Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Dziubalo pamietasz jak pisalas, ze slodko u Eli brzmi buba ( kuba) ?
Wczoraj 1szy raz powiedziala Kuba i juz mowi Kuba.
Ona ma kilka wyrazow ktore mowi z przyzwyczajenia zle, umie je wymowic, ale z przyzwyczajenia mowi np. na butelke mowila baba heheh pare dni temu mowie do niej czemu tak mowi, przeciez umie powiedziec butelka - wiec sie usmiechnela i juz jest butelka :)
Wczoraj mialysmy tez przepytanke gdzie mieszka na jakiej ulicy - ladnie wszystko wie.

Uczylysmy sie liczyc do 5 - wiec ladnie liczyla 1,2,3,4,5 ibrawooo.
Po godzinie juz liczyla - 1,2,3,9,3,9,5 brawoooooo
tak wiec jeszcze male luki w pamieci sie pojawiaja hehe :)

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

kwiaciarka
Ona ma kilka wyrazow ktore mowi z przyzwyczajenia zle, umie je wymowic, ale z przyzwyczajenia mowi np. na butelke mowila baba heheh pare dni temu mowie do niej czemu tak mowi, przeciez umie powiedziec butelka - wiec sie usmiechnela i juz jest butelka :)
Wczoraj mialysmy tez przepytanke gdzie mieszka na jakiej ulicy - ladnie wszystko wie.

Musze nagrac Stefana jak liczy:) Mam wraznie ze on umie liczyc, tylko nie umie tego wymowic. Jak sie bawia w chowanego to mowi na, na, na, na , na. Wiec jakby mowil. U niego duzorzeczy jest wlasnie na jakby nie umial tego wypowiedziec. W sensie glowa wie, ale aparat mowy nie nadarza. rozumiecieo co mi chodzi? Dzisiaj zawolal ame do tarasu i mowi Baba nie czyli chodzilo u o snieg. Nowielu rzeczy trzeba sie domyslac:takwyszlo:

asia78
kwiaciarka

Musze nagrac Stefana jak liczy:) Mam wraznie ze on umie liczyc, tylko nie umie tego wymowic. Jak sie bawia w chowanego to mowi na, na, na, na , na. Wiec jakby mowil. U niego duzorzeczy jest wlasnie na jakby nie umial tego wypowiedziec. W sensie glowa wie, ale aparat mowy nie nadarza. rozumiecieo co mi chodzi? Dzisiaj zawolal ame do tarasu i mowi Baba nie czyli chodzilo u o snieg. Nowielu rzeczy trzeba sie domyslac:takwyszlo:
U nas tez jakby mowa nienadazala za mysleniem....
Ona umie powiedziec jaks ie skubi bardzo.
Oliwka chciala czekoladowe kulki ...
mowie do niej: powiedz kulki...a ona: Bupi
POpatrz na mnie : KULKI!! a oliwka powatrza kulii..no juz prawie:oczko:
noto teraz powtorz:
mamo, Daj , Mi , Kulki--- no i potworzyla
Mamo daj mi KULKI!! i wtedy jej wyszllo tak jak powinnobyc kulki...
ale jak na szybko towymysla slowa byle odbebnic...

Wczoraj spotakalam nasza super pania pielegniarke srodowiskowa...znamys ie bo przychodzila babci robic zastrzyki i zna Oliwke od urodzenia...i ona pyta sie jak Oliwka...ja mowie ze dobrze ale malo mowi ...tzn mowi ale duzo poswojemu..i niejest chetna do powtarzania...a ona mnie uspokoila ze dac dziecku czas do 3 lat napewno wtedy wsyztsko sie stabilizauje, jedne wczesniej mowia drugie pozniej...tak jest z wsztskim...bo rozne sa dzieci...
jak do 3 latek niebedzie mowilo zdaniamia...moze zdazyc sie ze niewyrazie ale obca osoba musi zrozumiec...wtedy do logopedy!
No i spokojna jestem.
Zreszta mama tez mi juz to chyba z setki razy mowila.
No ale z dzieckiem trzeb apracowac..no i starams ie jak moge:yes:

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png