Skocz do zawartości
Forum

Związki mieszane czyli mężowie obcokrajowcy:)

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, już jestem w zasiegu na dopozyczonym lapku :)

bo czasu nie bylo i nawet sie nie opowiedzialam ze lece do PL ( w środę) i ze mnie nie będzie dokąd zalatwie lapka,ale szybko sie udalo...
tak wiec jako pierwsza podpisuje liste obecnosci na dzis, choc to weekend i na pewno nikogo nie bedzie...

Podroz mialam udana i spokojna, mimo wichur nie bylo wielu turbulencji w trakcie lotu, a Vic byl nadzwyczaj grzeczny i w metrze(20minut do centrum) w autobusie (1godz 45 minut na lotnisko) tam czas oczekiwania do wejscia na samolot poltorej godziny i sam lot poltorej godziny - wychodzilismy z domu o 14.40 a o 20.40 lądowaliśmy - i to jest najkrotsza i najtansza forma podrozy z Oflo do P-nia...
bo bi;ety lotnicze kupione z wyprzedzeniam to mozna kupic juz od 89zl w jedna strone za osobe (plus 23zl oplaty za platnosc karta kredytowa/platnicza), bilet autobusowy Vic do 4r.ż. ma w NO za darmo, dorosli 150/180kr w zaleznosci czy kupuje sie powrotny czy w jedna strone i 25kr przejazd metrem...(korona oscyluje ponizej 50groszy)

W Pl nietety czekal mnie zonk - brat cioteczny, któremu nie bylo pozwolone ruszać mojego matizka pod moja nieobecnośc - a byl zaparkowany u nich przed domem, bo Wuja nim jezdzil przed wylotem do Anglii,ale do niego mam pelne zaufanie a kuzyn juz wjechal z autobus wlaczajac sie do ruchu...
tak wiec kuzyn nawet mi go przez ten miesiac nie odpalil, auto zawilgotnialo na kablach chyba bo "kaszlalo" przez ponad pol drogi do mojego domu, ale przegonilam fasolke i juz potem jechala okay...
wczoraj stala nieruszana i dzis zonk kolejny - chcialam pojechac a tu auto nawet dechu nie mialo!!!!!!!!
dobrze ze do galerii Pestka mam na druga strone to kupilam w praktikerze kable, odpalilam z siostry akumulatora, bo dzięka Bogu pracuje rzut beretem w Plazie,wiec podjechala po pracy - pojedzilam fasolka na jedynce wokol osiedla przez 20 minut i zobaczymy jutro...
oby bylo ok...no bo albo wilgoc - albo moze akumulator walnal - wprawdzie nowy jest,ale zdarzaja sie przypadki ze cela walnie i nie trzyma...
ale mam nadzieje ze odpali...
jeszcze mnie na dniach czeka wymiana opon na zimowe.....

ech...

Buziaki dla wszystkich Was i udanego weekenda!!!

PS.

AGHA do PL qwlasnie po to przylecialam zeby sie dowiedziec co oznacza w praktyce przestac byc PL obywatelem - to nie takie hop siup, ja wiem ze niby NO paszport lepszy - chociaz poza prawem do glosowania ni ciwcej mi na dzis nie daje jako obywatelce tamtego kraju, bo staly pobyt mam...kwestie jeszcze jak z prawami do dziecka - i decyzja jest bardziej trudna niz przypuszczalam - mam kumpele "medium" i ona mowi zebym nie zrzekala sie Pl bo ona ma przeczucie ze to obywatelstwo moze mi sie bardziej przydac, a ze R to znaczy sie malz o dziecku zapomina jak tylko mu z oczu zniknie (no fakt, wylecialam w srode popoludniu, do teraz ani smsa nie napisal, jak nie slyszalam jego jednego telefonu - slownie, jeden raz probowal sie dodzwonic w czwartek, w piatek w ogole mu sie nie przypomnialo mimo iz pisalam smsy...) a po mojej stronie jest to ze mial ten wypadek po pijanemu i do tego bedzie mial wyrok sądowy i juz wtedy zaden sąd mu dziecka nie przyzna...
mysle ze bede musiala pojsc w No po porade do prawnika od prawa rodzinnego...

poza tym ja, niepodobnie jak wiekszosc z was, zyje w PL - bo latam miedzy dwoma domami, mam w PL konto bankow, kredyt na mieszkanie, ubezpieczenia majatkow (ubezp na mieszkanie odnawia sie co roku), na zycie itp itd, a cos mi sie wydaje ze po zrzeczeniu sie obywatelstrwa nawet do meldunku sie nie ma prawa, a ja takowe musze miec, wiec musze sie dowiedziec jak jako cudzoziemka we wlasnym kraju moge zalatwic sobie prawo "pobytu" poza tym w konsulacie mi powiedzieli ze jak sie raz zrzeke to juz nigdy PL obywatelstwa nie nabede, a w internecie wyszukala, ze gdybym za Polaka wyszla tomi sie bedzie nalezalo - ale wtedy pewnie jak znam moje szczescie to fraza "PL obywatelstwo moze byc uzaleznione od zrzeczenia innych" bedzie w moim przypadku brzmialo "jest uzaleznione" bo w koncu uznanie jak i zrzeczenie zatwierdza prezydent RP po sugestii pewnie jakiegos urzedasa ktory najpierw te papiery przejrzy - no i w moich bedzie niezgodnosc ze ja panna w Pl, a w No jestem mezatka, choc Norkom by sie dalo wytlumaczyc ze nie legalizowalam w Pl bo tam nie bywalam...

tak wiec jak widzisz u mnie wyjscie ni jest takie oczywiste...

na dostarczenie panstwu NO dokumentu potwierdzajacego zrzeczenie mam rok od daty 22/09 tak wiec na decyzje mam jeszcze chwile czasu - musze sie dowiedziec tez ile mniej wiecej trwaja w PL formalnosci zwiazane z usyskaniem takiego dokumentu...

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Devachan - no widzisz ja nie wiedzialam ze tyle masz w Polsce i w tej sytuacji sprawa jest inna ... Jesli jest tak jak mowisz ze malz moze Was olac (oby) to bedzie super ale ja nie takich "olewaczy" znalam co to im sie nagle LEW do walki wlaczal tylko dlatego ze laska urazila dume "krolewicza" odchodzac. Paszport NO jest lepszy jak bys sie do USA wybierala ale tak to nie ma znaczenia (poza Vikiem oczywiscie). Jak piszesz prawo jest po twojej (po tych jego wyczynach)i wiesz co moze warto kuc zelazo poki gorace bo pozniej jak nawet dla picu zaczenie leczenie czy odwyk to za sama dobra wole mu moga pojsc na reke. A w sadzie ile wlezie nadawaj na niego plus fotki plus swiadkowie itd Ja rozumiem ze w NO jest rownouprawnienie ale u was ciagle jest "dobry" i "zly" rodzic i chyba zacmiony na umysle sedzia oddal by mu dziecko !!!!!!!. Oczywiscie w sadzie byla bys idealem ugodnosci twierdzoacym ze NIGDY nie wywieziesz syna bez zgody tatusia itd. A jak juz mu zlosc (a najlepiej jak by sobie babe znalazl) to wtedy dam sobie glowe uciac podpisywal by za kazdym razem az by mu sie znudzilo i tyle. Jedyne z czym moze byc problem to fakt ze utkniesz w NO na dluszy czas jesli to wszystko ruszy, bo z Vikiem nie bedziesz mogla nigdzie wyjechac :( . A co do podszeptow kolezanki medium ... jesli wierzysz to ok ale nie daj sie ZAPROGRAMOWAC bo nikt na 100% nie wie co sie wydarzy a trzeba rozpatrywac tylko FAKTY na obecna chwile. Pamietaj tez ze to wszystko bedzie wazne tylko na pare lat az Vikus bedzie mial 18 -tke (a badzmy szczerzy nawet 16 latka juz nie zmusisz jak nie bedzie chcial do ojca jechac ....ani nie zatrzymasz jak bedzie chcial ... wiadomo da sie ale NA SILE i WIELKIM KOSZTEM).
I co dla mnie jest najwazniejsze ...DEVACHAN KOBIETO NIE ZATRACAJ SIEBIE w tym wszystkim bo Ty tez masz prawo do szczescia. Pamietaj jedno (slowa psychologa do mojej mamy) nie zyje sie dla innych a zyje sie dla siebie bo tylko wtedy mozemy cos dac z siebie ... bedziesz nieszczesliwa dasz tylko nerwy i stresy malemu ktory rozumie i czuje wiecej niz nam sie wydaje. Sorki za porownanie ale kto ma lub mial psa zrozumie ...nawet pies wyczuje jak sie ma zly nastroj i przyjdzie polozc glowe na kolanach wiec co mowic o wlasnym dziecku !!!!! Zrezygnujesz ze swojego spokoju i szczescia za pare lat doprowadzisz sie do takiego stanu ze zaczniesz obwiniac wszystko i wszystkich :( Ty dla siebie i Vicka musisz byc zdrowa, silna i dzielna a bedac nieszczesliwa bedziesz slaba, bezwolna i podatna na zle wplywy. Codziennie rano powtarzaj sobie jedno : TO JESZCZE JEDEN DZIEN BLIZEJ VIKA DOROSLOSCI :)
Pisz co u Ciebie jak sobie radzisz ... zbieraj dowody bo kumata z Ciebie laska i dajesz rade !!!!!!!!!

