Skocz do zawartości
Forum

Kwietniowe Mamulce 2009

bloomoo

Rekomendowane odpowiedzi

Sylwia u mnie dluzej trwalo namawianie mnie przez mojego M. (jakies dwa lata!) na malenswo, udalo nam sie rok po odstawieniu przeze mnie srodkow antykoncepcyjnych. Czyli nie tak znowu dlugo... choc w moim przypadku byl to juz tzw. ostatni dzwonek :))))

Agula miejmy nadzieje, ze z 2cm rozwarciem mozna chodzic dlugo, ale... nie trzeba!!!! Moja sasiadke o 14-tej wyslano ze szpitala do domu - rozwarcie tylko 2cm) a o 18-tej urodzila sliczna coreczke!!! Czego i Tobie Kochana zycze :36_3_1:

Pyska dla mnie nie ma problemu zeby wymienic sie z Toba numerem telefomu!!! Jezeli Ci to odpowiada, to wysle Ci moj i wrazie czego bedziesz mogla napisac ze juz sie zaczelo....:)

My Sylwia o pierwsze dzidzi staraliśmy się ok 7 miesięcy. Byłam już zrezygnowana ponieważ ja mam miesiączki tak średnio co dwa- trzy miesiące, miałam monitorowane jajeczkowanie i wtedy się udało :) Teraz nie planowaliśmy dzidziulka :) Tzn. Kinga była zapisana do przedszkola ja miałam ugadaną pracę ale...w wakacje nad morzem zaszaleliśmy i ...
cieszę się bardzo, ze tak sie stało. Jakoś się poukłada to wszystko a jak bym wróciła do pracy to nie wiem kiedy bym sie zdecydowałą na drugie. Mąż cały czs mówił. zebym nie szła do pracy tylko za jednym zamachem wychowała drugie. Marzyłam o chłopcu miał być Mikołajek a będzie Martynka :) Ale nie ważne byle było zdrowe!!!

Agulamamula to super z tym rozwarciem :) Szalej z mężem i myj podłogi schylając się i wchodź i schodź po schodach. Może akurat :) Trzymam kciuki. Chodź następna kwietnióweczka będzie marcóweczką :(

Agulamamula znalazłam cos takiego na necie :)

Wywołanie porodu? Naturalnie!

Jakie są najbardziej popularne „naturalne metody przyspieszenia porodu”? Na pierwszym miejscu można chyba postawić wchodzenie po schodach. Wiele mam wchodziło na 10 piętro, żeby tylko urodzić. Niektóre twierdzą, że po wejściu na ostatnie piętro wysokiego bloku zaczynały czuć skurcze i już na drugi dzień miały w ramionach ukochane dziecko. Innym to jednak nie pomogło. „Od dnia terminu biegałam po schodach. Skończyło się skurczami, ale w...łydkach! Urodziłam 5 dni po terminie” mówi Dorota, dziś mama 6-miesięcznej Klaudii.

Kolejną metodą jest sprzątanie. Niewątpliwie bardzo pożyteczny sposób. Ciężarne myją okna, podłogi, grabią liście, czy odśnieżają podwórka. Wszystko to na pewno dobrze wpłynie na kondycję i czystość otoczenia. Czy na przyspieszenie porodu? Agnieszka twierdzi, że to właśnie grabienie liści pomogło jej w urodzeniu córeczki. „Rano grabiłam liście jak szalona, wieczorem byłam na porodówce!”.
Napar z liści malin

Mamy polecają także picie naparu z liści (nie owoców!) malin. To metoda, którą często zalecają także położne twierdząc, iż świetnie przygotowuje szyjkę macicy do porodu i sprawia, że skurcze są skuteczniejsze, a samo rodzenie przebiega o wiele szybciej. Pić ją należy od ok. 38 tygodnia ciąży, niektóre mamy zaczynają nawet od 36 tygodnia. Niektóre mamy piją także olej rycynowy. Pomaga on jednak raczej na wypróżnienie i przyspiesza pracę jelit. Jest także dość obrzydliwy w smaku, ale czego się nie robi, jeśli jest się naprawdę zdesperowanym...

O tym, że seks jest doskonałym nie tylko „przypieszaczem”, ale przede wszystkim – rozluźnia i wprawia w dobry nastrój, nikt nie będzie chyba dyskutować. Sperma zawiera naturalną oksytocynę, hormon stosowany w kroplówkach przyspieszających poród farmakologicznie. Nawet, jeśli nie zadziała na przyspieszenie daty porodu, to na pewno przygotuje szyjkę macicy do skurczy i poprawi przyszłym rodzicom humor.

Ciepła kąpiel przyspiesza skurcze

Ciepła kąpiel przyspiesza skurcze, ale przede wszystkim w momencie, kiedy poród już się rozpoczął. Sprawia, że skurcze stają się bardziej intensywne, a jednocześnie pomaga przetrwać ból, rozluźnia i zmniejsza przedporodowy stres.

Przejażdżka autem po polskich, nierównych drogach również może przyspieszyć dzień porodu. Niektórzy polecają także ostro przyprawione jedzenie (np. curry). Masaż brodawek również wywołuje wydzielanie się oksytocyny, jednak trzeba by go stosować nawet kilka godzin dziennie... Wiele mam poleca akupresurę, czy masaże.

