigiej poprawce ostatnio - nic go nie ruszylo. Byl jak codzien i mial tylko lekki stan podgoraczkowy pol godziny.

Wiki20pl
Daffodil
Dobra, zmykam na spacer, bo wreszcie się cieplutko zrobiło.

U mnie to się upał zrobił ma dworzu

a ja boje sie tych upalow w Polsce mam nadzieje ze mnie juz to minie nie to ze nie lubie iepla ale mieszkam na 4 pietrze bez windy blok jest 5 pietrowy a goraco w nim ze szok a na dodatek stare rozlazle okno balkonowe( balkonu brak) co grozi otwarciem i nie zamknieciem okna ( wlasnie bede wstawiac nowe okno bo nie zamkne jak otworze z przyczyn osobistych okno ma 32 lata tyle co blok a wszyscy juz maja nowe tylko nie ja) bo mame nie bylo syac na nowe okna :noooo:
A upaly w bloku to cos okropnego wiec ja nie wiem wole zimne.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

Jola30
Wiki20pl
Daffodil
Dobra, zmykam na spacer, bo wreszcie się cieplutko zrobiło.

U mnie to się upał zrobił ma dworzu

a ja boje sie tych upalow w Polsce mam nadzieje ze mnie juz to minie nie to ze nie lubie iepla ale mieszkam na 4 pietrze bez windy blok jest 5 pietrowy a goraco w nim ze szok a na dodatek stare rozlazle okno balkonowe( balkonu brak) co grozi otwarciem i nie zamknieciem okna ( wlasnie bede wstawiac nowe okno bo nie zamkne jak otworze z przyczyn osobistych okno ma 32 lata tyle co blok a wszyscy juz maja nowe tylko nie ja) bo mame nie bylo syac na nowe okna :noooo:
A upaly w bloku to cos okropnego wiec ja nie wiem wole zimne.

Domyślałam sie jak tam musi być gorąco. Moja tesciowa mieszka w bloku na parterze bez balkonu i tam jest upał a co dopiero na 4 pietrze

http://maja2009.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/29414a2d3e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ckai3e3kyvu8eal1.png

Daffodil
Jola30
Daffodil

Mądre głowy twierdzą, że dziecko, które skończyło 3 miesiące nie potrzebuje jeść w nocy, a budzi się tylko z przyzwyczajenia. Niektórzy oszukują dzieciaki małymi ilościami wody i można takiego delikwenta przestawić :)
Ja bym pewnie spróbowała, bo nie wyobrażam sobie wstawania o 5 czy 6 do pracy po takiej nocy.

Daffdils a mi lekarz angielski ale dobry lekarz nie konowal powiedzial ze jak dziecko potrzebuje jesc w nocy i sie budzi to dawac jesc nie wode :white_flag:
J wstaje w nocy i M. moj M. to terminator jest malo spi wogule ok 3-5 godzin na dobe i zawsze zeski jest no raz sie zdarzyl incydent haha.
Ale jak dzieck sie budzi w nocy i nie placze ale marudzi i chce jesc takie dziecko moj dzisiaj sie budzil ok 5 razy a zjadl 1 wiecej marudzenia i sapania ale do lozka wzielam o 7 rano jak juz M. nie bylo bo mi nie pozwala go brac i w PL. mam lozeczko i tez bede z tym walczyc :36_2_25:
A probowac zawsze mozna ale jak takie dziecko to albo samo sie przestawi na co ja licze albo no coz trzeba wstawac i kombinowac bo co zrobic i madre glowy nie pomoga :8_1_221:
tak to jest ze jedni maja tak a inni wstaja i juz i nie ma co ja wstaje i juz tez mam dosyc ale co mam sapac bo wstaje a inne sie wysypiaja :8_1_221:prtzeciez to jest dzidzius prezywa karzdy dzien, inaczej rozwia sie, TAK TO JEST Z DZIDZUSIAMI!!!!

Ja wiem, że każdy bobasek inny, ale boję się trochę, że im dłużej taka sytuacja trwa, tym bardziej dziecko sobie pewne przyzwyczajenia utrwala. A jednak ciągły, nieprzerwany sen też jest bardzo dla rozwoju ważny. Bo to już nawet nie o samo wstawanie chodzi, tylko o dzieciaka. Przecież jak się tak co godzinę budzi, to nawet nie zaśnie mocno, tylko śpi jak zając na miedzy i na pewno nie wypoczywa aż tak jak powinien.

Daffodils co ty sie za ksiazek naczytalas jak bym slyszala moje sasiadki haha a tak pozatym co z robic z takim dziecmi?
No co?
Ciesz sie ze Kubis przesypia noce od urodzenia masz swiety spokoj.
A pozatym rozwoj dziecka moze byc prawidlowy jak wazy OK i rozwija sie dobrze a moze ma taki charakterek i nadpobudliwosc i przez to tak jest ja tam lekarzem nie jestem i wieczy takowej nie posiadam.
Wiem tylko tyle ze moj brat dal mamie w kosc ze nie lada rozwoj ma superowy iloraz inteligencji szkoda gadac a i 2 kierunki studiow skonczone:36_2_25::white_flag:

Katja dziekuje za linka ale moj Maksio zasypia sam w lozeczku i spi w nim tylko ja o 1.00 go zabieram bo meczy mnie to wstawanie
Daffodil tylko ze on cały czas spi :)) tzn . mruczy na cyca ale oczy zamkniete , doi przez sen potem spi , jak zrobi kupe i jak go przebieram to spi ...tylko jak chce zeby go poglasac to tak z trzy razy sie przebudzi i dlatego mam wrazenie ze sie wysypia tym bardziej ze w dzien bardzo pogodny jest i duzo tez nie spi

mama2
Witam sie i ja ...wczoraj bylismy u lekarza z tymi kupkami i co ? dowiedzialam sie ze wszystko jest dobrze tzn zielone , pieniste kupki sluzowate jaks ie karmi piersia to tak moze byc..dziecko nie ulewa, przybiera na wadze , ma OGROMNY apetyt to znaczy ze nie choruje a alergia?? mowi ze to na laktoze ktorej jest duzo a maminym mleku i on sobie nie radzi jeszcze z trawieniem jej. Ufam mu powiedzial ze ma 40 lat doswiadczenia w gastrologi dzieciecej i do tego widzial 1000 kup i ze Maksia jest ok!! no to juz daje sobie spokoj i moge go cycuchem karmic :D

to super wieści mama:36_2_25:

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

dobra laski ja zmykam bo pranie sie zrobilo nastepne trza nastawic i wywiecic i na spacerek ,Nikus ma stale pory spania wiec juz wiem o co chodzi i spi w dzien duzo :noooo::white_flag:maly urwisek a ja mam czas nosek przypudrowac haha poczytac gazetke ,wskoczyn na forum i takie tam:10_4_6::23_30_126:no to znikam bede pozniej moze wieczorem.
a wczorar usnelam z Nikusiem po kapieli i juz spala do rana zjego oczywiscie pobudkami ale sie czuje wyspana:36_7_6:

jola30 zgadzam sie z toba dzieci w wieku 3 mc spiace cala noc to skarb wiele jest takich jednak ktore spia malo albo płytko...a klaudia bylo tak ze jak karmilam cyce budzila sie ok 4 razy do 5 m-c a jak przeszlam na butle to okolo 8 razy i tak do 2 latek a rozwijala sie bardzo dobrze i nigdy snu jej nie brakowalo .a i malo w dzien spala i cale die na dworze byla ...tylko wtedy nie pracowalam i mialam tylko jedno dziecko wiec łatwo to znosilam..teraz jest 100 razy gorzej

gunia43
pat-k
witajcie kochane,
ciezka noc za nami. wczoraj bylismy na szczepieniu i w nocy Tosia w nocy zaczela goraczkowac. co godzine sprawdzalam jej temperature, bo do okolo 2 byl stan podgoraczkowy i nie wiedzialam dawac czopek czy nie. Po drugiej skoczylo do 38,5 i czopek. goraczka spadla wlasciwie od razu, ale i tak do rana jeszcze sprawdzalam.

a rano najadlam sie strachu, bo po karmieniu zazwyczaj tosia gadatliwa sie robila a tym razem widze, ze chce zagadac i nie moze. prezy sie, miota. zeschizowalam, ze jej szczepionka wplynela na uklad nerwowoy, poryczalam sie ze strachu.
zaczelam ja tulic i... beknela zdrowo i zagaworzyla :) z tego zmeczenia zapomnialam ja po jedzeniu ustawic do odbicia i biedna nie mogla glosu wydac

teraz marudna jest, bede ja obserwowac.
Ojej Patka - nie dziwie sie, ze sie tak nakrecilas. Ja jak Maks dostal goraczki po pierwszym szczepieniu tez bylam w lekkiej panice. Jakby mi zaniemowil to chyba bym tez ryczala. Kiedys jak jeszcze nie bylam mama to bym stwierdzila, ze przewrazliwione jakies jestesmy wariatki!!! A teraz juz nic mnie nie dziwi, he, he!!!! To z tej milosci!!!!!
Maksio marudzil po I szczepieniu dwa dni. A po drigiej poprawce ostatnio - nic go nie ruszylo. Byl jak codzien i mial tylko lekki stan podgoraczkowy pol godziny.

to tak jak moj po 2 szczepieniu o niebo lepiej a po 1 dwa dni goraczki

jola30 ja tez sie wlasnie pytalam lekarza wczoraj o te nocne karmienie powiedzial ze jak dziecko tylko cycka zeby sie uspokoic to mozna go oszukac butla z woda ale jak chce jesc i je je to ma jesc! pocieszam sie tylko ze w nocnym mleku matki podobno jest bardzo duzo tłuszczu z kwasami omega bardzo potrzebnymi do prawidłowego rozwoju mozgu i wogole wiec maksio bedzie super madry:)):D

Jola30
Gunia pisalas cos o wlasoach kuzwa mi tez zaczely wychodzic i to garscimi az boje sie co to bedzie :noooo:mojej maie tak po ciazach wychodzily ze sciela na krodko i tak juz zostalo a miala do pasa loki :noooo:

Jola30 - kuzde, u mnie coraz gorzej. Cholera jasna!!!! Ja na razie podcielam do ramion, bo wczoraj juz palaklam jak rozczesywaalm i iecej na grzebieniu zostawalo niz na glowie!!!! Teraz przynajmniej latwiej rozczesac. Ty masz geste wlosy wiec spoko a ja mam takie cienkie i juz mi wypadlaly przez dwa lata ciurkiem przez tarczyce az w koncu dopiero wciazy przestaly i znow to samo. Zycie jest ciezkie czasami!!!!

Jola30
Daffodil
Jola30

Daffodils co ty sie za ksiazek naczytalas jak bym slyszala moje sasiadki haha a tak pozatym co z robic z takim dziecmi?
No co?
Ciesz sie ze Kubis przesypia noce od urodzenia masz swiety spokoj.
A pozatym rozwoj dziecka moze byc prawidlowy jak wazy OK i rozwija sie dobrze a moze ma taki charakterek i nadpobudliwosc i przez to tak jest ja tam lekarzem nie jestem i wieczy takowej nie posiadam.
Wiem tylko tyle ze moj brat dal mamie w kosc ze nie lada rozwoj ma superowy iloraz inteligencji szkoda gadac a i 2 kierunki studiow skonczone:36_2_25::white_flag:
Ja tam wiem jedno. Jak Maksia uczylam zasypiac to nie dalo rady przez tydzien meki. A teraz sam sie ustawil i zasypia ladnie i nawet pore zmienil zasypiania z 23.00 na 21.00 ku mojej radosci, jak tylko zaczal flache pic - nie wiedziec czemu. Ale zawsze probowac warto jak sie zauwazy ze dziecko zasypia i senne to moze chociaz w dzien i wieczorem wtedy do lozeczka klasc, zeby kojarzylo, ze tam jest jego miejsce. Ja probowalam i byly proby buntu i jak byl taki juz bardzo zmeczony raz w koncu w lozeczku zasnal a niekiedy i teraz nie usnie tylko marudzi i wtedy dopiero przysnie a czasem i tak nie da rady i trzeba ponoisic chwilke i przytulic i doppiero odlozyc i wtedy zasnie juz sam. Ale generalnie kolyske kojarzy ze spaniem i nie narzekam.
No teraz wlasnie zmeczony i nie kojarzy b sie wydziera tak jakby mnie wolala i poczekam jeszcze ciut i chyba pojde he, he!!!!
No i tak samo mialam z jazda w wozku. Darl sie jak opetany w tym wozku do 2 miesiecy i nagle przestal. Nic sie nie zmienilo tylko podejscie mojego smyka do wozka. Cholera to czasami wie.
No ale zawsze warto probowac. A noz widelec cos zaskoczy i wtedy umeczona mama odetchnie z ulga!!!! :-) Czego Wam mama2, Jola30 zycze!