Flor czekamy na wyniki z kciukami przyklejonymi na super glu !!!!

Mamo Sloneczka - moze to demencja ??? HEHEHEHE

http://www.suwaczek.pl/cache/69aff7552b.png

witam sie i ja po nieobecnosci ale usprawiedliwionej :) bo Igor wrocil i u nas sielanka :D inaczej niemozna nazwac chodzimy jak para nastolatkow trzymajac sie za rece mowiac kocham :D i snujac tysiace planow :D
niech ktos powie ze to tylko papier to bede sie smiac dla nas to taki magiczny papier hehe :D
buziaczki kochane zamelduje sie wieczorem znowu :D wracam do mojej sielanki :D

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

no i macie szczescie ze sie meldujecie za to kwiatek dla was :mylove:
u nas super Ola wciaz zupki deserki bee ale za to raz dziennie daje jej butle a kaszka dzis wypila 100 wczoraj 50 przed wczoraj 90 wiec roznie to bywa i pory podania tez rozne sobie wybiera prubuje jej dawac wieczorem np dzis tak zrobilam po kapaniu 100 wypila wiecej niechciala i niby spi a szuka cyca no to ja znowu butle butla be a cyca wytrabila "calego" i po godzinie znowu sie domagala tak wiec 10 minut temu znowu drugiego cyca wytrabila :) i dziecko szczesliwe spi :)
a Oliwka jak Oliwka szczesliwa ze hoho :D teraz ma tydzien wolnego wiec zastanawiamy sie gdzie by sobie wypad zrobic :D
a i jeszcze jedno nauczycielka nowa nauczycielka Oliwki okazala sie bardzo niefajna :36_2_31: donosi na Polki do gemente :/ 3 z nas w tym i ja dostaaly wezwanie za nieobecnosc dziecka w szkole mimo ze dostarczylysmy dokumenty usprawiedliwiajace nieobecnosc ja mialam wykup mieszkania akt notarialny etc a kolezanka akt zgonu ojca to ja postraszyli sadem a mi kazali 150 euro mandatu zaplacic ;/a M niebylo zeby sie wyklucil.bo ja z moim lamanym jezykiem co mialam zrobic ;/
i to jest bardzo niesprawiedliwe bo Turki w kazde swoje swieto osobno dzieci maja wolne ramadam i inne a polskie dzieci niemaja prawa halo cos tu jest nie teges!!i naprawde przegiecie!!
a M jest prawoslawnego wyznania i my obchodzimy 2 razy swieta juz kiedys pisalam i Oliw wtedy w szkole zamiast do cerkwi jechac z nami i co my niemamy prawa miec wolnego wtedy??chyba mamy prawda??dlatego teraz przed swietami wezmiemy zaswiadczenie z cerkwi i zrobimy sobie dluuugie swieta.a nie 6 latka zeby niemogla poprostu czasem zostac w domu jak np ja brzuszek boli tylko trzeba odrazu do lekarza lekarza sie prosic oi zaswiadczenie a oni niechca dawac.dlamnie stalo sie to chore!!bo naprawde zaczeli przesadzac.

