Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Dziubalko szkoda babki... ja każde ciasto, nawet takie, które robię setny raz sprawdzam patyczkiem :yes: mam takie długie drewniane do szaszłyków i używam ich własnie do ciast. Mój piekarnik choć nowy nagrzewa się słabiej i muszę zawsze mieć wyższą temp. niż w przepisie...

A słuchaj, jak Twoje nowe żelazko? Wstawisz mi jeszcze raz link? Bo ja nadal nie kupiłam :oops: a już naprawdę nie wyrabiam z moim :Rozgniewany:

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

normalnie jak mrówka dziś pracuję :oops: dobrze, bo dużo rzeczy wyprowadziłam :great: i już prawie weekend...
znów sama z Alką będę siedzieć, bo tatuś pracuje... z jednej strony fajnie, że jest już w domu na stałe, ale z drugiej wolny cały weekend to będzie raz w miesiącu max.... porażka, szczególnie, że jak Ala chora to nawet nigdzie pojechać nie mogę...

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Dziubala
Babka się odkleiła :lol:. Postukałam z zewnątrz łyżką drewnianą i pomogło :D
Ale jest inny problem - babka się nie upiekła do końca. Jak odkroiłam sobie kawałek to się okazało, że w środku jest jeszcze półpłynna masa, buu :(
Następnym razem będę piekła 60 minut, bo 50' to widać ciut za mało. Kajoszce udała się babka po 50' bo jej piekarnik mocno grzeje.
Jak na debiut babkowy to i tak nieźle mi poszło :sofunny:

Wiesz, każda z nam musi sie "nauczyc" piec w swoim piekarniku, szczegolnie wtedy, gdy jest nowy. Nic sie nie przejmuj, nastepna babka bedzie ok.

Miłego weekendu Laseczki :bye:

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

Lema
Czesc::):
. Franus dzis spal pieknie cala noc, wiec w koncu sie wyspalam.

:36_1_11:

Kajoszko z okazji urodzin spelnienia marzeń!!!!!!!!!

Lema
Zrobilam Franiowi wspaniala drabinke do wspinania sie, teraz musimy kombinowac jak to zaslonic, zeby nie spadl z klatki schodowej.

sa kolorowe takie pasy z grubej folii choc to chyba inny material - ale mozesz tez użyc ozdobnego fajnego grubego sznura - w prosty sposob przeplatajac (mocno naciagajac) przez barierki, scisle, zrobi ci sie tkana warstwa na drewnianym "stelazu" - latwo kiedys tam zdemontowac, a spelni swoje zadanie

Dziubala

U nas trochę lepsza nocka, bo Maciuś źle spał tylko przez pierwszą połowę nocki. Potem tak dobrze spał, że o 5.30 :Kiepsko: uznał, że jest wyspany:

Babeczqo – a te czapki i szaliki w Tesco są ładne i dobrej jakości? Jest w czym wybierać?

a ja myslalam ze Vic wczesnie wstaje...:Szok:
on nawet jako niemowle tak wczesnie nie wstawal...
ale budzil sie nawet co 45 minut,poltorej godziny...czyli nieskonczenie wiele razy w ciagu nocy...
teraz spi co najmniej do siodmej, razdko zdarza mu sie wstac wczesniej, a czasami spi do 8ej:yipi:

firma Cheerokie, dobre jakosciowo w tesco i niedrogie

Dziubala
A dzieci kochniutkie były, Adaś co chwilę z troską pytał co mi się dzieje i pilnował Maciusia żeby po mnie nie skakał zbytnio :Oczko:. Naprawdę kochane dzieci były i niesamowite, że wyczuwają, że mają być wtedy grzeczniejsze :)

:36_1_11:

asia78
Zakladacie jeszcze dzieciom body? ]Lidl Online[/url]

mam, ale niewygodne sa... jak juz dzieciaki na nocnik robia, bo Vic ma problem z tymi z MOthercare, maja mocne zatrzaski i nie odepnie, o zapieciu nie wspomne...
chcesz?
moge odsprzedac...

Dziubala
Poza tym body jest niewygodne jak dzieci już nocnikują :)

dokladnie!

Lema
Przypomnialo mi sie jak wczoraj Franek powiedzial do mnie, zebym wracajac z pracy kupila mu komputer lub laptop::): Ma chlopak zyczenia:sofunny:

mocarz z niego!
ale wie czego chce
przyda mu sie w zyciu taka postawa

kajocha
Lema
Czesc Jubilatko:Całus:

Cos sie dzieje, ze humor nijaki? Czy to z powodu starzenia sie?:Oczko: Rozumiem Cie, w koncu starosc nie radosc:sofunny:

no dokładnie ! wiedziałam, ze zrozumiesz :sofunny:

Kajoszka, a tobie ile tych latek stuknęło jesli można wiedziec?bomi sie tak cos kojarzy zes ty młodziusieńka :yes:

asia78
Jakbym wstala przed 6 to ten co by mnie wyrwl z lozka zginalby marnie:sofunny: Znacie mnie i wiecie ze jestem mega spichem:smile:

dokladnie, ja tez!
w nocy moge siedziec,ale potem rano wstac???????
a nie zasne wczesnie, chyba ze po nieprzespanej poprzedniej nocce...

asia78
Babcia sie na mnie obrazila::(: I jak zwykle jak bede musiala zadzwonic pierwsza:takwyszlo:Skorpion jeden:Zły:

skorpiony tak maja - obrazalskie są...

Dziubala
Pospać" to dużo powiedziane, bo ciężko jest spać gdy w domu jest głośno :Oczko:. W końcu jest 2 dzieci, która wcześnie wstaje :Kiepsko::Oczko:, a ja do spania muszę mieć ciszę ale zdarza mi się, że jeszcze wtedy przysypiam. Zresztą samo to, że mogę poleżeć w łóżku i nie muszę wstawać dużo mi daje :yes:

kup korki do uszu!
w aptece na pewno maja - ja zaczlam ich uzywac jak chcialam przestac na kazde stekniecie malego w nocy reagowac bo budzialm sie na kazdy szmer, nawet jak on stekal przewracajac sie z boku na noc - no i rano tez pomagaja, w razie czego trza sie jeszcze dobrze na uszy koldra przykryc...:Oczko:

Lema
O, widze, ze sporo Skorpionow mamy::): Moj L. tez. Poza uporem (:Zły:) to dobroci chlopak::): L. jest z 5:yes:

mój z 9-go...

Lema
Hehe, Isa, ja jestem rakiem a L. skorpionem::): We wszystkich horoskopach jest napisane, ze to doskonale polaczenie::):

ja Baran z ascendentem w baranie, a w chinskim koza - uparta ze mnie zakręcona rogata bestyjka...i chyba najlepiej dogadywalam sie w zwiazku z drugim baranem...

Dziubala
Ja marzę o całych przespanych nockach. Teraz jest dobra nocka jak Maciuś obudzi się 1-2 razy (wtedy się właśnie względnie wysypiam), a bywa, że trzeba wstawać po 5 czy 10 razy :Kiepsko:, jak do noworodka :Kiepsko::Oczko:. Dobrze że K też wstaje do Maćka :yes:

u mnie od poczatku tylko ja wstawalam...

asia78
Dziubalko, ale co Maciek chce w nocy? Moje co najwyzej przychodza w nocy ew, Stefan robi dym o flaszke ok 4 jak zje mala kolacje

u nas zawsze jest dym o flaszke jak sie przebudzi w drugiej polowie nocy zazwyczaj nad ranem miedzy 4-6tą, ale jak mu stawiam w lozeczku to czasem sam wymaca...

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Lema

Hehe, no jasne, przepraszaj, bardzo sie gniewam::): Matka nie ma prawa do rozmow telefonicznych, syn rzadzi::):
A tak powaznie to sobie nawet nie zartuj!-podalm tylko ten przyklad, zeby pokazac jak mnie Franek krotko trzyma::):

:sofunny:

Alutka7912
asia78
Alutko a masz jakis sprzeat do cwiczen w domu?

Mam steper, hula hop i skakankę :wink:

to wiecejniz ja, bo w No mam tylko stepper i hula, a ty twistera...
cchce kupic takie hula z wypustkami, ponoc super na talie - ja swoja nadal mam (figura klepsydry) ale zbyt oblozona tluszczem...z profilu najgorzej to vidac...

isa32
Lema mnie Ala trochę wydłużyła tą smycz :Oczko:

:36_1_11: mi Vic juz tez,ale od niedawna.....

babeczqa

tylkoto usypianie czasem ponad 1 h....troche denerwujace jest..
Ahaaa Oliwia o smoku zapomniala kompletnie.....:yes:
!!!!!!!!!!!!!!!

:36_1_11: za smoka!!!:brawo:

u nas tez usypianie dlugo trwalo, min pol godz czasem 45 i wiecej az w koncu powiedzialam dosc i przedluzylam rytual przed spaniem, przytulanki jak spiewam kolysanki itp a potem mowie ze go poloze do lozeczka i bedzie spal a ja bede blisko - ale wychodze - czasem nawet zdarza sie ze mnie wola po chwili ale wtedy ja wchodze glaszcze go przykrywam i tlumacze krotko ze ma spac i wychodze znowu

Dziubala
Widzę, że my to mamy luksusy :Oczko: z samodzielnym zasypianiem Maciusia ::):
W ogóle to jestem bardzo dumna z Maciusia, bo nie używa butli, nie potrzebuje wózka, sam zasypia, samodzielnie je i pije, załatwia się na nocnik, u każdego go możemy zostawić. Tylko 1 rzecz mnie "gryzie" - kiedy zacznie mówić??? :Śmiech:
To się pochwliłam moim synusiem :Nieśmiały:::)::Nieśmiały:

masz SUPER-dziecko!
tyle umie i sam robi ze spokojnie mozesz dac mu (i sobie) czas na jego gadanie!!

Vic z tego to jeszcze butle ma na drzemke i rano, i nie u kazdego mozna go zostawic, potrafi sam jesc i pic z kubka, choc nie zawsze chce, zalatwia sie i nawet juz ubiera i wylewa, no i wreszcie sam zasypia...
gada jak najety, wszyscy sa tym faktem zachwyceni, a dla mnie to "normalka" bo on juz tak od dawna, latem sie rozgadal na dobre...
wszystko w swoim czasie Dziubalko - kuzynki syn zaczal mowic jak mial 3,5roku ale teraz ma 4 i mowi jak trza...

isa32
Moja!
Za udany weekend ::):

choć ja o odpoczynku mogę pomarzyć co najwyżej...

to ja ci zycze go jak najwiecej i wam wszystkim!!!:36_3_15:

Viking - Victor Leon

Wyjątkowo dziś wcześnie nie padłam bo wzięłam się za prasowanie :D. Zaglądam jeszcze zobaczyć czy ktoś jest. Jutro weekend więc będę odsypiać do 9.00, mam nadzieję, że się uda :D

Isa – mnie nawet przez myśl nie przeszło żeby babkę nakłuć patyczkiem, ale ja nie mam prawie żadnego doświadczenia w pieczeniu ciast, co zamierzam skutecznie nadrabiać :yes::D
A żelazko to mam to Ĺťelazko PHILIPS GC 4620 - porĂłwnanie cen w sklepach, dla mnie jest ok :great:

Lema – spokojnego weekendu na studiach i w nowym domu :Całus:

Renia – dokładnie, trzeba się „nauczyć” nowego piekarnika :yes:

Deva – nie ważne jakiej firmy będzie szalik i czapka dla Maćka, byle był dobrej jakości i w odpowiednim kolorze, o co niestety trudno, ale ciągle szukam :D. Do Tesco jeszcze nie dotarłam.
Korki do uszu fajna rzecz ale dla mnie mega niewygodne. Mam 2 rodzaje, leżą i czekają kogoś innego :Oczko:

Wczoraj mnie nie było, bo głowa nie pozwalała - juz od jakiegos czasu nie wędrujemy z nocnikiem,ale wczoraj rano Vic robil siusiu w sypialni, i nawet nie zauwazylam na tych jasniutkich panelach, wynosząc nocnik, ze Vic go potrącił i była plama...
no i szerokim rozkrokiem schodząc z łózka sie na niej poślizgnęłam - tak rypnęłam o podłogę biodrem i głową (ze stania, bo na łóżko wskakuje otworzyc okno) że potem byłam nie do funkcjonowania...
nawet nie zawiozłam Vicia do przedszkola na umówiony pierwszy raz bo nie byłam w stanie wsiąśc za kierownice...

Za to dzis Vic był pierwszy raz w przedszkolu - zajechaliśmy na 9ta na sniadanie - po niej dzieci maja częsc dydaktyczna, o 12ej obiad, bajki, wyciszenie drzemka dla tych ktore chcą, o 15ej podwieczorek, o 17ej zamykaja (ceny zaporowe, 10 zł za godz, powyzej 5 godz 50 zł za cały dzień dla dzieci chodzących niereularnie, 750zł dla chodzacych cały miesiąc)

Tak więc rano to nawet dobrze na mnie nie spojrzał tak szybko pobiegł do zabawek - i miałam nadzieję, ze sie obejdzie bez problemów, miałam go odebrac po podwieczorku...
o 13ej miałam tel ze Vic płacze i ze było by dobrze gdybym po niego przyjechała, bo nic nie działa na niego...
a ja jeszcze bylam z autem u mechanika, wiec jak tylko skonczyl (wymiana filtr oleju i szczęki hamulcowe z tyłu i inne drobnostki) to pojechała, oczywiście korki więc byłam o 14ej - wchodze a tam moje dziecko zadowolone mnie wita "mamusiu rozbierz się, zdejmij kurtkę" i mnie rozpina... pytam sie czy zostaje czy idzie ze mna - po chwili zastanowienia stwierdzil ze idzie ze mną - a wczesniej mowil paniom ze on tu mieszka (w przedszkolu) i kiedy mamusia przyjdzie - a zaczal plakac jak w szatni zobaczyl wysokie kozaki jednej z Pań i mu się skojarzyło z moimi ktore mi "zakłada" i "zdejmuje" i zaczal sie ryk, stanie pod drzwiami, mamusiu i mamusiu - obiad zjadl o dziwo, pytam sie czy sam jadl a okazalo sie ze karmila go pani jak ryczal mniej...
siusiu nie wołał, chyba za duzo wrazen i zapomnial (mial pieluche, nie chcialam go jeszcze dodstkowo dolowac obsiusianymi ciuchami, czasem sie tego wstydzi jak mu sie zdarzy i moglby zle zareagowac na rozbieranie, bo nie zawsze pozwala by robil to ktos inny niz ja,ale okazalo sie ze ze zmiana pieluchy nie bylo problemu - i nastepne siusiu zrobil dopiero w domku, pielucha byla sucha)

na 5 godzin pobytu tam przepłakał 2,5 godziny - pani zadzwonila jak juz uznala, ze mu sie krzywda dzieje - cale popoludnie i wieczor mial zasinione pod oczami biedniątko moje!

a przestal płakac jak przyszła mama właścicielki przedszkola, która jest tam kucharką,podaje obiadki - jest troche podobna do Babuni, i przeszlo mu!

Na szczęście nie było potem żadnych efektów ubocznych tego przedszkolnego płaczu, bo w aucie padł i spał w drodze do domu (dzieki Bogu,bo przez korki przebijałam sie póltorej godziny odwożąc najpierw kuzyna do domu)

W domku dziecie do mnie mówi "mamusiu dam ci pilota, włącz mi" a ja sie pytam co ci włączyc? a moje dziecię na to - "jakąś bajkę"...
wymiękłam jeśli chodzi o składnię, on mnie tak co dzień zaskakuje nowymi słowami...
nawet powtarza moje słowka typu " no nie wierzę"(w kontekscie ze nie wierzę że to się dzieje) albo "nie do wiary"

Popołudniu wpadła moja najlepsza psiapsiólka z synkiem 15to miesiecznym, on jeszcze taki nieporadny maluszek a Vic dzis podwojnie zazdrosny, wiec trzeba bylo ich pilnować - zwlaszcza jak Vic zastosowal prawo dzungli w stosunku do Krzysia zabierając mu kubek z piciem (miał swój ale Krzysiowi dałam piecie w innym kubku Vicka i oczywiscie okazalo sie ze od razu ten wlasnie byl lepszy, a wszyskie zabawki jego!)

i wlasnie po to chce by Vic bywal w przedszkolu by nauczył sie funkcjonowania w grupie, i obywania sie bez mamy choc troche...

Udanego weekendu foremeczki!!!!

ja jutro jade z ciotka "oporządzić" rodzinne groby bo we wtorek lecimy do GB i nas na wszystkich swietych nie bedzie...

Viking - Victor Leon