Wiki20pl
Dziewczyny w którym tygodniu uznaje się ciąże za donoszona ?? Bo różne opinie słyszałam mi gin powiedziała zebym do 38 tygodnia donosiła, a potem to się moze rodzić

Jak byłam w szpitalu mówili, że skończony 37 tydzień ciąży i można rodzić. Czyli z poczatkiem 38 tc uznają ciążę za donoszoną.

http://parenting.pl/picture.php?albumid=894&pictureid=8828http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6tv73lk7wk1vm.png
http://parenting.pl/galeria/data/500/thumbs/P1030807.JPGhttp://www.suwaczki.com/tickers/k0kde6yd6mks5din.png

Witam.
Mnie też wczoraj ginekolog powiedziała ,że jak urodzę za tydzień to nie będzie tragedii,a jestem w 36 tyg./Tak więc 37 tydz to już dziecko donoszone.Można odetchnąc z ulgą.
My z meżem się o maleństwo nie staraliśmy.Ale cieszymy się że będzie,bo pewnie niezdecydowalibyśmy się na nie.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-32396.png

No właśnie 38 tydzień ciąży to już donoszona ciąza. Wiadomo czym dłużej tym więcej przybędzie na wadzę bo jak mówią w ostatnich tygodniach najwięcej dzidziulki przybierają.
Ja idę do gine 31 marca już sie doczekać nie mogę chciała bym aby mi powiedziała, ze szyjka się rozwiera i wogole żeby mogła mnie wziąsć do siebie do szpitala jak będzie mieć dyżur. I tak sobie myślę, ze mimo tego, ze nie pamiętam za bardzo kiedy miałam ostanią miesiaczkę to jak 38 tc uznaje się za donoszony to raczej bez ryzyka mogę wywołać poród. Ponieważ ja sie dowiedziałam już bardzo wcześnie o ciaży byłam wtedy w 4 tygodniu i mam liczony termin od poczecia. Ale zamieszałam kurcze ale chyba mnie rozumiecie co mam na myśli? :36_17_1::36_17_1:

Gość AgulaMamula

Wiki20pl
Dziewczyny a tak z innej beczki to jakie owoce proponujecie do sernika na zimno ?? Bo mąż ma w niedziele urodzinki i nic nie pieke bo nie mam piekarnika, a naszło mnie na sernik, wiec zrobie sama nie bede kupować innego ciasta.

truskawki, albo brzoskwinie na pewno nie ananas bo gdzieś czytałam, że ananas powoduje że galaretka się nie ścina

Agnieszka31
Justys- a dlaczego bedziesz miala wywolywana???

Wiesz co Aguś moja gine mi tak zaproponowała, ze niby mam termin na 14 kwietnia wiec na same swięta i mi podopowiedziałą, ze 6 kwietnia będzie mieć dyżur w szpitalu więc moze mi pomóc abym urodziła wcześniej. I tak zastanawiam sie nad tą propozycją ponieważ moja kuzynka, która ma być chrzestną Martynki przyjedzie z Anglii na same święta na nie cały tydzien i chciała bym aby była już mała. Ale oczywiście jeśli lekarz nie podejmie takiej decyzji o wywołaniu to ja nie bedę nic wspominać nawet. Bo ważniejsze zdrowie dzidzi i moje :)

Gość Agnieszka31

Justys- dokladnie, tak jak moj gin nie podjal sie tego robic w ten czwatrek, powiedzial ze skonczyloby sie to CC, a po drugie zdrowie dziecka jest najwazniejsze, zobacze co mi powie w przyszlym tygodniu, jutro tylko na KTG,

Hej środowo:bye::bye:
u mnie prawdziwa zima i jak zwykle zima zaskoczyła drogowców:o_master::o_master::o_master: ehhh czy kiedys bedzie inaczej ... hihihi
WIKI od ciebie przeszły te zawieje i zamiecie..isc sie nie da wpada wszystko do oczu...

ja dzis po zakupowych wojarzach w ciuchu puchu:36_1_22::36_1_22:
kupilam sobie świetna kurtke na ta jeszcze pogode za całe 3,5:36_1_22::36_1_22:BOSKA!!
mezowi koszulki dwie na lato i sobie chudy szlafrok zeby mojego włochacza nie brac bo trzecia torbe musialabym pakowac na sam szlafrok:36_3_18::36_3_18:
takze mam dobry humor od rana bo wydałam 7,5 i jestem mega zadowolona:hamak::36_1_1::36_1_1:

lece myc włosy i stoic sie na szkole rodzenia:36_1_1::36_1_1::36_1_1:
a jutro do gina..ehh ale jestem ciekawa co tam słychac u małej...
bo fika niesamowicie:36_1_1::36_1_1::36_1_1:
ale dzis dała pospac mamusi nawet sie na siku nie budzilam:36_1_1::36_1_1:
tak to mozna spac:36_1_1::36_1_1:

co do ciasta to jeszcze brzoskwinki mozna dac do dekoracji do sernika na zimno :36_1_1:
ja wczoraj zrobilam ciacho kruche i mam dosyc ciast narazie:36_1_1::36_1_1::36_1_1:
i tak limit tycia na te 3 tygodnie miedzy wizytami przekroczylam:36_1_4::36_1_4:
znow bedzie gadka:36_19_2::taniec:

zmykam zmykam:36_1_1::36_1_1:
odezwe sie pozniej:36_1_1:

Nasz ALBUMIK :]]
http://parenting.pl/album.php?u=1847

http://patrycja-.aguagu.pl/suwaczek/suwak2/a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqdqk3hg3a5g3l.png