Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
malami

a z czego deserki??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam prośbe do wszystkich mam :D macie jakieś przepisy na deserki dla niemowląt?
Chciałabym całkiem zrezygnować ze słoiczków siedząc w domu mam dużo czasu ale przepisów zero :(


pierwsze kroczki...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witaj malami - ja mojemu synkowi przygotowuje deserki już od dawna - na początku gotowałam owoce i zagęszczałam je kaszką manną - a teraz poprostu myje dokładnie i miksuje

nigdy nie korzystałam z przepisów tylko na oko dawałam to co akurat miałam pod ręką i oczywiście co było odpowiednie do wieku maluszka

nie wiem ile miesięcy ma twoje dziecko i jakie owoce już jada a to by ułatwiło sprawę - jeśli jada już np wszystko to polecam mix owoców które znajdziesz wszędzie -

banan, jabłko, i sporo arbuza

banan jabłko i garść malin (stosowałam też świeże borówki ale powodują zaparcia)

banan jabłko marchewka

w proporcjavch jak napisałam dają sporą porcję - jakieś 200 ml - zagęszczać nie trzeba - banan robi swoje :)

a do takich zestawów możesz śmiało dorzucać morele brzoskwinie poziomki

kiedy był sezon u nas doskonale sprawdzał się koktajl truskawkowy - truskawki łyżka jogurtu i odrobinka cukru

kombinuj i eksperymentuj - powodzenia


http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73mq7jshre.png

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44j4vsm7c39.png

http://www.suwaczki.com/tickers/oxp71zajtmx0mb6v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

(dla niemowląt powyżej 9 m-ca)

200 ml przegotowanej wody
4 łyżki stołowe ulubionej owocowej kaszki mleczno-ryżowej Nestlé (dla "roczniaków" można użyć kaszki ryżowej bezmlecznej z waniliowym mlekiem Nestlé Junior, a maluszkom z alergią polecamy Nestlé Sinlac)
1 kubeczek musu owocowego Misiowy Sad z jabłek, truskawek i bananów lub jabłek, gruszek, brzoskwiń i moreli
2 ciasteczka misie Miśkopty Nestlé
1/4 szt. dojrzałej brzoskwini
1/4 szt. dojrzałej moreli
1/4 szt. dojrzałego banana

Sposób przygotowania:
Przegotowaną i ostudzoną do temp. 50°C wodę wlewamy do miseczki. Dodajemy kaszkę i dokładnie ją mieszamy.Myjemy owoce, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy na male kawałeczki. Kaszkę można już polać musem owocowym i udekorować owocami. W owocowym raju sadzamy misie Miśkopty i gotowe!

Waniliowa chwila

Składniki:

1/3 torebki ryżu
trzy miarki mleka modyfikowanego
1 opakowanie Misiowy Sad jabłko z wanilią

Wykonanie:
Ugotować ryż w wodzie (ponad pół garnuszka) na bardzo miękko (woda musi się częściowo wygotować). Lekko ostudzić i dodać mleko modyfikowane. Następnie dodać deserek jabłko z wanilią i dokładnie wymieszać. Podawać w temperaturze pokojowej.

DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

DESER GRUSZKOWY

- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU

- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru

Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko

Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

PRZECIERY OWOCOWE

Kisiel żurawinowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)

Skład: 100 g żurawin, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 200 ml wody.

Przepis : żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.

Przecier z malin (piersią od 6 m-ca, butelką od 5 m-ca)

Skład : ½ szklanki malin, 2 łyżki kleiku ryżowego

Przepis: miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

Przecier z czarnych jagód (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)

Skład: 200 g czarnych jagód, 3-4 łyżeczki przegotowanej wody (20ml).

Przepis: jagody myjemy ,płuczemy następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce ścieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sito.

Przecier z jabłek (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)

Skład: 100 g jabłek (słodkie i soczyste) , ½ łyżeczki cukru, 2 łyżeczki wody.

Przepis: jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.

Puree z jabłka i gruszki (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)

Skład: 1/3 jabłka, ½ miękkiej gruszki, 2 łyżki przegotowanej wody.

Przepis: owoce płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniałe jako deser – dodatek do biszkopta lub kaszy
manny.

DESERY

Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)

Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej , woda (50g).

Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.

Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)

Skład: ½ szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.

Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)

Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).

Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.

Budyń bez mleka (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)

butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.

Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.

Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)

Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.

Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.

Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)

Skład: 3 łyżeczki kleiku ryżowego, ½ średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody

Przepis: jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy – wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.

Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)

Skład: ½ średniego jabłka, ½ średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.

Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.

Placuszki marchewkowo-owsiane (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)

Skład: 3 marchewki, ½ szklanki płatków owsianych, ząbek czosnku, cebula, sól ,pieprz, łyżeczka mąki sojowej, ½ łyżeczki tymianku, łyżka oleju.

Przepis: marchewkę, cebulę , czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy formę placków i smażymy na patelni. W przygotowaniu można warzywa i przyprawy zastąpić rodzynkami bądź innymi suszonymi warzywami.

Naleśniki bezglutenowe (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)

Skład: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, ½ szklanki mąki kukurydzianej, sól, oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy.

Przepis: dokładnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Smażymy małe cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki podajemy z owocami lub farszem mięsnym. Do ciasta można dodać ½ rozmąconego jajka.

Kisiel mleczny (butelką od 7m-ca)

Skład: 80 ml mleka następnego, 4g mączki ziemniaczanej, 1 żółtko.

Przepis: mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka, i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub owocami z cukrem podanymi obok kisielu.

Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i winogronami (od 12 . miesiąca)

Składniki:
* 2 torebki ryżu
* 4 jabłka
* cynamon
* rodzynki
* cukier, cytryna
* słodka śmietanka / jogurt

Przygotowanie:
Ryż ugotować. Jabłka zetrzeć na tartce, pokropić cytryną.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, jabłka, posypać cukrem i cynamonem,troszkę rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie. I tak układać kolejne warstwy aż do wykończenia produktów.
Naczynie z daniem włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni C.) i zapiekać ok. 50min. Po tym czasie rozłożyć porcje na talerzyki, polać jogurtem/śmietanką

Placki z jabłkami [powyżej 1 roku życia ]

kwaśne jabłka 2 szt.
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
preparat mlekozastępczy Bebiko 2 lub Bebilon 2 10 miarek
woda 300 ml
olej 2 łyżki
cukier 4 łyżeczki
ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:
Preparat mlekozastępczy przygotować według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pokrojone w plasterki jabłka. Smażyć placki bez tłuszczu na teflonowej patelni, starając się, aby w każdym placku znalazł się plasterek jabłka. Podawać posypane cukrem pudrem.

Babeczki z jabłkami [powyżej 1 roku życia ]
(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
woda 210 ml
mleko Bebiko 3 lub Bebilon 3 7 miarek
jajko 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżka
szczypta soli
roztopione masło 1/2 szklanki
jabłko 2 małe lub 1 duże
cukier puder do smaku


Sposób przygotowania:

Zagotować i przestudzić wodę. Dodać preparat mlekozastępczy i dokładnie wymieszać. Dodać jajko i wymieszać raz jeszcze. Jabłka umyć, dokładnie obrać, sparzyć gorącą wodą i posiekać. W dużym naczyniu wymieszać mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać preparat mlekozastępczy i roztopione, ciepłe masło. Ciasto wymieszać energicznymi ruchami tak, aby pozostało grudkowate. Dodać jabłka i wymieszać. Foremki do babeczek posmarować masłem i wypełnić je gotową masą do połowy. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Gotowe babeczki odstawić do przestygnięcia. Przestudzone babeczki wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Mini omlet z owocami [powyżej 1 roku życia ]
(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)

jajo 1 szt.
margaryna bezmleczna 1 łyżka
mąka pszenna 1 płaska łyżeczka
preparat mlekozastępczy[ 1 łyżeczka gotowego preparatu] owoce lub
deserek lub mus owocowy [1 łyżeczka]

Sposób przygotowania:

Umyć jajko i wytrzeć do sucha. Starannie oddzielić białko od żółtka. Dokładnie wymieszać żółtko z preparatem mlekozastępczym i mąką. Ubić białko na pianę i dołączyć do masy z żółtkiem. Wszystko delikatnie wymieszać. Całość smażyć pod przykryciem na margarynie bezmlecznej. Gotowy omlet podawać z owocami lub deserkiem, musem owocowym np. BoboVita


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

oj kochane jesteście WIELKIE !! bardzo dziekuje :D mój maluszek co prawda dopiero skończył 5 mc ale takie przepisy sa cenne !!!!


pierwsze kroczki...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...