Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)


Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Podam przepis "w stylu włoskim" tylko problem jest jeden, robię go na oko, więc nie znam aż tak dokładnie proporcji:)

Składniki:
ok. 3 dkg drożdży
filiżanka letniej wody (do rozpuszczenia drożdży)
ok. 40 dkg mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Mąkę wsypuję do miski. Osobno robię rozczyn z drożdżami (czasem dodam do niego trochę mąki i cukru). Następnie do mąki wlewam rozczyn i oliwę z oliwek. Wyrabiam najpierw drewnianą łyżką, potem ręką aż będzie odchodzić od miski. W razie potrzeby dosypuję mąki. Zasadniczo lepiej dać mniej mąki i ewentualnie dodać.

Nie dodaję jajek ani mleka. Smakowo wiele daje oliwa z oliwek, ale można też zastąpić olejem, jak nie ma pod ręką.

http://www.suwaczek.pl/cache/f5f28db712.png

http://images6.fotosik.pl/343/ffc4bd148e4caa66.jpg

Odnośnik do komentarza

Isa, to oczywiście tylko ciasto. Można zrobić wariację bazyliową, czyli dodać do niego trochę bazylii.
Co do produktów "napizzowych" to wg uznania. Ja tylko trzymam się zasady, że najpierw daję pomidory z puszki lub koncentrat ale taki w kartonie bardziej płynny zmieszana z bazylią. Potem co tylko przyjdzie mi do głowy i ser żółty.

Piecze się w zależności od piekarnika 15-20 minut.

http://www.suwaczek.pl/cache/f5f28db712.png

http://images6.fotosik.pl/343/ffc4bd148e4caa66.jpg

Odnośnik do komentarza

A nie podstawowy jest krotki reszta to dodatki a to wiadomo, ze kazdy daje jakie chce

pol lyzeczki suszonych drozdzy
1 lyzeczka cukru
pol szklanki bardzo cieplej wody
1 i 3/4 szklanko maki
3/4 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy z oliwek

Drozdze i pol lyzeczki cukru wymieszac w malej miseczce z ciepla woda. Odstawic az zaczna musowac. Make 1,5 szklanki i 1/4 lyzeczki soli wsypac do miski. Dodac drozdze i lyzke oliwy i mieszac do uzyskania gladkiego ciasta. Zagniesc na stolnicy dodajac tyle maki aby powstalo gladkie elastyczne ciasto. Przelozyc do wysmarowanej tluszczem miski i odstawic w ciele miejsce do wyrosniecia na ok 30-40min. Ciasto powinno podwoic swoaj objetosc.

Przygotowac dodatki jakie sie chce. Nagrzac iekarnik do 230*. Ciasto nakluc widelcem, lekko zagniesc aby wypuscilo pecherzyki powietrza, odstawic na 5 min. Rozwlakowac na stolnicy posypanej maka, uformowac placek o srednicy 25 cm. Przelozyc do formy do pieczenia pizzy ok 30cm wysamrowanej tluszczem. Odstawic pod przykryciem na 15 min. Piec ok 20min na zloty kolor.

Ja nie mam stolnicy, wiec robie placek i rozgniatam jak najbardziej palcami i tez jest ok

Odnośnik do komentarza

Dzięki Asia ::):

Mnie właśnie chodzi o to jak piec, żeby dobrze wyrosło, a jednocześnie nadal smakowało jak pizza a nie placek drożdżowy :Oczko:
Czyli ciasto, pomidory, czy przecier, dodatki, ser i to dopiero do piekarnika, tak?
Robię dużo ciast i wychodzą, ale odwieczny problem mam właśnie z pizzą oraz z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, takimi z ziołami, które uwielbiam, ale moje nigdy nie są takie jak powinny :Rozgniewany: może i tu macie jakąś dobrą radę?

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Odnośnik do komentarza

isa32
Dzięki Asia ::):

Mnie właśnie chodzi o to jak piec, żeby dobrze wyrosło, a jednocześnie nadal smakowało jak pizza a nie placek drożdżowy :Oczko:
Czyli ciasto, pomidory, czy przecier, dodatki, ser i to dopiero do piekarnika, tak?
Robię dużo ciast i wychodzą, ale odwieczny problem mam właśnie z pizzą oraz z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, takimi z ziołami, które uwielbiam, ale moje nigdy nie są takie jak powinny :Rozgniewany: może i tu macie jakąś dobrą radę?

Tak mamy kupic gotowe ziemniaki do pieczenia w piekarniku i posypac albo poalczioalmi z oliwa:lol:

Odnośnik do komentarza

Isa, ja robię tak: wlewam do miseczki oliwę z oliwek i zioła, które akurat mam ochotę spożyć z ziemniakami oraz sól (albo jakiekolwiek inne kompozycje przyprawowe). Wszystko mieszam i obtaczam ziemniaki. Ważne by były podobnej wielkości. Układam obtoczone ziemniaki na blasze (można na folii aluminiowej) włączam piekarnik na 180 wcześniej żeby się nagrzał i piekę ok. 45 minut (jak ziemniaki młode i małe to są szybciej).

http://www.suwaczek.pl/cache/f5f28db712.png

http://images6.fotosik.pl/343/ffc4bd148e4caa66.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...