Skocz do zawartości
Forum

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że można stwierdzić czy dziecko ma do czegoś talent czy nie, ale jednak nie dotyczy to wszystkich dziedzin, ja doskonale wiem, że moje dzieci mają wspaniały słych, cudnie rozróżniają tonacje, dźwięki i do tego są bardzo rytmicznie, to widać i słychać, na każdym kroku śpiewają i tańczą , raz usłyszana melodia wpada od razu w ucho, w ciągu paru minut potrafią spiewać kilka piosenek doskonale trafiając w ton, nawet w przedszkolu Pani prowadzące zajecia muzyczno-rytmiczne zwracały Nam na to uwagę. Myślę wiec, że można mówić o jakimś talencie czy predyspozycjach, jednak w tym wieku trudno ocenić czy dziecko będzie w przyszłości np. wybitnym fizykiem, bo ma talent, jednak pewne rzeczy kształtują się z wiekiem.

Ja bym powiedziała, że dzieci rodzą się z określonymi predyspozycjami jednak w wieku 2-4 lat za wcześnie, by jednoznacznie cokolwiek stwierdzać. Na przykładzie mojej Zuzy mogę powiedzieć, że zajmowała się naprawdę wieloma dziedzinami i wszystko naprawdę dobrze zawsze jej wychodziło. To że nie lubila np. rysować nie wpłynęło w żaden sposób na kaligrafię, a to, że miała dużo czytane w dzieciństwie nie wpłynęło na jej zamiłowania literackie. Gdy miała 3,5 roku trafiła na zajęcia baletowe (tak chciał tata) ja jeżdżę konno i Zuzka wolała jeździć ze mną do stajni niż na zajęcia z baletu. Dzisiaj pomimo obozów jeździeckich, ciągłych możliwości w tej dziedzinie woli chodzić na do szkoły baletowej i muszę się pochwalić, że jest tak dobra, że jest stypendystką w klasie zawodowej. Co będzie dalej... pokaże życie... osobiście obserwuję i czuwam, by wspierać dzieci w dziedzinach, które na aktualny czas sprawiają im najwięcej przyjemności...

http://www.suwaczek.pl/cache/545ce0df7a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/4eb0aee931.png
+28 kwietnia 2008 Julcia wróciła do Nieba:Aniołek: