Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

mama2
mam lęki o zdrowie synka ...czy cos sie nie stanie złego...sama nie wiem czemu tak .

Jola A co do Klaudi to otwarcie mowila ze sie nie cieszy na poczatku ciązy , potem jak mnie cos bolało to mi mowila po co sobie dziecko robilam jak mnie teraz wszytsko boli:36_11_1:...,
jak sie pytałam czy sie cieszy to mowila ze wolałaby siostre a teraz mowi ze gdyby znalazła 4 listna koniczynke to jej marzeniem by bylo zeby byl uz maj i zeby sie Maksiu urodził:36_3_1:
Oj, dzieciaki! Nie latwo podzielic sie ukochana mama!!!!

jola22
mama2
jola22
Mama2 pisałaś że interesujesz sie fotografią - ja też choć coś czuję że nie tak bardzo jak ty.

Napisz mi może jakie programy polecasz do obróbki zdjęć - no i jeśli masz jakieś ciekawostki to też poproszę.

obecnie uzywam tego fotofiltra ale srednio jestem z niego zadowolona..to jest darmowy program mysle o tym zeby zainwestowac i kupic jakis fajny program do obróbki zdjęc ale tu bym sie tez musiała kogos doradzic

No właśnie - Photoshop jest strasznie drogi i trzeba spędzić sporo czasu żeby się nauczyć go obsługiwać.
Ja mam ten program który Ty mi poleciłaś i Picase3
Dużo też zależy od aparatu - my mamy lustrzankę Nikon D40 i choć ma niecałe 7MP to zdjęcia można powiększyć nawet do wielkości dużego plakatu i naprawdę robi ładne fotki.
Mi się marzy do niego dobry obiektyw, ale ceny to tak od 250 funi w górę, więc na razie mogę pomarzyć.
Gdybyś miała jakiś fajny program to daj znać - będę wdzięczna.
Ja teraz mam Picasse i wcale nie jestem zadowolona. Ma bardzo ograniczone mozliwosci. Ja jestem przyzwyczajona do Photoshopa, bo na nim kiedys pracowalam, ale musze przyznac, ze te ostatnie wersje sa dla profesjonalistow. Jak dla mnie juz za bardzo skomplikowane. Kiedys mialam darmowa wersje z 96 roku i byla idealna. Teraz pododawali za duzo rozszerzen, jak do uzytki tylko domowego. To raczej program dla profesjo0nalistow. Ale generalnie, jak kazdy program, jak sei w niego zaglebisz, to nie jest taki trudny jak sei wydaje.

jola22
mama2
jola22

No właśnie - Photoshop jest strasznie drogi i trzeba spędzić sporo czasu żeby się nauczyć go obsługiwać.
Ja mam ten program który Ty mi poleciłaś i Picase3
Dużo też zależy od aparatu - my mamy lustrzankę Nikon D40 i choć ma niecałe 7MP to zdjęcia można powiększyć nawet do wielkości dużego plakatu i naprawdę robi ładne fotki.
Mi się marzy do niego dobry obiektyw, ale ceny to tak od 250 funi w górę, więc na razie mogę pomarzyć.
Gdybyś miała jakiś fajny program to daj znać - będę wdzięczna.

kiedys miałam wiecej czasu to sie bawilam i pierwszy maz mi kupował sprzet i rozne takie zebym rozwijała hobby ale potem jakos wszystko zamarło , czasu nie było i tesknie czasem za tym

No właśnie dobry sprzęt to podstawa - ja poza paroma gadżetami do mojego aparatu jak filtry i statyw to nie mam nic, ale może jak Julka się urodzi to po praktykuje na niej robienie ładnych zdjęć bo mój M to wstydzioch i nie da sobie robić zdjęć.
To tak jak moj. Jak mu robie zdjecia o albo sie zaslania albo glupie miny robi albo usmiech na spaniela :-)
A sam, jak mi robi to trwa tyle, ze trace cierpliwosc i po jakims czasei zaczynam cos mowic i on wtedy pstryka. Wiec wiekszosc zdjec mam dosc ciekawych :-)

mama2corun
WIELKI BEZOWY CZLOWIEK ha ha ha jest niemozliwa
amama2 mam pytanko z innej beczki po jakim czasie Klaudia zaczela do twojego M mowic tato??
i mama zaczyna sie troska...ja tez tak mam ze caly czas mysle niewiem jak tu jest do konca przy tych porodach i tez sie boje o mala i wogole tysiac mysli na minute ale ja mysle ze normalne nie? tak samo pewnie non stop sie martwisz o Klaudie.niemartw sie kochana dzieci zdrowe i Mks i Klaudusia i przy takiej mamie krzywda nigdy im sie niestanie/

No to ja tez dolaczam. Tez sie czasami - nie to zeby caly czas - zastanawiam czy Maksio bedzie zdrowy czy bedzie miala zdrowe uszka, oczka i takie tam. Generalnie jestem pozytywnie nastawiona ale czasem cos mnie tak najdzie. Ostatnio mi sie wydawalo, ze ma zdeformowany nosek. Mj maz mnie pocieszal, ze to deformacje z USG, ale nie moglam sie uspokoic.
Oj! Jak to bedzie jak sie urodzi i zaczna sie prawdziwe problemy! Ja juz teraz martwie o cala moja rodzine i bardzo sie stresuje jak tylko cos jest u kogos nie tak. NIe dziewie sie ze juz siwe wlosy i zaczely rosnac!!!

Witam
nie spie juz os 2 godzin i leze myslam ze jeszcze sie udausnac ,noc cieszka wszystko mnie boli nie wiem juz co jest strasznie znosze ta koncowke ciazy.
Maz w pracy tez wykonczyl mnie tym chrapaniem:36_2_4:no coz stopery juz mnie tylko ratuja.Jola ja mam nastepna wizyte u poloznej 20 kwietnia strasznie odlegle mam te wizyty nie wiem dlaczego.Jak mozesz a nie zapomnisz to zapytaj swojej o co chodzi o to miezenie brzucha cenymetrm i co to znaczy-prosze.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

Jola30
Witam
nie spie juz os 2 godzin i leze myslam ze jeszcze sie udausnac ,noc cieszka wszystko mnie boli nie wiem juz co jest strasznie znosze ta koncowke ciazy.
Maz w pracy tez wykonczyl mnie tym chrapaniem:36_2_4:no coz stopery juz mnie tylko ratuja.Jola ja mam nastepna wizyte u poloznej 20 kwietnia strasznie odlegle mam te wizyty nie wiem dlaczego.Jak mozesz a nie zapomnisz to zapytaj swojej o co chodzi o to miezenie brzucha cenymetrm i co to znaczy-prosze.

Witaj Jola30. Juz mialam nadzieje, ze ten wstretny bol i zle samopoczucie Cie opuszcza, ale niestety. Mysle, ze jak tak sie pomeczysz to dla Ciebie porod serio bedzie wybawieniem i bedziesz na niego czekala jak na koniec meki !!!!
Przytulam Cie mocno. Dbaj o siebie. Ile ci kaza jeszcze czekac na te rehabilitacje te pudingowate barany ... Wrrrr!

gunia43
mama2corun
amama2 mam pytanko z innej beczki po jakim czasie Klaudia zaczela do twojego M mowic tato??
i mama zaczyna sie troska...ja tez tak mam ze caly czas mysle niewiem jak tu jest do konca przy tych porodach i tez sie boje o mala i wogole tysiac mysli na minute ale ja mysle ze normalne nie? tak samo pewnie non stop sie martwisz o Klaudie.niemartw sie kochana dzieci zdrowe i Mks i Klaudusia i przy takiej mamie krzywda nigdy im sie niestanie/

No to ja tez dolaczam. Tez sie czasami - nie to zeby caly czas - zastanawiam czy Maksio bedzie zdrowy czy bedzie miala zdrowe uszka, oczka i takie tam. Generalnie jestem pozytywnie nastawiona ale czasem cos mnie tak najdzie. Ostatnio mi sie wydawalo, ze ma zdeformowany nosek. Mj maz mnie pocieszal, ze to deformacje z USG, ale nie moglam sie uspokoic.
Oj! Jak to bedzie jak sie urodzi i zaczna sie prawdziwe problemy! Ja juz teraz martwie o cala moja rodzine i bardzo sie stresuje jak tylko cos jest u kogos nie tak. NIe dziewie sie ze juz siwe wlosy i zaczely rosnac!!!

Gunia ja tez mam obawy tym bardziej ze mam tego piepszonego paciorkowca i nawet w dzien porodu musze pilnowac i prosic o podanie antybiotyku bo tu roznie bywa niech tak zapomna i co wtedy.
Ja mam straszne mysli -czarne mysli nawet niechce pisac o tym bo byscie chyba zesiwialy.
A pozatym jak mi lekarz w PL. powiedzial ze ta moja ciaza to tak jak wygrana w totka 6 wiec bardziej sie boje ze jak by cos nie tak to chyba juz mam bardzo male szanse.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

witam was w ten piękny słoneczny sobotni poranek:taniec::taniec::taniec:
jeśli chodzi o schizy i obawy o nasze maleństwa to już działa instynkt macierzyński:))) dodajmy do tego że mamy niektóre dzieci które już czekają i się pytają kiedy ? gdzie będzie spać??? nie mogę sie doczekać itd......:36_2_4:
to działa na naszą psychikę!!!!!! mnie nachodzą myśli a co jeśli coś się stanie ?jak jej to powiem -chodzi mi o córkę itd.myślę że to normalne :))))najlepiej nie myśleć i żyć jak wcześniej z wiara że wszystko musi być ok:)))))

http://www.suwaczek.pl/cache/76b1a6931d.png

mama2corun

wiesz u mnie jest specyficzna sytuacja bo Klaudia utrzymuje kontak ze swoim ojcem listowny i brakuje je ojca . Jestem z moim z M 3.5 roku i zawsze mowie do niego po Imieniu kiedy mowie do Klaudi wiec nie uczylam jej nigdy ze ma mowic do niego tatao . Najpierw mowila przy kolezankach "moj tato" i to było po jakis 2 latach a od kiedy wzielismy slub (poł roku temu) nastąpił jakis przełom i mowi do niego TYLKO tato , a ja wciaz po imieniu . Mysle ze to wynika z potrzeby UZYWANIA tego słowa w swoim zyciu i potzreby posiadania pełnej rodziny , listy nie daja jej tego , choc wie ze jej tata jest J. A ja jej nie zabraniam mowic tato do mojego M. choc jak tamten wroci to sie zdziwi!!!

gunia43
A tak w ogole to jestem od jakiegos tygodnia strasznie placzliwa. Tez tak macie????

I nie to, zeby cos sie dzialao. Tylko tak jakos wszystko mnie wzrusza. Dzisiaj np. plakalam, bo piosenki Abby byly takie ladne. Chyba mam niezle KUKU:36_2_15:

ja tam nie jestem płaczliwa ale szybciej sie wzruszam film piosenka reklama itd..........ach te hormony:snowball::snowball:

http://www.suwaczek.pl/cache/76b1a6931d.png

Daffodil
mama2
Dziekuje Jolus a co do corki to faktycznie jak jakims tekstem zasadzi to boki zrywamy ...
wiecie jak czasem mówi na mojego M? oprócz tato oczywiscie to lubi mowic "TY WIELKI BEŻOWY CZŁOWIEKU":sofunny::sofunny::sofunny::sofunny:

:hahaha: Czemu beżowy??? :hahaha:

bo twierdzi ze ludzie maja bezowa skóre ..i czasem mi mowi ze lubie jak nie chodze teraz na solarium bo mam bezowa skóre a nie jak murzynka:taniec:

Gunia- masz calkowita racje WYBAWIENIE bo ja mam juz dosyc naprawde taki bol a i jeszcze doszly mi bole takie jak sie duzo cwiczy lub sie nadwyrzysz w jeden dzien i masz zakfasy i wszystko boli.
Konowaly nie lekarze a na dodatek jak juz dostane ta rechbilitacje to chyba nie ma na nic wiekszego liczyc po przezyciach w Anglii.

u nas deszcz i pochmurno ale podobno popoludniu ma sie wypogodzic, mi juz katar minał prawie cały to teraz corka zaczyna chorowac..ehhh

mama2cor
masz racje ja to wszystko bardzo przezywam , jak np. corka w nocy kaszle to moj M sie dziwi ze wogole nie spie , ze przeciez dałam jej syrop i powinnam sie polozyc bo i tak nic nie pomoge , a ja nie umiem ,potrafie cała noc przesiedziec przy niej i nie spac . To jest troche zle podejscie bo po paru takich nockach jestem w strasznym stanie. Jak np. ma gorsze dni i jest niedobra to sie zamartwiam gdzie popełnilam blad ze jest taka , bo wiesz ja zawsze uwazam ze dzieci sa jakie sa TYLKO dzieki nam , same w sobie nigdy nie sa zle ...nie chciałabym zeby byla taka jak ja bo mi wiele brakuje do ideału , a wiem ze corka sie wzoruje na mamie i kiedys bedzie taka jak ja....ehhh i takie tam

Daffodil
Ewciaa
dorciaa25

Daffodil, ja ma podobnie tez czuje ból jakby menstruacyjny ale skórczu jako takiego (jakie sobie mozna wyobrarzac nie czuje)

i ja mam podobne bóle okresowe jak Wy boli chwile i przestaje tak jakieś 3-4 razy dziennie i w nocy czasami, to są te przepowiadające skórcze??? a i wtedy podczas tych bóli twardnieje mi brzuch

Ewcia ja nie wiem co to jest, bo praktyki jak na razie nie mam :) Ale w ostatnim M jak mama wyczytałam, że skurcze przepowiadające bardzo przypominają bóle menstruacyjne. I tyle było na ten temat. Więc może to rzeczywiście to, bo u mnie jakiś tydzień temu się coś takiego zaczęło i teraz pojawia się regularnie. Może bardziej doświadczone mamy coś więcej będą na ten temat mogły powiedzieć :)

więc która mama może nam pomóc????
a ja dziś w nocy zauwazyłam to kłucie o którym pisała dorciaa i katja trwało sekundke

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png