Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

kwiaciarka

Dziubalo milego weekednu, my tez hustawke wynosimy na strych :)
No myslalam, zeby dac ja do jej pokoju, ale po 1sze lozeczko mamy niezbyt bezpieczne, boje sie , ze wypadnie, kupowac nowego to mi szkoda kasy, ma juz lozko przygotowane z barierkami takimi po bokach, no ale jeszcze za mala. NO i po 2gie musialabym w nocy latac do niej z tym jedzeniem.

Dobrze że teściowa ma dom, bo tak to nie wiem co zrobiłabym z tymi rzeczami po dzieciach. A tak to się do niej wywozi, zresztą mam nadzieję, że niedługo skorzysta z nich szwagierka :Oczko:, bo na mojego brata to się chyba nie doczekają :Smutny:
A pisząc o pokoju dla Eli, miałam na myśli to, że nie słyszałabyś już każdego ruchu/płaczu/jojczenia itd. Więc może Ela łatwiej mogłaby się oduczyć nocnego jedzenia.
Ale w sytuacji, o której piszesz można jeszcze poczekać z przeprowadzką.

kajocha

Dziubala
kajocha

mój chrześniak Matiks zjada kaszke wieczorem, przed spaniem kakao wypije i w nocy sie obudzi, ze chce kakao i koniec musi dostać... chłopczyk ma 2 lata i 5 miesięcy !

Dobrych ma rodziców, bo ja bym mu mi nie robiła :Śmiech:

wcale a wcale nie rozumiem czemu nie dałabyś skoro dziecko chce jeść... ja piłam do 5 roku życia, zęby mam ładne zdrowe i nie picie mi nie zaszkodziło :) piszesz sama Kwiaciarce wyżej, ze są wyjątki a mi, że nie dałabyś w nocy jeść... Gdyby Adaś lub Maciuś po wielu próbach nauczenia picia w nocy wody i "stawania na rzęsach" dalej chciał butlę z mleczkiem to nie dałabyś ? patrzałabyś jak płacze głodny ?

Kajoszko, źle mnie zrozumiałaś, ja nie napisałam, że nie dałabym zjeść. Mnie chodziło o to, że nie robiłabym w nocy kakao dziecku :Oczko:

o heloł Dziubalko :)
Mi u tesciowej tez ostatnio bylo dobrze, ale ja to wole pojechac rano a wieczorem wrocic, jakos nie lubie zostawac na noc u kogos, moze dlatego, ze u siebie mam wieksze wygody, dzieciaki w swoich lozkach, a tam musialibysmy sie troszke pociskac :)

Ja skladuje na strychu dla siostry - o ludzie ile ja mam tam kartonow z ciuchami, zabawek! niedlugo braknie miejsca na "tym kawalku podlogi" :)
MOj brat pewnie pozniej doczeka sie swojego 1szego dziecka niz moja siostra drugiego. Siostra ma 30 lat wiec juz szykuje sie po malu na 2gie, a brat ma 24 ale jego dziewczyna , z ktora sie bedzie zenil ma dziecko 1,5 roczne. Najpierw to musza odchowac, dom wybudowac a pozniej pewnie pomysla o 2giej dzidzi :)

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

kwiaciarka

Dziewczyny wroce na chwile do tematu soczkow, choc bardzo kontrowersyjny.
Dzis P. kupil troche soczkow i sprawdzilam sklad - chodzi o soki z bobovity i gerbera - pisze jak byk - NIE ZAWIERA CUKRU.
Jedyne cukry jakie sa w soczkach to cukry naturalne pochodzace z owocow :)

Ja wiem, że te soki (Gerber i Bobowita) nie mają cukru, pisałam o tym. Cukier jest w sokach Bobofruta.

babeczqa
mam pytanie:
- w czym kładzienie teraz dzieciaczki spac??

Oliwka spi w pizamce z skarpetkami ale niejeste przykryta i okno otwarte.
mam wrazenie ze jej zimno, ale jak ja przykryje totalnie z sekundy na sekunde sie odgrywa i budzi.

