Skocz do zawartości
Forum

Prosty i dobry przepis na smaczne pierniczki


Gość kwiatuszek9876

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto najlepiej przygotować w listopadzie i odstawić na ok. 2 tygodnie w chłodne miejsce.

1 kg mąki
2 szkl.cukru
1 sztuczny miód
1 kostka margaryny
4 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kawy mielonej
1 łyzeczka kakao i paczka przyprawy korzennej do pierników

Miód i cukier zagotować z margaryną i przyprawami. Wlać na mąkę po przestygnięciu dodać jajka i sodę wymieszaną w 2 łyżkach letniej wody. Wygniatać aż będzie jednolite i elastyczne.Najlepiej wszystkie składniki od razu potroić, bo inaczej rodzinka marudzi że mało.Po upieczeniu polukrować i przyozdobić bakaliami i dobrze schować.Powodzenia!!!
po upieczeniu jeszcze ciepłe zamknąć do ostygnięcia w słoiku lub puszce wtedy zmiękną.

o to przepis - ciasto nie musi obowiązkowo leżakować - ale wyleżane jest lepsze smakowo - ja w tym roku z braku czasu nie leżakuje - tylko jak znajde chwile moze w przyszłym tygodniu to odrazu wyrabiam i wypiekam

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73mq7jshre.png

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44j4vsm7c39.png

http://www.suwaczki.com/tickers/oxp71zajtmx0mb6v.png

Odnośnik do komentarza

PIERNIKI

Składniki na około 100 sztuk:

* 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
* 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
* 10 dag cukru pudru
* 12 dag masła
* 1 jajko
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
* kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).

Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.

Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150º.

Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Smacznego

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Odnośnik do komentarza

kwiatuszek9876
No to wezmę i zrobię zobaczymy co wyjdzie . Bo w tamtym roku robiłam ale niestety wylądowały w koszu

Oj, mam nadzieje że z tymi nie będzie az tak źle :D Siostra też robi z tego przepisu i wychodzą pyszne, ale muszą troche poleżeć w zamkniętym opakowaniu bo na poczatku są troche twarde, ale spokojnie bo po tygodniu już są dobre przewaznie.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Odnośnik do komentarza
Gość kwiatuszek9876

Anka super wyszły ci te pierniki . Ja chyba zrobię jeden kolor jakoś wole tradycję :)

Ja drugą turę robię jutro bo chce żeby Gabi też robiła . Troszkę się wystraszyłam jak je wyciągałam bo takie miękkie były , ale nawet jak teraz wezmę to ok .

Olcia rób bo smaczne są

Odnośnik do komentarza

kwiatuszek9876
Anka super wyszły ci te pierniki . Ja chyba zrobię jeden kolor jakoś wole tradycję :)

Ja drugą turę robię jutro bo chce żeby Gabi też robiła . Troszkę się wystraszyłam jak je wyciągałam bo takie miękkie były , ale nawet jak teraz wezmę to ok .

Olcia rób bo smaczne są

Ciesze się ze mogłam pomóc :)
Ja w zeszłym roku robiłam z Kubusiem i świetnie mu to wychodziło choć nie miał jeszcze 1,5 roku. W tym roku robiłam sama bo z dwójką dzieci to juz gorzej wogóle jak Misia chciała wszystkie foremki na raz :D Gabi też na pewno się spodoba :D

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...