Skocz do zawartości
Forum

Jabłęcznik,ktory sam sie robi


slonko2208

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:
CIASTO: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 jaja, 25 dkg masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, łyżka śmietany,
NADZIENIE : ok. 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety).

Sposób przyrządzania:
Mąkę, 1/2 cukru i zimny tłuszcz posiekać na stolnicy na "piasek", dodać żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę, szybko wyrobić ciasto, uformować kulę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. (ale nie do zamrażalnika).
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i trochę rozgotować, potem ostudzić.
Prostokątną foremkę o wysokich bokach wysmarować lekko tłuszczem. Z ciasta odkroić 1/4, schować do lodówki, pozostałym wylepić foremkę, wyciągając brzeg na ok. 3 cm w górę. Wyłożyć jabłka, posypać je mielonym cynamonem i szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Ubić sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie wyłożyć na owoce. Odłożone ciasto zetrzeć na pianę grubą tarką.
Piec w piecu nagrzanym do temp. 220-230 °C, po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 190-195 °C. Po ok. 25-30 minuta zgasić płomień i zostawić ciasto na 15-20 minut do ostygnięcia w piecu.

Julcia
http://www.suwaczek.pl/cache/ee7437e67d.png
Zosia
http://www.suwaczek.pl/cache/4d94e4ac9b.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...