Konkursy

Konkurs: "Wielkanocne wypieki"

Odpowiedzi znajdują się poniżej

sabi2505

sabi2505

Moja rodzinka bardzo lubi słodkości i byle co ich nie zadowoli. Dlatego zawsze na święta musze się bardziej postarać:)
Oto moje popisowe ciasto:)

Wykonanie:

Ciemny biszkopt:
6 jaj
pół szkl. cukru
kopiasta szkl. mąki
6 łyzeczek kakao

Jaja ubić z cukrem na bardzo puszysta masę, pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao, przełożyc do formy i piec ok 30 min- 180 stopni
przekroić na 2 częsci.

Biszkopt makowo-kokosowy
6 białek
niepełna szkl. cukru
15 dag suchego maku
15 dag wiórków kokosowych

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mak i wiórki- wymieszać delikatnie łyżka.
Piec ok 45 min-temp 150stopni.

Krem budyniowy:
6 zółtek
1/2 l mleka
1szkl cukru
2 czubate łyzki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
25 dag miękkiego masła

Odlać 0,5 szkl mleka, reszte zgotowac z cukrem i cukrem waniliowym.
Odlane mleko wymieszać z zółtkami i mąkami. Wlać do gotującego mleka i ugotować jak budyń.
Utrzęć masło i dodawać wystudzony budyń.

Różowa masa:
moja różowa masa była kupiona w proszku.

Przełożyć placki na zmianę z masami.

U nas znika w mig:)
Smacznego:)

--

http://s5.suwaczek.com/20100807570114.png

http://www.suwaczki.com/tickers/1usatv735k0coqsb.png

28531 sabi2505 Kobieta, 34 lata, sanok
anetamat

anetamat

ja upiekłam keksa

Składniki:
1,5 szklanki mąki
150 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1,5 szklanki bakalii np. kandyzowane owoce, rodzynki, żurawina
4jajka
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania

Bakalie posyp łyżką mąki i dokładnie wymieszaj (obtoczone nie opadną na spód ciasta).
Przygotuj formę keksową. Wyłóż dno i ścianki papierem do pieczenia i natłuść.
Mąkę i proszek przesiej przez sito i dokładnie połącz.
Rozdziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
Masło utrzyj z cukrem pudrem i kolejno dodawaj żółtka. Dodaj mąkę z proszkiem i wlej spirytus. Zmiksuj wszystko, dorzuć bakalie i ponownie wymieszaj.
Na końcu dołóż pianę i delikatnie połącz.
Przełóż masę do formy i piecz ok.55min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

--

31314 anetamat Kobieta, 36 lat, Wiskitki
anetamat

anetamat

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5-6 żółtek
1 margaryna 250g
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Mąkę, cukier i proszek wysypać na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto, 3/4 rozłożyć na blasze a resztę (1/4) zostawić do starcia na wierzch.

Masa serowa:
5-6 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18% ( po 400g każda)
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie cukier waniliowy i sproszkowany budyń. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać śmietanę i dobrze połączyć. Tak powstałą masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ¼ pozostawionego ciasta. Piec ok.50min w temperaturze 180 stopni C.

--

31314 anetamat Kobieta, 36 lat, Wiskitki
mama225

mama225

Jakie smakowitości, moje wypieki to babka czekoladowa, sernik łezka i snickers , podam przepis na snickersa.
WYROBIC CIASTO ZE SKŁADNIKÓW:
- 60 dag mąki,
- 1 kostka margaryny np " Kasia",
-3/4 szkl cukru,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki sody.
Podzielić ciasto na 3 części i włożyć do lodówki.
MASA 1:
Ugotowac budyń śmietankowy duży w 2,5 szkl mleka ( normalnie jest w 3 szkl),
MASA 2;
gotowa krówka w puszcze
MASA 3:
- 20 dag orzechów włoskich lub fistaszków,
- 1/2 kostki " Kasi",
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki cukru
To zagotować i chwilkę pogotować.
WYKONANIE: Ciasto część 1 rozwałkować, na to rozprowadzić masę budyniową, na to rozwałkować ciasto drugą część i na o krówkę, rozwałkować i położyć ostatnią część ciasta i na to masę nr 3 z orzechami. Piec w 180 stopniach około godziny. Oczywiście blaszkę wysmarować i posypać bułka tartą. SMACZNEGO

--

http://fajnamama.pl/suwaczki/7zx85kc.pnghttp://emotikona.pl/gify/pic/10zyrafa.gif

11696 mama225 Kobieta, 45 lat, mazowieckie
anetamat

anetamat

Ciasto migdałowo-kokosowe
składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Polewa czekoladowa
Krem:
2 opakowania śmietany śnieżki
1 galaretka malinowa
1 galaretka cytrynowa
100g wiórków kokosowych
80g płatków migdałowych

Białka ubić na sztywno, ciągle mieszając dodać cukier a następnie żółtka. Do ubitej masy dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Powstałą masę biszkoptową podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Wylewać na blachę na przemian ciemną i jasną masę. Piec około 30-40 minut w temperaturze 1800 C.
Przygotować kremy. Śmietany ubić według przepisu na opakowaniu. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać ostudzoną i tężejącą galaretkę malinową i wiórki kokosowe, a do drugiej tężejącą galaretkę cytrynową i płatki migdałowe.
Ciasto przekroić na dwie części i układać masę różową, a potem żółtą. Przykryć drugim plackiem i polać polewą.