Agatko - wiem co czujesz ale to sie wszystko zaostrzylo znowu przez wlasnie tych "do bani" imigrantow bo dzieci nie chodza do szkol regularnie , pozniej rzucaja w wieku 16 lat i zaczynaja w kryminal sie bawic. Jonathan mi wlasnie wyjasnil bo jest na biezaco. Niestety w ilosci sila i jesli prawie 1/3 mieszkancow Holandii to muzeumanie ich swieta beda uznane za powszechne ...mniejszosci moga sie w tylek cmoknac. Jesli Cie to pocieszy to holenderskie dzieci tez maja "przesrane" i nie da sie tego przeskoczyc. Ostatnio byla zona J miala wlasnie tak z ich synem ... bal sie isc do szkoly, wymyslal ze brzuch i glowa go boli raz ustapila i 150 euro kary przyszlo do zaplaty. I list z gemeente z ostrzezeniem ze moze sie spodziewac wizyty kuratora dzieciecego !!!!! LITOSCI ... no ale takie prawo ... nie stresuj sie tylko zalatwiaj zaswiadczenia i bedzie dobrze :) A ta nauczycielka to tylko na Polki sie uwziela?

Ja mam tydzien wolnego od szkoly ale siedze i kuje bo mam motywacje w koncu ... zawzielam sie i mam zamiar w rok nauczyc sie i zdac egzamin panstwowy !!!! A do tego jak milo byc znowu studentka ...miec znizki na kupe rzeczy ... musze dowiedziec sie o centrum sportowe w mojej szkole bo podobno za okolo 10 euro miesiecznie moge sobie chodzic ile chce :)

dziewczyny to gemeente to kuratorium jest??

Agatko, a nie mozesz poszukac lekarza ktory jest "ludzki" i daje takie zwolnienia??
w NO mozesz zmieniac lekarza rodzinnego do skutku, ja wlasnie z "mojego" Polaka nie jestem zadowolona i chce zmienic bo jest bardziej norweski niz Norki i ani zwolnien, ani przeswietlen nie chce dawac, dodam ze zwolnienia uzasadnione - malż dzwiga cięzkie AGD np.lodowki side-by-side waza od 160 do 190kg, a jak mu kostka poszla to dal recepte na przeciwbolowe i kazal do pracy wracac, z trudem dal 3 dni wolnego!

Agha, a ty czego sie uczysz?
no w kwestii tej kumpeli "medium" to ona ma takie przeblyski przyszlosci, znikąd, pojawiaja sie jej obrazy - ale to nawet takie jak np.katastrofa autobusu w polskiego co zjechal w przepasc jakies 2 lata temu, i co do osob ktore zna widzi - nawet to jakie sytuacje itd - kumpela egzamin zdawala i sie bala a ta jej zadzwonila chwile przed jaka bedzie egzaminatorka itp, i wszystko tak bylo co do joty - i tak w wielu sytuacjach, ktore juz sie sprawdzily...
a jak sama powiedziala "PL paszport moze ci sie bardziej przydac niz jakikolwiek inny i to szybciej niz ci sie wydaje" - ona sama ma podwojne, ale zrzeklaby sie NO gdyby musiala...

bo mi tu wcale o partiotuzm czy przywiaanie do PL paszportu nie chodzi, tylko o sankcje wynikajace z ytraty obywatelstwa PL, pewnie sama wiesz jak idiotyczne sa PL przepisy w kwestii zameldowania, NIPu, PESELu itp...a to wszystko utrace zrzekajac sie...
w NO mam prawie wszystkie prawa tylko na pobycie stalym (bosetningstillattelse)
wiem, "prawie" robi wielka różnicę jak w tej reklamie PL piwa Żywiec...

dlatego musze rozeznac swoje prawa i ograniczenia zanim cokolwiek zdecyduje...

on lepiej zeby baby nie znalazl, bo dopoki samotny i bez rodziny zadnej to tez nie mialby jak mi dziecka zabrac, bo prace ma taka ze nawet nie mialby jak dziecka regularnie z przedszkola odbierac bedac sam...
zreszta...
wqrwia mnie nie raz dokumentnie ale nie wiem co sie ze mna dzieje, bo jak sie zastanawiam to nie potrafie z przekonaniem powiedziec ze nic do niego nie czuje - a czasami czuje zazdrosc, i zlosc o zaniedbywanie mnie i dziecka, a to uczucia wynikajace z...milosci??
albo juz jestem zakrecona jak paczka dropsów i sama nie wiem....
albomi sie wlaczylo podswiadomie moje slynne niegdys myslenie "sama nie dam rady"...??

skolowana jestem...

chyba sie mowie na sesje regresingu by dac odpoczac podswiadomosci, mam dobrego terapeute...
udalo mi sie wyrzucic takie rzeczy ze sama bym sie nie spodziewala i odpuscily pewne zahamowania myslowe, wiec moze warto isc znowu...

