Skocz do zawartości
Forum

Indyk z jabłkami


Megan

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję Wam przepis na pierś z indyka wg mojego Teścia. Robi sie szybko a smakuje wyśmienicie. Niestety nie dla mam karmiących, bo za ostre...

Składniki:
- pierś z indyka około 1,5 kilo (moze byc mniejsza)
- przyprawa do indyka Kamis
- przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis
- 3-4 duże kwaśne jabłka
- oliwa lub olej
- pół kostki masła

Wykonanie:

Pierś nacieramy dokładnie przyprawami i wkładamy na co najmniej 1,5 godziny do lodówki. Oczywiście może poleżeć dłużej. W tym czasie możemy obrać i pokroić jabłka wg upodobania. Ja kroję na plasterki.
Na dno brytfanki wlewamy trochę oleju (ja daje olej z pestek winogron), tak, żeby powstała duża plama, wkładamy indyka i dodajemy masło. Do tego wrzucamy pokrojone jabłka i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Co 15-20 minut obracamy indyka.
Przyznam, że ja robiłam też w piekarniku w naczyniu żaroodpornym i było ok.

Jest naprawdę wyśmienity, polecam!

http://img843.imageshack.us/img843/6404/img9506p.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/10308.gif
http://img689.imageshack.us/img689/4451/img9738az.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/19834.gif
http://img402.imageshack.us/img402/1050/img9532nt.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/25759.gif

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...