Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

babeczqa
Zalamana jestem:(oliwia niechce jedc tych obiadkow:(boshe:(zaciska dziaselka i nic i bez ryk zlosc :(

Mam za sciana kolezanke lipcowke,jej Oliwka nota bene nie chce jesc nic oprocz cyca. Kiedys chciala jeszcze deserki,ale teraz juz tylko cyc. Jej mama zalamana,probuje wszystko jej dawac,oczywiscie pod wiek a ta nic:oops:Nie dziala na nia nwet argument ze mama chce wrocic do pracy:wink:nawet sciagnietego chwilke wczesniej mleka nie chce.No i nianie odrzucila,plakala tak ze nie dalo sie jej zostawic z nianai

A no i w zwiazku z tym powstala w glowie jej babci koncepcja zebym ja mala wzziela do siebie. Moze to i byloby fajnie,ale Oliwka ma inny rytm niz Stefan:oops:a poza tym jak ze spacerami,oni zaraz beda latac

kwiaciarka
Lema
Asia, Kajocha- sciskam mocno:Całus: Wiem doskonale, jak to jest miec dola, jestem z Wami...

Kwiaciarko- moze sprobuj troche wczesniej podac deserek, tak zeby Ela nie zdazyla mocno zglodniec. W koncu jak sama nazwa mowi to deser, jak dajesz jej kiedy jest mocno glodna to ona rzeczywiscie moze oczekiwac czegos bardziej sycacego. Ja teraz daje Franiowi deserek okolo godzine po karmieniu i zjada chetniej i wiecej niz gdy dawalam mu np. po dwoch godzinach. Wtedy sie niecierpliwil, mysle, ze byl zbyt glodny.
..

No tak, masz racje.
Tylko ona deseru w godzine po obiedzie mi nie zje. Probowalam juz. Nie jest glodna wogole, wiec nawet deseru " nie wcisnie".
Przemyslalam troche sprawe i zastanawiam sie, czy nie wprowadzic 2 dan, przy czym zupka jakas lekka , gotowana przeze mnie.
Ela tak reaguje na deser od jakiegos tygodnia, nie wiem czy ona sama nie zaczyna sie poprostu domagac 2 dan.
Tak samo bylo z rozpoczeciem podawania zupek. Na nia, jako ze cycowe dziecko, bylo za wczesnie na zupki, ale tak mlaskala jak widziala, ze my jemy, rwala sie do talerzy, ze pediatra powiedziala zeby zaczac juz jej dawac, bo jej organizm wydaje sygnaly,ze jest juz gotowy do nowych posilkow. Tak sobie mysle, czy nie jest teraz tak wlasnie z 2ma daniami.
wlasciwie za miesiac , poltora i tak pomalu by trzeba bylo wprowadzac 2 dania.....
Druga sprawa to sprawa cycowa. ela chyba zaczela odstawiac cyca sama. Tez od jakiegos tygodnia na wieczor nawet nie domaga ani nie prosi o cyca. Trzesie sie na butelke, dorywa ja i wcina az jej sie uszy trzesa. Cyca juz nie wola. A kiedys po butli chciala cyca.
Moze to jakos idzie w parze? odstawia cyca i domaga sie 2 dan :)
Jakos tak odbieram te jej sygnaly, nie wiem czy dobrze.
BVo nawet w dzien przed drzemka , kiedys chciala cyca popic , a teraz nie chce. Ja jej cyca podaje a ona siega po smoczka, laduje sobie go do buzi i do podusi sie przytula . A smoka wklada do buzi jak ja chce jej dac np. deser a ona nie chce. Wiec myk smoka do buzi i ma spokoj cwaniara jedna :)
Wiem ,ze dzieci w pewnym wieku same odstawiaja wlasnie cyca ( oczywiscie nie wszystkie). Z Kuba bylo tak ,ze w 7 mcu dostawal cyca jeszcze na poczatku, ale nie zeby nie mogl bez niego zyc. Jak dostal zeby i zaczal mnie gryzc od razu przestalam dawac cyca i nawet nie plakal po nim :)

Zrob tak,daj jej pol sliczka zupki a za jakies pol gdzoinki danko. Moze tak bedzie bardziej najedzona a deser dasz za 2h

kwiaciarka

Myslal ,ze trzeba jeszcze spac, wiec do spania cyc potrzebny jak powietrze :)
To chyba jego takie przyzwyczajenie, tak jak ulubiony mis do spania, albo o - szmatka Stefanka :)
U Frania - cycus :)

u Stefana jest caly arsenal:lol:szmatka,krolik a ostatnio doszla taka wlocata poduszka. Na wczasy to chyba tirem pojedziemy bo Pola chce sie zapakowac z zabawkami w walizke taka dziecieca:yes::oops:

RenataOslo
babeczqa
no wiec wpadlam...bylam u pediatry z Oliwka...niby to na zabki taka stan podg i brak apetytu...
daje jej te sloiczki, ale moze jej niesmakuja:(hmm
mozecie mi podac przepisy co robicie zadania i zczego wlasnej roboty??:(

ja daję tylko w słoiczkach, robię tylko jajko na parze, garnek w garnek, masełko i żółtko.ja na parze robilam Polci raz,potem juz normalnie walilam na patelnie

nio i mam obcykane co z Ela i rozkladem jedzenia :)

Dzis dostała o 15 zmiast deserku zupke - pol duzego sloiczka, ta zgrudkami - szamala i bardzo jej smakowalo - szok, czyli przyszedl czas na grudkowe jedzenie :)

Nio wiec bede Eli dawac zupke okolo 12 a o 15 drugie danie.
Rano kaszke i na noc kaszke. A deser o 17.

Dzis tak bylo i Eli bardzo pasilo, nawet zjadla caly sloiczek deserku i nie byla zalamana ze to deser a nie co inne. Ucieszyla sie i zjadla. Czyli w zasadzie sama sie okreslila :)

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Monika-kr
asia78
Dziubala
Kwiaciarka – Maciuś ma też takie długie odstępy jak Mikołajek i w sumie zjada mniej mleka ;)
Ale nie chodzi o porównywanie, bo każde dziecko ma inny apetyt i tym samym zapotrzebowanie na jedzenie ;)

Zgadzam sie,patrzcie jak ja Funia glodzilam. teraz daje mu slik wiecej i kasze na wieczor i on to wszystko zjada czyli wczesniej chodzil glodny:yes:

pewnie jeszcze chwila i zamiast malych bedzie jadl duze desery

i jeszcze cyca czy już nie?

Zdarza mu sie,ale raczej nie. On juz w ogole niezbyt chetnie zjada cyca w dzien za to w nocy sobie odbija

asia78
Monika-kr
asia78

Zgadzam sie,patrzcie jak ja Funia glodzilam. teraz daje mu slik wiecej i kasze na wieczor i on to wszystko zjada czyli wczesniej chodzil glodny:yes:

pewnie jeszcze chwila i zamiast malych bedzie jadl duze desery

i jeszcze cyca czy już nie?

Zdarza mu sie,ale raczej nie. On juz w ogole niezbyt chetnie zjada cyca w dzien za to w nocy sobie odbija

Ela jeszcze w dzien z raz cyca pociagnie, popije sobie. Czasem dwa razy :)
Ale sie zastanawiam jak cyc w dzien pojdzie w odstawke, to mleko zaniknie i w nocy nie bedzie co pic :Zakręcony:

Ciekawe jak bedzie wygladac dzisiejsza noc. Czy znow bedzie Ela ladnie spala jak 2 poprzednie noce? oby :) Dzis byla nocka rewelka , z ta pobudka o 2 tylko :)

kwiaciarka

Dzis dostała o 15 zmiast deserku zupke - pol duzego sloiczka, ta zgrudkami - szamala i bardzo jej smakowalo - szok, czyli przyszedl czas na grudkowe jedzenie :)

Dzis tak bylo i Eli bardzo pasilo, nawet zjadla caly sloiczek deserku i nie byla zalamana ze to deser a nie co inne. Ucieszyla sie i zjadla. Czyli w zasadzie sama sie okreslila :)

A widzisz jak my sie rozumieemy:yes::yes:

asia78
kwiaciarka

A widzisz jak my sie rozumieemy:yes::yes:
yes :yes:
:Śmiech:

Kwiaciarka - byla bym bardzo wdzieczna naparwde a jak nie tu to najwyzej na gg albo meila jak ci pasuje...bo ja juz niewiem:(ona to by musiala zaczac dostawac tak od samego poczatku niezabardzo wyszukane bo normlanie to ona zyje tylko nutra!!!!

Bylysmy u pediatry...bozhe co za ryk był...bo pani doktor niewiedziala ze Oliwka boi sie roznych dziwnych rzeczy i dala jej swiecacy dlugopic co wywyolalo panike a potem piszczaca biedronke c bylo jeszcze gorsze:)ehhh ale jak wyszlysmy tata czekal na nas i wpadla w jego objecia i sie uspokoila Oliwia wazy 9050:)uffff

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

Się witam

kwiaciarka
Kajocha pogoda nie jest fajna to i humor nie fajny. Przyjdzie wiosna zaraz! bedzie oki. Wmarcu ma byc 15 stopni, w kwietniu 20 a w maju 30 :)
Zobaczysz jak szybko dobry humor wroci :) moze juz wrocil? :)
Dziubali pomysl basenowy jest super.

Nuchna my tez nie mamy duzej butli, bo max co Ela zjadla to 140, ale to byl wyjatek , normalnie to zjada 100-120. Tylko, ze po 3h wola cyca :)

ano mam nadzieje, ze bedzie lepiej :) dzisiaj nie powiem żeby było źle, ale nie za fajnie.. ale juz nie tak szaro jak wczoraj więc chyba lepiej ;)

http://img244.imageshack.us/img244/8602/glitteryourway5972a42dwu3.gif

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/16801.png