Oliwka psika i psika niewiem moze przeziebiona leko..chyba przejde sie z nia na kontrole do pediatry przy okazji recepte na mleko no i chyba skierowanie do dermatologa..:(
Maciuś śpi u nas w domu w body z krótkim rękawkiem (sporadycznie w długim) albo w rampersie, w zimniejsze dni zakładam do tego skarpetki, ale nadaremnie, bo jakoś w nocy Maciuś je sam ściaga :Śmiech:. Ale np. u teściowej spał w nocy w pajacu, bo u niej jest chłodno w domu, zwłaszcza nocą.
Piszesz, że masz okno otwarte, to może nie otwieraj całkiem tylko zrób mikro. U nas na noc jest właśnie mikro, i też Maciuś zawsze się odkrywa.
Zdrówka dla Oliwki!

kwiaciarka
o heloł Dziubalko :)
Mi u tesciowej tez ostatnio bylo dobrze, ale ja to wole pojechac rano a wieczorem wrocic, jakos nie lubie zostawac na noc u kogos, moze dlatego, ze u siebie mam wieksze wygody, dzieciaki w swoich lozkach, a tam musialibysmy sie troszke pociskac :)

Ja skladuje na strychu dla siostry - o ludzie ile ja mam tam kartonow z ciuchami, zabawek! niedlugo braknie miejsca na "tym kawalku podlogi" :)
MOj brat pewnie pozniej doczeka sie swojego 1szego dziecka niz moja siostra drugiego. Siostra ma 30 lat wiec juz szykuje sie po malu na 2gie, a brat ma 24 ale jego dziewczyna , z ktora sie bedzie zenil ma dziecko 1,5 roczne. Najpierw to musza odchowac, dom wybudowac a pozniej pewnie pomysla o 2giej dzidzi :)

Ja mam fajną teściową i do tego mieszka ze swoją mamą, no i córką i zięciem (Adaś ich wszystkich kocha i uwielbia, no może poza prababcią :Oczko:) Ale nie wiem co zrobimy jak młodzi przeniosą się do swojego domu. Tzn. nie wiem u kogo będziemy wtedy nocować żeby nikomu nie było wtedy przykro.
No i nie mogę się doczekać aż jakiś maluszek w końcu pojawi się rodzinie :Uśmiech:

Witajcie :Uśmiech:
Ale się rozpisałyści :Niespodzianka: nadrobiłam :Śmiech:

Renata wracaj! :Całus: Kwiaciarka na pewno nie chciała żebyś zniknęła :Całus: ot niefortunna wymiana zdań... zdarza się.

Weekend fajny, choć wczoraj jakoś humor mi nie dopisywał. Z Alą piątek super, taka mamusiowa jest, że szok :Szok: wczoraj byliśmy na basenie. D z nią wszedł, błąd, że ja zostałam za drzwiami... całe szczęście, że szklane i mnie widziała. Niby się nie bała, ale reakcja taka sobie. Jak się trochę oswoiła i D ją na plecki położył i przesuwała po wodzie to super się śmiała. Po wyjściu z wody czarna rozpacz, nie mogłam jej ubrać. W przyszły weekend też pójdziemy, tylko ja też wejdę. Powinno być ok. Dzisiaj mnie zmartwiła od rana, bo qpka niezbyt ładna i ma temperaturę. Może tej wody basenowej się napiła i przejdzie. Mam nadzieję.

Działka zarezerowana :Śmiech: oczywiście nie tam gdzie miała być. Będzie trzeba wszędzie jeździć samochodem. Ale spojerzeliśmy na nią i wiedzieliśmy, że to ta :Śmiech:

Aida świetne fotki, Ty śliczna, o figurze nie wpomnę :Podziw: no i córeczki cudowne, wszystkie trzy :Uśmiech:

Dziubalko trzymam kciuki za wyniki, no i dobrze, że net działa.

Nuchna heloł po urlopie :Śmiech:

Ja daję Ali i soczki i wodę :Uśmiech: Je nadal koszmarnie, najchętniej mleko. Wczoraj 10 łyżeczek zupy i koniec :Szok: i co mam zrobić? Sondę do żołądka??? Jak ja bym chciała, żeby ona choć połowę tego jadła co Wasze maluchy :Smutny: I może robię coś źle, ale nie mam pojęcia co...

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Wrocilam od pediatry - Oliwka zdrowa.

Przepisala jej Zyrtec i Elocom - masc --->za uszkami ma tam popękana skurke, drapie sie swedzi ja to..pozniej sie tak zadrapie ze krewka leci , pozniej strupek ropniak i tak w kolko moze masc pomoze.

My mamy stare okna...i nieda sie ich rozszcelnic.
Ale rzeczywiscie moze zamkne okno na noc...ale my spimy wszyscy w 3 w takim malym pokoiku ze jest taaaaka duchota ze hohohohohoho nieda sie wytrzymac poprostu i oliwka wowczas sie budziw nocy i niemoze spac.
Cos poradzimy na to!.

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

Dziubalko jest głodna, dostaje rzadko jakąś przekąskę, wczoraj histeria, bo chciałam, żeby zjadła więcej. Teraz poza kręceniem główką na nie, że nie chce jeść, doszło kopanie :Histeria: i to takie wściekłe, że po południu wyrzuciła na siebie cały desrek, demonstrując, że nie będzie jadła :Smutny: A wracając do obiadku. Jadła o 8 rano, nutra z kaszką, poprawiła kawałeczkiem chlebka, jak jedliśmy śniadanie, później basen, po nim napiła się, zjadła pół biszkopta, jak wróciliśmy do domu to nic nie chciała tylko poszła spać. Obiadek dostała po 13... była głodna, bo chętnie zjadła, ale tak jak napisałam dosłownie 10 łyżeczek. Więc zrobiłam jej mannę i wypiła 180... nie mam na nią sposobu... D stwierdził, że trzeba ją przetrzymać, jak nie chce obiadu to nic jej nie dawać... ja tak nie mogę. Ala jest mała, musi jeść, do tego nie waży nawet 9kg więc nie mogę sobie pozwolić, żeby żołądeczek jeszcze się skurczył. Może on ma rację, ale ja tak nie zrobię. Niech je mleko jak nic innego nie podchodzi. Przykład z soboty, jesteśmy u teściów, na stole winogrona, Ala wyciąga rączkę, obieram jej, daję, a ona odwraca głowę i nie chce spróbować... no i co mam zrobić?

Iska wiesz co ja robilam gdy ona tez odwracala glowe...
bralam sie na sposob i jak niewidzialam machnelam jej o usta albo na sile tak zeby se oblizala usta jak pozniej zasmakowalo chciala jeszcze...
.mowie cie to jest sposob..
bo jak odrwca glowke to nawet niewie jak to smakuje.
A tak to chociaz usta oblize i juz smaka ma jakie to jest!!!
:)
No a mleka tez za duzo niemoze...bo dlatego tak malutko wazy twoja kruszynka.
Musi cos innego tez jesc..
A probowalas do nutra dodac cos obiadk??deserek??

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

babeczqa
Iska wiesz co ja robilam gdy ona tez odwracala glowe...bralam sie na sposob i jak niewidzialam machnelam jej o usta albo na sile tak zeby se oblizala usta jak pozniej zasmakowalo chciala jeszcze....mowie cie to jest sposob.. bo jak odrwca glowke to nawet niewie jak to smakuje.
A tak to chociaz usta oblize i juz smaka ma jakie to jest!!!
:)
No a mleka tez za duzo niemoze...bo dlatego tak malutko wazy twoja kruszynka.
Musi cos innego tez jesc..
A probowalas do nutra dodac cos obiadk??deserek??

Robię tak - mam na myśli odwracanie głowy, żeby polizała. Czasem coś to daje czasem nic. Nutra nie dodaję do obiadków, ani do deserków, bo jadła już chętnie więc nie chcę jej mieszać smaków. Ale może dodam choć trochę... W przeciwieństwie do Twojej Oliwki, Ala lubi rosołek z lanymi kluseczkami, choć tak jak napisałam, ostatnio znów nic. Do tego urosła, więc wydaje się być jeszcze szczuplejsza...ech... no ze mną też tak było. Dlatego trochę się pocieszam... nie ukrywam, że przykre jest, jak inne dzieciaki jedzą, a ona nie i i nie... jak ktoś nie miał niejadka to nie zrozumie... często też nie chce zrozumieć, szczególnie w rodzinie :Smutny:

Witam powekendowo :Śmiech: I znowu poniedziałek....masakra normalnie:Zakręcony: Jula wstała dziś po 6 i była bardzo zadowolona (zauważyłam że im szybciej usypia wieczorej tym szybciej rano wstaje). Zjadła mleczko i oczywiście pomaszerowała do swoich zabawek :Oczko: Wekend minął jak zawsze bardzo szybko. W sobote odwiedzili nas znajomi z córką dwuletnią. Opiowiadali nam że można teraz sobie w takich jeżdżących busach zbadać kości tzn. zawartośc wapnia w kościach. No i oni z rodzinką wybrali sie na to badanie z ciekawości. Okazało sie że najlepsze wyniki miała babcia hehehehehe gdyz miała kości w stanie dobrym tz. starsze o dwa lata od swojego wieku. Iwona - ta moja znajoma-32 latka miała kości 56 latki...Najgorzej wypadły dzieci. Jej 6 letni chrześniak który wprost uwielbia czipsy i colę miał wynik tragiczny, aż sie ten lekarz przeraził. Powiedział że pół szklanki coli wypłukuje z organizmu tygodniowe zapotrzebowanie na wapń!!!!:Zakręcony: No i powiedział też że najwięcej wapnia to jest w danonkach i serkach danio (z tym że jest tam tez duzo cukru). Teraz juz wiem że Julka nie bedzie piła tego świństwa, przynajmniej dopóki będę na to miała jakiś wpływ.:Oczko:

kwiaciarka
babeczqa
Dziewczyny Dziewczyny Dziewczyny!!!!
Forum jest po to zebysmy wymienialy sie poglądami, tym co robimy , wsluchaly siebie i wsparly a nieznaczy to ze mamy robic to co druga z nas....
Oczywisciemozemy sprobowac ale i tak kazda robi wedlug wlasnego rozsądku. Owszem mozemy sie z czyms zgadzac bądz nie - anie nieobrazajmy sie na siebie:( bo to smutaskowe

----------
Moje zdanie na temat soczkow i wody??
:36_7_5:
haaaa herbatki podaje oliwce czesto i duzo pije w ciagu dnia i daje bo ona jel ubi....od niedawna dopiero co podaje jej wode i to niegazowana przegotowana zawsze!! tak juz robie zawsze przegotowuje i juz i tak na razie bede robic:)tak wiec Oliwka dostaje herbatki i wode orazzzzzz soczki----ale zadko!!jaki jest tego powod oliwka niezawsze je wypija ...ma swoje kaprysy i sie nimi szybko nudzi tzn brzydna jej...i daje jej soczki 2 razy w tygodniu.
Wole osobiscie ugotowac jej kompocik z jabuszek z czego ja i tak caly garnek wypije a Oliwka moze szklaneczke i niecala dziennie wypije.
I tak to wygląda.
Owoce tez dostaje ale niebardzo je trawi w sensie chce wogole wziasc do buzi:)
no kompocik z jabluszek to ja bym tez wypila :)
Fajnie - gotujesz caly gar a Oliwka szklaneczke a Ty reszte :) no to Ty kochana sobie gotujesz bardziej niz Oliwce ;) no ale o siebie tez trzeba dbac :)
Ja kupuje ogolnie dla calej rodziny wode mineralna, w takich duzych baniakach i do picia nie gotuje.
A baniaki mam do podlewania kwiatow w domu pozniej :) oczywista stary wyrzucam a zostawiam nowy, no nie zbieram ich po domu hahah
A jakdajesz owoce? starte jablko czy w calosci?
Bo np. Ela nie za bardzo chce jesc sloiczkowe czy starte owoce, ale jak dam cale jablko do raczki to cale obskrobie tymi swoimi 2 zabkami :)

Taaa....wczoraj ugotowała kompocik z jabłek a Jula nawet nie chciała na niego patrzeć :Oczko: Wypiła dwa łyczki i koniec:Oczko: A co do jabłek to Jula tez je uwielbia. Kroje je w ćwiarteczki i wcina aż miło patrzeć:Oczko:

babeczqa
Sklep internetowy bon prix - Swetry - Sweter

ten brudny roz tak mi sie podoba ze chyba skrobne sie podlizac K. hahahahahahahaha

Zamawiałaś kiedyś rzeczy z Bonprix?? Ja zamawiałam i musze ci powiedzieć że rózmiarówka jest sporo zawyżona tak więc jak dla siebie to zamawiaj rozmiar "s" :Oczko: albo jak jest taki to "xs" :Oczko:

Dziubala
Alutka - śliczna fotka, super to obrobiłaś. Julka wygląda jak lalka :Uśmiech:

kajocha

Co do spania to nie zgadzam sie z teorią, że dziecko które śpi z rodzicami jak jest malutkie potem nie chce samo spać. Jak dla mnie bzdura (bez obrazy na Wasze poglądy oczywiście!). Alce sie super śpi ze mną, mnie też a A. wręcz uwielbia spać z Alusią :) Słodko to wygląda i na zmiane jeszcze nie nadszedł czas :)
Z teorią nie wygrasz :Oczko:
Alutka7912
Jesli już pije sok to tylko Gerbera bo to soki w 100% bez dodatku cukru i zawierają tylko tyle wody, ile naturalnie znajduje się w owocach. :Całus:

Cukru i tak Julka nie uniknie :Oczko:, bo przecież i tak cukier dostaje np. w Danonkach, które mają go baaaardzo duuużo :Oczko:

Alutka7912
No dobra kochane :Oczko: Ja juz sie zbieram tak więc życze miłego wekendu :Oczko:

Tobie też miłego :Uśmiech:

Dlatego nie wpadam w paranoje i tak sie nie rozczulam nad tym cukrem:Oczko: Uważam że w umiarkowanej dawce jej nie zaszkodzi :Oczko:

Sinka
Witam z rańca z Kawka. Wczoraj mieliśmy jazde z Kubusiem przypełznął sobie z pokoju do kuchni sziedział koło lodówki i patrzymy a on sie tapla we krwi. Mąz wziął go na rece i okazało sie ze Kubunio fatalnie i mocno rożcioł bardzo głeboko opuszek paluszka u rączki. Z zabandarzowaniem było strasznie bo wyrywał sie i ściągał, a krew normalnie az po kafelkach kapała, na szczęście sytuacja opanowana Kubus przyzwyczaił sie do lalaeczki na palcu. Tylko nie mam pojęcie gdzie on sie skaleczył, podejżewam śruby przy listwach przypodłogowych...

U mnie leje i ponuro az sie za okno patrzec nie chce....

Ojej...buziole dla Kubusia:Oczko: A Ty kochana cos zamilkłaś ostatnio...prawie wogule nic nie piszesz:Oczko:

babeczqa
Witam

Zimno niemiłosiernie. Poprostu jesien przyszla.

mam pytanie:
- w czym kładzienie teraz dzieciaczki spac??

Oliwka spi w pizamce z skarpetkami ale niejeste przykryta i okno otwarte.
mam wrazenie ze jej zimno, ale jak ja przykryje totalnie z sekundy na sekunde sie odgrywa i budzi.
Oliwka psika i psika niewiem moze przeziebiona leko..chyba przejde sie z nia na kontrole do pediatry przy okazji recepte na mleko no i chyba skierowanie do dermatologa..:(

Jak było ciepło to Jula spała w body na krótki rękaw i skarpetkach (kupuje jej bezuciskowe). Teraz jest u nas chłodno w nocy i Jula śpi na kołderce i rano ma zimne jak lody ręce i nogi więc od jakiegos czasu zakładam jej body na długi rękaw i rajstopki ale w sobote mam zamiar wybrac sie z nia na zakupy i zaopatrzyc ją w pajacyka do spania :Oczko:

Aida - zdjęcia bardzo ładne a dziewczyny jak marzenie :Oczko: No a Ty kochana to jak modelka wygladasz :Oczko:

Nuchna - ciesze sie wypoczynek udany no i kochana dawaj zdjęcia jak najszybciej:Oczko:

Isa - ciesze sie że wekend sie udał :) Masz jakies zdjęcia z basenu?:Oczko:

http://www.suwaczki.com/tickers/km5spx9iwhx6io0e.png