Skocz do zawartości
Forum

Co z mleczkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem mamą 3miesięcznego Maciusia. Maluch z powodu stwierdzonego niedawno refluksu żołądkowo-przełykowego od dłuższego czasu traciła apetyt, przez co aby utrzymać laktację na dobrym poziomie zmuszona odciągać pokarm. Niestety miejsca w zamrażarce lodówki już nie mam, a wylewać grzech. Wiem, że w okolicach Szczecina nie ma żadnego Banku Mleka, ani też szpitale go nie przyjmują. Może jakaś mama z okolic Szczecina miałaby chęć przyjąć nadmiar mojego mleczka. Jeśli tak proszę o kontakt edytka.1977@gmail.com. W przeciwnym razie chcąc nie chcąc będę musiała wylewać mleczko do zlewu.
Pozdrawiam

Katjusza, powstał albo jest w trakcie powstawania w stolicy bank mleka kobiecego, a wiem, bo szukając takiegoż w Szczecinie znalazłam artykuł ale o Warszawce. Niestety nie mogę wkleić linka, wpisz w wyszukiwarkę Bank mleka kobiecego i poszukaj ;)A ja dzisiaj już wylałam w odpływ 10 woreczków pokarmu... A co do forum, krysiaku niestety mam problem z rejestracją. Podaję wszystkie obowiązkowe dane, ale niestety wyrzuca mnie i pisze, że wszystkich nie podałam.

Dziewczyny powracając do tego tematu, co sądzicie o bankach mleka kobiecego, oddałybyście do niego swoje mleko? Wiem, że teraz w Polsce działają 3 tego typu placówki (w Warszawie, Toruniu i Rudzie Śląskiej). Zastanawiam się, czy jeśli będę miała wystarczająco dużo pokarmu dla mojego maleństwa, nadmiaru nie zanieść właśnie do takiego banku..

Wiecie czemu nie przyjmują mleko w szpitalu? bo musieli by je przebadac pod kątem biologicznym ,chemicznym składu i cos jeszcze ale nie pamiętam. JAk lezalam w szpitalu dziewczyna z nadmiarem mleka zaproponowala to lekarzowi a on wlasnie nam odpowiedzial ze nie wolno podawac nie przebadanego mleka innym dzieciom. Kobieta oddająca mleko nie zawsze wie czy jest zdrowa(czasami łapie coś w trakcie ,nie wszystko sie da przewidzieć), na dodatek w mleku może mieć wytworzone przeciwciała. Ja np wytwarzałam w stosunku do mojego dziecka przeciwciały co powodowało ze mogł miec zółtaczke ale byl na tyle silny ze wygrał to ale przeciez kazde dziecko jest inne. Wiadomo ze my kobiety jestesmy czyste , zdrowe itd.ale to co służy naszym dzieciom nie musi innym. Myśle ze branie mleka nie przebadanego to troszkę ryzyko. Jak tworzą sie banki mleka to fajnie ,jestem za ale tylko dlatego ze sa tam ludzie ktorzy znaja sie na tym i napewno badaja mleko.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlclb15ksjtmsj.png

uff, zgłębiłam nieco temat.
Ulla banki mleka działają według standardów Europejskiego Stowarzyszenia Banków Mleka. duzo mozna dowiedzieć się tutaj: http://bankmleka.pl/?page_id=916

dotarłam też do stanowiska Europejskiego Stowarzyszenia Banków Mleka odnośnie nieformalnego dzielenia się mlekiem z innymi mamami:
http://bankmleka.pl/wp-content/uploads/2014/06/Nieformalne-dzielenie-sie-mlekiem.pdf

myślę, że warto szukać możliwości oddania mleka w tych miastach, w których istnieją.

Dziewczyny, mam pytanie.
Otóż w najbliższy weekend wybieram się na wesele i chciałabym się skusić na trochę alkoholu. Mały na ten czas idzie do dziadków. Karmię piersią, ale mam pokarm odciągnięty i pomrożony, więc mam czym karmić. Tylki chciałam wiedzieć jaki czas po tym wesely moje piersi będą wolne od alkoholu i będę mogła małego przystawić do cyca?

Zuzka- Alkohol zaburza odruch oksytocynowy, dziecko otrzymuje po alkoholu mniej mleka.Ale ty masz zamrozony wiec spoko:)
Po spożyciu alkoholu (kieliszek wina, 1-2 małe drinki – w zależności od składu 0,3 l piwa) nie powinno się karmić piersią przez około 3 godziny.

Mleka nie trzeba odciągać i wylewać bo stężenie alkoholu we krwi matki i mleku zmienia się tak samo – jak spada u matki we krwi to spada w mleku.

Po wypiciu w/w ilości alkoholu w szczytowej ilości pojawia się on we krwi i mleku po godzinie lub półtorej w zależności od tego czy był przyjęty z pokarmem czy bez. Utrzymuje się min. do dwóch godzin. Im więcej wypijesz tym czas ten będzie dłuższy.

Ale wez poprawke na te wytyczne i wydluz sobie te godziny co oni tu pisza. Jesli obliczysz wg tego ze nie powinnas karmic 6godzin to dodaj sobie te 3 godzinki na wszelki wypadek;) Udanej zabawy

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlclb15ksjtmsj.png

Monika, dziękuję za szczegółową odpowiedź. Ja mam mleka tyle zamrożonego, że na 3 dni by wystarczyło :) i szczerze mówiąc myślałam, żeby na tyle małego odstawić od piersi. Ale po tym co napisałaś zrobię dobę przerwy :)