Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

gunia43
pat-k
witajcie kochane,

moj M dzisiaj biegnie cwierc czy pol maraton, nie wiem, gubie sie w tych jego biegach. M zyje glownie swoimi biegami ostatnio.

zmiatam na spacer
No to masz supermana w lozku. Pozazdroscic kondychy. No i pewnie kaloryfer na brzuchu, co?
MOjemu M to urosl ostatnio taaaaki brzuch, ze ja po ciazy to mam przy nim normalnie plaski :-)
Ja natomiast ledwo co po miescie trzy godziny chodze i mam dosc a co dopiero maraton. Na starcie juz bym odpadla i przez tydzien i tak leczyla zakwasy. Forma po ciazy u mnie tragiczna!!!!!

hehe, akurat supermena... po takim biegu w lozku to juz tylko slysze chrapanie ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

witam sobotnio mamuśki:)

Co do powrotów do pracy to ja już mam sprawę rozwiązana po bankructwie firmy i tak myślę ze pójdę do szkoły, zawsze chciałam iść na psychologie i od dnia kiedy kończy mi sie macierzyńskie jest kurs 10tygodni przedstawienie podstaw psychologii , poza tym to mam możliwość pracy w studio tatoo przy kolczykowaniu tylko muszę zrobić kurs wiec jakieś opcje są zobaczymy.

Chrzest natomiast pewnie dopiero na święta jak w Polsce będziemy chyba ze chrzestni przyjadą tu ale to raczej mało prawdopodobne

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

Jola30
Ewciaa
Jola30
A teraz pytanie do Pan co urzywaja mleka sztucznego kupilam w srode mleko 400 i dzis juz koniec nie je tyle wiecej wylewam jak to zabrzmialo HIHI ale jak zrobie za duzo a mleko nie moze stac to o zlewu:wanna1:wiec jak to jest a takie mlekomozna w podgrzewaczu podgrzac?
a cha i czy podajecie takie w temperaturze pokojowej czy cieple?
No zielona jestem ?

Jolcia nic się nie przejmuj na od 17 czerwca do dziś złużyłam 3 puszki 450g mleka (no jeszcze troche zostało) więcej wylewam niż ona je, bo jak zrobie 90ml to ona je 30ml jak zrobie 60ml to ona by chciała więcej i tak w kółko biegamy z tym mlekiem i robimy
ja to mleko trzymam do ok.1h jak nie zje całego i podgrzewam w wodzie gorącej (do garczka wlewam wody gorącej i wkłądam butelke) podobno można podawać z pokojowej temp. ale mi się wydaje że to mleko za zimne i lepiej podgrzać i podgrzewam tylko 1 razy a potem do zlewu

Dziekuje Ewcia no to mnie pocieszylas u mnie to samo :36_27_8: no-stop siedze w kuchni i robie mleko i wylewam .wlasnie sie skonczylo wiec wyjezdzamy na miasto kupic bo bedzie syrena no i zakupy jakies
Ewcia jak Ci Zuzia spi w nocy po mleku sztucznym u mnie 5 bobudek na karmienie i nie chce pic ani wody ani herbatki a kupy twarde sadzi i juz inne niz na mojm takie lekko zielonkawe nie wiem czy dobrze.
A gadrlo ma tak zawalone ze szok ja dostane zawalu i katar ma :temperature:

Jolcia no mała spi dobrze zasypia między 21-22 i budzi się ok.2-3 a pózniej między 5-6 i póxniej między 8-9 jak narazie nie narzekam....herbatki też nie chciała pić na początku ale często jej dawałam i na początku piła jeden łyk i tyle ale się przyzwyczaiła i teraz ja chce pić to pije 20-30 ml 2-3 razy dziennie, a kupki to moja zuzia nie ma twardych są zielonkawe ale to po moim mleku normalne podobno a nie wiem jak u Ciebie lepiej zapytaj lekarza

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

gunia43
Ewciaa
gunia43

Maks ma to samo. Lekarz powedzial, ze nic takiego, zeby sie przejmowac, wiec sie nie przejmuje. Ale moze Zuzka ma inne. Takie bardzo drobne sa?

tak takie drobniuteńkie troszke czerwone
NO to takie jak u maksia. Krochmal ciut pomogl. Dzisiaj edziemy jeszcze raz w nim kapac.

