Skocz do zawartości
Forum

Ryba dla malucha


basica31

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj rano ogladalam na TVN style program poswicony wlasnie rybkom dla dzieci i byl podany fajny przepis na lososia duszonego z suszonymi morelami...generalnie zdziwil mnie fakt ze panga i ryba maslana sa raczej nie mile widziane na stole,
z tymi rynami to u nas jest duzy problem bo paluszkow raczej nie kupuje bo rybne to one sa tylko z nazwy za to Julka nie przepada za zwykla ryba z sola i pieprzem wiec ja bede wdzieczna za kazdy przepis np na rybe na parze lub duszona

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Regina
Trzy tygodnie temu byłam z Małym na szczepieniach i pediatra zalecała podawanie ryby. Problem polega na tym, że nie wiem, jaką rybę. Morszczuk, mintaj czy jeszcze co innego? Też będę wdzięczna za wszelkie informacje.

no wlasnie to jeszcze uslyszalam w tym programie ze mozna podawac ja juz od 7 miesiaca a nie jak kiedys sie mowilo od 2 lat
generalnie mowili ze wszystkie ryby i slodko i slono wodne tylko nie te dwie ktore wyzej wymienilam bo to sa ryby hodowlane i napakowane sa roznego rodzaju swinstwami
mozna ja dawac dwa razy w tygodniu lekarka ktora sie wypowiadala mowila ze najlepiej wybierac wieksze ryby z ktorych latwo usunac kosci
jak znajde ten przepis na lososia z morelami to zrobie bo wygladal apetycznie .zreszta moim zdaniem maja tam bardzo fajne przepisy

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Oto, co znalazłam na jakiejś stronie internetowej:
W diecie dziecka mogą pojawić się ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie. Ideałem jest łosoś, który żyje w wodzie i słonej, i słodkiej. Dobrze, by dziecko jadło zarówno ryby chude tj.: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, jak i tłuste: łososia, halibuta, makrelę. Możesz też podawać dziecku na zmianę z rybami owoce morza. Najlepiej by owoce morza i ryby były świeże lub mrożone. Najbezpieczniejsze w przygotowaniu są filety oczyszczone z ości.

Ryby w zalewie solonej, marynowane, konserwowe, wędzone i panierowane kostki z ryb nie są odpowiednie dla dzieci.

Ryby mogą stanowić dodatek do papek, zupek. Rybę możesz ugotowane na parze ( taka jest najzdrowsza), udusić, upiec w folii lub na elektrycznym grillu ewentualnie usmażyć.

http://s7.suwaczek.com/200711191662.png

Odnośnik do komentarza

Regina
Oto, co znalazłam na jakiejś stronie internetowej:
W diecie dziecka mogą pojawić się ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie. Ideałem jest łosoś, który żyje w wodzie i słonej, i słodkiej. Dobrze, by dziecko jadło zarówno ryby chude tj.: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, jak i tłuste: łososia, halibuta, makrelę. Możesz też podawać dziecku na zmianę z rybami owoce morza. Najlepiej by owoce morza i ryby były świeże lub mrożone. Najbezpieczniejsze w przygotowaniu są filety oczyszczone z ości.

Ryby w zalewie solonej, marynowane, konserwowe, wędzone i panierowane kostki z ryb nie są odpowiednie dla dzieci.

Ryby mogą stanowić dodatek do papek, zupek. Rybę możesz ugotowane na parze ( taka jest najzdrowsza), udusić, upiec w folii lub na elektrycznym grillu ewentualnie usmażyć.

no to teraz czekamy juz tylkona "morze" przepisow od doswiadczonych mam

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Moja Gosia przepada za łososiem. Ale ze względu na finanse ograniczamy się do niego raz w tygodniu (moja córka pochłania dzwonko, które kosztuje ponad 10PLN na raz...). Bardzo jej również smakował świeży dorsz pieczony w folii. Do wypatroszonego dorsza daję do środka parę gałązek koperku, kilka plastrów cytryny, trochę soli (morskiej) i pieprzu. Zamykam w folii aluminiowej, którą w środku smaruję oliwą z oliwek i piekę w mocno nagrzanym piekarniku jakieś 15 minut. Łosoś najbardziej jej podchodzi z patelni grillowej. Smaruję dzwonko oliwą z oliwek, posypuję ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i pieprzu i smażę. Pychota :-)

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

antalis
A ja robie morszczuka lub dorsza . Dusze/gotuje ja na maselku z marchewka,pietruszka i selerem wszystko starte na tarce na wiorki. Dolewam dosc duzo wody .

jutro zrobie wedlug twojego przepisu rybke ale mam tylko mrozona bo po swierza nie chce mi sie jechac:Psoty:przepis wyglada pysznie
ja zanalazlam kilka przepisow na lososia ale prawie kazdy jest z dodatkiem wina...wiec raczej odpada
a powiedzccie mi ja wie ze fratki nie sa zdrowe ale jezeli zrobie swoje i dam do piekarnika to czy one nie sa dobre?jako dodatek?

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...