Skocz do zawartości
Forum

Gorączka trzydniowa?

Gość ida

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Nie wiecie czy gorączka trzydniowa może wystąpić u prawie trzyletniego dziecka?? Pytam, bo synek w nocy dostał 39 stopni i żadnych innych objawów. Dzisiaj bez zmian- zbijam temperaturkę paracetamolem i nic więcej mu nie dolega... Wiem, pewnie powiecie, że zamiast się zastanawiać powinnam pójść z nim do lekarza. Niestety jestem bardzo niezadowolona z naszej lekarki- właściwie z czym by się do niej nie poszło to zaraz pakuje w dziecko antybiotyk-czasami mam wrażenie, ze tak na wszelki wypadek...Dlatego dopóki nie znajdę dobrego pediatry to staram się chodzić z synkiem na wizyty kiedy jest to już naprawdę konieczne :/. Poradźcie ,co myślicie: zbijać temperaturę i czekać czy jednak biec na badania ?

Gość patusia23

"Trzydniówka" rozpoczyna się nagłym wystąpieniem wysokiej temperatury, 39-40°C, nie poprzedzonej żadnymi innymi objawami. Gorączka utrzymuje się przez trzy dni. Kiedy zaczyna spadać, na tułowiu pojawia się plamista czerwona wysypka, podobna do tej, jaka występuje przy różyczce czy szkarlatynie. Bardzo szybko plamki z tułowia znikają, a wysypka pojawia się na szyi, rękach i nogach. Po dwóch dniach znika całkowicie. Wystąpienie wysypki oznacza koniec choroby i chory przestaje już zarażać.

Choroba zakaźna, występująca bardzo często u dzieci między 6. a 36. miesiącem życia.

Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi.
Gorączka tak samo nagle jak się pojawiła tak samo nagle zniknęła- już po jednym dniu i bez wysypki. Więc trzydniówka to nie była na pewno... I na razie, odpukać żadnych innych objawów.
A może to z nadmiaru wrażeń?- tego dnia kiedy gorączka się pojawiła Synek pojechał z mężem na lotnisko i odbierali stamtąd Babcię.
W każdym razie chyba dobrze,że nie poszłam do lekarki wtedy kiedy gorączka była bo na 100 % dostałby antybiotyk.

ida
Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi.
Gorączka tak samo nagle jak się pojawiła tak samo nagle zniknęła- już po jednym dniu i bez wysypki. Więc trzydniówka to nie była na pewno... I na razie, odpukać żadnych innych objawów.
A może to z nadmiaru wrażeń?- tego dnia kiedy gorączka się pojawiła Synek pojechał z mężem na lotnisko i odbierali stamtąd Babcię.
W każdym razie chyba dobrze,że nie poszłam do lekarki wtedy kiedy gorączka była bo na 100 % dostałby antybiotyk.

więc super wiadomość...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44965.png

Zagłosuj na moje zdjęcieProsimy o głosiki

ida
magdak136

a może zrób mocz ogólny?
Tak też pomyslałam. Dziś nie udało mi sie zarejestrować do lekarki, a jutro z rano przygotuję mocz do badania i niezależnie od tego co powie lekarka zrobię badania prywatnie.

może to nie od tego ale niestety zdarza się że gorączka jest też od moczu.
życzę zdrówka i daj znać co powie lekarz

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44965.png

Zagłosuj na moje zdjęcieProsimy o głosiki

Gorączka i ból brzucha to raczej nie z powodu zakaż. ukł. mocz. W celu różnicowania można wyk. bad. fizykalne pod kątem objawu Goldflama.
Postawiłbym raczej na jakiś rotawirus, ew. zatrucie pokarmowe.
Najlepszym (ale także drogim i bolesnym dla dziecka) badaniem jest posiew krwi z antybiogramem- otrzymujemy nie tylko wynik posiewu, lecz także wskazanie antybiotyku, na który dany patogen jest najbardziej wrażliwy (celowana antybiotykoterapia)- ogranicza to podaż antybiotyku do tego najlepszego. Wykonuje się to w trakcie szczytu gorączki (jest równoznaczny z wysiewem patogenu do krwi). Lekarze zlecają to badanie niechętnie- jest kosztowne (tlenowce+beztlenowce ok. 120-150zł.).
BTW: należy pamiętać o ograniczeniach w podaży paracetamolu (maksymalna dawka dobowa), dlatego warto mieć z zanadrzu jakiś ibuprofen- wtedy można tymi lekami na przemian "zbijać" gorączkę nawet co 3h.