Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Isa sliwki suszone :)

babeczqa
kwiaciarka
babeczko ale co trudnego w gulaszu?
Kochana kupujesz miesko ( wolowine, biodrowke, czy inne cos, w sklepie ci nawet doradza), kroisz w kosteczke, wrzucacsz na olej , dodajesz cebulke , smarzysz a jak sie zarumieni to zalewasz woda. Aha no i przed wrzuceniem przyprawiasz ( sol, pieprz, papryka itp - co lubisz). Jak zalejesz woda to malym ogniu pod przykryciem dusisz az bedzie miekkie. I to cala filozofia. Pozniej mozna sos zaciagnac mąka jeszcze zeby gesty byl i juz.

aaaaaaaaaaaaaaaa
o cos z warzywek tez dajesz?????

tak, jak chce miec z warzywami, to na koniec podsmazania dodaje warzywa , razm podmsazam a pozniej zalewam woda :)
Dziubala
kwiaciarka
babeczko ale co trudnego w gulaszu?
Kochana kupujesz miesko ( wolowine, biodrowke, czy inne cos, w sklepie ci nawet doradza), kroisz w kosteczke, wrzucacsz na olej , dodajesz cebulke , smarzysz a jak sie zarumieni to zalewasz woda. Aha no i przed wrzuceniem przyprawiasz ( sol, pieprz, papryka itp - co lubisz). Jak zalejesz woda to malym ogniu pod przykryciem dusisz az bedzie miekkie. I to cala filozofia. Pozniej mozna sos zaciagnac mąka jeszcze zeby gesty byl i juz.

Ja po pokrojeniu obtaczam w przyprawach, po jakimś czasie (np. pół godziny by przyprawy wsiąkły) obtaczam w mące i wrzucam na rozgrzany tłuszcz, jak się mięsko trochę podsmaży (na średnim ogniu, jakieś 15-30 minut) to zalewam wodą tak żeby całe mięso było zalane a nawet trochę ponad i się pyrka nawet 2 h na małym ogniu (do moment aż mięso nie jest mięciutkie).
Jak chcesz z cebulką, to zanim wrzucisz mięso to troszkę usmaż cebulę a potem tam dorzuć mięso. Super aromat się robi.
No a pisala ,ze sosu nie zageszcza,ze cebula jej sos robi :) a to nic dziwnego ,ze na koniec nie zageszczasz jak na poczatku obtaczasz w mace - czyli zageszczanie podczas smarzenia :)
ja babeczce nie radze obtaczac w mace, jesli jest nie doswiadczona kucharka, bo moze jej sie poprzypalac ta maka, lepiej na koniec zaciagnac maka :)
Ja tez przyprawiam na chwile przed smarzeniem .

babeczqa
Kwiaciarka-
mialam sie pytac jakos kilka dni temu....a le zmierzajac - jak Ci sie podoba Brzydula i odcinki.....

ło - super!!!!! no siem zakochal marek hahah, ale ta wiesniare pewnie jej potnie ta suknienke buuuuuuuuuuu:Oczko:
Dziubala
asia78
Ja do gulaszu daje takie mieso jak kupie. Jak ma troche tluszczu to nie panikuje:smile:

A ja zawsze obkrawam bo mnie raz, że mnie obrzydza :Oczko:, a dwa nie cierpię podczas gryzienia trafić na jakąś żyłę bądź tłustą część, której nie da się przeżuć.
ja tez

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

asia78
kwiaciarka
Asia teraz autobusy to chyba maja niskie stopnie szerokie, ze mozesz wozkiem wjechac , ale pewnie nie wszystkie.

U nas nie wszystkie. Ten co jedzie do miasta ma, ale ten co jedzie do A. w pracy nieststy nie. A chcialam pojechac kolo A. pracy, bo mam tam pare fajnych sklepow:yes:
To poprosisz i ktos ci pomoze pff albopokazesz jaka to masz sile i jazda z wozkiem do autobusu:)

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

asia78
dziubala mam pytanie. Jak jedziesz z Mackiem autobusem to sama wnosisz wozek? Czy prosisz? A jak jedziesz z Adsiem to co wtedy ? On stoi? A nie boisz sie, ze sie przewroci?

Pola mnie meczy o wycieczke autobusowa:takwyszlo:

Sama wnoszę wózek a raczej wjeżdżam (choć co miłe to ludzie rzucają się do pomocy :Oczko:), bo niemal wszystkie autobusy są niskopodłogowe (choć czasem trafi się inny więc jak mam czas to czekam na następny).
Jak jestem z Adasiem, to najpierw Adaś wsiada pierwszy a ja za nim z wózkiem. Często ludzie pomagają Adasiowi wsiąść (bądź wysiąść) jak się zorientują, że jego matka jest z wózkiem :Oczko:. Adaś siedzi w autobusie na fotelu, może ze 2 razy się zdarzyło, że stał, nie przewrócił się, bo się trzymał poręczy i ja go też trzymałam dodatkowo.
Adaś (i Maciuś też) uwielbia jeździć autobusami. Więc często po przedszkolu jak nie idziemy na plac zabaw, to jedziemy autobusem do K pracy :Śmiech:

babeczqa
Dziubala
kwiaciarka

ło - super!!!!! no siem zakochal marek hahah, ale ta wiesniare pewnie jej potnie ta suknienke buuuuuuuuuuu:Oczko:

Ja wczoraj nie oglądałam a dziś zapomniałam. Co bylo?
dostala sukienke od marka na bankiet a Violcia chce sie zemscic i zapene jej zniszczy sukienke...

A, czyli bankietu jeszcze nie było? Ciekawe co się wydarzy, bo na pewno nie pójdzie jak z płatka.

Dziubala
babeczqa
Dziubala

Ja wczoraj nie oglądałam a dziś zapomniałam. Co bylo?

dostala sukienke od marka na bankiet a Violcia chce sie zemscic i zapene jej zniszczy sukienke...

A, czyli bankietu jeszcze nie było? Ciekawe co się wydarzy, bo na pewno nie pójdzie jak z płatka.
NO WYDAJE MI SIE ZE dzisiaj bedzie

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

babeczqa
kajocha
kwiaciarka
Asia teraz autobusy to chyba maja niskie stopnie szerokie, ze mozesz wozkiem wjechac , ale pewnie nie wszystkie.

właśnie takimi jeżdżę, staram sie na rozkładzie patrzeć który jedzie niskopodłogowy
A to pisze gdzies jaki jedzie??
U nas niepisze...trzeb aucelowac albo czekac na nastepny:)

U nas też nie jest napisane, że będzie niskopodłogowy.

asia78
Dziubala
asia78
Ja sie nie boje tloku, bo nasz przystanek jest drugi od petli, wiec spokojnie usadze Polusie. A wozek co? Nie ucieka po calym autobusie?

Masz chyba hamulce? :Oczko:
Postaw wózek pod oknem (jest miejsce dla wózków), włącz hamulec i będzie ok :yes:

W srodkowych drzwiach?

Nie wiem jakie macie autobusy. To są z reguły drugie drzwi od początku autobusu. Na pewno poznasz, bo jest naklejka wózka obok tych drzwi.
Nie jechałaś nigdy autobusem z dziećmi?