Skocz do zawartości
Forum

nocne wędrówki

kasiawawa

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie
przejrzałam wątki i nie znalazłam podobnego
synke ma prawie 5 lat, jest wesły, energiczny, jakiś problemów nie mamy z nim, a jeśli są to jakieśc hwilowe, takie chyba zależne od wieku (chwile temu jak mu czegoś zabranialiśmy to mówił ze nas nie kocha albo my jego, ostatnio ze się wyprowadzi, często jak coś mu każemy a jemu to sie nie podoba to chce byc przeproszonym)

ale mamy inny problem
Zasypia łądnie sam w łóżku w swoim pokoju, czytamy bajkę i zasypia, raczej musi być ktos z nas (jesli jestem w domu to muszę być ja)
od paru miesiecy nie ma nocy aby do nas do łózka nie przyszedł
do 2 lat spał całkiem sa, noc w naszym łózku była czymś wyjatkowym a i to nad ranem dopiero
od września kiedy powiedziałam że nie ma mowy abym położyła się w jego łózku on po cichu wchodzi do naszego
odnosiliśmy ale to bez skutku
tłumaczyliśmy, pytaliśmy czemu
to mądry chłopczyk (wiem zę każda mama chwali ale on jest na serio madry :))
mówi ze chce bliżej nas spać, że nie ebdzie do nas wchodizł do łóżka ale zebyśmy jego łóżko przenieśli do naszego pokoju albo chcoiaż na korytarz
mówi też ze jest jeszcze mały i jak bezie w starszakach to bęzie spał w pokoju sam

sytuacja zaczyna si emomplikować gdyż niebawem pjawi się nam maleństwo w rodzinie i nie chce aby w nocy budził i starszego synka a poza tym nasze łóżko nie jest aż tak duże :)

http://lbyf.lilypie.com/PuRGp2.png

http://lb1f.lilypie.com/Deicp2.png

Witam Kochana Mamo :)

Nocne wędrówki do małżeńskiego łoża są elementem dzieciństwa prawie każdego malucha :)
Rzeczywiście mądry ten synek :) Określił sobie czas końca "pielgrzymowania" i już myśli o starszakach :)
Uszanowalabym takie jego podejście do sprawy, jednak negocjując bardziej komfortowe dla Państwa warunki np.: skrócenie czasu do jego 5 urodzin, bo to zdaje się nie tak odległy termin jak starszaki :)
Ze względu na pojawienie się na świecie rodzeństwa.... nie stosowałabym jakiś drastycznych rozwiązań, bo to wystaczajaco duża zmiana w życiu starszego brata :) Po narodzinach maluszka, synek nie będzie mógł sobie pozwolić na luksus spania z rodzicami. Tak naprawde, to kto z nas nie pamięta jak fajnie było spać w łóżku u mamy i taty :) Gwarantuję, że przez całe życie bedzie pamiętał to doznanie :)
Na pewno proponowałabym Państwu skupienie uwagi na przygotowaniu synka do pojawienia się rodzeństwa. W którymś z wątków juz opisywałam ten prosces... najlepiej aby przez czas trwania ciąży synek bardziej przywiązywał się do Taty, który przejąłby obowiązek wieczornych rytuałów, gdy pojawi się maleństwo. Szczególnie ważny jest ostatni trymestr ciąży. Wówczas synek nie odczuje tak dotkliwie "uraty czasu" z Mamą :)

Radosnego Oczekiwania i Radości z Maluchów!

Pozdrawiam Serdecznie!
A.Żurakowska