Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

kwiaciarka
Dziubala a jak chlopaki na nowym miejscu? jak spanie w nowych lozkach? w nowym pokoju?

Super się zaaklimatyzowali i to od razu od pierwszego dnia ::):. Adaś ma dalej ten sam tapczan więc zmian nie miał. Maciuś dostał taki sam tapczan jak Adaś (żeby się nie kłócili kto ma ładniejsze, fajniejsze itd. :Oczko:) i śpi mu się lepiej niż w łóżeczku. Dalej się budzi (bo pić albo przykryć alb pogłaskać :Oczko:) ale to są krótkie pobudki i o wiele rzadsze niż wcześniej. I co istotne Maciuś nie przychodzi już do naszego łóżka więc spanie w dorosłym łóżku we własnym pokoju mu służy ::):

Dziubalko, jakie masz lozka dla chlopcow?

Ja chcialam dla Frania takie:
Łóşko dla twojego dziecka 90x160 kolor !!! (722845461) - Aukcje internetowe Allegro

Koniecznie szerokosc 90, zeby mial wygodnie, bo 70 to wg mnie za malo, bedzie sie obijal od tych listewek. No i chcialam doookola obudowane, bo ono nie bedzie stalo przy scianie. Ale moze mu kupic taki "doroslejszy" tapczan?

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

To dobrze Dziubalo, ze tak latwo przyszlo chlopcom zmienic mieszkanie. Mi sie wydaje, ze dzieci lubia takie zmiany :) ( male dzieci). Kuba nie mogl sie doczekac, kiedy sie przeprowadzi do nowego domu. A mieszkanie przeciez mielismy tez fajne, Kuba mial swoj pokoj.
Kajocha zdrowia, zdrowia, zdrowia :)
Lema 70 to zupelnie za malo na lozko , masz racje :)
Asia mozesz jeszcze telepatia Stefanowi o nocniku mowic - kurcze, ja zawsze sie smialam z tej telapati, ale czy wiecie ile razy mialam tak, ze bylam na ogrodzie i nagle cos mnie tknelo zebys isc po telefon ... i jak wzielam tel do reki, to sie okazywalo, ze minute temu P. dzwonil. No cos to innego jak nie telepatia? :Oczko:

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

kwiaciarka
To dobrze Dziubalo, ze tak latwo przyszlo chlopcom zmienic mieszkanie. Mi sie wydaje, ze dzieci lubia takie zmiany :) ( male dzieci). Kuba nie mogl sie doczekac, kiedy sie przeprowadzi do nowego domu. A mieszkanie przeciez mielismy tez fajne, Kuba mial swoj pokoj.
Kajocha zdrowia, zdrowia, zdrowia :)
Lema 70 to zupelnie za malo na lozko , masz racje :)
Asia mozesz jeszcze telepatia Stefanowi o nocniku mowic - kurcze, ja zawsze sie smialam z tej telapati, ale czy wiecie ile razy mialam tak, ze bylam na ogrodzie i nagle cos mnie tknelo zebys isc po telefon ... i jak wzielam tel do reki, to sie okazywalo, ze minute temu P. dzwonil. No cos to innego jak nie telepatia? :Oczko:

Ale wiesz, ze wiekszosc tego typu lozek to 70 wlasnie?

asia78
cZESC!!

Wczoraj na basenie bardzo fajnie tylko, ze my jestesmy 3 sasiadki i chcemy chodzic razem a miejsc jest 2::(:Wiec pewnie bedziemy szukac gdzies indziej

a moze zapytajcie czy nie dokoptują wam tej 3ej do grupy ? na zasadzie albo trzy albo zadna?
fajnie, we trzy macie wieksza :yes:motywacje :yes:

RenataOslo

kasza jest u nas minimum 2 razy dziennie, sniadanie i kolacja, nie ma mowy o czyms innym i to z ...butli niestety.
.

u nas tez... tylko smoczkina krzyz przecielam, zeby to ssanie nie bylo zbyt intensywne ze wzgl.na zgrzyz, poza tym tak jest w ksiazkach "zaklinaczki dzieci" na odzwyczajanie od butli, by na krzyz przeciac a potem wycinac co dzien kolejny trojkącik z tego krzyzyka i ze jak jest taka wielka japa to juz dzieci nie chca butli...

ja mu daje, bo slabo je ostatnio - albo nie chce, albo wypluwa - mysle ze to odmianka buntu dwulatka, a na sile wpychac nie bede ani akcji typu leci samolocik robic, bo to glupawe wychowawczo troche, bo nikt inny by sie z nim tak nie ciećkał (no moze Babunia...)

RenataOslo

:23_30_126:
za 2 tygodnie jedziemy do PL, Michal ma ferie jesienne

Renatka, a kiedy są dokładnie?
od 28go??

asia78
Renata jak jeszcze nie mam zupy a on juz chce spac to tez daje flaszke i nie odmawia:yes:a

u nas obowiązkowo butla DO DRZEMKI...

