Skocz do zawartości
Forum

Mały wrażliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem mamą 5-latka, który jest z natury refleksyjnym i wrażliwym dzieckiem- nie lubi hałasu, silnie reaguje na drastyczne tematy. Ponieważ jesteśmy wegetarianami zaczynam się poważnie zastanawiać w jaki sposób tłumaczyć mu, że nie jemy mięsa lub czegoś, co zawiera np. żelatynę, którą pozyskuje się ze zwierząt. Chciałabym tłumaczyć te sprawy najdelikatniej jak moża, ale jednak uczciwie. Proszę mi doradzić, jak mogę to zrobić, nie czyniąc jednocześnie spustoszenia we wrażliwej psychice dziecka. Pozdrawiam

Droga Mamo Wrażliwca :)
Niełatwa to droga jaką Państwo obraliście. Synek będzie wchodził w coraz to nowe środowiska rówieśnicze i poznawał inne gusta kulinarne. Potrzeba, aby wykształcili w nim Państwo nawyk żywieniowy i uświadomili mu przekonanie stosowania go w Waszym domu.
Opisy mechanizmu zabijania zwierząt i technologii wyrobu przetworów mięsnych, robią wrażenie nawet na dużo starszych dzieciach. Na razie oszczędziłabym mu tych przeżyć, szczególnie, iż napisała Pani, że należy do wrażliwych dzieci.
Co mogę poradzić, to skupienie się na tłumaczeniu aspektów zdrowotnych takiej diety oraz miłości do zwierząt/życia.
Najodpowiedniejszymi wydają mi sie komunikaty w stylu : "Uważamy, że jedzenie mięsa nie jest zdrowe. Białko mięsne zastępujemy bardzo pożywnym białkiem roślinnym, bo chcemy być zdrowi. Popatrz jak kolorowe warzywka pięknie wyglądaja na talerzu! Same witaminki. Lubimy dbać o zdrowie i się nim cieszyć, dlatego nie jadamy mięsa. Inny ludzie różne rzeczy jedzą, ale my wybraliśmy, to co uważamy za najlepsze." Dobrze jest także pesonalizować zwierzeta. Nadawać imiona gołębiom za oknem czy nawet żabkom w stawie. Wszystkim napotkanym :) Tak aby poczuł się częścią wspólnego świata ludzi i zwierząt, a co za tym idzie zrozumiał, że odczuwają podobnie jak my. Cierpią, cieszą się, tęsknią etc.
Z bardziej dokładnymi opisami, poczekałabym, aż synek osiągnie większą dojrzałość emocjonalną i łatwiej zniesie drastyczne informacje. Im dłużej sam nie zadaje skomplikowanych pytań, tym lepiej.
Powodzenia i zdrowia! :)
A.Żurakowska