Skocz do zawartości
Forum

Grudnioweczki 2009 :))))

Rekomendowane odpowiedzi

panna-em
ja wczoraj cofnełam się o jakieś 290 stron :mdr:

i natrafiłam akurat na moje wiadomości ze szpitala do Yas :lol: no i poczytałam dalej...... nie było mnie wtedy na biezaco jak pisałyście wiadomości o narodzinach naszych dzieciaczków wiec postanowilam sobie to poczytać....az łezki mi sie kręciły w oczach jak to czytałam :11_9_16:

ano to prawda...ja też ostatnio podczytywałam to....aż miło sie zrobiło....fajnie,że mamy taka pamiatkę,dosłownie jak bysmy pamietnik pisały

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37df9htzkll9el.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ojxe8u69vk2b8jtc.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ojxe8iiky2y17cmo.png http://s2.pierwszezabki.pl/026/0264099b0.png?7172

panna-em
pewnie Ana co bedziesz w domu siedziec ::): ja machne kawke, nakarmie Maje i tez najpierw na spacerek a pozniej do lekarza.
z pogodą jak juz pisalam ale nie chce mi sie w domu siedziec...... pindolca mozna tu dostac....

no jasne...moje córy jeszcze wczoraj miały wolne,więc się nie nudziłam,a dziś :whoot:...a co do palenia,wiesz ja ostatnio tez zapaliłam,bo dopadła mnie jakaś deprecha...nie potrafi się dogadać z teściami,a przedwczoraj chyba zauroczyli mi małą....nonstop tylko słucham jaka ona cudowna....a spojrzenie teściowej to ino diabelskie....wczoraj cały dzień mi marudziła strasznie i nie mogłam sobie z nią poradzić,bo płakała cały czas a nic jej nie dolegało....a dziś to nie te dziecko,spokojniutka i się wciąz cieszy....coś w tym jest,bo ja za każdym razem jak ją widzę,to mnie taqk głowa boli,że szok

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37df9htzkll9el.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ojxe8u69vk2b8jtc.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ojxe8iiky2y17cmo.png http://s2.pierwszezabki.pl/026/0264099b0.png?7172

panna-em
kurcze Mikusia a mi na 3 dni!!! Maja zjada po 150ml czyli dodaje 5 miarek proszku. dzis musze wziasc recepte na kolejne 2 opakowania bo te co mam skonczy sie w piatek

no a mój dopiero od nie dawna jada po 120ml mleka :smile: tak więc wolniej mi idzie mleko.. pewnie teraz starcza na 4dni :wink: a nie możesz wypisać sobie więcej? ja wypisuje po 5-6 opakowań na raz..

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e0xam81cp.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73cqpcawud.png

Gość patrycja`81

Witam:usmiech:

yasmelka
ja jeszcze na chwilke...jadejutro do mamy na 3 dni ale bede zaglądała do was...miłej nocki

milego pobytu,i zagladaj zagladaj:usmiech:

ana79
a przedwczoraj chyba zauroczyli mi małą....nonstop tylko słucham jaka ona cudowna....a spojrzenie teściowej to ino diabelskie....wczoraj cały dzień mi marudziła strasznie i nie mogłam sobie z nią poradzić,bo płakała cały czas a nic jej nie dolegało....a dziś to nie te dziecko,spokojniutka i się wciąz cieszy....coś w tym jest,bo ja za każdym razem jak ją widzę,to mnie taqk głowa boli,że szok

no to zaloz jakies cos czerwonego,nie jestem jakas przesadna,zabobonna,ale co szkodzi zalozyc:D
moja mama kiedys wspominala ze jakas stara baba zauroczyla moja siostre
pozneij bez czerwonej kokardy ani rusz
ja przez pewien czas jak Emi byla mala,miala w wozku czerwona kokardke,bo za duzo starych pip zagladalo mi do wozka
(roznego pochodzenia pipy byly:D)

Gość patrycja`81

ana79
panna-em
pewnie Ana co bedziesz w domu siedziec ::): ja machne kawke, nakarmie Maje i tez najpierw na spacerek a pozniej do lekarza.
z pogodą jak juz pisalam ale nie chce mi sie w domu siedziec...... pindolca mozna tu dostac....