Lema
Czesc::):

Ale jestem niewyspana... Zaczynam cos kombinowac ze spaniem dla Franka, bo tak mi niewygodnie we trojke, ze szok. Jak my sie kladziemy ok. polnocy to rozbudzamy troche Frania i zacyzna sie wiercic. I trwa to ok. godziny, pozniej ja juz jestem tak wybudzona, ze nie moge zanac, a pozniej Franek budzi sie przed 6, a ja oczu nie moge otworzyc.

oj, nie dziwie sie spalam tak przez 2 tygodnie wywczasu pomiedzy malzem a synem - alez bylam polamana!
chcesz przeniesc synka na "dorosle" lóżko??

Lema
Najgorzej jest u mojej babci- to ona mu te Nim2 dala i teraz jak pojdziemy do babci to przez cala wizyte Franio jeczy o cukiejecka:Oczko: A babcia absolutnie nie rozumie mojego podejscia do jedzenia slodyczy::(:

u mnie to samo!
najgorzej u babci, po kryjomu nawet z dziadkiem dawali, musialam kilkaawantur o to zrbic - bo slodkie to nie tylko jak w naszym przypadku te ząbki z próchnicą, ale tez po prostu puste kalorie - no bo co innego jak zje placka z owocem czy kostke czekolady - ale jakies cukierki czy pianki to swinstwo jest...i apetyt tez psuje..

Lema
Deva, Franek bardzo chetnie myje zeby:yes:

pozazdroscic, ja musze Vickowi nadal na siłę...zadne tlumaczenia, opowiesci dziwnej tresci ,ani pochwaly czy nagrody obiecane nie skutkuja, czasem, ale to czasem sam pomyje i da mi pomoc sobie bez wyrywania sie do ucieczki...

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Deva, my jestemsy w trakcie przeprowadzki i na jakis czas, nie do konca okreslony musielismy sie wporwadzic do moich rodzicow. Nie ma tam miejsca, zeby wstawic lozeczko, a poza tym szukanie tego miejsca mija sie z celem jesli Franek i tak co noc do nas przychodzil. Jak on przychodzi w nocy, jak spie to jest ok, bo ja ledwie sie wybudze, przytule go i dalej zasypiam, ale z tym wiercacym brzdacem nie moge zasnac.

Na poczatek zostawie chlopakow dzis samych i poloze sie na nierozkladanej kanapie w drugim pokoju. Franek w nocy czesto sie przytula do L., moze nawet nie zauwazy, ze mnie nie ma.

Lema
Dziubala

Lepsza pierwsza wersja :Oczko:

No tak, ja tez taka wole, ale wiaze sie to z nielatwym rozkladaniem co wieczor i skladaniem co rano kanapy w pokoju goscinnym rodzicow, z chowaniem poscieli po jakis zakamarkach (wysoko w szafie, z wchodzeniem na krzesla itp.). Poza tym po rozlozeniu ta kanapa zajmuje wiekszosc wolnej przestrzeni w tym pokoju, wiec trzeba ja rozkaldac jak rodizce pojda spac. Itp. itd.

ja bym towolala niz niewysypianie sie - czlowiek wtedy gorzej sie czuje i takowoż dziala...
poprobujcie przez pare dni i zobaczysz,moze nie bedzie tak strasznie:Oczko:

asia78
SIADL!!!!!!!!!!!!!!!!! i siedzi. Na razie nie wstaje. Co prawda malo to pedagogiczne, bo ma wlaczony tv ale siedzi

tez tak robilam:Oczko:

kwiaciarka
asia78
Babeczko kolejne postepy sa takie, ze ja na przemian placze i rzucam miechem. raz sie na niego dre a raz placze na jego mokrymi gaciami. Nie wiem jak go podejsc. Zachowuje sie tak jakby mi robil na zlosc::(::Zły:

Asiu ja juz wczoraj pisalam, ze mi sie wydaje ze Funio wie o co biega ale musi postawic na swoim. Ja bym na twoim miejscu wyluzowala. Nie denerwuj sie, nie mow mu co chwila o nocniku, nie kaz siadac, nie sadzaj, nie pytaj co chwila czy siadzie. Im wiecej mowisz o nocniku tym wiecej sie oboje denerwujecie. Podejdz do tego jak do czegos naturalnego. Jak czekoladka , ktora lezy i jak masz ochote to zjesz. Za kazdym razm jak sie zleje pokazuj nocnik, mow ze mogl tam zrobic ,to by nie trzeba bylo majtek zmieniac i prac. Moze jakies czadowe majty kup , ktorych bedzie mu zal zmieniac :)
On jest chetny, bo juz 1szy krok zrobil - usiadl i zrobil. Tylko to musi byc jego wlasna decyzja ,ze siadzie. Wiec cicho sza. Niech mysli w spokoju - siasc czy nie siasc. napewno wybierze siasc, ale to on wybierze.

och rozumiem cie, tez sie tak szarpalam...
ale zgardzam sie z kwiaciarką - teraz to juz na pewno wiemy ze on wie,tylkochyba to wlanie jego element buntu dwulatka...
dzieci male,ale juz wiedza jak nami manipulowac...
moj z premedytacja naprzyklad picie rozlewa - krzyczalam, bo ja krzykacz jestem,ale najlepsze efekty byly jak zagryzlam zeby i sprzatnelam jak gdyby nigdy nic lub poslalam do kąta ganiąc go" przez zęby"...
tak wiec moze spróbuj zagryźć zęby? wiem jakie t trudne,ale moze podziala?

trzymam kciuki za akcje "siadl i zrobil"!

Viking - Victor Leon

Lema

Na poczatek zostawie chlopakow dzis samych i poloze sie na nierozkladanej kanapie w drugim pokoju. Franek w nocy czesto sie przytula do L., moze nawet nie zauwazy, ze mnie nie ma.

swietny pomysł!

asia78
Deva Stefan ostatnio mial taka wiwlka dziure, ze jak przechylal butle to az mu na twarz chlupnelo. I nie przeszkadzalo mu to ssac

:sofunny:
jakiez mamy mądre dzieci :Oczko:

Viking - Victor Leon

asia78
Jejku ile mnie to nerwow kosztuje::(: Co chwile mi sie chce plakac. l

biediątko jesteś...weż może sobie jakąś meliske wypij albo cos?
odetchnij gleboko i pomysl, ze to wiecznie trwac nie bedzie...

Dziubala

Asia - mów o nocniku ale nie częściej niż np. 1-2 razy na godzinę albo przy okazji mokrych majtek. A przede wszystkim nie krzycz na Stefcia i się nie denerwuj. Daj sobie a zwłaszcza Stefcowi kilka-kilkanaście dni na załapanie o co chodzi :Oczko:. Potraktuj jako normalne to, że sika w majtki, za parę dni tych zsikanych majtek będzie mniej, zobaczysz.

sie zgadzam:yes: jak ja na Vicka nakrzyczalam nie raz za siku w majty to az mi glupio potem bylo,no bo sie dopeiro uczyl...

kwiaciarka
asia78
Z Pola na drugi dzien umiala i sikala juz tylko do nocnika. Wpadki byly sporadyczne. A tu drugi dzien i nic.

:Śmiech:
usmiechnelam sie, Asiu bardzo wymagajaca z Ciebie mama :Oczko:

ja niestety tez...
za duzo czasem wymagam (y) ...

asia78
No zawsze sie taka menda trafi wszystkowiedzaca. Jak moj tesc!!

:sofunny::sofunny::sofunny: ale określnik!!!

asia78
Dziewczyny teraz mu bede gledzila tylko przy zmianie majtek.:oops:Dziekuje, wiem ze mnie wspieracie:Całus:

dodam tylko, ze Vic moze tez szybciej zajarzylbo on zawsze wszedzie za mna chodzil, do toalety tez, wiecmu bylo normalne ze trze siadac, a ja mu mówilam co robie...

Viking - Victor Leon

...tak sie tylko pochwale ze juz dwie noce i od kilku dni zawsze dzremki są suche pieluchy - bo dospania mu zakladampampki jeszcze,choc wczoraj na drzemke juz plakal zenie chce - nie bylam tylko calkiempewna czy tonie bardziej o spanie chodzilo,bo jednak nie zasnal...

i jak na raziemu sie raz jedyny udalo zrobic siusiu na stojaco - w publicznej toalecie, podtrzymalam go nad kibelkiem i zrobil!
alez musialo to brzmiec w tym kibelku jak go wychwalalam pod niebiosaze tak ladnie zrobil...

w Oflo pogoda cudna jak na jesien, dziecie jeszczemi spi, ja juz obiad przekąsiłam (rosół i kurczak w potrawce od wczoraj) malemu dam jak wstanie i na jakisspacerek skoczymy - te 2 tyg na wywczasie byl non stop na dworze wiec jak teraz za dlugo jest w domu to fiksuje - i sam chce na spacer i buty zaklada i sobie i mi przynosi!!!

Viking - Victor Leon

Deva, :brawo: dla Vica za suche noce:yes: Moj Franus robi tylko na stojaco i tylko do sedesu. Nie wie co to sikanie na siedzaco i nie wie co to sikanie do nocnika.

Asia, eureka, a moze Stefana naucz na stojaco? Franek u mojej mamy ma nocnik z kaczuszka i jak tak nie chcial sikac to mama wpadla na pomysl, ze osika na stojaco kaczuszke i bardzo mu sie to spodobalo (wiem, ze to wybitnie wychowawcze jest). Teraz juz na kaczuszke nie sika, ale tylko na stojaco. Za to jak sika na dworze to ma po prostu znakomite pomysly: moze zrobie siku na kolo (znaczy oleje twoj samochod matko:Śmiech:) albo na domek albo na jakas zabawke:Szok: