Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

kwiaciarka
a dlaczego K. upiera sie przy zasypianiu w taki sposob? bo zeby Maciusiowi isc na reke? zeby nie plakal?
A Adas tez widzialam na zdjeciu ,ze zasypia na kanapie, czy to jednorazowo bylo?
Jesli Adas zasypia w swoim pokoju, a przeciez maja chlopaki wspolny pokoj , to Maciek tez niech maszeruje do pokoju spac do lozka wtedy co Adas - chlopcy maja chodzic spac o jednej porze? jesli tak, to ja zmieniam zdanie, juz bym od dzis Maciusia wysylala razem z Adasiem do lozek.

No właśnie tu jest problem, bo K po prostu idzie na rękę Maciusiowi żeby m.in. nie płakał. Razem też nie mogą iść spać bo się wygłupiają :Oczko:
Na tym zdjęciu Adaś zasnął bo nie mógł się doczekać aż Maciek pójdzie pierwszy spać, a czekał żeby miał mieć czas tylko z nami :Oczko:
Kiedyś (do czasu operacji migdałów) było tak, że Maciuś szedł spać pierwszy, a pół godziny później Adaś. I teraz robi się kółko zamknięte, bo albo Adaś czeka aż Maciuś pierwszy zaśnie albo idzie spać do siebie jako pierwszy, nie czekając na Maćka.
To rozchwiało nasz rytm wieczorny i mnie to w sumie przeszkadza (a czasem nie przeszkadza, bo to takie słodkie jak Maciuś się całym sobą przytula), zresztą widzę, że dla dzieci to też nie jest dobre. Poczekam jeszcze do 2 tygodni i zobaczę czy coś się zmieni, jak nie, to będę musiała przeforsować na K powrót do wcześniejszych wieczorów gdzie dzieci zasypiały w swoich łóżkach.

Dziubalo no ja z siostra tez zawsze wariowalam zanim zasnelysmy, no trudno jesli maja jeden pokoj to powariuja troche, tego nie unikniesz, chyba ze zrobicie im oddzielne pokoje.
U nas Ela oczywiscie idzie spac wczesniej od Kuby , nie ma problemu bo Elka juz o 20 jest padnieta jak mucha, ale jak jej sie zdarzy nie byc w lozku do 21 to Kuba ma pretensje hahaha ze ida razem o jednej porze. Na szczescie sporadycznie tak bywa.

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Dziubala
kwiaciarka
a dlaczego K. upiera sie przy zasypianiu w taki sposob? bo zeby Maciusiowi isc na reke? zeby nie plakal?
A Adas tez widzialam na zdjeciu ,ze zasypia na kanapie, czy to jednorazowo bylo?
Jesli Adas zasypia w swoim pokoju, a przeciez maja chlopaki wspolny pokoj , to Maciek tez niech maszeruje do pokoju spac do lozka wtedy co Adas - chlopcy maja chodzic spac o jednej porze? jesli tak, to ja zmieniam zdanie, juz bym od dzis Maciusia wysylala razem z Adasiem do lozek.

No właśnie tu jest problem, bo K po prostu idzie na rękę Maciusiowi żeby m.in. nie płakał. Razem też nie mogą iść spać bo się wygłupiają :Oczko:
Na tym zdjęciu Adaś zasnął bo nie mógł się doczekać aż Maciek pójdzie pierwszy spać, a czekał żeby miał mieć czas tylko z nami :Oczko:
Kiedyś (do czasu operacji migdałów) było tak, że Maciuś szedł spać pierwszy, a pół godziny później Adaś. I teraz robi się kółko zamknięte, bo albo Adaś czeka aż Maciuś pierwszy zaśnie albo idzie spać do siebie jako pierwszy, nie czekając na Maćka.
To rozchwiało nasz rytm wieczorny i mnie to w sumie przeszkadza (a czasem nie przeszkadza, bo to takie słodkie jak Maciuś się całym sobą przytula), zresztą widzę, że dla dzieci to też nie jest dobre. Poczekam jeszcze do 2 tygodni i zobaczę czy coś się zmieni, jak nie, to będę musiała przeforsować na K powrót do wcześniejszych wieczorów gdzie dzieci zasypiały w swoich łóżkach.
A to juz inna sprawa::): Ja tez lubie od czasu do czasu jak Franek zasypia lezac mi na brzuchu, bo to slodkie, ale jak zasypial tak codziennie lezac po 15-30 min bylo to zdecydowanie mniej slodkie:Oczko:
Ja bym w tej sytuacji wybrala siedzenie z Maciusiem przy lozku jego, zeby nie czul sie samotny. Jakos na kanapie to mi wybitnie nie pasuje, ale co matka czy rodzina to zwyczaj:Oczko:

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

isa32
Ala odkąd poszła do przedszkola to po wyjściu z niego najchętniej by się do mnie przykleiła na stałe :Oczko: bardzo potrzebuje bliskości a ja jej tego nie odmawiam.
A jak ją zapytałam kiedy będzie zasypiać sama to usłyszałam: jak już będę całkiem duża mamuniu :Oczko: niezła perspektywa

Franek w te kryzysowe dni tez tak sie zachowywal, ale juz wczoraj bylo zupelnie inaczej:yes:

isa32
Dziubala wstaw w wolnej chwili przepis na ciasto :yes:

To przepis koleżanki z Mamutek :Oczko:. Wezmę kiedyś jeszcze od teściowej i porównam przepisy ;-)

Ciasto maślankowe ze śliwkami ale może być i z jabłkami

Do ciasta:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- śliwki (przekrojone, skórkami do dołu) albo inne owoce

Kruszonka:
w misce wymieszać 150 g masła lub margaryny, na oko mąka, cukier - w równych częściach, żeby przy zagniataniu nie kleiło się do rąk.
Włożyć "kulkę" na chwilę do zamrażalnika jak mało czasu, albo do lodówki na jakąś godzinę.

Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek.
Wymieszać mokre: maślankę, olej, jajka.
Połączyć suche z mokrymi, wymieszać, wylać na blachę, ułożyć owoce, kruszonkę, wstawić do piekarnika.
Piec w 175 st. (blacha 25x40), ok. 40 min (sprawdzać przez nakłucie).

Smacznego ::):

Pani powiedziala, ze bylo super w przedszkolu, ale Franek twierdzi, ze plakal:Oczko: Komu wierzyc?:Oczko:
No i dziadek zastal go placzacego, zjadl wczesniej niz zwykle podwieczorek, a dziadka jeszcze nie bylo::(: Czyli ciagle jest w nim lek, ze go nie zabierzemy (on sam mowi, ze jeszcze sie nie nauczyl, ze zawsze go zawsze zabierzemy i dlatego placze).

Dziubalko, daleko masz do przedszkola?

Zmykam, pa::):

No wrocilam. Troche zamieszania bylo bo Stefan zasnal w samochodzie a ja musialam zabrac Polusie. Zadzwonilam, zeby ja ubraly a w tym czasie podjechala pani co ma corke u Stefana w grupie. Posiedziala chwilke z nim w samochodzie a ja polecialam po Polusie:)

Ale juz mam opracowana trase, zeby bylo jak najmniej korkow i jak najmniej pod gorke:smile:

kwiaciarko kawal o siersciuchu ma baaaaaardzo dluga brode:yes:

kwiaciarka
Wczoraj u Eli w grupie tez sie usmielismy, najpierw z eli z ta szminka , o jeziu jeziu hahaha
a pozniej dzieci siedzialy przy stolikach i mialy malowac farbami i pani najpierw pokazywala jaki to kolor ? dzieci ladnie czerwony, a to jaki? zielony a to jaki ? ( pokazujac na zolty) a chlopiec jeden - yellow - bystrzacha :)

o wlasnie ,zapomnialam - okazuje sie ,ze u nas jezyk angielski jest sponsorowany przez gmine i nasze dzieci beda mialy za darmo - UWAGA - godzine dziennie! :surprised:

:great:

Dziubala
Mnie z "rodzajów" aut, to najbardziej podobają się suwy i terenówki, potem hatchbacki :Śmiech:. Ale jakby np. nam się rodzina powiększyła, to hatchback raczej by był tym drugim autem w rodzinie.

Kwiaciarko - faktycznie godzina to dużo dla takich dzieci. W naszym przedszkolu w zależności od grupy to są zajęcia 15 i 30 min.

Mi najbardziej vany i suvy potem kombi. A mam sedana:) No ale akurat byl super, wiec wzielismy. Nastenego tez takiego wezmiemy. I juz wiem, ze przy uzywanych nie ma sie co nastawiac na marke jak sie szybko potrzebuje auta

Dziubala
isa32
Dziubala wstaw w wolnej chwili przepis na ciasto :yes:

To przepis koleżanki z Mamutek :Oczko:. Wezmę kiedyś jeszcze od teściowej i porównam przepisy ;-)

Ciasto maślankowe ze śliwkami ale może być i z jabłkami

Do ciasta:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- śliwki (przekrojone, skórkami do dołu) albo inne owoce

Kruszonka:
w misce wymieszać 150 g masła lub margaryny, na oko mąka, cukier - w równych częściach, żeby przy zagniataniu nie kleiło się do rąk.
Włożyć "kulkę" na chwilę do zamrażalnika jak mało czasu, albo do lodówki na jakąś godzinę.

Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek.
Wymieszać mokre: maślankę, olej, jajka.
Połączyć suche z mokrymi, wymieszać, wylać na blachę, ułożyć owoce, kruszonkę, wstawić do piekarnika.
Piec w 175 st. (blacha 25x40), ok. 40 min (sprawdzać przez nakłucie).

Smacznego ::):

A czemu to tu trafilo a nie do kulinariow he?:wink: