Skocz do zawartości
Forum

NHN-Naturalna Higiena Niemowląt

Gość jadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Realne- ja myśle, że to nie przypade, trochę zasługi Madzi w tym jest :D Jeśli nie jest tak, ze męczy się na nocniku chcąc zrobić kupkę, a nic nie wychodzi, to bym się może wstrzymała z czopkiem. Moja za to robiła dzisiaj już trzy kupki, no ale to te zeby... A jakie kupiłaś konkretnie gatki? Co pod nie wsadzasz? Ja też myślę o wełniakach, ale chcę dać prabaci wełnę merino, jets dość tanio na allegro i nam wydzierga (prababci Oliwki, nie mojej ::):)

Dzisiaj cały dzień z suchą pieluszką, mimo, ze miałayśmy jeszcze w gościach kuzynkę Oliwki, 19mc Zosię. Miałam małe przedszkole :D Było fajnie. Dzieczyny były grzeczne, jedna drugą zabawiała :D Zosia rozporządzała zabawkami, jak Oliwka się jakąś zabawiła, to ta jej zabierała i dawała inną. Oliwka zbytnio nie protestowała i bawiła się w najlepsze nową, a Zosię to denerwowało i zabierała jej znowu, hihi ::):

Gość solange63

sluchajcie kobietki, doszly do mnie pieluchy wielorazowe; tetro i pul minke. mam przepis prania, ale jest napisane tylko w ilu stopniach prac, a jak to wirowac, czy mozna w ogole, a jak tak to na ilu obrotach?

z gory dziekuje za odpowiedz :D pozdrawiam wakacyjnie z Polski. przepraszam, ze tak chaotycznie, ale jestem zakrecona, mala z reszta tez- prawie wcale nie spala, no i walnela kupe w pieluche ciotce, bo matki chwilowo nie bylo ::(:

solange, jadzik - ja tez wiruje na max - 1200 i jest dobrze...
a piore w 40st w proszku do prania pieluch - bambinex... wczesniej do proszku dla dzieci [polowa zalecanej dawki] dodawalam nappy fresh [odkazacz w 40st]...
ostatnio dalam polowe dawki proszku dla dzieci - nie mialam ani bambinexa ani nappy fresh po powrocie do domu to dodalam kilka kropel [okolo5-7] olejku herbacianego oraz dodalam kule piorace ktore kiedys kupilam :P [nawet plamy po soczku z mandarynek - stare zaschniete - spralo :D]
aaa i pieluchy i ciuszki malej i swoje jasne piore razem - i tak mala ma kontakt z moim ubraniem i ze mna praktycznie 24/h... wiec chyba nic co moje nie jest jej obce :P

i u nas 2gi dzien kompletnie sucho - tzn wszystko do nocniczka... i 4ta noc - przed snem siku pozniej dopiero po przebudzeniu... zobaczymy jak pojdzie dalej.. bo zauwazylam u niej takie nocne rzucty... kilka nocy suchych wiecej nocy mokrych, znowu suche i pare mokrych... i nie wiem od czego to zalezy :P

http://magdalenap.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/08d4h5u.png

Gość solange63

hehe, ja mam najwyzsze obroty 1600 i sie zastanawialam czy nic sie nie stanie, np. z wkladami bambusowymi. jak szukalam informacji to wszedzie bylo tylko o temperaturze i detergentach, o wirowaniu ani slowa.

moja mama mnie dzis zaskoczyla. jak malutka sie obudzila to zdjela jej pieluche, chwycila jak do wysadzania i przybiegla do kuchni, bo stwierdzila, ze jak sie zsiusia to z plytek sie tylko zetrze. tak ja sobie trzymala i mowila do niej pululululu :D w ogole z nia na temat NHN nie rozmawialam. wychodzi na to, ze nasze mamy i babcie tez stosowaly te metode, ale nie widzialy, ze tak sie nazywa :Oczko:
to chyba przez to, ze kiedys uzywalo sie tetry i jak najszybsze nauczenie zalatwiania sie do nocnika, bylo w ich interesie (zeby nie mialy tyle prania).

wczoraj moja mloda lezala z golym zadkiem 30 minut i przez ten czas 3 razy obsikala ciotke :Padnięty: wychodzi na to, ze zeby miala sucha pieluche musialabym wysadzac ja co 10 minut :Szok: Zostaje przy lapaniu kup i timingu (co godzine)

Solange ona jest mała więc może tak często siusiu robić,po za tym mleko jest moczopędne :) Ja wiruję pieluchy w 1000 obr.na min.
realne mała dopiero się uczy a po za tym jak wcześniej napisałam mleko jest moczopędne i też zależy on menu dziecka w ciągu dnia.

Moja się dziś zbuntowała i nie zrobiła rano kupki,mam nadzieję że nie zrobi w pieluchę ;)

Gość solange63

A ja mam jeszcze pytanko; jak dluga schna wam wklady bambusowe? pieluszki tetro mozna suszyc w suszarkach bebnowych i wlasnie doczytalam, ze wklady bambusowe tez (dla mnie to super opcja).
o i jeszcze, czy zapinacie pieluchy do prania, czy maja byc rozlozone (na rzepy trzeba zapinac, a ja mam plastikowe zatrzaski i znowu zglupialam).

Kurcze, kupilam mlodej wielorazowki, a to ja mam radoche jakbym prezent dostala :D juz nie moge sie doczekac az pieluchy wyschna i je przymierzymy ::):

Solange- jak masz wątpliwości dotyczące wirowania, to zadaj pytanie właśnie w tym wątku, co przesłałm Ci linka, tam odpowia ekspert dot. pieluch wielo ::): Pieluchy pierze się rozpięte. Kiedyś NHN był normą, bo kto by tak długo tetrę gotował (bez pralki i nappy fresh) ::):

Realne- fajnie, że Magda już tak dobrze panuje nad siusianiem :D

Iwa- Hania ma pewnie zaprcie, co jadła? Bo marchewka gotowana powoduje zaparcia. U nas śliwka pomaga :D

U nas od kilku dni powtarza się taki sam rytuał nnocny. Jak Oliwka saśnie koło 20:00, to o 22:00 budzi się na cyca, potem o 0:00 na siusiu i trichę cyca i o 4:00 na cyca. A o 7:00 już pobudka na kupkę.

Jest godz.16 i mała jeszcze kupki nie zrobiła ,brzuszek ją nie boli jest wesoła ,zaparć ona nigdy nie miała,ona je tylko 1 raz zupę i ta zupa powoduje że "ładną kupkę robi 1 raz dziennie a jak zupy nie je w ogóle to robi mi kilka dziennie i takie rzadsze jak to na piersi.

Iwa- faktycznie, jak wesoła, to nie ma się czym martwić, kupa w końcu będzie ::): Ja tak ciągle myślę, że to zaparcia, bo sama odkąd pamiętam mam z tym problem...:Nieśmiały:

Dzisiaj u nas, po w czorajszym całkiem suchym, jest dzisiaj gorszy dzień, już prawie całe wiadro piluch uzbierałam do prania:Zakręcony:

Gość solange63

IWA tak czasem bywa (ale mi sie ladnie zrymowalo :D). moja mloda przez dwa tygodnie robila kupe rano, chwile po przebudzeniu. pewnego dnia jej sie odmienilo i zrobila dopiero o 19.00, kolejnego dnia troche wczesniej i tak powrocila do porannego wyprozniania.

A konsystencja i ilosc kupy faktycznie zalezy od jedzenia. Jak Emi nie dostala obiadku, to zrobila 3 luzne kupy. jak wcina obiadki to robi plastusia raz dziennie:Śmiech:

Mała 16.15g była przy cycusiu jadła i zarazem zasypiała ale co chwilę się prężyła,postękiwała i złościła się widać że coś nie dawało jej zasnąć więc ją dałam na nocnik,poszła kupka a smród :0,gdzie ona się stołuje:Oczko:

Iwa- Oliwka jak zdarzyło sie przetrzymać dłużej kupkę, to też cuchnęła bardziej... Albo jadła coś o dłużej się trawiło ::):

Oliwka ma ostatnio brzydkie kupki... Ale myśle, że to od zębów, bo ostatnio nic nowego jej nie dawałam... No i brzusio nie boli, tylko te kupska.

MIałam coś jeszcze pisać, ale totalnie wyleciało mi z głowy... Może sobie przypomnę...

jadzik - moja tez ostatnio wali takie smierdziochy... i takie serdelki :P
a u nas jedna mikro wpadka - nawet nie przelecialo na druga strone wkladu :P
na spacerze pod koniec juz tak sie darla i podskakiwala - ewidentnie wiedzialam ze chce na nocnik... i popuscila... bo jak tylko weszlysmy to wysadzilam ja na nocnik i poszla pompa :D
ale moja tez ostatnio cos nie moze kupy... robi 1x na 2-3 dni... dzis zrobila co prawda, ale wczoraj nie robila a dzis tylko jeden maly serdelek wyszedl - troszke malo jak na 2 dni produkcji... zobaczymy jutro jak bedzie... jak jutro nic nie wyjdzie to dam czopka... ale po czopku boje sie ze troszke za bardzo ja popedzi i bedzie przegiecie w 2 strone :P

Gość solange63

Moja Emi zrobila dzis kleksa w pieluszke ::(: takiego malutkiego, myslalam, ze zaczela i zrobi reszte na ceratke, a ona nic. teraz spi i jeszcze od rana nic nie zrobila.

Wlasnie dziewczyny, uzywacie wkladek do pieluch? a jesli tak to jakie polecacie? tak na moj chlopski rozum, to taka wkladka chyba klei sie do pupy dziecka, a nie do pieluchy, czy sie myle?

A moje wielorazowki sa super. Emi miala ubrana ta sama pieluszke 3 godziny (z przerwami na siku co godzine, ale i tak w miedzyczasie siusia do pieluszki) i wklad byl mokry, a warstwa przy pupie malej suchutka. nic nie przecieklo, po prostu bomba :D

Gość solange63

realne
jadzik - moja tez ostatnio wali takie smierdziochy... i takie serdelki :P

ja to nazywam plastusiami :D od kiedy wprowadzam nowe jedzonko, kupa wyglada jak brazowa miekka plastelina.

Wiecie co, chyba na zadnym innym watku nie mozna tyle przeczytac o kupach, co u nas :Śmiech:

solange63
Wiecie co, chyba na zadnym innym watku nie mozna tyle przeczytac o kupach, co u nas :Śmiech:

To ważna cześć dziecęcego życia, zwłaszcza dla mam :Oczko: Analzowanie kupek, to norma, każda to robi :D
O jakie wkładki pytałać? Te papierowe na kupkę? One wyglądają hak chusteczka i z iną zbiera się kupki, kupiłam je sobie, ale nie zdążyłam użyć... ::): Fajnie czytać, że ielo Ci odpowiadają::): A kupiłaś ten dodatek do proszku, bio nappy D? I jak będziesz je prała? W orzechach? Czy osobno w proszku?

solange - Nie wiem o jakie wklady pytasz, ale ja uzywm po prostu dodatkowych wkladow jako pieluchy, jakos formowanke mam jedna, ale nie uzywam jej ostatnio wcale, wczesniej - jakies 5-6mies temu jeszcze zakladama na noc od czasu do czasu bo w razie kupy nie brudzil sie otulacz... :P
bibułek na kupe czy wkladek typu cucha pielucha - nie uzywam... pierwsze mam jedna rolke - dostalam przy zakupioe zestawu pierwszych pieluszek wielorazowych, ale jakos zawsze zapominalam je uzyc, a teraz nie mam po co :P
w wkladek typu sucha pielucha nie mam i nie zamierzam kupowac bo jednak wole zeby wiedziala ze wlasnie sie zsikala :D

wczoraj zaliczyla mi na spacerze pod koniec mala wpadke z siku... pod koniec nie wytrzymala i popuscila... a tak dzis juz sucha pielucha... aaa i w nocy mi sie zsikala [ale i tak te 4 suche nocki ciesza]

teraz spi - padla taka mega maruda... nic nie dalo sie przy niej zrobic i ja kzeszla z nocnika - tak spi - bez pieluchy... i nie wiem co zrobic - jak zalozyc jej ta pieluche... :P

Gość solange63

jadzik

O jakie wkładki pytałać? Te papierowe na kupkę? One wyglądają hak chusteczka i z iną zbiera się kupki, kupiłam je sobie, ale nie zdążyłam użyć... ::): Fajnie czytać, że ielo Ci odpowiadają::): A kupiłaś ten dodatek do proszku, bio nappy D? I jak będziesz je prała? W orzechach? Czy osobno w proszku?

Wlasnie o te papierowe na kupy mi chodzilo. Dopiero zaczynamy nasza przygode z NHN i wpadki kupkowe tez sie zdarzaja. chociaz i tak nie jest zle, bo zlapalam 5 kup z 7. biorac pod uwage, ze jestesmy w nowym miejscu i nasz rytm dnia troche sie poprzestawial to i tak sukces :D

na allegro znalazlam cos takiego Bibułki IMSE VIMSE do Pieluszki Wielorazowe (1676570317) - Aukcje internetowe Allegro

Dodatku do proszku jeszcze nie mam. zastanawiam sie czy w ogole kupowac, bo czytalam, ze olejek lawendowy ma dzialanie bakteriobojcze i mozna go dodawac do prania pieluch. Orzechow do prania nie bede uzywac,bo zawieraja za duzo olejow roslinnych i oslabiaja chlonnosc. Teraz mam probke proszku "bialy jelen" zobaczymy jak sie sprawdzi.

Gość solange63

Zamowilam sobie taki proszek PROSZEK DO PRANIA BAMBINEX ULTRA NAPPY CARE (1658277140) - Aukcje internetowe Allegro do tego kilka kropelek olejku lawendowego i powinno byc super ::):

a powiedzcie mi dziewczyny, czy rzeczywiscie miedzy wkladami z mikrofibry, a mikrofibra+ bambus jest taka duza roznica w chlonnosci? Mam w domu z 20 scierek z mikrofibry i troche pieluch tetrowych i zastanawialam sie czy by nie zrobic paru wkladow samemu.