Skocz do zawartości
Forum

Wapń w diecie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szczególnie bogate w wapń są:
- sezam (w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia), pestki należy zmielić i stosować jako posypkę do gotowych dań, sezamu już nie gotujemy
- migdały można podjadać (pomagają przy zgadze) lub stosować w postaci mleczka migdałowego
- pietruszka zielona
- orzechy laskowe
- botwina
- rodzynki
- szczypiorek
- szpinak
- śliwki suszone
- kiełki

Do odpowiedniego wchłaniania wapnia potrzebna jest witamina D, którą warto suplementowa w okresie październik – marzec.

Pozdrawiam serdecznie

http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Odnośnik do komentarza

Witam,

Dołączę się o zapytanie o wapń, bardzo mnie to nurtuje.Jeżeli się nie mylę to dzieciom do dwóch lat można dawać 2 łyżeczki nasion dziennie . Mój synek ma 11 miesięcy z tego co się orientuję to zapotrzebowanie w wapń to ok 400 mg. I teraz 2 ŁYŻKI ( to około 20-25 g)sezamu dostarczą 232-290 mg wapnia. I tu mam mętlik w głowie. Jak zapewnić dziecku odpowiednią ilość wapnia? Czy można robić takie mleczko migdałowe z sezamem( garść migdałów plus dwie łyżki sezamu) plus do tego w menu dziennym suszone morele, figi, rodzynki, natka pietruszki, brokuły?czy to będzie ok?

Odnośnik do komentarza

Tak, dokładnie.
Pamiętajmy, że wapń zawiera wiele produktów z kaszami i warzywami włącznie, a więc dostarczamy go dziennie w różnych daniach.
Np zapotrzebowanie 3-latka to 500mg i można mu tyle dostarczyć w:
1/2 szklanki fortyfikowanego mleka sojowego
1,5 łyżki masła migdałowego
3 figach susz
1 szklance gotowanych warzyw (np brokuł)

Pozdrawiam

http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Odnośnik do komentarza

Dzień dobry,

Aby wapń był dobrze przyswajalny z pokarmu niezbędne są do tego następujące warunki:
- stosunek wapnia do fosforu dla dziecka do 1 roku życia 1,3 : 1
np. mleko, ser żółty, suszone owoce, jogurt naturalny, kefir, a także mak, natka pietruszki

- obecność witaminy D
Ponadto obecność laktozy zwiększa przyswajalność wapnia.
Laktoza to cukier mleczny (glukoza+ galaktoza), która w większych ilościach występuje w mleku kobiecym niż krowim.

W związku z tym produkty mleczne są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia.
Proszę pamiętać że szczawiany (obecne np. w szczaw, rabarbar, szpinak. czarna herbata), a także nadmiar błonnika (codzienne spożywanie płatków, lub jogurtów z otrębami) zmniejsza przyswajalność wapnia z diety.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...