Skocz do zawartości
Forum

apel- dzieci do szkoły- ratujmy maluchy

Rekomendowane odpowiedzi

Morrwa
kata

nie wiem co ty wiesz o europie

No, troche wiem :Śmiech:
I pytam ponownie - kto z was wie na dzien dzisiejszym jak edukacja dla 6-latkó będzie wyglądać? Nikt. Wszystko to tylko przypuszczenia. Żadnych konkretów poza wiekiem dziecka. Ech... baby....więcej rozsądku, mniej emocji.

Morrwa ja tam wiem jedno (i to z pewnego źródła): nawet za trzy lata nie starczy finansów aby dostosować szkoły architektonicznie dla młodszych czyli mniejszych wzrostowo dzieci. I dla mnie chociażby to jest argumentem na nie. Uwierz mi, wiem jak jest frustrujące dla dorosłego nie móc dosięgnąć do półki bez stołeczka, a co dopiero dla dziecka nie móc umyć rąk po skorzytaniu z toalety bądź zajęciach plastycznych.

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Morrwa
Będę bić na alarm jak zobaczę założenia programowe dla sześciolatków, które mi się nie spodobają.

to ja bym najpierw chciała zobaczyc załozenia programowe i byc spokkojna jak ma wyglądac ta szkoła dostosowana do tych małych dzieci
a potem proszę niech młodszy rocznik idzie do szkoły

jasne ze w UE szkolnictwo wygląda zupełnie inaczej niz w PL, jasne, że młodsze dzieci zaczynają edukacje szkolna
ale mają ku temu lepsze warunki
ja chce je najpierw zobaczyc
a tu zaczyna się od d.... strony
najpierw ustawa a pozniej pani minister potryska optymizmem i wszystkie szkoly dostosuje do potrzeb....chciałabym w to uwierzyć

kat_ja
Morrwa
kata

nie wiem co ty wiesz o europie

No, troche wiem :Śmiech:
I pytam ponownie - kto z was wie na dzien dzisiejszym jak edukacja dla 6-latkó będzie wyglądać? Nikt. Wszystko to tylko przypuszczenia. Żadnych konkretów poza wiekiem dziecka. Ech... baby....więcej rozsądku, mniej emocji.

Morrwa ja tam wiem jedno (i to z pewnego źródła): nawet za trzy lata nie starczy finansów aby dostosować szkoły architektonicznie dla młodszych czyli mniejszych wzrostowo dzieci. I dla mnie chociażby to jest argumentem na nie. Uwierz mi, wiem jak jest frustrujące dla dorosłego nie móc dosięgnąć do półki bez stołeczka, a co dopiero dla dziecka nie móc umyć rąk po skorzytaniu z toalety bądź zajęciach plastycznych.

No ale proszę cię Kat_ja - wzrostowo 6-latek i 7-latek są podobni. Nie to co - 7-latek i 4-latek. Ja nie widzę tu różnicy. Jak 7-latek może umyc ręce to i 6-latek da radę.

http://lb2f.lilypie.com/AX5tp2.png
http://lbyf.lilypie.com/aJtZp1.png

Małgosia
Morrwa
Będę bić na alarm jak zobaczę założenia programowe dla sześciolatków, które mi się nie spodobają.

to ja bym najpierw chciała zobaczyc załozenia programowe i byc spokkojna jak ma wyglądac ta szkoła dostosowana do tych małych dzieci
a potem proszę niech młodszy rocznik idzie do szkoły

jasne ze w UE szkolnictwo wygląda zupełnie inaczej niz w PL, jasne, że młodsze dzieci zaczynają edukacje szkolna
ale mają ku temu lepsze warunki
ja chce je najpierw zobaczyc
a tu zaczyna się od d.... strony
najpierw ustawa a pozniej pani minister potryska optymizmem i wszystkie szkoly dostosuje do potrzeb....chciałabym w to uwierzyć

No i to jest zamknięte koło - bojkotowanie czegoś co jest niesprecyzowane też nie ma sensu. Ja nie jestem ZA ale nie widzę na razie powodu by być przeciw i tworzyć jakieś listy sprzeciwu. Pachnie mi to owczym pędem.

A co do barier architektonicznych - właśnie zerówki przeszły z przedszkoli do szkół - więc to już się dzieje - juz 6-latki zaczynają chodzić do szkół. Więc architektura jest jaka jest - może być tylko coraz lepeij w tym względzie.

http://lb2f.lilypie.com/AX5tp2.png
http://lbyf.lilypie.com/aJtZp1.png

Morrwa nie zgodzę się z Tobą co do wzrostu dzieci. Pomiedzy 6 a 7 rokiem życia następuje jeden z największych skoków wzrostowych. Więc różnice potrafią być znaczne...

A poza tym po co ten pośpiech? Po co pchać dzieci wcześniej do wyścigu szczurów??? Już co poniektórzy rodzice w przedszkolu świrują i zapisują dzieci na takie ilości zajęć dodatkowych, że dzieciaki ledwo zipią... Ja nie wiem, może to ja jestem staromodna, ale uważam, że na prześciganie się w tym kto szybciej nauczy się literek, cyferek, czy obsługi niewiadomoczego moje dziecko będzie miało czas w szkole po ukończeniu 6 lat.

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

o matko jak sie nam warszawianki rozgadały...
ja podchodzę do tematu podobnie do Małgosi...zobaczmy jasno sprecyzowany program a potem bedziemy sie zastanawiac czy warto...a tu najpierw rzucają hasła a potem będą się zastanawiać co by tu zrobic, żeby te dzieci jednak odnalazły się w nowej sytuacji...

Pamiętacie petyje którą część z WAS podpisała?

to właśnie dzisiaj od nich dostałam;

Tu Tomek i Karolina z akcji Ratuj Maluchy. Dziękujemy, że jesteście z nami.
Protest, który podpisaliście na stronie Ratuj Maluchy, sześciolatki do szkół, likwidacja zerĂłwek, protest - Start, już dwa razy wręczyliśmy minister Hall - niestety MEN pozostaje głuche na nasze argumenty.

Jest nas już ponad 20 tysięcy osób. To duża armia!
Razem możemy powstrzymać idiotyczne pomysły MEN. Co prawda nie pójdziemy pod sejm, bo mieszkamy w bardzo różnych miejscowościach w całej Polsce, ale mamy nasze telefony i komputery. Jeśli z nich skorzystamy, jeśli namówimy do tego naszych znajomych, REFORMA NIE WEJDZIE W ŻYCIE.

Uwaga! Już w najbliższych tygodniach rząd, parlament i prezydent przyjmą lub odrzucą ustawę o reformie oświaty.

Co zrobiliśmy do tej pory?
1) wysłaliśmy list w tej sprawie do posłów i senatorów - jest na naszej stronie,
2) staramy się o spotkanie z prezydentem
3) nieustannie dzwonimy do gazet i telewizji, żeby mówiły o absurdach planowanej reformy.

Pomóżcie nam! Będziemy prosić WAS w najbliższym czasie o kilka prostych rzeczy. Oto zadania na ten tydzień :)

Prośba 1:
Dzwońcie i piszcie do Waszych lokalnych posłów i senatorów. Oni są wybrani po to, aby reprezentować NASZE interesy. Pytajcie o odpowiedzi na nasz list. Napisaliśmy go w imieniu akcji "Ratuj Maluchy" - więc jest to także list od Was. Niech posłowie poczują na plecach oddech swoich wyborców!
Adresy i telefony posłów znajdziecie na stronie internetowej: Posłowie VI kadencji (trzeba kliknąć 1. województwo, 2. nazwisko posła 3. zakładkę na dole strony: biura
poselskie, tam są maile i telefony)

Prośba 2:
W poniedziałek 15.09 TVP1 miała pokazać o godz. 22.35 krytyczny wobec reformy program "Sześciolatki w szkole". W ostatniej chwili program został wycofany z emisji (sprawdźcie w gazetach, był w programie) i dała zamiast tego szmirowaty horror.
Interweniowaliśmy u rzecznik TVP. Odpowiedziała nam, że program przełożyli na wtorek 23.09 o 10:55 rano! Czyli wtedy kiedy nikt nie ogląda telewizji.
Proszę, dzwońcie i piszcie do TVP razem z nami. Pytajcie czy problem edukacji Waszych dzieci nie zasługuje na dobry czas antenowy w telewizji publicznej? Na czym polega zatem misja TVP? Domagajcie się emisji tego programu w godzinach 17.00 - 23.00.

Kontakty do telewizji:
Prezes TVP Andrzej Urbański: prezes@waw.tvp.pl
Asystent prezesa TVP Paweł Burdzy: 601 600 599
Rzecznik prasowy TVP Aneta Wrona: 22 547 65 50, mail:
aneta.wrona@waw.tvp.pl, rzecznik.tvp@tvp.pl
Prześlijcie kopie maili do nas na akcja@ratujmaluchy.pl. Będziemy znali skalę protestu.

Pamiętajcie! Jeśli będziemy działać razem, WYGRAMY. Jeśli nie, nasze sześciolatki już niedługo trafią do nieprzygotowanych szkół, a my będziemy mogli mieć pretensje tylko do siebie.

Pozdrawiamy serdecznie,
Karolina i Tomek Elbanowscy
Ratuj Maluchy, sześciolatki do szkół, likwidacja zerówek, protest - Start

Anulka nie wiem czy słyszałaś od początku co ta Pani mówiła w ogóle nie biorą pod uwagę tego że nadchodzi wyż demograficzny i będzie brakowało miejsc w szkołach
a 5 latki będą miały obowiązek chodzić do przedszkola ( co uważam za niezły pomysł ) a i na początek tzn pierwszy rocznik dzieci 6 letnich będzie łączony z dziećmi 7 letnimi w jednych klasach
to tak pokrótce

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

najbardziej powalił mnie tekst o tym że edukacja przedszkolna jest w Polsce jedną z najniższych w Europie...
to do cholery budujcie te przedszkola, żeby każde dziecko mogło tam pójść, bo tego chce a nie dlatego, że jest z rozbitej rodziny, albo oboje rodzice pracuja albo jeszcze jakies inne cuda...normalnie nóz w kieszeni sie otwiera :36_2_42:

justyna@
Anulka nie wiem czy słyszałaś od początku co ta Pani mówiła w ogóle nie biorą pod uwagę tego że nadchodzi wyż demograficzny i będzie brakowało miejsc w szkołach
a 5 latki będą miały obowiązek chodzić do przedszkola ( co uważam za niezły pomysł ) a i na początek tzn pierwszy rocznik dzieci 6 letnich będzie łączony z dziećmi 7 letnimi w jednych klasach
to tak pokrótce

mnie najbardziej interesuje to kto w tym wszystkim bedzie pokrzywdzony...czy 6 latki bo beda musiały nadganiać program czy 7 latki, które juz pewnien etap programowy przekroczyły...
paranoja

Kochane mamy z warszawy i okolic właśnie dostałam maila przeczytajcie
Witajcie!

W niedzielę 28 września o 11.00 spotykamy się pod gmachem Ministerstwa
Edukacji al. Szucha 25.

Musimy teraz zmobilizować się WSZYSCY. Przyjdźcie całymi rodzinami.
Zaproście dziadków i znajomych. Wysłaliśmy do MEN-u powiadomienie,
że chcemy w niedzielę wręczyć nasz protest. Chcemy powiedzieć minister
Hall, że NIE ZGADZAMY SIĘ na eksperymenty na naszych dzieciach. Szkoły
nie są gotowe na przyjęcie naszych maluchów. Trzeba wreszcie zacząć
budować przedszkola a nie wyrzucać z nich sześciolatki.

Na stronie Ratuj Maluchy, sześciolatki do szkół, likwidacja zerĂłwek, protest - Start znajdziecie OGŁOSZENIE o wiecu do
wydruku. Powieście je w przedszkolu albo w jego pobliżu.

Jeśli będzie piękna pogoda weźcie ze sobą transparenty, jeśli będzie
padać - kolorowe parasole :) I oczywiście DUŻE MASKOTKI

To są ostatnie rozstrzygające chwile.
Nie możemy się poddać!
Do zobaczenia na wiecu.

Tomek i Karolina
Ratuj Maluchy, sześciolatki do szkół, likwidacja zerówek, protest - Start

P.S. Cały czas namawiajcie znajomych i rodzinę, żeby wysyłali LISTY DO
POSŁÓW (szczegóły na Ratuj Maluchy, sześciolatki do szkół, likwidacja zerĂłwek, protest - Start). To bardzo ważne. Politycy
boją się protestów. Już zaczęli reagować. Nasze szanse rosną z każdym dniem!

Drodzy Rodzice!

Razem zrobiliśmy już bardzo dużo, żeby pokazać, że reforma w obecnej
formie to krzywda naszych dzieci. Ale nie zmienia to nastawienia
minister Hall, która nie dopuszcza żadnych zmian w swoim projekcie.

Jednocześnie MEN rozsiewa plotki wśród dziennikarzy, że podpisy na
ratujmaluchy.pl są wirtualne. Musimy im pokazać, że 31 tys. osób, które
podpisały się pod protestem istnieje naprawdę. Dlatego prosimy Was o
udział w akcjach :

1) FAX WIDZIALNA RĘKA: jeśli macie dostęp do faxu, prześlijcie na podane
numery odbicie xero swojej ręki dopisując np. Ewa Kowalska mama Marysi.
(Przykładowy wzór TUTAJ:
Ratuj Maluchy, sześciolatki do szkół, likwidacja zerówek, protest - WIDZIALNA RĘKA
Jeśli nie macie dostępu do xero możecie po prostu odrysować swoją rękę
na kartce.

Ogólnodostępne numery faxów:
- Ministerstwo edukacji (biuro prasowe/ biuro polityczne):
022/628-35-04, 022/347-41-46
- Kancelaria premiera (biuro prasowe): 022/625-28-72; 022/628-48-21

2) ZDJĘCIE RODZINNE: Prześlijcie na podane adresy krótki mail z
załączonym zdjęciem, swoim albo rodzinnym. Możecie też napisać, że
jesteście jak najbardziej realni, macie dzieci i jesteście przeciwni tej
reformie.

Adresy: biuro.prasowe@men.gov.pl; cirinfo@kprm.gov.pl; dks@kprm.gov.pl; infoobywatel@kprm.gov.pl; informacja@men.gov.pl; mg_men@men.gov.pl; lkrajewska@warszawa.um.gov.pl

i jeszcze najważniejsze zadanie!

KONIECZNIE napiszcie też do posłów, którzy uparcie popierają reformę.
Nową ustawę oświatową będą głosować już w najbliższych dniach. Muszą
wiedzieć, że sprawa dotknie małych dzieci! Przesyłajcie im wasze zdjęcia
rodzinne. Będą je mieli przed oczami głosując.
Adresy do posłów a także przykładowe listy znajdziecie na stronie
ratujmaluchy.pl

Do udziału w akcji zachęcajmy dziadków, znajomych oraz wszystkich którym
leży na sercu dobro naszych maluchów.
Napiszcie do nas na akcja@ratujmaluchy.pl, że wzięliście udział w akcji.
Będziemy znali skalę protestu. Tylko nie przysyłajcie zdjęć bo nie mamy
aż tak dużej skrzynki :)
Tomek i Karolina

Ja uważam, że to chory pomysł z posłaniem sześciolatków do pierwszej klasy... Jeszcze w mieście to jakoś by przeszło, bo rodzice sami przyprowadzaliby maluch do klasy (jeśli teoretycznie przystosuje się wszystko do reformy, w co nie wierzę) Ale wyobraźmy sobie jak takie maluchy jadą gimbusem ze wsi wraz z kilkunastolatkami do szkoły i to bez opieki dorosłych... no nauczą się polskiego że ho ho... i zachowania się nauczą... przecież powinny też być osobne autobusy dla maluchów, zeby odciąć ich od ,,młodzieży,, Te dzieci w stres popadną po kilku miesiącach... Rząd chce, zeby był obowiązek przedszkolny dla wszystkich dzieci...to akurat super, ale gdzie te przedszkola??? po co je zamykali? W moim mieście, żeby dziecko zapisać do przedszkola trzeba to zrobić rok wcześniej a i tak zazwyczaj jest na liście rezerwowej, a złobek jest jeden i matki zapisują do niego dzieci jeszcze przed urodzeniem( paranoja jakaś):what: Bo to Polska właśnie:sofunny: