Skocz do zawartości
Forum

dieta przy bakterii HP


Małgosia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,
niestety mam stwierdzoną Helicobacter Pylori, lekarz zalecił mi dietę jak przy wrzodach...i
Chciałam się zapytać, czy są jakieś szczególne wskazania co do diety.
Jakie produkty Pani odradza a jakie poleca
Ból nasila się wieczorem i właśnie w okresie jesienno-zimowym.
Leki, które biorę w tym antybiotyk pomagają na chwile.
Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o samej diecie

Odnośnik do komentarza

Helicobacter pylori to bakteria, która jest znana, jako główny sprawca wrzodów żołądka (75% wszystkich zachorowań) i wrzodów dwunastnicy (95% zachorowań). Do zakażenia bakterią często dochodzi już w dzieciństwie, jednak u większości zakażonych osób, zwłaszcza przy zastosowaniu farmakoterapii, nie dochodzi do rozwoju choroby.

Inne czynniki sprzyjające rozwojowi choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy to: czynniki genetyczne, długotrwałe napięcie nerwowe, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nieregularnie spożywane posiłki, żywność zwiększająca wydzielanie soku żołądkowego.

Zarówno przy zakażeniu Helicobacter Pylori, jak i przy występowaniu choroby wrzodowej żołądka dieta powinna być pełnowartościowa, urozmaicona, z odpowiednim udziałem wszystkich składników odżywczych, zgodnie z zaleceniami dla osób zdrowych.

W przypadku występowania dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

Zasady diety:
-posiłki należy spożywać regularnie, o tych samych porach dnia, co 2-4 godziny, ok. 4-5 razy dziennie (częstsze spożywanie posiłków wzmaga wydzielanie żołądkowe),
-temperatura potraw nie powinna być zbyt niska ani zbyt wysoka(umiarkowana temperatura posiłków chroni przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka)
-zaleca się ograniczenie i potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego: potrawy smażone, tłuste, zawiesiste, słone i bardzo kwaśne, ostre przyprawy, kawa i mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, rosoły, sosy, buliony, wywary mięsne i grzybowe, produkty marynowane, wędzone
-wskazane jest stosowanie produktów i potraw neutralizujących sok żołądkowy: mleko, słodka śmietanka, jogurt naturalny, jaja, chude mięso i wędliny (drób, cielęcina, mięso królicze), chude ryby (dorsz, sola, płastuga, szczupak, pstrąg strumieniowy, flądra)
-tłuszcze powinny być dodawane na surowo(do gotowych potraw)
-ogranicza się w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu i zdenerwowania
-wyklucza się produkty i potrawy ciężkostrawne, wzdymające, wysokobłonnikowe (warzywa kapustne, suche nasiona roślin strączkowych, pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce)
-ważne jest spożywanie posiłków w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu i zdenerwowania 

Do objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy zalicza się: ból w nadbrzuszu i górnej części brzucha, ból występujący krótko (30 minut) po posiłkach jak również ustępujący po posiłkach, ból nocny, utrata apetytu, nudności, wymioty, odbijanie, zgaga i niestrawność oraz zaparcia. Warto jednak wiedzieć, że choroba może przebiegać bezobjawowo.

Z pozdrowieniami
Beata Jabłonowska

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...