Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maleństwa 2010 :))))

Gość panterka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość panterka

tina
panterka
a Justysia kupujesz cos takiego jak sterylizator do butelek czy naturalnie planusze w garnku ? bo ja sie właśnie zastanawiam?

i jeszcze jedno planujecie kupić sobie laktator ? jeśli tak to jaki manualny czy elektryczny ?

Dzien dobry wszystkim slicznym mamusiom!!!!

Panterko slyszalam, ze na wyspach jest obowiazek uzywania steryzatorow do butelek. Pyta o to polozna na wizytacha domowych. Ja w kazdym razie zamierzam kupic. Odciagacz pokarmu wydaje mi sie tez bardzo praktyczny bo mozna spokojnie wyjsc na jakis czas z domu zostawiajac tate z dzieckiem i mlekiem w lodowce.

Jeszcze odnosnie kafatanikow to ja bym nie kupowala ale poje sie o pepek na poczatku bo wydaje mi sie ze bodzaiki moga uciskac s za bardzo kikuta pepowiny. Ale chcialbym zeby nam sie tutaj doswiadczone mamy wypowiedzialy.
Jesli chodzi o kaftaniki w Anglii to poszukaj jeszcze w Mothercare. Nie bylam ale ktos mi mowil, ze oni maja tam bardzo dobrej jakosci koszulki takie wlasnie w stylu kaftanikow.

no co ty gadasz z tym sterylizatorem aż musze sie zapyta kuzynki hehe ciekawe :) a co do mathercara to muszę sie wybrac jeszcze tam bo tam jak byłam to tak połowicznie patrzyłąm a teraz już wiem co i jak to przejrzę dokłądnie a co do kaftaników to mi dużo ludzi mówi że bardzo przydatne wiec kupie ze 4szt i bedzie :)

No ja już mam czyściutko :D Obiad też gotowy :D więc mogę z Wami poklikac :lol:

justysia_k
a my jutro idizemy na usg 3d :D ciekawe jak bedzie
mamy dostac plytke z nagraniem i moze zobacze pierwszy raz buziaczka mojej coreczki? :)
no mam nadzieje ze bedzie ok bo koszt samego badania 20 min to 200 zl! mi sie to wydaje normalnie chore - pedza na nas ciezarnych mamuskach kase az milo :/
noo ale lepiej wiedziec czy dzidziusiowi nic nie dolega i spac spokojnie

Ooooo to życzę udanej wizyty :great: Fajna sprawa z tym USG 3d :great: Wszystko ładnie widać i można się napatrzeć do woli :love: Tylko właśnie ten koszt... ja płaciłam tyle samo. Myślę, że to zdecydowanie za dużo :whistle: Ale jednak płytka jest i jak zatęsknię za widokiem mojej córci to zawsze włączę i oglądam :love::love::love:

Ja jutro też idę do gina i już się doczekać nie mogę :yipi:

panterka

otóż ja nie mam jakieś specjalnej ale zwykłą poduszkę daję sobie pomiedzy nogi albo pod nogę jak śpię bo inaczej bym nie dała rady

panterko dokładnie tak spałam jak byłam w ciąży z Zuzią i teraz też tak będę robiła. Myślę, że szkoda kasy na taką poduszkę "specjalną", lepiej te pieniążki zagospodarować na cosik innego :wink: Taka podusia i tak jest "na chwilę"...

panterka
a oto nasze zdobycze sobotnie

te dwa ostatni to co mój M wybrał i zapłacił sam i pow że to dla synka :)))

Ładne zdobycze :love: A najbardziej mi się podobają te wybrane przez Twojego M :great: Bardzo dobry ma gust chłop :great:

panterka
ja już kopmletuję wyprawkę na pierszy miesiąc i wiecie co U nas nie ma wogóle kaftaników albo ja jestem ślepa

Jak mogę doradzić to zbędny wydatek takie kaftaniki...:whistle: Lepiej bodziak i śpioch :great: Kaftanik podwija się i w ogóle bez sensu... nie praktyczne... nie powiem mam po Zuzi ale z doświadczenia wiem, że lepiej sprawdzają się bodziaki :great: Ale wybór zostawiam każdej mamie, nic nie narzucam :wink:

Jak mogę cosik doradzić...

Sterylizator do butelek może i ok w sumie też nie potrzebny "na gwałt"... wystarczy butelki dobrze umyć i co jakiś czas przelać wrzątkiem bądź wygotować :wink:

Laktator to indywidualna sprawa. Zawsze można poczekać z tym do porodu bo co na przykład jak wydamy na niego majątek a się okaże, z jakiś powodów nie możemy karmić piersią? Tak że warto w ten sposób o tym pomysleć :wink:
Ja karmiłam pierwszą córę cyckiem 10 miesięcy i szczerze powiem miałam taki zwykły, ręczny z apteki za bodajże 8 zł. i zdał egzamin :whistle: Tylko też nie miałam problemu z zastojami czy innymi cudami :whistle: więc wiecie... użyłam go może z max 5 razy...

Niania elektroniczna to nie wiem... ja nie miałam. Nie wypowiadam się. Ale zawsze mi się cosik takiego kojarzyło iż się sprawdza w wielkich mieszkaniach albo domach... ale mogę się mylić :wink:

To tyle mojej wiedzy i doświadczenia :wink:

Nooo... ja juz po obiadku...sunus spi, a ten w brzuszku chyba tez drzemie sobie::): Czasem tylko cos wypnie::):

Piszecie o ubrankach, kaftanikach i ile czego a pierwszy miesiac... ja powiem Wam tak ze mialam wszystkiego za duzo i synus nie zdazyl zalozyc wszystkich rzeczy!! Dzieciatka tak sybko rosna, ze wystarczy po kilka rzeczy z rozmiaru 56... moj synus jak sie urodzil mial tez 59 cm wiec tym bardziej po miesiacu juz musielismy kupowac wszystko rozmiar wieksze... tzn 62:) No i pozniej to juz na biezaco sie kupowalo::):
Co do kaftanikow... mi sie bardzo przydaly i fajnie sluzyly... kaftanik + spioszki na dzien a na noc pajacyk... No i na noc dodatkowo maluszek spal sobie w rożku... zeby czul sie tak jak w brzuszku:) Ja jestem zadowolona bardzo z kaftanikow, szczegolnie w tych pierwszych tygodniach kiedy tak bardzo trzebabylo zwracac uwage na kikucik::): No a pozatym to bylo moje pierwsze dzieciatko i nawet balam sie mu bodziaki zakladac::): hihi ale jak Filipcio mial 3 miesiace to dopiero zaczelismy stosowac body w sumie... ale tez tylkow ciagu dnia jak bylo tak mega strasznie cieplo ze szlo w samych bodach na polko wychodzic:)
tzn w bodach i oczywiscie czapeczce::):
W praktyce wychodzi to troche inaczej bo wszystko co sie podoba bysmy chcialy dla naszych pociech kupic... ale naprawde nie warto za duzo kupowac bo dziecko nie zdazy wszystkiego wychodzic no ewentualnie ciuszki tak jak u nas przydadza sie do drugiego synusia::):

A co do sterylizatora to moim zdaniem tez jest zbedny bo wystarczy butelki wygotowac...
Natomiast laktator...ja kupilam laktator zaraz w dniu jak wychodzilam do domu... w szpitalu korzystalam z laktatora elektrycznego i byl bardzo wygodny...szybciutko si eodciagnelo i piersi nie bolaly...bo ja mialam straszny nawal pokarmu...a niby po cc tak nie jest...a ja nie moglam wytrzymac co piersi byly tak twarde z nawalu...lisciami kapusty obkladalysmy sobie i co tylko... no i pierwszy laktator byl reczny ktory kupilam...dla mnie porazka... bylam bardziej zmeczona niz tego mleka odciaglam... na drugi dzien kupilam elektryczny i tez w sumei jakos przesadnie duzo nie dalam bo 129 zl, ale to juz byla ulga...::): Mam go do dzisiaj i mam nadzieje ze i teraz sie sprawdzi::):

Justysia fajna ta Twoja lista :great: Dzięki Tobie przypomniałam sobie o ceratce do łóżeczka :wink: Muszę dokupić.

Możesz sobie jeszcze dopisać pojemnik na mokre chusteczki, też fajna sprawa :great:
Leżaczek dla bejbika też super rzecz :great:
Przewijak taki do wózka (jeśli nie ma dołączonego w wózku).
Gruszka do nosa albo frida.

Elffik
Justysia fajna ta Twoja lista :great: Dzięki Tobie przypomniałam sobie o ceratce do łóżeczka :wink: Muszę dokupić.

Możesz sobie jeszcze dopisać pojemnik na mokre chusteczki, też fajna sprawa :great:

jaki przewijak do wozka?
nie wiem o co chodzi :(

http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdk6nlyedkrutq.png

panterka

no co ty gadasz z tym sterylizatorem aż musze sie zapyta kuzynki hehe ciekawe :) a co do mathercara to muszę sie wybrac jeszcze tam bo tam jak byłam to tak połowicznie patrzyłąm a teraz już wiem co i jak to przejrzę dokłądnie a co do kaftaników to mi dużo ludzi mówi że bardzo przydatne wiec kupie ze 4szt i bedzie :)

No zapytaj kuzynki koniecznie, tez jestem ciekawa. Pomyslalam sobie ze moze tutaj jest taki wymog bo Angielki i Irlandki nie chca karmic piersia i od razu przechodza na butelke. Polki przezwaznie karmia piersia wiec moze nikt nie bedzie pytal o sterylizator.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1kc8qciz.png http://emotikona.pl/gify/pic/niemowle.gif

:angel1: Aniolek 6tc :angel1: Synek 36 tc

justysia_k
Elffik

jaki przewijak do wozka?
nie wiem o co chodzi :(

Przewaznie masz to w komplecie jesli kupujesz wozek z torba. To taka mata plastikowa,ktora mozna wszedzie rozlozyc zeby przewinac dziecko.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1kc8qciz.png http://emotikona.pl/gify/pic/niemowle.gif

:angel1: Aniolek 6tc :angel1: Synek 36 tc