Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Dziubala
Ale było dziś gorąco, wręcz skwarnie :Szok:. Zupełnie nie spacerowa pogoda, lepiej w chacie siedzieć w taki gorąco. Za to teraz słońca nie ma i robi się pochmurno, oby nie na deszcz.
Byliśmy u pediatry, mam wszystkie potrzebne recepty więc jestem zabezpieczona do wakacji :D
A pediatra miała niezłą minę gdy jej mówiłam, że miałam dla Maćka skierowanie do dietetyka żeby go odchudzić. Mówiła, że w napięciu czekała aż powiem co dietetyk obetnie w diecie. I ulżyło jej, że dietetyk nic nie wymyśliła, bo w tym co on je i pije nie ma nic do zabrania.

Dobrze, że pediatra rozsądny :) Moja na szczęście też wyluzowała. Na samym początku ciągle słyszłam, że dziecko za słabo przybiera, że to i tamto. W końcu sama doszła do wniosku, że taki jej urok i że wszystko jest dobrze :) W najbliższym czasie chcę tylko zrobić Ali badania krwi, bo ma sińce pod oczami, nie zawsze, ale się zdarza. A jak nie śpi w nocy to stają się bardzo widoczne. Nie wiem, może taka jej uroda, ale lepiej sprawdzić. Poza tym rwie się do chodzenia, mały struś pędziwiatr mi rośnie :)

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Dziubala
Isa - konieczie pokaż Alicję w dżinsowych spodenkach :)
A warunków do pracy współczuję.

Nie mam jak zgrać zdjęć, bo komputer popsuty, mam nadzieję, że w sobotę D odbierze.

Wiesz, warunki to ja mam dobre zimą. Jestem sama w pokoju, wszystko fajnie. Ale latem kosmos. Do tego w tym roku jest ta budowa, stawiają nam wysoki biurowiec dosłownie chyba 5 metrów od naszego budynku, więc tak nie za fajnie się porobiło. No cóż, trzeba przetrwać ;)

RenataOslo
Lema, tak myślę o niespokojnym spanu Frania i...
ciekawe, czy tego poprostu nie musicie przetrwać, że to "takie Jego przyzwyczajenie", bo skoro wszystkiego próbowałaś...
ja tak miałam z Mikołajem podczas kąpieli, darł się non stop jak tylko zobaczył wannę, do 4-5 miesiąca, już nie miałam pomysłu... cieplejsza woda, zimniejsza, cieplej w łazience, chłodniej, zmiana wanienki, pieluszki, kąpanie w kaftanikach... w rezultacie mycie Mikołaja trwało 30 sekund a i tak wszyscy wokół wiedzieli, że Mikołaj ma kąpiel!
Teraz jest krzyk jak z wody trzeba wyjść... i zrozum tu małego ludka!:Padnięty:

Wiem Renia, ze trzeba to przetrwac, przeciez wyjscia nie mam. Tylko musze sie zebrac i cos postanowic- dawac mu cyca, nie dawac, odstawiac, nie odstawiac. Mysle, ze moze chodzic o piers, o potrzebe bliskosci, ktora zaspokaja ssaniem, bo to jedyne, co w nocy go uspokaja... Tylko, ze jak juz sie przyssie to spi z cycem w buzi... A teraz wyglada to wszytsko tak chaotycznie, ja sie denrwuje, jestem spieta, on to czuje, ja sie miotam... Nie chce mu dac cyca, on nie daje sie utulic, mnie to wkurza, tworzy sie bledne kolo... Wczoraj mnie tak nosilo, ze wkoncu polozylam go do lozeczka i wyszlam z pokoju, bo sie balam, ze nie wytrzymam, nawrzeszcze na niego... On tak biedny lamentowal jak wyszlam, ze oczywiscie teraz mam wyrzuty sumienia. Co ciekawe- mi sie wydawalo, ze z 15 minut siedzialam na balkonie, maz mowi, ze to byly ze 2 min... Jak wrocilam i wzielam go na rece to wczepil sie we mnie i od razu zasnal...Oczywiscie na chwile... Ech, teraz sobie mysle, ze wezme go dzis do cyca, niech spi z nim... Moze kilka nocy tak sie nacieszy, ze sam zrezygnuje... No nie wiem juz co robic, przeciez jakiejs nerwicy od tych histerii sie nabawi... A ja razem z nim...

A wszystko to inaczej wyglada jak siedze dzis w pracy i tesknie za nim a inaczej jak zaczyna sie ten nocny koszmar...

No nic, koniec biadolenia, jest jak jest, inaczej nie bedzie. Musze cos postanowic i konsekwentnie sie tego trzymac.

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

Sinka
Dziubala
Sinka

Takie drobniutkie krosteczki jak różyczka, na potówki mi to nie wygląda i ma tylko na rączkach

Daj znać co powie lekarz. Ciekawe czy to ma związek ze słońcem?

No to jest od promieni słonecznych, mam dawac mu calcium w syropie 2,5 ml 3 razy dziennie i zyrtec 1 kropelke dziennie. uff.

Oby leki szybko pomogly:) Dobrze, ze to nic powazniejszego.

isa32
Poza tym rwie się do chodzenia, mały struś pędziwiatr mi rośnie :)

:brawo:

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

Lema do samodzielnego chodzenia to jeszcze chwila ;) ale wiesz za rączkę jedną już próbuje, a za dwie to kroczy jak królowa i do tego jaka zadowolona z siebie :)
Strasznie mi przykro, że tak się męczysz, czy raczej męczycie... dzieciaki są nieodgadnione. Ale dobrze Cię rozumiem, że nerwy puszczają... mnie też jak Ala nie spała to trafiało. Dopiero później tak sobie myślałam, że przecież ona nie jest niczemu winna, że powinnam znaleźć tą cierpliwość... Tylko teoria sobie, a życie sobie. A wyrzuty sumienia pozostają. Będzie dobrze, zobaczysz, ja też się cały czas pocieszam, że podrosną i będę spały jak susełki :)
Ala była prawie cały ubiegły tydzień u moich rodziców, wszsytko było super. W piątek po nią pojechałam, wchodzimy do domu, a ona minka smutna i trzęsie się ze strachu, dosłownie cała drżała :( mówię do niej: Alunia, jesteśmy w domku, wszystko dobrze, zobacz tu jest kuchnia, tu pokój itd... ale najadłam się strachu jak nie wiem... i nadal ja obserwuję, czy wszsytko jest ok... teraz dopiero zrozumiałam co przeżywałaś/przeżywasz. Dlatego tym mocniej ściskam :Całus:

Lema, no zobacz właśnie jaka będzie nocka jeśli będziesz z Franiem spała. Wiem, że najpierw człowiek chce i uczy by samodzielnie w łóżeczku ale skoro tak się razem męczycie no to chyba bez sensu.
Najgorsze, by Franio jakiejś nerwicy przez te płacze i jęki nie dostał.
No zobaczysz, bo może nie będzie potrzebował trzymać cyca ciągle w buzi a wystarczy mu Twoja bliskość i ciepełko.

I tam mi się przypomniała Lena, córeczka mojej szwagierki, w lipcu kończy 2 latka, i szwagierka do tej pory daje pocyckać, choć już zadne to karmienie.
I też nie było siły na małą by spała oddzielnie, musieli brać ją do siebie do łóżka, ona musiała "czuć" mamę i koniec. Szwagierka po nocach płakała, bo nie dawała już rady, wszystkiego próbowali, jak spała tylko z tatą-lament był okropny i mama musiała "wracać".
Tata w nocnych sytuacjach był tylko punktem złości i nerwów!
Najgorsze z tego wszystkiego, że mała nie chciała mleczka czy kaszki jeść w żadnej postaci.
Na sylwestra mała została z babcią -o 6 rano babcia po mamę dzwoniła, bo od kilku godzin nie dawali sobie z nią rady!

Fajnie, że Franuś chce z nianią zostać w ciągu dnia a może wieczorem czuje potrzebę bycia z Tobą i tylko z Tobą, szczególnie podczas nocnego snu.

Lema, będzie dobrze! Kiedyś napewno! Franio superaśny chłopczyk!

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

Dziubala
asia78
Dziubala
Asia - a propos połowy czerwca (wyjazdu ;)) to o której planujecie być w Jastrzębiej?
My wyjedziemy w nocy więc chyba będziemy tam rano, no chyba, że nas korki gdzieś zaskoczą to będziemy przed południem ;)

Chcemy wyjechac ok 4 rano,ale na ktora bedziemy to nie wiem;)

A ile godzin od Was się tam jedzie? Z Krakowa to chyba ok. 9h.

hej a gdzie Wy soe tam w jastrzebeij zatrzymujecie Bo my może też, ale raczej taki lipiec/sierpien, bo reszta rodzinki to nie bardzo moza wczesniej a sami z trojka to ie bardzo ;)

a sie zastanawiam apropo noclegów , no i cen za taki mneijsze i wieksze dzieci. Te lipcowe to pewnie gratis, a jak tam starszaki? wiecei moze? do ilu lat zwykle za darmo, bo ja wsumie nic nei czytalam jeszcze...:Nieśmiały:

Zaskoczyła mnie dziś siostra, bo przyjechała niespodziewanie. Wykorzystałam jej obecność do pilnowania Maćka, a ja w końcu umyłam okno w dużym pokoju, wyprałam i powiesiłam firankę, zmieniłam ziemię dracenie, bo rosła od początku krzywo (pod lekkim skosem) a jakoś nigdy mi nie było po drodze było by ją spionizować ;). Uzupełniłam pustą doniczkę zerwaną z innego kwiatka szczepką (może się przyjmie ;)), i obiad zrobiłam. Na koniec dnia jeszcze prasowałam, kolejne pranie puściłam więc dziś chyba 200% normy zrobiłam :D

Sinka
Dziubala
Sinka

Takie drobniutkie krosteczki jak różyczka, na potówki mi to nie wygląda i ma tylko na rączkach

Daj znać co powie lekarz. Ciekawe czy to ma związek ze słońcem?

No to jest od promieni słonecznych, mam dawac mu calcium w syropie 2,5 ml 3 razy dziennie i zyrtec 1 kropelke dziennie. uff.

Dobrze, że wiadomo co to jest. Oby szybko teraz zeszło. Buziak dla Kubusia.

isa32
W najbliższym czasie chcę tylko zrobić Ali badania krwi, bo ma sińce pod oczami, nie zawsze, ale się zdarza. A jak nie śpi w nocy to stają się bardzo widoczne. Nie wiem, może taka jej uroda, ale lepiej sprawdzić.

Pewnie, że warto sprawdzić. Daj znać potem od czego te sińce, o ile będzie wiadomo. Słyszałam, że mają tak alergicy, potem że mają tak osoby z problemami nerkowymi (...), a i oczywiście bywa, że to taka uroda. Oby to był ten ostatni powód.

aida77
Dziubala
asia78

Chcemy wyjechac ok 4 rano,ale na ktora bedziemy to nie wiem;)

A ile godzin od Was się tam jedzie? Z Krakowa to chyba ok. 9h.

hej a gdzie Wy soe tam w jastrzebeij zatrzymujecie Bo my może też, ale raczej taki lipiec/sierpien, bo reszta rodzinki to nie bardzo moza wczesniej a sami z trojka to ie bardzo ;)

a sie zastanawiam apropo noclegów , no i cen za taki mneijsze i wieksze dzieci. Te lipcowe to pewnie gratis, a jak tam starszaki? wiecei moze? do ilu lat zwykle za darmo, bo ja wsumie nic nei czytalam jeszcze...:Nieśmiały:

Tu jedziemy :) Jastrzębia Góra Viki, noclegi nad morzem. Jastrzębia Góra, pokoje gościnne
Miejsce znalazła Nuchna, która jedzie tam z rodzinką w sierpniu, a ja, Asia i Lema jedziemy teraz w czerwcu :)
Dzieci do lat 3 mają gratis, starsze (np. mój Adaś) płacą 50 %.

Dziubala
Zaskoczyła mnie dziś siostra, bo przyjechała niespodziewanie. Wykorzystałam jej obecność do pilnowania Maćka, a ja w końcu umyłam okno w dużym pokoju, wyprałam i powiesiłam firankę, zmieniłam ziemię dracenie, bo rosła od początku krzywo (pod lekkim skosem) a jakoś nigdy mi nie było po drodze było by ją spionizować ;). Uzupełniłam pustą doniczkę zerwaną z innego kwiatka szczepką (może się przyjmie ;)), i obiad zrobiłam. Na koniec dnia jeszcze prasowałam, kolejne pranie puściłam więc dziś chyba 200% normy zrobiłam :D

:brawo::brawo:

Dziubala
RenataOslo

dziś T pojechał na wywiadówkę do szkoły, ciekawe jakie będą wieści....

Tylko dobre :)

:usmiech: prawie tylko dobre, Wychowawca potwierdził, że bariera językowa przełamana i język opanowany, ale jeszcze należy dużo ćwiczyć, cała reszta ok :great:

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

witojcie kolezanki :)))))

Kurcze nic mi sie nie chce.
Wlazlam nawet na nasza klase i siedze i gapie sie jak sroka w gnat i sama nie wiem co robie.
Wymeczona jakas jezdem :)
Jak pomysle, ze niedlugo wyjezdzamy nad morze to bleeeeeeeeee, nie chce mi sie.
Warunki nie sa dobre, boje sie jak to z Ela bedzie.

Musze jeszcze Kube spakowac na wycieczke, a juz zaraz polnoc a ja siedze i sama nie wiem co robie heheh, ale jeczydupa ze mnie ;)
Musze sie zmobilizowac, siasc poczytac co piszecie, ale ciagle czasu mi jakos ostatnio brak. Elka jakby szaleju sie najadla, wiecznie w ruchu, na krok jej nie mozna zostawic, bo lezie wiecznie tam gdzie nie wolno. Spi raz dziennie, wiec jak spi to ja obiad, pranie, sprzatanie...
Musze wpasc w jakis rytm, bo inaczej zgine hehe :)

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Monika-kr
Mam pytania:)
1. Ile razy w ciągu dnia śpią wasze dzieciaczki?
Bo Filip ostatnio śpi tylko raz koło 15-16 ok.1-1,5 godziny. Tyle że z nocy nadal wstaje bliżej południa:)
2. Czy jak śpią na spacerze we wózku to wstają zgrzane?
Filip często ma mokre plecki -chyba ten materiał jest dziadoski jakiś sztuczny:Zły:
3. W fotelikach samochodowych pocą się czy nie?
Filip w kołysce się trochę pocił. Jak kupowałam ten większy fotelik to gośc w sklepie mi powiedział że w każdym foteliku się dzieciaki pocą(zwłaszcza latem) a przynajmniej tak mamy mu mówią. Narazie jest ok ale Filip jechał w nim pare razy i na krótkich trasach.
4. Jak dajecie chrupki albo biszkopty czy chlebus to się dławią?
Filip odrazu gryzie duże kawałki i sie dławi:( Ostatnio tak się zadławił biszkoptem że aż zwymiotował.

1. moje panny spia 2 razy dziennie około 10 rano tak 30min-1 h - spalyby moze wecej..ale kaja je budzi...2 około 14 1h-1,5 h. Zasypiają o 20 i spia gdzies 7.30-8 rano z jedna pobodka na kaszke około 5-6 rano natalia- Dominika zwykle spi do rana...

karolina spi 0 20.30-7.30-8 w dzien nie spi ;)

2.durga drzemka to u nas na polu, ale ja je wystawiam, jak spacer to nei spai. Odp. sa zgrzane mimo ze rozkladam bawelniana pieluszkę i spia w samym body...

3. Tak
4. Dławia się czasami, znaczy ksztusza bardziej.Od dawna jedza i ogoleni super i sprawnie ale nadal im sie zdarza ksztusic- same sobie z tym radza, chociaz ja sie denerwuje i biegn epatrzec czy nebi trzeba interweniowac;)

witam porannie

No jak mnie szlak trafi albo wiadro strzeli w łeb:Histeria: normalnie jak tak mozna:Histeria: do cholerki ajsnej ciasnej, :Histeria:moja babcia z ktora mieszkamy obudzilam nas o 5:Histeria: a tylko dlatego ze wychodzi dzisiaj do fryzjera:Histeria: i od piatej juz musi sie szykowac, no mozna jobla dostac....boshe swiety:Histeria::Histeria::Histeria::Wściekły:

Wczoraj Oliwka na wieczor miala wsoka temp - najprawdopodobniejt o zabki nada wszytskie wyzynaja sie naraz... i dostal czopka i nurofen w syropku i spala jak " dobrze" ze wstala tylko na cherbatke o 3. i no babcia nas obudzila o tej 5:Męki:nameczyl sie szkrab maly i niesttey ...

-- niech juz te zabalki wyjda tym naszym maluszkom:Padnięty::Padnięty:

Zaraz zmykamy po zakupy coprawda 7.00 poczekam do 7.30 oOliwka kaszke dostanie i wsio w wozek i papa.;)bede pozniej:takwyszlo::rofl::oczko::rolleyes:

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

Joł Heloł kobietki :)

Lema
kajocha
Lemo ja tak czytam o tych Waszych nocach i aż mi przykro bo nie wiem jak pomóc.. Może Franio ma taki okres, że jest płaczliwy, rozdrażniony ? No sama nie wiem. Przytulam mocno i życze sił bo to jedyne co mogę.

Juz mi czacha dymi od zastanawiania sie o co chodzi. Mam wrazenie, ze jak nie spal przez te zeby i cale noc go nosilam to swierdzil, ze to chyba niezle byloby tak zawsze... Bo to nie jest tak jak wtedy, ze placze, jeczy, wtedy widzialam, ze go boli. Teraz nie, jak wstane, poglaszcze to od razu zasypia. Probowalam zabrac go do nas, ale gdzie tam, wtedy tylko cyc i koniec. Jak juz lezy obok mnie to musi sie przyssac. Do tego wydaje mi sie, ze mu sie pic chcialo po tej gestej kaszce, ale wez tu pomoz dziecku jak nawet nie raczy lyka picia wziac.
Trzeba przetrwac to jakos, tylko jak?

Trzeba kochana przetrwać !! Wyjścia nie ma niestety ;) Zacisnąć sił i cisnąć do przodu :) My mamuski taki mamy los ;) Wiecznie zatroskane ;) A Ty kochana przecież Ty chcesz drugie dziecko za niedługo o ile wiem co ?? ;) :lol:

Sinka
No to ja po zakupach
2 pary rybaczków i 1 bluzeczka i paczka tabletek przeciwbólowych na zęba i herbatka dla Kubusia i pasek do spodni i chlebek i bułeczki i wogóle

Ja jak sobie coś kupię to mam potem długo dobry humor ;) I A. skorzysta wtedy hehe :lol: Aha !! KUBUŚ ŚLICZNIUSI !!!

Sinka
Ach zapomniałam sie pochwalić, mój Kubus jak podam mu rączki gdy siedzi to wstaje na nózki:brawo::brawo:

:brawo:

kwiaciarka
Heloł :)

Dzieki za zyczenia dla P. :)
Renata Ty tez bliznieta?
Kajocha ucaluje, ucaluje hehe :)

Ela ma 2giego zeba :)

BRAWO !! :brawo: gratulujemy !!

Monika-kr
Mam pytania:)
1. Ile razy w ciągu dnia śpią wasze dzieciaczki?
Bo Filip ostatnio śpi tylko raz koło 15-16 ok.1-1,5 godziny. Tyle że z nocy nadal wstaje bliżej południa:)
2. Czy jak śpią na spacerze we wózku to wstają zgrzane?
Filip często ma mokre plecki -chyba ten materiał jest dziadoski jakiś sztuczny:Zły:
3. W fotelikach samochodowych pocą się czy nie?
Filip w kołysce się trochę pocił. Jak kupowałam ten większy fotelik to gośc w sklepie mi powiedział że w każdym foteliku się dzieciaki pocą(zwłaszcza latem) a przynajmniej tak mamy mu mówią. Narazie jest ok ale Filip jechał w nim pare razy i na krótkich trasach.
4. Jak dajecie chrupki albo biszkopty czy chlebus to się dławią?
Filip odrazu gryzie duże kawałki i sie dławi:( Ostatnio tak się zadławił biszkoptem że aż zwymiotował.

1) 2 razy - koło 10-11 i potem ze mną koło 15-17:30 :)
2) nie
3) nie bo trasa od rodziców do mnie jest krótka (20minut), ale gdybysmy długo jechały to pewnie troszke tak
4) bardzo rzadko bo Alka ma 8 zębów i rąbie wszystkie aż wióry lecą ;) ale wypadki sie juz zdarzyły ;)

Dziubala
Witam wtorkowo

Reniu, mi tam daleko do Śpioszka, choć mi się marzy :Oczko:

Maciuś coś wcześnie przez ostatnie 2 dni wstaje (wczoraj o 4.20, dziś o 4.05) :Zakręcony:. Wkładam go do łóżeczka turystycznego (prezent na Dzień Dziecka ;)) ma tam trochę zabawek, ale i tak tam jęczy, bo bawić się wcale nie ma ochoty, K go bierze na ręce i tak Maciuś usypia błogo na kolejną godzinkę. Liczę, że jutro tak nie będzie. Nie wiem skąd u niego taki pęd na wczesne wstawanie :Padnięty:

ehehe Alka też mi ostatnio wcześniej wstaje.. jak wstawała o 8:30 tak wstaje o 6:30 ;)

Dziubala
kajocha
Witam się kobietki poniedziałkowo :)

Dziubala

Nie wszystkie niemowlaczki są pulchne ;) i nie wszystkim potem ciałko spada ;)
Ale patrząc przez pryzmat Adasia na razie nie martwię się wagą Maciusia ;)

No fakt, że nie wszystkie są pulchne, ale dla mnie to i tak smieszne żeby doszukiwać się czegoś u bobasa który ma troszkę więcej ciałka. Alka też pulchniata jest jak ją rozbiorę i jeszcze mi lekarz ani jeden nie powiedział, że cos może być nie tak. Z tym że ja nie mierzyłam Alki długo i nie wiem jak ze wzrostem ;) W każdym badz razie mi się wydaje niepotrzebne to wszystko. I super, że cofając się pamięcią widzisz jaki był Adaś :yes: Maciulek też pewnie fajny chłopczyk będzie a jak zacznie chodzić to pewnie zgubi ciałko :) Ja przesyłam buziole w Maciusiowy brzuszek okrągluszek :Całus::Całus: :Oczko:

Nasza pediatra też nic nie mówi. Ale są lekarze, którzy mają skrzywienie, że każde dziecko musi być książkowe a dokładnie mówiąc w sam raz wagowo i wzrostowo ;)
Wierzę, że jak Maciuś zacznie chodzić to zgubi trochę ciałka, bo u Adasia też tak było. Ale muszę się liczyć, że tak nie będzie dopóki Maciek będzie miał wziewy, bo to przez nie jest taki okrąglutki (takie skutki uboczne).

i tego nie lubię, tej książkowości !! strasznie mnie to irytuje jak lekarze wszystko książkowo robią...
skoro lekarze wiedzą, że Maciulek ma wziewy i że są skutki uboczne to czemu tego nie biorą pod uwagę ?

Dziubala
Lema

U nas to samo:) Czasem zaczyna histerie, a ja go rozbawiam, wiec gubi sie, bo chicalby sie smiac, ale przeciez trzeba uparcie ryczec;) Komedia, mowie Wam:)

U mnie tak Maciek ma tuż po kąpaniu, nie ma humoru (bo już głodny). Ja go rozbawiam żeby mi nie ryczał, a on zakręcony, bo płakać musi a z drugiej strony śmiać mu się chce. Zabawnie to wygląda :Oczko:

Alka po kapaniu (czyt. wyjęciu z wanny) wydziera się bo albo chce się dalej moczyć albo chce mi uciekac z goła dupką i za chiny ludowe nie chce dac się ubrać ;)

http://img244.imageshack.us/img244/8602/glitteryourway5972a42dwu3.gif

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/16801.png