Gunia napisz jeszcze raz jak się robi ten krochmal, a ja dziś byłam na pogotowiu z tymi krosteczkami bo przeszły na nogi i ręce i buzie i mówi że może to skaza miałkowa i zmieniła nam mleko na jakieś inne mąz włąśnie szuka apteki żeby kupić....cholera a ja wykupiłam już 5 babilonów pepti:temperature: lutka chcesz???? prześle Ci ?:o_noo: już głupia jestem

Ja jest chora rozlozylo mnie na dobre dzis spalam prawie caly dzien i wszystko mnie boli poczawszy od gardla skonczywszy na dupie.Jednym slowem umieram .Z dzieckiem tez nie zawesolo nic tylko sie utopic:pool:
M. dzis caly dzsi zajmuje sie malym.Sama juz nie wiem co sie dzieje :temperature:nie bylo dzis rano az tak zle a pozniej mnie rozlozylo ze strach pomyslec czy dziecko sie nie zarazi na dobre kaszle i ma katar to juz moge stwierdzic.
Ja bedzie zle jade na pogotowie.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

mama2
Jola30
Ewciaa

Jolcia nic się nie przejmuj na od 17 czerwca do dziś złużyłam 3 puszki 450g mleka (no jeszcze troche zostało) więcej wylewam niż ona je, bo jak zrobie 90ml to ona je 30ml jak zrobie 60ml to ona by chciała więcej i tak w kółko biegamy z tym mlekiem i robimy
ja to mleko trzymam do ok.1h jak nie zje całego i podgrzewam w wodzie gorącej (do garczka wlewam wody gorącej i wkłądam butelke) podobno można podawać z pokojowej temp. ale mi się wydaje że to mleko za zimne i lepiej podgrzać i podgrzewam tylko 1 razy a potem do zlewu

Dziekuje Ewcia no to mnie pocieszylas u mnie to samo :36_27_8: no-stop siedze w kuchni i robie mleko i wylewam .wlasnie sie skonczylo wiec wyjezdzamy na miasto kupic bo bedzie syrena no i zakupy jakies
Ewcia jak Ci Zuzia spi w nocy po mleku sztucznym u mnie 5 bobudek na karmienie i nie chce pic ani wody ani herbatki a kupy twarde sadzi i juz inne niz na mojm takie lekko zielonkawe nie wiem czy dobrze.
A gadrlo ma tak zawalone ze szok ja dostane zawalu i katar ma :temperature:

jola no ale dostałas cos na ten kaszel Nikosia? zielone kupy przy sztucznym mleko nie sa normalne , martwi mnie to ze pomimo takiego przeziebienia byl szczepiony noi teraz te zielone kupy..a jesli budzi ci sie 5 razy w nocy na jedzenie to bardzo duzo

mama2 nic nie dostalam w szoku jestem ze pozwolili szczepic nie podobalo mi sie to od samego poczatku.:comp_ihate:
A teraz to ju nie wiem co bedzie z nami strasznie o nego martwie:o_noo:
No jasne ze duzo karmiej on butelke traktuje jak cycka pije sobie roznie po 30,40 ,60 ,90.jak mu sie podoba a budzi sie z takim bekiem i piskiem ze juz musi byc nie ma to tamto.Zastnawiam sie zeby go karmic co 3 godziny a w miedzy czasie podawac herbatke lub wode ale nie wiem czy to dobry pomysl?

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

Jola30
Ja jest chora rozlozylo mnie na dobre dzis spalam prawie caly dzien i wszystko mnie boli poczawszy od gardla skonczywszy na dupie.Jednym slowem umieram .Z dzieckiem tez nie zawesolo nic tylko sie utopic:pool:
M. dzis caly dzsi zajmuje sie malym.Sama juz nie wiem co sie dzieje :temperature:nie bylo dzis rano az tak zle a pozniej mnie rozlozylo ze strach pomyslec czy dziecko sie nie zarazi na dobre kaszle i ma katar to juz moge stwierdzic.
Ja bedzie zle jade na pogotowie.

ja miałam podobnie wczoraj z ta różnica ze Adaś byl grzeczny, na katar wzięłam tabletki sudafet nawet karmiąc spoko można ale mniejsza dawkę tz 2dziennie a ty jak juz z butla jedziesz to juz żadnych przeciwwskazań

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

Ewciaa
gunia43
Ewciaa

tak takie drobniuteńkie troszke czerwone
NO to takie jak u maksia. Krochmal ciut pomogl. Dzisiaj edziemy jeszcze raz w nim kapac.

Gunia napisz jeszcze raz jak się robi ten krochmal, a ja dziś byłam na pogotowiu z tymi krosteczkami bo przeszły na nogi i ręce i buzie i mówi że może to skaza miałkowa i zmieniła nam mleko na jakieś inne mąz włąśnie szuka apteki żeby kupić....cholera a ja wykupiłam już 5 babilonów pepti:temperature: lutka chcesz???? prześle Ci ?:o_noo: już głupia jestem

Ewunia dziekuję :* ale jedziemy ciagle na bebiko, ten lekarz u którego bylismy prywatnie stwierdził ze to nie jest alergia na mleko i nie ma sensu na zapas tak zapobiegawczo zmieniac mleka - jest cenionym pediatra w naszym szpitalu. Mówił równiez ze tak na oko nie stwierdza sie alergiii, trzeba zawsze potwierdzic ja badaniami.

Ewcia a czy ZUzia płacze, bo przy skazie białkowej podobno dzieci bardzo ryczą bo maja kolki, nie wiem, może to nie reguła ale lepiej zróbcie konkretniejsze badania w tym kierunku, zamiast zmieniac mleko od razu. Ja bym tak zrobiła, lekarze lubią się mylić. Szymek z tymi rankami przy odbycie chodizl z 5 tyg i dopiero ten pediatra się wyznal ze to grzybek, ani moja pani doktor ani dermatolog na to nie wpadli. Po 2 dniach ranki zniknęly.

Tak wogle to witam wieczorowa porą, młody dzis marudny, moz eto przez pogodę, wiec nie mialam czasu ani ochoty na neta - tez przez pogodę, bo upal koszmarny.

mama2
Maksio super trzyma głowkę! SIlny chlopak. Szymek cos się rozleniwił i nie bardzo chce, super ją trzyma w pozycji do odbekniecia, a na brzuszku to on woli spac.

Mia jak zykle sliczna :)

mama2cór Ola przybrała na wadze ze szok!!! Taka maleńka byla i juz 3 kg przytyła???? Co ty mas zw tych cycach ?:D

Co do zielonej kupy, Szymek 2 razy dostał bebilon pepti i na 2 dzień walnął tak zieloną kupę ze szok - piękna trawiasta zieleń :)

A jesli chodzi o butlę Ewciaa teraz widzisz ze butla to nie dla leniwych :D mycie non stop, podgrzewanie, dorabianie, wylewanie, zgadywanie ile tym razem dziecko zje :) i pierś i butla mają swoje plusy i minusy.

ZMykam, buziaki

mama2corun
witam
u nas postanowienie ze mimo problemoow i ogolnej atmosfery zwiazanej z powyzszym zamierzamy byc szczesliwi bo nasze dzieci musza byc szczesliwe a kto ma im pokazac to szczescie jak nie my rodzice....
no wiec u nas tak wrzawa w domu bo przyjechal siostrzeniec lat15 i Oliwia go zadrecza a on dzielnie to znosi,ogolnie i Oliw i Ola od rana do nocy serwuja usmiechy i salwy smiechu.
Olenka miala szczepienie w czwartek 2 szczepionki naraz lojeju ale byl placz w nieboglosy Oliwia jak to zobaczyla to sie schowala za krzeslopowiedziala ze niemoze na to patrzec...i prawie ze plakala z Olcia.Olenka wazy 5150wiec tluscioszek sie robi a na dowod tego wstawiam zdjecia jakie ma poliki :) no i oczywiscie moje oczko w glowie tez musi byc czyli zdjecia Oliwki.
mama2 Maksio slodziutki i duzy chlopczyk.
a kupilam Olci lezaczek-bujaczek i ona w nim spi bawi sie i wszystko oprocz cyca a dla mnie taki plus ze jak sobie poloze w kuchni to zawsze noga bujne i dalej robie co mam robic.
Jola22 z mieszkaniem trzymam kciuki przypomnij sobie moje perypetie z mieszkaniem katastrofa i nagle jak grom z jasnego nieba M spotkal znajomego ktorego niewidzial dlugi czas i okazalo sie ze on ma takie mieszkanko jakie my szukamy.wiec glowa do gory dacie rade :)
Jola30 widze ze juz butla,no i dobrze kochana bo jak nieraz tu padly slowa "dobra mama to szczesliwa mama" a Ty kochana tak walczylas ze szok o karmienie cycem.jestes wielka :) a co do kaszlu Nikusia to moze idz do innego lekarza??i gardelko zawalone to nieciekawie,a on moze tak duzo razy chce pic bo go boli gardelko a cieple picie lagodzi mu bol chwilowo.niewiem musisz cos z tym zrobic i niedaj sie zbyc konowalom.

mama2curon strasznie współczuje problemów ale silna z Ciebie kobieta dasz rade... buziak ogromny dla ciebie i :36_4_20:
Oleńka rośnie ładnie i ślicznie wygląda a Twoje oczko w głowie zawsze uśmiechnięte dla nich warto żyć i uśmiechac się

gunia43
Ewciaa
Daffodil

U nas chrzciny 19 lipca. Robimy małe u nas w mieszkaniu.
Mogą to być potówki. A nie spociła się na spacerze?

no właśnie nie wiem, staram się jej nie przegrzewać ale czsami nie mam pojęcia jak ją ubierać:o_noo: a dziś te krosteczki zmieniłysię w małe plaki czerwone, wiecie coś na ten temat ??/??????
To to co u nas!!!!! Dokladnie tak samo. Wykap w krochmalu.
GUnia teraz te krosteczki przeszły na ręce i nóżki.... jak już pisałam w szpitalu nam zienili mleko ale chetnie wykąpie w krochmalu napisz jak to zrobić bo już nie pamiętam.. ktoś pisał ale pamięć zawodzi moja:o_noo:

Ewciaa - sprobuj. Moze to tylko to tylko niewinna wysypka i nie trzeba cudowac. Oby tak bylo.

Przepis na krochmal:
Krochmal do kąpieli niemowlat

Krochmal przygotowujemy rozpuszczając 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej w pół szklanki zimnej wody. Wlewamy ten rozrobiony proszek do 2-3 litrów wrzącej wody i mieszając gotujemy, aż zgęstnieje i upodobni się do kisielu. Ten roztwór dodajemy do wanienki z wodą w takiej ilości, aby miała ona lekki poślizg. Kąpiemy dziecko i niczym później nie spłukujemy. Krochmal zrobiony ze zwykłej mąki ziemniaczanej, w dalszym ciągu przydaje nam się jako dodatek do kąpieli, kiedy skóra dziecka jest sucha lub podrażniona. Bardzo dobrze łagodzi tego typu zmiany, dzięki czemu możemy uniknąć stosowania bardziej agresywnych i mniej korzystnych dla maleństwa preparatów. Powtarzamy ten zabieg przez kilka dni, aż osiągniemy oczekiwany rezultat

Ewciaa
gunia43
Ewciaa

no właśnie nie wiem, staram się jej nie przegrzewać ale czsami nie mam pojęcia jak ją ubierać:o_noo: a dziś te krosteczki zmieniłysię w małe plaki czerwone, wiecie coś na ten temat ??/??????
To to co u nas!!!!! Dokladnie tak samo. Wykap w krochmalu.
GUnia teraz te krosteczki przeszły na ręce i nóżki.... jak już pisałam w szpitalu nam zienili mleko ale chetnie wykąpie w krochmalu napisz jak to zrobić bo już nie pamiętam.. ktoś pisał ale pamięć zawodzi moja:o_noo:
No i u nas sa krostki na buzi, brzuszku i raczkach czesciowo. Powodzenia z krochmalem!

lutka
Ewciaa
gunia43

Ewunia dziekuję :* ale jedziemy ciagle na bebiko, ten lekarz u którego bylismy prywatnie stwierdził ze to nie jest alergia na mleko i nie ma sensu na zapas tak zapobiegawczo zmieniac mleka - jest cenionym pediatra w naszym szpitalu. Mówił równiez ze tak na oko nie stwierdza sie alergiii, trzeba zawsze potwierdzic ja badaniami.

Ewcia a czy ZUzia płacze, bo przy skazie białkowej podobno dzieci bardzo ryczą bo maja kolki, nie wiem, może to nie reguła ale lepiej zróbcie konkretniejsze badania w tym kierunku, zamiast zmieniac mleko od razu. Ja bym tak zrobiła, lekarze lubią się mylić. Szymek z tymi rankami przy odbycie chodizl z 5 tyg i dopiero ten pediatra się wyznal ze to grzybek, ani moja pani doktor ani dermatolog na to nie wpadli. Po 2 dniach ranki zniknęly.

lutka ja już jestem głupia.....jeszcze w poniedziałek pójdziemy do naszego lekarza prywatnie i zobaczymy....powiem Ci że zuzia od wczoraj jest znów nie spokojna płacze i dziś to przed chwilą się powtórzyło ryczała strasznie....na chwile było spokuj i po chwili płacz i ryk dopiero usneła ....może to kolka ??? nie wiem... a przy tym nie chce jeść...wczoraj zjadła o 19.00 i póżniej dopiero ok.4 w nocy, zmęczyła się tym płaczem że jak zasneła to już na dobre....a ja nie wiem już co robić:o_noo::o_noo::o_noo:
a i podaliśmy już to mleko i wypiła ok.60ml
co robić dziewczyny poradzcie prosze????

Ewciaa
lutka
Ewciaa

lutka ja już jestem głupia.....jeszcze w poniedziałek pójdziemy do naszego lekarza prywatnie i zobaczymy....powiem Ci że zuzia od wczoraj jest znów nie spokojna płacze i dziś to przed chwilą się powtórzyło ryczała strasznie....na chwile było spokuj i po chwili płacz i ryk dopiero usneła ....może to kolka ??? nie wiem... a przy tym nie chce jeść...wczoraj zjadła o 19.00 i póżniej dopiero ok.4 w nocy, zmęczyła się tym płaczem że jak zasneła to już na dobre....a ja nie wiem już co robić:o_noo::o_noo::o_noo:
a i podaliśmy już to mleko i wypiła ok.60ml
co robić dziewczyny poradzcie prosze????
Ewciaa - nie mam pojecia kochana. Ciezko mi radzic. Moje dziecko juz kumam a Twoje to istna zagadka. Sprobuj krochmalu do kapieli. Wiem, ze takie dzieci czesto maja wysypki niegrozne. Na pewno warto sprobowac bo to naturalny sposob. A moze pogoda tak na Zuzie dziala ostatnio? Tez moze byc. Grunt to nie panikowac a do lekarza to bym poszla. Poradzic sie nie zaszkodzi.
Jeszcze tylko na pocieszeni dodam, ze Maksio jak kiedys tak ryczal, ze sie zanosil to potem spal od 18 do 3 wlasnie. Taki byl placzem zmeczony ze padl jak kawka. Penie to to. Taki ryk wykancza strasznie nasze malenstwa.
Mam nadzieje, ze sie poprawi Zuzce :-)

ewciaa nie chce jeśc bo nagle w krótkim okresie czasu zmieniono jej 2 razy mleko, Szymek jak dostal pepti ( nie mieszalam z bebikiem tylko od razu podalam nowe) to tez nie chciał jeść. Zwykle mleka - jak bebiko, i mleko matki sa słodkie, natomiast te specjalne już nie są slodkie. WIęc moz eto o to chodzi.

generalnie zmieniajac mleko powinno się to robić stopniowo tzn: przy 120 ml: 3 dawki starego na 1 nowego, i tak stopniowo przechodzic na 2 na 2, 3 nowego na 1 starego i 4 nowego.

Co do alergiii to ten lekarz mówił ze gdyby w przypadki szymka byla to alergia pokarmowa to ona objawia sie liszajami, a on ich u Szymka nie widział. Też miał krosteczki, ale od 2 dni kapie go w krochmalu. Podobno ma dzialanie odentyczne jak oliatum.
Co do skazy, kolezanki córka ja miała i ciągle ryczala, kumpla z pracy MIska cora to samo.
Ja bym pojechała zrobić testy.