Skocz do zawartości
Forum

lek przed nieznanym u niemowlaka

madlene

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Moja trzy miesieczna coreczka od okolo 2 tygodni panicznym placzem reaguje na obce osoby jak i mieszkania. Nie mamy pojecia co z tym fantem zrobic. Mala wyglada na smiertelnie przerazona, nie jestesmy w stanie jej uspokoic i jedynym ratunkiem jest wyjscie z mieszkania lub delikatne wyproszenie goscia. akceptuje tylko mnie meza i starszego brata no i nasze mieszkanie:). w obcym domy wyglada to w ten sposob ze przez pierwsze 5 minut gosciny Lara zachowuje sie normalnie a potem nagle zaczyna panicznie plakac bez jakiegokolwiek uprzedzania chociazby minka.
za tydzien jade z corka do siostry i przyznam ze boje sie okropnie jak to bedzie, w jaki sposob moge jej pomoc? staramy sie unikac jakichkolwiek wyjsc z mala ale na tym wyjezdzie naprawde bardzo mi zalezy tylko ze tam niestety nie bedzie mozliwosci wyjscia do domu:(.
bardzo prosze o rade jak postepowac w opisanych sytuacjach.

z gory dziekuje i pozdrawiam

Dok

Witam,

zastanawia mnie jak długo Pani dziecko tak reaguje i przede wszystkim co wtedy robi Pani?
Z reguły tak małe niemowlę uspokaja się w ramionach mamy, kołysane, noszone, gdy delikatnie szumi mu się do ucha lub śpiewa znaną kołysankę. Czasami wystarczy odwrócić dziecko od źródła niepokoju i powinno natychmiast się uspokoić. Ważne by oswajać go z innymi, nowymi bodźcami. Oczywiście trzeba je dawkować lecz bynajmniej nie eliminować.

Im bardziej pozbawiacie dziecko możliwości adaptacji do nowych miejsc i osób tym bardziej ono będzie reagowało płaczem na nowe sytuacje.

Jemu nic się nie dzieje, gdy Pani będzie spokojna i pewna, ze ono jest bezpieczne, tym bardziej Pani niemowlę będzie czuło się bezpieczne i ufne. Pani uczucia rezonują w dziecku więc proszę najpierw zadbać o siebie by móc zadbać o dziecko.

W każdej sytuacji stresującej warto dziecko tulić, głaskać, trzymać w ramionach, szumieć mu do uszka spokojnym i pewnym głosem. Można mu cichutko szeptać:Kochanie nic się nie dzieje. wszystko jest w porządku. Mama jest przy Tobie. jesteś bezpieczny. Cichutko kochanie itp.

pozdrawiam
Joanna B.

w takich sytuacjach zdecydowanie zachowuje zimna krew, naleze do osob ktore ciezko wyprowadzic z rownowagi i postepuje w sposob opisany przez pania ale faktem jest ze gdy mala rozplacze sie na dobre w pospiechu uciekamy i mysle ze to jest wlasnie to co powinnam z mezem zmienic:) powoli bedziemy przedluzac wizyty i mniejmy nadzieje ze Lara zaakceptuje wreszcie obce otoczenie:)

bardzo dziekuje pani za odpowiedz i z pewnoscia bezcenna pomoc.

pozdrawiam

M.S

Dok