--

31314 anetamat Kobieta, 36 lat, Wiskitki
malibu804

malibu804

Sernik wielkanocny

1 kg twarogu śmietankowego
1 szklanka cukru
8 jajek
1/4 kostki masła
2 budynie śmietankowe po 45 g.
zapach pomarańczowy
paczka biszkoptów

Twaróg połączyć z masłem i budyniem, dodać utarte z cukrem żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. Dodać zapach pomarańczowy. Do kwadratowej tortownicy wyłożonej biszkoptami wykładamy przygotowaną masę serową. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu zdobimy świątecznym akcentem.

--

http://www.suwaczki.com/tickers/l22n8iikuabr4mxy.png

31251 malibu804 Kobieta, 39 lat, lubelskie
Tenia

Tenia

Składniki:
8 jajek (8żółtek, 5 białek)
1kg mąki
1/2 kg maku
1 kostka margaryny
10dag drożdży
1 zapach migdałwy
1/2 kg cukru
1 litr mleka
polewa
posypka
Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć razem ze szklanką cukru. Dodać zapach migdałowy,3 żółtka i pianę ubitą z trzech białek. Dokładnie połączyć.
Zagotować mleko. Wsypać do miski 1 szklankę mąki, 2 łyżki cukru i sparzyć gorącym mlekiem. Gdy trochę przestygnie wkruszyć drożdże. Wymieszać.
Utrzeć 5 żółtek z jedną szklanką cukru i dodać je do sparzonej mlekiem mąki. Wsypać pozostałą mąkę, dodać kostkę margaryny i pianę ubitą z dwóch białek. Wyrobić ciasto.
Podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować na duże placki grubości ok.2cm. Posmarować je warstwą maku i zwijać w rulon. Końce zawinąć pod spód. Całość owinąć papierem i włożyć do cienkiej brytfanki. Piec około 1godziny w temperaturze 180 0 C.
Gdy ostygnie posmarować polewą i udekorować kolorową posypką.

--

31345 tenia Kobieta, 0 lat
Tenia

Tenia

Ciasto:
1 margaryna
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
Dobrze utrzyj przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy. Wszystko starannie połącz. Zagnieć ciasto a następnie uformuj z niego kuę, owiń folią i włóż do lodówki. Po około 30 minutach wyjmij, rozwałkuj i ciastem wylep dno posmarowanej masłem formy. Piecz ok.10min w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Przygotuj masę serową.
Masa serowa:
2kg sera
1 kostka masła
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach cytrynowy
8 jajek
Ser przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając kolejno żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, zapach cytrynowy. Na końcu cały czas ucierając-małymi porcjami dokładaj ser. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy na podpieczone ciasto i piecz około 60minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

--

31345 tenia Kobieta, 0 lat
Aniuta

Aniuta

Filadelfia:))) pyszne ciasto bez pieczenia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
Spód:
1 paczka sucharów Mamut
400g Nutella
Masa serowa:
0,5 kg serka homogenizowanego, waniliowy
0,5 l śmietany kremówki
3 paczki galaretki wiśniowej
1 słoik wiśni drylowanych
2 torebki cukru waniliowego
1 paczka płatków migdałowych-ja nie daję ,bo mój mąż nie lubi,bez migdałów tez smaczne wychodzi:))


PRZYGOTOWANIE:
Suchary pognieść i dodać do nich krem Nutella, wymieszać i wyłożyć na blachę, jako spód ciasta.

Śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i ubić, następnie dodać do śmietany serek homogenizowany. Jedną galaretkę rozpuścić, użyć o połowę mniej wody do rozpuszczenia niż w przepisie. Galaretkę wystudzić.
Dodać do śmietany i serka homogenizowanego. Wymieszać i przełożyć na blachę ze spodem z sucharów. Wstawić do lodówki na ok 30 min.
Wiśnie odsączyć z soku, przełożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi i zalać pozostałymi galaretkami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać schłodzone.

http://i47.tinypic.com/fd7fw7.jpg

http://i46.tinypic.com/2hhnf3o.jpg

--

http://lb4f.lilypie.com/JRG2p1.png
http://s4.suwaczek.com/20080920310114.png

4453 aniuta Kobieta, 37 lat, OLSZTYN
domi81

domi81

Składniki do ciasta :
kruchy spód do mazurka:
• g mąki pszennej
• g mąki ziemniaczanej
• łyżki cukru pudru
• łyżeczka cukru z wanilią
• g masła
• jajko

nadzienie:
•kilka łyżek dżemu morelowego
•ok. 500 g masy kajmakowej
•suszone morela, kolorowe "jadalne pisaki"

Wykonanie
Przygotowanie zaczynam od kruchego ciasta. Odmierzam mąkę, dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier puder i waniliowy oraz masło. Siekam aż masło będzie drobne. Wtedy dodaję jajo i zagniatam (może być lepkie).

Wałkuję na papierze do pieczenia, wycinam prostokąt, z resztek robię rant, nakłuwam i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. Zostawiam do wystudzenia.

Smaruję dżemem (można pominąć) a potem masą krówkową, dekoruję suszonymi moralami (pokroiłm) i jadalnymi pisakami. Najlepszy po schłodzeniu kolejnego dnia. Smacznego.

http://i45.tinypic.com/1euhjb.jpg

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 38 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice