Skocz do zawartości
Forum

Makaron,ryż...ziemniaki


Rekomendowane odpowiedzi

Ja czasami robie tzw resztkowki
Np jak ryz zostanie z obiadu nastepnego dnia odsamzam go z groszkiem mrozonym a doprawiam ziolami
Z ziemniakow robie talarki tzn kroje ziemniaki w plasterki cienkie boczek w kostke cebule w pol krazki Nakpierw zsmazam boczek z cebulka tak tylko delikatnie zeby zmiekla a potem dodaje ziemniaki dobrze przyprawiam pieprzem sola ziolami w zaleznsci co kto lubi my lubimy pikantnie Smazymy pod przykryciem mieszajac co jakis czas zeby sie nie przypalilo
Do makaronu wymiatam resztki z lodowki kawalki wedlin cebule serki topione sery zolte w zaleznosci co jest W sumie super czysci lodowke

Unfortunately, my daydreams about being skinny are always interrupted by the sound of my own chewing.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57644.png

Odnośnik do komentarza

no to ja często robie z makaronu zapiekanke - makaron najlepiej rurki ( lild 2 zł) do tego pierś z kurczaka ( 7 zł) i kawałek szynki ale to nie koniecznie ( jakieś grosze bo to dosłownie ze 2-3 plasterki potrzeba) + kukurydza w puszcze i fasola w puszcze ( 3 zł) i sos pieczeniowy ( biedronka 1 zł :P na naczynie 2 litrowe potrzeba 2 tych sosów)

Wszystko do naczynia żaroodpornego zalewasz sosem aaa pierś z kurczaka ( może być indyk) w kostke - zalewasz doprawiasz ( ja wegetą i curry bo to do wszystkiego sype) i jakaś godzina w piekarniku. - przed końcem możesz posypać serem i wkładasz jeszcze na moment aż sie rozpuści - baaardzo syte i sporo tego wychodzi na 2 obiady spokojnie na 3 osoby :) :)

Albo - ziemniaki w talarki kroisz podsmazasz ( ja nie umiem ich w piekarniku dopiec zeby były miękkie to podsmażam) i układasz warstawami - ziemniaki - pokrojona pierś z kurczaka albo jakaś szynka, ziemniaki - koncentrat - ziemniaki i podsmażone pieczarki - tez nie drogo wychodzi a syte i duzo

Co do ryżu to moj M uwielbia danie z nowu z piersią z kurczaka :) pierś w kostki podsmażasz potem robisz sos pieczarkowy mieszasz z kawałkami kurczaka i na ryż wylewasz ( btw ryż w promocji 800 gram - 8 torebek za 3 zł- Biedronka )
albo ryż z kotletami sojowymi - też taniocha

aalbo makaron jaki kolwiek gotujesz i do tego robisz sos - albo kiełbasiany ( cebula kiełbasa podsmażona doprawiona i zagęszczona mąką :P ) albo ala spagetii - cebula, kiełbasa i konc pomidorowy - doprawić :)

albo ta sławna babka ziemniaczana - tu na forum jest gdzieś przepis musisz poszukać :)

aa i zajrzyj jeszcze na topik http://parenting.pl/kulinarnie/7181-szybkie-obiadki-dla-wrogow-gotowania.html tu dużo mało skomplikowanych przepisów :P

http://suwaczki.maluchy.pl/li-58618.png

dlaczego sie nie wysypiam......... http://full--of--magic.blogspot.com/
magiczny sklepik :D
http://www.artillo.pl/shop/karolajna.html

http://s3.suwaczek.com/200610141241.png

Odnośnik do komentarza

Ziemniaki w ziołach

Składniki
 sól
 pieprz
 olej
 koperek
 majeranek
 tymianek
 kolendra
 ziemniaki
 cząber

robi sie je bardzo prosto. kazdego ziemniaka obieramy i kroimy na np. 8 czesci. przygotowujemy zalewe: olej, ulubione ziola ( ja dalam: czaber, majeranek, koperek suszony, tymianek, kolendra, sol, pieprz) ziemniaki wrzucamy do naczynia zaroodpornego, wlewamy zalewe, mieszamy i pieczemy az beda miekkie.

ZIEMNIAKI NADZIEWANE SEREM

przygotowanie: 45 min
gotowanie: 30 min
ilośc porcji: 3

składniki
1. cebula - 4 dag
2. pieprz czarny - 1 łyżeczka
3. ser biały - 20 dag
4. sól - 1 łyżka
5. tarta bułka - 1 dag
6. tłuszcz - 4 dag
7. ziemniaki - 8 szt
Sposób przygotowania
8. Ziemniaki ugotować w łupinach. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć, dodać do sera. Farsz przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać z łupin, przekroić na połówki.
9. Małą łyżeczką wydrążyć otwory, nałożyć masę serową. Oprószyć bułką tartą i podsmażyć na patelni. Podawać z sosem grzybowym, koperkowym lub pomidorowym.

Ziemniaczana zapiekanka

Trudność: łatwy, Czas: do 30 minut, Ilość osób: 3-4

Potrzebne składniki:
 8 ziemniaków (średnich)
 3/4 szklanki jogurtu
 1/8 kostki masła
 1/4 kg twarogu
 15 dkg żółtego sera
 3/4 łyżeczki oregano
 1/2 łyżeczki pieprzu
 sól
Opis przygotowania:
Wrzucić pokruszony twaróg do miski i wymieszać z jogurtem, pieprzem i solą. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce z dużymi dziurkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem a następnie układać na nim na przemian ziemniaki z masą twarogowo-jogurtową. Na koniec posypać wszystko startym żółtym serem i oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut.

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem

Składniki
 1 kg ugotowanych ziemniaków
 2 średnie cebule
 10 dag parzonego boczku
 3 jajka ugotowane na twardo
 15 dag sera żółtego (tartego)
 3/4 szkl. śmietany 18 %
 1 jajko
 przyprawy: sól
 pieprz
 zioła prowansalskie
 papryka słodka i ostra
 bułka tarta
 masło do wysmarowania naczynia

Sposób przyrządzenia:
Ugotowane ziemniaki, kroimy w plastry a następnie kładziemy na spód naczynia żaroodpornego, które uprzednio było wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.
Następnie podsmażamy cebulę z boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną papryki ostrej. Na warstwę ziemniaków kładziemy cebulę z boczkiem, posypujemy tartym serem. Następnie układamy warstwę jaj ugotowanych na twardo oraz ostatnią warstwę gotowanych ziemniaków. Śmietankę mieszamy z surowym jajkiem i zalewamy zapiekankę. Wszystko jeszcze raz posypujemy tartym serem i doprawiamy przyprawami (wg. uznania). Całość wkładamy do piekarnika na czas od 20- 25 min.
Najlepsza do tego dania jest maślanka.
Smacznego!

Czas oczekiwania 25 min

zapiekanka z ziemniaków

Składniki:
- połówka czosnku, - masło, - ziemniaki (obrane ugotowane), - ser żółty, - 2-3 jajka, - 250 ml słodkiej śmietany, - sól, - pieprz, - gałka muszkatołowa.
Opis:
Połówką czosnku wysmarować naczynie do zapiekania. Następnie wysmarować je masłem. Pokroić w cienkie plasterki ziemniaki i ułożyć pierwszy rząd, posolić (lub posypać "Vegetą"), popieprzyć, posypać utartą gałką muszkatołową i tartym żółtym serem, tak postępować z każdym rzędem ziemniaków aż do końca. 2-3 jajka rozbełtać z kubkiem (250 ml) słodkiej śmietany, dodać resztę sera przyprawić lekko do smaku, wlać na ziemniaki i na wierzchu ułożyć parę wiórków masła. Zapiekać ok 35 min (200 st. C).
Kotlety ziemniaczane

Potrzebne składniki:
 1 kg ziemniaków
 3 pieczarki
 1 cebula
 1 jajko
 papryka czerwona w proszku
 mąka ziemniaczana
 bułka tarta
 sól
 pieprz
 olej
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować i rozdrobnić na jednolitą masę. Cebulę z pieczarkami pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni skropionej olejem, aż się zeszkli. Do masy ziemniaczanej dodać podsmażone warzywa wraz z jajkiem i według uznania: papryką, solą, pieprzem. Całość podsypywać mąką, aż do uzyskania masy, z której będzie dało się formować kotlety. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.

Ryż zapiekany z jabłkami

Potrzebne składniki:
 1 szklanka ryżu
 2 szklanki wody
 0,5 kg jabłek
 1 szklanka cukru
 0,5 szklanki śmietany
 ok. 2 łyżek masła
Opis przygotowania:
Ryż wypłukać. Zagotować 2 szklanki wody i trochę ją posolić. Na gotującą się wodę wsypać ryż. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu często mieszając dopóki ryż nie wchłonie wody i nie będzie gęsty. Następnie odstawić z ognia i poczekać aż wystygnie (wciąż od czasu do czasu mieszając). W tym czasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Przełożyć jabłka do garnka i dosypać 4/5 szklanki cukru. Owoce smażyć ok. 20 minut na małym ogniu. Odlać sok. Do naczynia żaroodpornego nałożyć na spód połowę ryżu, następnie mus jabłkowy i na to resztę ryżu. Na wierzch kładziemy punktowo masło i całość zapiekamy w mikrofalówce przez ok. 15 minut. Po zapieczeniu nałożyć ryż na talerze i odczekać, aż ostygnie (ok. 10 minut). Następnie polać ryż śmietaną rozrobioną z 2 łyżkami cukru.

Ryż po peruwiańsku

Składniki:
6 parówek,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasolki,
3 małe cebule,
3 woreczki ryżu,
chili,
sól,
pieprz.
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz parówki pokrojone w kostkę. Na ogniu zostawiamy przez około 7 minut, aż cebula i parówki nabiorą koloru. W tym samym czasie gotujemy ryż. Do parówek dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolkę wraz z zalewą. Wszystko dusimy pod przykryciem, często mieszając.Na koniec przyprawiamy.Wykładamy całość na ryż.
Ryż na sypko z warzywami

 ryż 50 dag
 warzywa mieszane 50 dag
 woda 3/4 litra

Zagotować 3/4 litra, wsypać ryż, a gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i trzymać na ogniu 45 minut. Będzie trochę od spodu przyrumieniony.

Przyrumienioną warstwę zalać wodą i zagotować, nabiera koloru herbaty i służy jako woda stołowa. Warzywa ugotować do miękkości, połączyć z ryżem i podawać.

jak bedziesz chciala wicej to powiedz

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Makaron z mięsem

Składniki:
10 dkg boczku surowego,
2 cebule,
pierś z kurczaka,
serek topiony z ziołami,
makaron muszelki,
bazylia, czosnek, oregano, pieprz, sól.

Sposób wykonania:
Makaron gotujemy . Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. W tym czasie kroimy kurczaka na kawałki i zasypujemy solą i pieprzem. Siekamy cebulę na piórka. Do podsmażonego boczku dodajemy kurczaka i cebulę. Po podsmażeniu dodajemy pokrojony w kawałki serek topiony i mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy pryprawy. Polewamy ugotowany makaron.
Makaron z pomidorami

Składniki:
20 dag makaronu "grube rurki"
40 dag pomidorów
8 dag sera feta
10 dag czerwonej papryki
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
pieprz
sól
bazylia
ostra papryka w proszku

Sposób wykonania:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Dać na gorącą oliwę i smażyć. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory i dusić ok. 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, a następnie gorący wymieszać z bazylią i papryką w proszku.
Na talerzu rozłożyć makaron, na niego dać masę z pomidorami, a wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem feta.
Składniki wystarczą na 2 porcje.

Makaron z warzywami


Potrzebne składniki:
 20 dag makaronu falbanki lub rurki
 1 puszka zielonego groszku
 1 brokuł
 4 jajka ugotowane na twardo
 4 małe pomidory
 1 ząbek czosnku
 sól
 pieprz
 tłuszcz ok. 2 łyżek
Opis przygotowania:
Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i podzielić na małe cząstki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i dodać na patelnię. Dusić, aż pomidory się rozpadną. Dodać do nich brokuły, groszek i jajka. Posolić i popieprzyć do smaku. Połączone warzywa trzymać na ogniu około 3 minut ciągle mieszając. Do warzyw dodać ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wszystko wymieszać. Podawać na gorąco.

Makaronowa sałatka z boczkiem
Liczba porcji: 8

pyszna sałatka zarówno na specjalne okazje jak i codzienny posiłek. doskonała do podawania z kurczakiem jako obiad albo jako samodzielna sałatka
Składniki
 35 dag boczku wędzonego
 połowa opakowania makaronu (najlepiej kokardki)
 1 papryka czerwona
 mała cebulka
 połowa szczypiorku
 majonez
 curry
 olej roślinny
 sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
boczek pokroić w kostke i usmażyć na oleju na patelni, odcedzić od tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia. makaron ugotować aż będzie miekki, zahartować i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie pokroić paprykę w kostkę, szczypiorek i cebulkę. kiedy boczek i makaron wystygnie, zmieszac wszystko razem.
przygotowanie sosu: do majonezu dodawać stopniowo zmielone curry dokładnie mieszając. Dodać do pozostałych składników i wymieszać.
podawać schłodzone

Czas przygotowania: 45 min, Czas oczekiwania 120 min
Spagetti carbonara
Liczba porcji: 4

Składniki
 500g makaronu spagetti
 100-150g chudego boczku wędzonego
 3-4 żółtka
 250ml śmietanki kremówki
 1 ząbek czosnku
 50g sera żółtego
 oliwa
 sól
 pieprz

Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietany i posiekany czosnek. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka i ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy! Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy. Smacznego!

Witaminka

SKŁADNIKI: • 50 dag spaghetti • 1 pęczek porów • 1 pęczek szczypioru • 4 płaskie łyżki masła lub margaryny • 10 dag lekko obsuszonego sera gouda • 1 pojemnik śmietanki kremówki • biały pieprz, sól, mielona gałka muszkatołowa WYKONANIE: 1. Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 10- 12 minut, tak by makaron był lekko miękki. 2. Oczyścić pory umyć i pokroić w krążki. Umyć szczypior. Tłuszcz rozgrzac na patelni, poddusić na nim pory i szczypior. Ser utrzeć na grubych oczkach tarki. 3. Makaron odlać, zahartować zimną wodą i dodać doporów i szczypioru. Dolać śmietanę. Wrzucić ser, zamieszać i pozostawić do roztopienia. Doprawić solą pieprzem i gałką. Podawać na gorąco.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...