aha...daj znać po wizycie co tam z Mają i jak wyniki....trzymam kciukasy,aby było ok

tez tzrymam kciuki:)

Gość patrycja`81

teraz cos od siebie:sofunny:

jestem przyziebiona,mam sexi chrype,chlop moj poszedl do pracy juz:ehhhhhh:
dziecie mi usnely:yuppi:
ciut wczesniej niz zazwyczaj-Emilia z lekka marudna zabki ida
troszke zakatarzona
Ben narazie sie trzyma:wink:

´lece do kuchni:D

relacje z wizyty zdam.....jutro bo mi sie dni popierniczyły i myslałam że dziś czwartek :mdr: dobrze że spojrzalam do ktorej dzis lekarka przyjmuje bo bym poszła i cmokneła klamke :lol:

Maja mi zasneła na podłodze :lol: lezała na kocyku i bawiła sie wiec ja poszłam sobie pranie ściagnąć, wracam a Majucha kima :D

ja też mam czerwoną kokarde w wozku i w łóżeczku bo tez niewiadomo jakiego pochodzenia pipy zaglądać na me dziecie bedą :lol:

Patrycja zdrowiej szybciuchno!!

Tyś moje dziecie, ja Twoja mama!!:wink:

Tyś mój mąż, ja Twoja żona!! :mdr:

jeju, dziewczyny, jak wy to robicie, ze wasze dzieci same zasypiaja???

moja bez cycka to ani w dzien ani wieczorem...czyli musze sie zazwyczaj przy niej choc na 5 min polozyc....:36_11_1:

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09k2phn9pyy.png

30.04.09 13:13- II kreski
11.05.09-zobaczylismy pecherzyk i Ciebie-mala plamke
29.05.09- ruszasz raczkami i nozkami i mierzysz 29mm
16.06.09-masz 67mm, bijace serduszko i jestes zdrowa/y
28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g
06.10-wazysz prawie 1200g i masz prawie 40cm
06.01.10- urodzilas sie o 9:26

patrycja`81
Witam:usmiech:

yasmelka
ja jeszcze na chwilke...jadejutro do mamy na 3 dni ale bede zaglądała do was...miłej nocki

milego pobytu,i zagladaj zagladaj:usmiech:

ana79
a przedwczoraj chyba zauroczyli mi małą....nonstop tylko słucham jaka ona cudowna....a spojrzenie teściowej to ino diabelskie....wczoraj cały dzień mi marudziła strasznie i nie mogłam sobie z nią poradzić,bo płakała cały czas a nic jej nie dolegało....a dziś to nie te dziecko,spokojniutka i się wciąz cieszy....coś w tym jest,bo ja za każdym razem jak ją widzę,to mnie taqk głowa boli,że szok

no to zaloz jakies cos czerwonego,nie jestem jakas przesadna,zabobonna,ale co szkodzi zalozyc:D
moja mama kiedys wspominala ze jakas stara baba zauroczyla moja siostre
pozneij bez czerwonej kokardy ani rusz
ja przez pewien czas jak Emi byla mala,miala w wozku czerwona kokardke,bo za duzo starych pip zagladalo mi do wozka
(roznego pochodzenia pipy byly:D)

a o co chodzi z ta kokarda?

28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g

aguu:tez na NK foty widzialam- anielka po prostu aniela!

panna:majka tez cudo! jak sie czujesz jak przeszlas na butle?
pewnie znacznie bardziej wypoczeta, co?

patrycja: jak reka emilii i wiadomo co jej w ta raczke bylo dokladnie?

Gosiu z tą czerwoną kokardką to niby żeby nie zauroczyć dziecka ::):
wiesz, staną nad wózkiem i "jaka grzeczna....." i ciach..... wsio na odwrót..... jak u Any - tesciowa zauroczyła - Marika marudziła.
Mojej mamy kolezanki jak przychodzily do mnie jak jeszcze w szpitalu byłam to mowily "jaka ona cudowna, jaka piekna i grzeczniutka taka...." i zaraz tfu tfu... przez ramie "pluły" :lol:

a jak sie czuje jako już 100% "butelkowa" powiem szczerze że dużo lepiej bo te 2miesieczne odciaganie juz mnie męcvzyło i osłabiało. Teraz spowrotem nabiał jem i czuje sie od razu lepiej. Tyle że jeszcze 2 razy odciagam mleko bo piersi bolą ale pije szałwie i pomaga, jest go mniej (albo mi sie tak wydaje).

a z tym zasypianiem Majki samej to jest i dobrze i źle.
Dobrze bo nie musze jej nosic tylko smoka w dziubek i tyle
a źle bo ona sama sie na bok przekreca i tak śpi a jak chce ją na plecy przełożyć to od razu sie budzi. A podobno takie lezenie na boku nie sprzyja bioderkom ale co ja na to jak ja ją na plecy a ona ciach za chwile na bok, nawet w nocy tak robi. Ja wstaje, układam ją na plecach, ide siusiu hehe wracam a ona juz na boku :eee:
i tak wstaje do niej w nocy i sprawdzam czy na brzuch sie nie przekreciła bo jeszcze by mi sie udusiła.

zajrzałam na marcóweczki i jakos mnie tak tknęło ::):

jaką dawke wit D3 podajecie dzieciakom??
u nas w ksiazeczce zdrowia Majki pisze zeby wit D3 podawac od 15 doby.
Dawke ustala pediatra. Zazwyczaj jest to jedna kropla. Moj siostrzeniec mial niedobor tej wit (pociła mu sie główka) i lekarz zwiekszyl do 2 kropli. Mi pediatra powiedziala zeby dokladnie przestrzegac dawkowania bo nadmiar moze powaznie zaszkodzic.

panna-em
Gosiu z tą czerwoną kokardką to niby żeby nie zauroczyć dziecka ::):
wiesz, staną nad wózkiem i "jaka grzeczna....." i ciach..... wsio na odwrót..... jak u Any - tesciowa zauroczyła - Marika marudziła.
Mojej mamy kolezanki jak przychodzily do mnie jak jeszcze w szpitalu byłam to mowily "jaka ona cudowna, jaka piekna i grzeczniutka taka...." i zaraz tfu tfu... przez ramie "pluły" :lol:

a jak sie czuje jako już 100% "butelkowa" powiem szczerze że dużo lepiej bo te 2miesieczne odciaganie juz mnie męcvzyło i osłabiało. Teraz spowrotem nabiał jem i czuje sie od razu lepiej. Tyle że jeszcze 2 razy odciagam mleko bo piersi bolą ale pije szałwie i pomaga, jest go mniej (albo mi sie tak wydaje).

a z tym zasypianiem Majki samej to jest i dobrze i źle.
Dobrze bo nie musze jej nosic tylko smoka w dziubek i tyle
a źle bo ona sama sie na bok przekreca i tak śpi a jak chce ją na plecy przełożyć to od razu sie budzi. A podobno takie lezenie na boku nie sprzyja bioderkom ale co ja na to jak ja ją na plecy a ona ciach za chwile na bok, nawet w nocy tak robi. Ja wstaje, układam ją na plecach, ide siusiu hehe wracam a ona juz na boku :eee:
i tak wstaje do niej w nocy i sprawdzam czy na brzuch sie nie przekreciła bo jeszcze by mi sie udusiła.

panna: jak chodzilam na fizjoterapie to pytalam o spanie dzeicka. Fizjoterapeutka mowila, ze te trendy zmieniaja sie co jakies 10 lat- kiedys kladziono dzieci czesto na brzuchu, 10 tak temu na boku, a teraz mowil sie o smierci lozeczkowej i nagle dzieci wolno klasc tylko na plecach. POza tym tak samo mowila i polozna i fizjoterapeutka, ze pozycja na boku jest najbardziej naturalna dla dziecka- w tej pozycji dziecko uczy sie hamowac cialko, przekrecac na brzuch i plecy. nawet do karmienia na lezaca ta pozycja jest polecana- cale dziecko na boku a nie na plecach z glowa skieroana do boku.
a dodatkow smierc lozeczkowa jest niebezpieczna do czasu kiedy dziecko nie umie sie przekrecac z pleckow na brzuch albo odwrotnie- a jesli taka umiejetnosc juz Majka posiada, to nie masz sie o co martwic...

no i jeszcze co do bioderek- ja juz bylam 4 razy na badaniu i do zeszlego czwartku olivia nosila specjalne majteczki z taka kostka specjalnie zeby sie nic nie deformowalo w czasie lezenia na boku. ale teraz juz i tak bioderka maja prawidlowa budowe i lekarka powiedziala, zeby nic nie zakladac-samo lezenie nie jest takie straszne, ale zeby utrzymac pozycje zabki, musialabys na brawde szeroka kostke miedzy nogi wkladac, zeby bylo ok...choc w wieku twojej majki to juz nie ma sensu-bioderka sie zrobily ;-)

wiec sie nie stresuj jej pozycja do spania! jest super, ze sie przewraca!!!! no i ciesz sie, ze tak fajnie spi!

panna-em
zajrzałam na marcóweczki i jakos mnie tak tknęło ::):

jaką dawke wit D3 podajecie dzieciakom??
u nas w ksiazeczce zdrowia Majki pisze zeby wit D3 podawac od 15 doby.
Dawke ustala pediatra. Zazwyczaj jest to jedna kropla. Moj siostrzeniec mial niedobor tej wit (pociła mu sie główka) i lekarz zwiekszyl do 2 kropli. Mi pediatra powiedziala zeby dokladnie przestrzegac dawkowania bo nadmiar moze powaznie zaszkodzic.

wit d-1 kropla dziennie

witaminy K w niemczech sie samemu nie podaje- olivia dostala pierwsza dawke w szpitalu a potem po skonczonym 1 miesiacu zycia

Maja z pleckow na boczek sie przekreci ale jak upadnie na brzuch to juz kaplica, nie podniesie sie i nie przekreci tylko ryczy :mdr:

kurcze co do tych wyksztaltowanych bioderek, bo ja słyszłąm ze miedzy 3 a 4 m-cem cos tam sie jeszcze moze niedobrego stac.
na szczescie 14 mamy usg wiec bede wiedziala co i jak. a na to że Majek woli pozycje na boku nic nie poradze i tak jak napisałas Gosiu nie bede jej na mus zmieniala pozycji, sama przyjmuje taką jak jej wygodnie.

a co do witamin. to ja tez daje 1 krople wit D3 a wit K Maja dostala w szpitalu i pozniej od 8 doby jak sie nie myle do skonczenia 3-mca musialam podawac. taką w kapsulkach. urywało sie czubek i kropliło do Majowego dziubka ::):

a z tą wit D3 to naprawde żartow nie ma. Mnie co wizyte lakarka pyta czy podaje.

Gosia a co do Majki spania to nie jest tak rewelacyjnie ::): w domu w dzien to max spi po 45minut. czasami po 15 minutach sie budzi i koniec spania
Noc tez juz jej sie poprzestawiala, pewnie dlatego że tesciowa chwalila ze całą noc Maja przesypia i teraz mi wstaje albo o 2 albo po 3 a nie tak jak wczesniej że spała od 20 do 5:30.
wiec i ja musze sie na nowo przestawic na nocne wstawanie. a powiem ze przygotowanie butli w nocy to dla mnie wyzwanie. Musze zdążyc zanim Maja obudzi cały blok :hahaha:

panna-em
Maja z pleckow na boczek sie przekreci ale jak upadnie na brzuch to juz kaplica, nie podniesie sie i nie przekreci tylko ryczy :mdr:

kurcze co do tych wyksztaltowanych bioderek, bo ja słyszłąm ze miedzy 3 a 4 m-cem cos tam sie jeszcze moze niedobrego stac.
na szczescie 14 mamy usg wiec bede wiedziala co i jak. a na to że Majek woli pozycje na boku nic nie poradze i tak jak napisałas Gosiu nie bede jej na mus zmieniala pozycji, sama przyjmuje taką jak jej wygodnie.

a co do witamin. to ja tez daje 1 krople wit D3 a wit K Maja dostala w szpitalu i pozniej od 8 doby jak sie nie myle do skonczenia 3-mca musialam podawac. taką w kapsulkach. urywało sie czubek i kropliło do Majowego dziubka ::):

a z tą wit D3 to naprawde żartow nie ma. Mnie co wizyte lakarka pyta czy podaje.

U większości dzieci stawy biodrowe wykształcają się już w łonie matki. Panewka szczelnie otula główkę kości udowej, a sam staw ma prawidłową ruchomość. Niestety, u niektórych noworodków stawy są „niedojrzałe”. Przypadłość ta nosi nazwę dysplazji stawu biodrowego. Panewka jest płytka i stroma, co powoduje, że główka kości udowej może przemieścić się, a nawet wyskoczyć ze stawu. Jeśli do tego dojdzie, nóżka porusza się w stawie w ograniczonym zakresie, niemożliwe staje się pełne odchylenie jej na zewnątrz. O dysplazji świadczy zmniejszone odwodzenie nóżek czy niesymetryczne ułożenie fałdek pachwinowych. Ponieważ niewielka dysplazja może nie dawać widocznych objawów, dziecko musi zbadać specjalista.
Diagnoza to podstawa

Do ortopedy dziecięcego dziecko powinno trafić zanim skończy 3 miesiące. Podczas badania ortopeda sprawdza stopień i równomierność odwodzenia bioder, ocenia długość nóżek, dotykiem bada stawy. Obecnie, nawet gdy nic nie wzbudza podejrzeń, zleca się profilaktycznie wykonanie usg. stawów biodrowych u dzieci. To badanie jest całkowicie bezpieczne, można je wykonywać noworodkom. Coraz częściej zastępuje ono zalecane kiedyś badanie rtg.
Jeśli lekarz stwierdzi, że niedorozwój stawów jest nieznaczny, zaleca jedynie odpowiednią pielęgnację niemowlaka, co daje szansę na samoistny zanik wady. Ale niewłaściwe postępowanie może pogorszyć stan dziecka. Groźne jest zwłaszcza krępowanie nóg niemowlęcia małymi śpiochami, owijanie ciasno w kocyk itp. Maluch powinien swobodnie ruszać nóżkami, co umożliwia ubranko-worek, zastępujące śpiochy. Na kilka godzin dziennie dziecko warto też kłaść na brzuszku w pozycji „żabki”.

wiec jesli jeszcze nic nie wykryto to raczej nie sadze, zeby cos sie jeszcze z bioderkami dzialo....a podczas usg mozna dokladnie mierzyc jaki jest kat nachylenia panewki do stawu.

tak tez powiedzial ortopeda że juz w łonie matki wszaystko sie kształci ale wiesz..... ja tam sie obawiałam i obawiam cały czas bo sama mialam dysplazje jako dziecko i wykryto to dopiero jak mialam 6 m-cy a do tego czasu lekarz mowil mojej mamie ze jest ok.

Gość patrycja`81

gosiaj
jeju, dziewczyny, jak wy to robicie, ze wasze dzieci same zasypiaja???

moja bez cycka to ani w dzien ani wieczorem...czyli musze sie zazwyczaj przy niej choc na 5 min polozyc....:36_11_1:

moje dziecie bez cyca ani rusz:D
ale jakos przywyklam:hahaha:
Emi naumialam zasypiac bez cyca jak skonczyla cycowac:D czyli rok
ale mnie to nieprzeszkadza

gosiaj
[a o co chodzi z ta kokarda?

Panienka wszystko piknie wytlumaczyla:D

Benjamin tylko w nocy spi i spi-od przed 8 do 12spi, pozniej cyc,noi pozniej wiem ze jest jeszcze jeden cyc,ale nie wiem o ktorej godzinie:Dspie:lol:
a pozniej w okolicach 6-7
a w ciagu dnia,to spi jak zajac pod miedza:D
choc dzis mial poludniowa ladna drzemke:)

jak sie Emi urodzila,to polozna mowila-na boku najlepiej niech spi,i zmieniac boki
a jak sie Benjamin urodzil to na plecach:lol:
a ile to uplynelo-zaledwie 15 miesiecy,i juz inna poza:D
czyli jak Gosia pisala,"moda" na spanie sie zmienia

dobra no to teraz zmykam :D