Viking - Victor Leon

Devachan - gemeente to gmina :)

A co do znalezienia sobie baby wierz mi jak on znajdzie taka co to w pierwszej kolejnosci chciala by o "cudze" dziecko walczyc to mi kaktus urosnie hehhe. To raczej dziala zawsze odwrotnie ...a co do uczuc ...kochana a czego ty sie spodziewasz masz z nim dziecko, tyle lat razem, milosc na poczatku pewnie taka byla ze ho ho ... NORMALNE MASZ UCZUCIA I TYLE. A slynne "nie dam sobie rady" najlatwiej odepchnac myslac o tych co daly rade a jest ich ...miliony !!!! Ja jak tak sie zakrece to wiesz co mysle ..."a co by bylo jakby ta NIEZBEDNA" osoba umarla? Miala bym sie powiesic?" Pamietaj nie ma ludzi niezastapionych a czas leczy rany, mamy to w genach bo bez tego gatunek by nie przetrwal. Mimo ze to bolesne ale nawet nasze dzieci jak dorosna i zechca nas olac (oby nigdy nie) to bez nas przezyja a my bez nich :(. Narazie sprawdzaj wszelkie informacje co i gdzie bardziej Ci sie oplaci. Kto wie moze kiedys Francuza poznasz i sie za niego wydasz ...wtedy najbardziej przyda Ci sie obywatelstwo ... frnacuskie heheheh. Dzielna jestes dziewczyna i tyle.

Devachan - zapomnialam dopisac ...jezyka sie ucze. W koncu w mojej gminie (gemeente) sie ruszylo i za 22,50 euro miesiecznie (po zdaniu egzaminu 270 euro zostanie mi zwrocone ...czyli ucze sie za darmo). Chodze 4 razy w tygodniu po 3 godziny :) Pewnie nie zawsze mi sie uda isc bo nie mam z kim Misi zostawic ale duzo staram sie robic w domu. Jest do tego kursu specjany program w necie z ktorego sie ucze i ktory monitoruje moje postepy (dla nauczycieli tez) wiec jakis nieobecnosci nadrobie w ten sposob :)

Lubie cię Agha, ty dobrze gadasz ;)

fajnie ze masz kurs za darmo, w No to juz nie ma jak tzn.ja bym sie zalapala ale na dzienny a nie mam z kim malego zostawic a jak by mi przynali przedszkole na czas nauki to by mi zabrali 60% zapomogi jaka dostaje za to ze Vic do przedszkola nie chodzi...

a z tymi mandatami u was to niezla jazda w szkolach!
to jednak w NO wiekszosc mlodych bardziej chetychi, do domu im nie zadaja, pomoce maja takie ze hej w szkolach to co to za problem sie uczyc....

Viking - Victor Leon

to w takim razie i ja sie zamelduje.... nie bylo mnie bo dziecko rosnie i raczej jestem ajeta bieganiem za nia niz siedzeniem przed laptopem, a po za tym balujemy z dragon lady takze jak sie swietuje w sobote to potem kilka dni martwica mozgu ;) hehe...

u nas wporzadku, mojemu dzieciurowi wychodzi wreszcie ten 3 zab ....jeszcze chwila i zacznie chodzi... :lup: wtedy to juz nie wiem jak sobie dam rade..

buziaki dla wszystkich :zwyrazami_milosci:

a u nas dzis na 14ta moja maman jest umowiona do kliniki weterynaryjnej z moim rotweilerem, ktorym sie zajmuje odkad ja wyjechalam do NO - wczesniej myslalysmy ze to "tylko" stawy i porazenie miesni i nerwow po probie otrucia przez sasiada - wczoraj usg wykazalo duzy 3x4cm guz nowotworowy na sledzionie...robili mu wszelkie badania, dzis maja byc wyniki, dostal blokady na stawy...

nie wiadomo czy wkrotce nie bede musiala wypelnic najsmutniejszego obowiazku wlasciciela chorego psa...
ma juz ponad 11 lat, jak na rotka to juz duzo, srednio zyja 8lat potem starzeja sie w szybkim tempie...
nie mniej jednak jakby go msciwy sasiad nie probowal otruc (za to ze jego kundel rzucil sie na moja mame i Ardan ją obronil i w efekcie tamtego pogryzł ale nie mocno jak na rotkowe mozliwosci, raczej byla to typowa obrona) to pewnie zylby dluzej w zdrowiu a tak od zeszlego lata bardzo podupadl na zdrowiu...

w tym roku moja maman musiala jechac uspic psice swojej córy, 14 letnia sukę owczarka kaukaskiego, tez stawy, nie miala juz sie sil dzwignac po spadnieciu ze schodow...

zawsze kochalysmy wielkie psy, ale maman juz wiecej miec nie chce, ja tez nie - chyba ze sie domu z ogrodem dorobie, bo w mieszkaniu to ciezko psa trzymac a jorka nie kupie ...
siostra kupila teraz beagla - slodka wariatkę ;)

i o ile kaukaska siostry byla grozna dla wszystkich oprocz domownikow to Ardan - rotek jak maskotka wielka, ile dzieci sie przy nim wychowalo...
wielkich szans nie ma - wczoraj weterynarz powiedzial ze nawet jak reszta wynikow bedzie dobra to przy tym guzie to maks rok by mu dal, ale Ada nie ma apetytu a u niego to juz oznacza stan cięzki...w koncu pies cinie powie ze go boli, a rotki maja niski prog bólu, wiec piszczalby juz zdychajac, jesli w ogole...

od szczeniecia go chowalam, tresowalam, jedzonka jak dla dziecka, treningi, wystawy...przykro ze jest w takim ciezkim stanie...

Viking - Victor Leon

Deva wspolczuje sytuacji z Adkiem ale kochana niepozwol zeby cierpial....oj napewno Ci ciezko :(
Agha wydaje nam sie ze tak ze jej o POlki chodzi ;/ bo jakos tak to nagle wyszlo jak w zeszlym roku mieli ta inna nauczycielke i Oliw skonczone 5 lat wiec szkola juz obowiazkowa to i tak nam zawsze na reke szla jak cos waznego i odpowiednio wytlumaczylismy to bylo ok i moglismy spokojnie zrobic wolne adrugie nierobi sie tym dziecia wolnego bo takie mam widzimisie tylko wazny powod Oliw kocha szkole i dla niej wolny dzien to tragedia :) wiec no... a ta poprostuszkoda gadac jaka niefajna ta baba:36_11_23: ale tak jak piszesz ja zbieram zaswiadczenia i tyle.i moze mnie cmoknac....

a tak na marginesie to Oliw wlasnie ma tydzien wolnego i akurat przypadkiem kolegaM jechal do PL wiec zabralysmy sie z nim :D i jestesmy w PL a zglosze ze jestem mezatka i takie tam :) bo wlasnie OLiw wolne wiec wykozystam ten czas :) bo potem znowu prosic o wlne to ja dziekuje juz ;p no i M do nas w czwartek dolaczy wiec super :)

oj juz mi siostra na odcisk nadepla wszystkowiedzaca siostra no to juz wiemze do konca tyg z nia sie juz niezobacze bo bede baaardzo zajeta.oh jak ja nielubie.ja tlumacze ze Alexandra niejest nauczona ze kazdy moze na rece wziasc,ona taka troszke bojaczka jest a ta e tam zaraz nauczymy inaczej dziecko sie w efekcie przestraszylo ze teraz mialam meksyk :36_11_23: nawet przy kapaniu placz co jej sie niezdaza.wiec jestem zla jak niewiem juz mi sie odechcialo tu byc!!!!

Devachan - buziaki dla Ardana w sam sierodek mokrego nochala !!!!!!!!

Agatko - wiesz co ...ludzie to debile czasem az rece opadaja i nie ma znaczenia rodzina czy nie rodzina. Owszem latwo komus pchac sie z lapami do dziecka ale jak tylko dziecko zacznie wyc to jakos nie zauwazylam chetnych do pomocy tylko wszyscy spierniczaja i rodzice sami zostaja z krzykaczem !!!!
Dzieci a tym wieku maja skok rozwojomy ukladu nerwowego oraz bardzo dobrze zaczynaja odrozniac obcych (czasem nie chodzi nawet o osobe ale np o okulary , cos innego na twarzy niz u mamy i taty), i kazda gwaltowna sytuacja moze doprowadzic do spazmow. Trzeba to przeczekac i tyle ...ale oczywiscie niektorzy wiedza lepiej .... Agatko jestem w tej sytuacji z Toba 100% ...siostra nie siostra niech zapyta najpierw i szanuje dziecko jako OSOBE bo tez by szokiem zareagowala jak by jakas baba np w sklepie zaczela ja obsciskiwac prawda? To jest najwiekszy problem doroslych ...traktuja dzieci jak lalki bez mozgu !!!! Jakos nie czesto pozniej pchaja sie z lapami do np 180cm siedemnastolatka :)

Asiku - nie przejmuj sie tylko czasem zamelduj jak sie czujesz i bedziemy happy :)

Moje dziecko jest NIENORMALNE ...nie wiem o ktorej sie budzi bo przeciez nie placze a pozniej znowu pada i teraz jest juz zaraz 10 a ona SPI ... bez jedzenia od 19:00 wczoraj heheheh. No ale przeciez nie pojde jej budzic ?!

agha910

Moje dziecko jest NIENORMALNE ...nie wiem o ktorej sie budzi bo przeciez nie placze a pozniej znowu pada i teraz jest juz zaraz 10 a ona SPI ... bez jedzenia od 19:00 wczoraj heheheh. No ale przeciez nie pojde jej budzic ?!

no moje budzi sie o 7 ale o 9 znowu zasypia i spi 3 godziny hehehehe.....

:lup:

Agha zyc nie umierac, no chyba ze Misia sobie gdzie na balety wychodzi!:lol:

Agha jak zwykle dobrze piszesz siostre juz uswiadomilam.oczywiscie delikatnie.wlasnie idziemy na spacerek z dziewczynkami po drodze wstapimy do sklepu gdzie pracuje moja sis i wybadamy czy sie obrazila.... no przykro mi bardzo ale moje dziecko to nie lalka i nalezy do dzieci ktore sie boja obcych i koniec...
a wiecie jaki Igor kochany jak mu opowiadalam wieczorem co i jak to mi powiedzial to idz do hotelu i bedziesz miala spokuj....kochany moj....ale ja mu powiedzialam ze nie ze bede tlumaczyc a nie uciekac :)

ja w biegu:
Ja nawet miałam w planie porządki, bo pies tak gubi kłaki, zę miałam dywanik z Ardanowych włosów...
Vic obudził sie dzis o 6.20:Szok:
z sucha pielucha, wysiusiał, mleka za bardzo nie chciał, wstalismy - tzn.on wstał, bo ja polozyłam sie pod kocem na kanapie i pokimałam jeszcze a on siedział przytulony i sie grzecznie bawił:yes:
potem sniadanko, obiadek - kapustka,marchewka,strogonoff - okazalo sie ze Vickowi bardzo spodobaly sie marchewki ugotowane w słupkach, gryzie jak paluszki :yes:
No i oczywiscie odkurzacz, pralka, mysie podlóg, klatki, łazienki, kuchni i tak zeszło troche czasu do teraz, my juz po obiedzie, Vic sie pięknie bawił i az dziw ze nie marudzi do spania...
ja sie teraz z nim zbieram, musimy dojechac do auta, zostawie go u cioci a sama pojade do mechanika i wymienic opony na zimówki, mam nadzieje, ze na wymianie swiec,kabli i filtrów sie skonczy...

wlaśnie oglądam Shakire w "She Wolf" rewelacyjnie sie rozciągnęła:surprised:

ostatnio gazetki pokazuja jak bardzo gwiazdy zyskuja w Photoshopie, to zawsze poprawia humor - osobiscie uwazam ze powinno sie w gazetkach dla nastolatek drukowac czesto takie zdjecia, to by nie bylo tyle przypadków depresji i zaburzeń odżywiania...

dobra, uciekam, bo późno
buziaki:Całus:

Viking - Victor Leon

jeszcze Was nie doczytalam ale musze sie jakos wstrzelic w watek bo inaczej nic z tego nie bedzie, jak czlowiek wypadnie z obiegu to potem trudno nadrobic :)

ja sie powoli doczyszczam dom po zenskiej nieobecnosci, nawet niezle mi poszlo i Natalka bardzo nie przeszkadzala
co prawda moje dziecko to wciaz maly terrorysta i jak cos nie po jej mysli to bez kija nie podchodz ;) (niestety chyba ma to po mnie :D:D)

w przyszlym tygodniu mam polowkowe usg to moze sie dowiemy co tam w trawie piszczy (Jacek czy Agatka ;))

spoznone ale jakze szczere zyczenia dla Aghi - urodzinowe i dla Agatki - na nowej drodze zycia!! :Kiss of love::Kiss of love:

no i musze leciec do kibelka.... to sie wciaz nie zmienilo :uff: