Skocz do zawartości
Forum

ogórki kiszone od ilu lat


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Rzeczywiście, w literaturze nie mówi się zbyt wiele na temat roli kwaszonych produktów w diecie dziecka. Zwykle zaleca się, by warzywa przeznaczone dla dzieci a zwłaszcza niemowląt były świeże, dobrze umyte, pochodzące z ekologicznych upraw i odpowiednio przechowywane (niezbyt długo i we właściwej temperaturze).

Faktem jest, iż kwaszone ogórki mają ciekawy dla dzieci smak, są łatwiej strawne niż ogórki w świeże, które często nie są tolerowane przez słabo jeszcze wykształcone przewody pokarmowe maluchów.
Dlatego pod koniec 1 (w 11 m-cu) i w 2 roku życia dziecka, jeśli wykazuje ono zainteresowanie kwaskowym smakiem, można dodawać do sałatek jarzynowych najlepiej obranego, drobno posiekanego lub startego na tarce ogórka kwaszonego. W momencie, gdy dziecko osiąga umiejętność żucia, oraz gryzienia, kwaszone ogórki można pokroić w grubsze plastry, większą kostkę lub paski.

Proszę przy tym pamiętać, iż produkty kwaszone zawierają w swym składzie znaczne ilości soli, w związku z czym nadają się do sporadycznego spożycia, w celu urozmaicenia diety. Podczas przygotowania potraw dla dzieci, zamiast soli, zaleca się stosować zioła, przyprawy czy sok cytryny.

Warto przy tym nadmienić, iż ogórki kwaszone poleca się dzieciom dużo bardziej niż ogórki konserwowe. Te drugie, oprócz udziału soli sporządzane są w zalewach octowych, które nie są wskazane w diecie dziecka.

Z pozdrowieniami
Beata Jabłonowska

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...