Skocz do zawartości
Forum

Mały barbarzyńca

Iszpan

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę, bo ręce mi opadają....
Beniamin skończy w lipcu dwa latka. Często bawi się z dziećmi na dworze a wtedy zdarza się, że pociągnie za włosy, a od niedawna i ugryzie! Jest generalnie przyjaznym dzieckiem, utuli, pocałuje, po czym nagle zrobi krzywdę. Skąd takie zachowania? Jak reagować?
Proszę o pomoc

http://www.suwaczek.pl/cache/545ce0df7a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/4eb0aee931.png
+28 kwietnia 2008 Julcia wróciła do Nieba:Aniołek:

Witam Droga Mamusiu!
Ach, niechże ręce nie opadają, bo nie ma powodu :) Nie takie rzeczy jeszcze przed nami...
Beniamin uczy sie reakcji, uczy się rozpoznawać uczucia. To żadna frajda poszarpać za ucho misia, bo ten milczy jak zaklęty i nie reaguje. Lepiej wypróbować szczypanie na rówieśnikach lub domownikach! Czy starszej siostry nie zaczepia w ten sposób?
Z doświadczenia wiem, że problem w "piaskownicy" skończy się, gdy któryś z rówieśników porządnie mu odda. My oczywiście tłumaczymy przy każdej okazji, że to bardzo nieładnie, że dzieci nie będą chciały się z nim bawić, że jutro nie pójdzie bawić się do dzieci, bo robi dzieciom krzywdę, "zobacz dziewczynka płacze, bo ją ugryzłeś i rączka ją boli!" Wśród domowników, dobrze jest wyolbrzymić reakcję i spowodować, aby zajął się udzieleniem pomocy: pocałował ugryzione miejsce, podmuchał, pomasował, przykleił plasterek, przytulił, przeprosił.
Jak Pani zapewne zauważyła, jestem zwolenniczką systemu nagradzania i karania, więc poświęciłabym jeden dzień i rzeczywiście nie zabrałabym synka na plac zabaw, konsekwentnie przypominając dlaczego! Odsunięcie od wspólnych zabaw, to w tym wieku dobra nauczka.
Pamiętam Beniaminka (z wcześniejszych postów) jako bardzo żywego i ciekawego świata malca :) Takie zachowanie jest jak najbardziej naturalnym. Najważniejsze, aby widzieć i reagować.

Uściski Serdeczne!
i rece w górę :)
Pozdrawiam ciepło Rodzinkę!
A.Żurakowska