Skocz do zawartości
Forum

"Kampania" wrześniowa 2008 - razem raźniej

Rekomendowane odpowiedzi

andzia
cafe82
specjalnie dla was ruszylam tylek ...i w mojej magicznej szufladzie....a raczej olkowej wieeeeeeelkiej szufladzie znalazłam rybke po grecku z gerbera...od 6 mies...i sklada sie z warzyw i lososia

:Niespodzianka::Niespodzianka::Niespodzianka::Niespodzianka::Niespodzianka::Niespodzianka::Niespodzianka:

Nie widziałam takich:)

no bo nie wszedzie sa.....ja kupuje glownie w rossmanie,bo tam najtaniej i dosc duzy wybor ale ostatnio w intermarche zauwazylam,ze sa inne niz w rossmanie.....
no ale po tym jak go wysypalo to bede ostrozna....

Książka kucharska - przepisy
Książka kucharska - przepisy

Od 7 miesiąca życia

Składniki
- kawałek piersi z indyka (40 g)
- mała marchewka
- pół małej pietruszki
- mały kawałek pora
- 2 brukselki
- ziemniak
- łyżka zielonego groszku
- pół łyżeczki masła

Sposób przygotowania
Mięso ugotuj osobno w małej ilości wody. Marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki i razem z groszkiem wrzuć do około pół litra wrzątku. Dodaj pokrojoną na ćwiartki brukselkę i gotuj do miękkości. Zdejmij z gazu, wyjmij kilka ziarenek groszku, a resztę zmiksuj na jednolity krem. Dodaj masło i zagotuj. Zupkę-krem przełóż do miseczki. Mięso z indyka bardzo drobno posiekaj i posyp nim zupkę. Możesz ją udekorować ziarenkami ugotowanego groszku (nie podawaj ich dziecku w całości).
Od 7 miesiąca życia

Składniki
– pęczek włoszczyzny,
– szklanka świeżego lub mrożonego groszku,
– płaska łyżka mąki pszennej,
– pół pojemniczka śmietany 12%,
– liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób przygotowania
Przygotuj ok. 1 litra wywaru z włoszczyzny. Ugotuj do miękkości groszek w niewielkiej ilości wody. Zmiksuj go lub przetrzyj przez sito. Przetarty groszek połącz z gotowym wywarem, dodaj przyprawy i gotuj trzy minuty. Utrzyj mąkę ze śmietaną tak by nie było grudek, połącz z zupą i zagotuj.
Od 7 miesiąca życia

Składniki
– 1/2 kg białego sera,
– 2 jaja,
– 1 łyżka masła,
– 1 cukier waniliowy,
– 3 łyżki mąki pszennej,
– olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia,
– przecier ze świeżych owoców,
– cukier puder.

Sposób przygotowania
Ser włóż do miski, wbij jaja, dodaj masło i cukier waniliowy, rozetrzyj na jednolitą masę. Ucierając, dodawaj mąkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Łyżką wykładaj placuszki i smaż je na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem i przecierem z owoców – truskawek, malin lub porzeczek.
Aksamitna pomidorowaOd 7 miesiąca życia

Składniki
– 1/2 kg dojrzałych pomidorów (3– sztuki),
– 1/2 średniej cebuli,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka masła,
– 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej,
– 2 łyżki śmietany kremówki,
– 1 łyżeczka cukru pudru,
– sól, pieprz.

Sposób przygotowania
Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Stop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz cząstki pomidorów. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodaj 3 szklanki wody. Gotuj 20 minut. Następnie zupę przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody mączkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, niewielką ilość soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i przez chwilę „ubijaj” zupę trzepaczką na małym ogniu. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką.

Trochę fajnych przepisów mozna na tej stronce znalexć, polecam!!

Ale sie rozpisalyscie :)

U nas nocka tez koszmarna. Maly nie spal od 23.30 do 1, potem pol godziny pospal i znowu jazda. Tez wzielismy go do nas i jakos do rana dalismy rade.

Chata ogarnieta, mlody na placu zabaw :) Juz coraz mniej miejsca tamdla niego, ciagle go sciagam z podlogi. Cale sczzescie, ze jeszcze nie wyje. Coraz lepiej mu wychodzi to turlanie, wlasnie jest juz na srodku pokoju :)

A my po spacerze, nie jest za ciekawie, słońca zero, ale musiałam wyjść, bo Marycha obudziłą się z takim fochem...wrrr...wsiadła do wózka i spokój:)
Teraz tez na Placu Zabaw, tyle, ze one juz od dawna namietnie z niego uciekaja.
O własnie Marysia włazi do kuchni:Niespodzianka:
A ja sobie zrobiłam kawe i potrzebuje chwile oidpoczac.

Magda wspolczuje, a co z tym pediatra?

Co do spotkania, to czekam na propozycje, ja do P. mam blisko, wiec postaram sie dopasowac