Skocz do zawartości
Forum

nocnik

fewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.moja corka ma 20 mcy i chcialam zaczac oduczac ja od pieluch tzn zby zaczela korzystac z nocnika.przez dluzszy okres zawsze rano bez problemu siadala robila siku i kupke a teraz nie chce wogole usiasc ani rano ani w ciagu dnia.zauwazylam ze zawolala kilka razy jak miala isc na popoludniowa drzemka czy jak juz ma isc spac na noc albo nad ranem jak skonczy mleko jest to 5.30-6.wtedy wielce wola si...
nie wiem czy odpuscic narazie czy dalej ja zachecac pytac czy chce...???

http://www.suwaczki.com/tickers/relg8u69vdj47mfj.png

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44j6sfhkz1u.png

http://www.suwaczek.pl/cache/7aa04e103a.png

Droga Mamo,

Pani córeczka jest jeszcze malutka i ma ponad rok do pełnej gotowości by zrezygnować z pieluch. Dotychczas była w fazie zainteresowania i podporządkowania Pani oczekiwaniom co do treningu czystości a teraz jest w fazie buntu (20 miesięcy to dobry moment by zacząć się buntować).

Ma pani kilka możliwości reakcji:
-spokojnie i bez presji sukcesu proponować córce nocnik i w pełni akceptować z uśmiechem jej odmowę. Za pewne za kilka tygodni, miesięcy, kiedy dojrzeje do nocnika zacznie z niego korzystać. Ważne by nie czuła presji z Pani strony, bo wtedy na pewno zbuntuje się i cały proces niepotrzebnie będzie trwał dłużej.
-może Pani na pewien okres zaprzestać proponować nocnik, ale go nie chować. Kiedy zauważy Pani, ze dziewczynka już nie buntuje się i zaczyna znowu współpracować ponownie zachęcić ja do nocnika.
-poczekać do wiosny, lata kiedy można dziecko całkowicie pozbawić pieluszki i wtedy rozpocząć trening czystości. Kiedy dziecko nie nosi pieluchy i sikając zasikuje sobie ubranko to szybko uczy się, że najlepszym rozwiązaniem jest nocnik. Uczy się swojego ciała i jak działają zwieracze. Pani wtedy uzbraja się w cierpliwość i mopa i najlepiej 20 par majteczek. Efekty można mieć po tygodniu, po dwóch z reguły dziecko już sika do nocnika.

W każdym razie badania pokazują, że nie ma sensu przyspieszać treningu, bo zbyt intensywny trening czystości, nadmiar presji i stresu tylko spowalniają naukę i wręcz wywołują późniejsze moczenie mimowolne.

W trakcie nauki warto uzbroić się w cierpliwość, spokój, opanowanie, unikać porównywania z innymi dziećmi i pozwolić córce na spokojną naukę. W tym okresie warto otoczyć córeczkę dużą czułością, troskliwością, nagradzać za małe sukcesy, wyrażać miłość i dumę.

Istnieją pewne wskazówki pozwalające ocenić Pani czy córka jest gotowa do całkowitego pożegnania się z pieluszką:
-chętnie bawi się nocnikiem, chętnie na nim siada w ubranku
-chodzi za Panią czy mężem do łazienki by asystować przy wypróżnianiu
-intensywnie zajmuje się swoim ciałem, również narządami wydalania
-pieluszka po zmianie przez dłuższy czas pozostaje sucha zwłaszcza po drzemce dziennej
-córka rejestruje kiedy robi w pieluszkę i informuje Panią o tym
-sama zdejmuje pieluchę dając jasne sygnały, ze już nie chce jej nosić.

życzę wszystkiego najlepszego
Joanna B.