Skocz do zawartości
Forum

Grudnioweczki 2009 :))))

Rekomendowane odpowiedzi

yasmelka
ależ te nasze dzieciaki rosną!!!!!
Wszystkiego naj dla okrągłych miesiączków.....

babeczki...u mnie biją świnie.......pieke właśnie pasztet...chyba moge go jeść no nie?
bo kaszanka to nie wiem sama...mam taka ochote że normalnie szok......kawałek zjem bo sie nie opanuje ale pasztecik chyba nie zaszkodzi....

a tak jak obiecałam piszę dla was fajny przepis na mleko ryżowe...a zanim jeszcze to to pare słów od doradcy...
Tak, mleczko ryżowe (lub gotowane z innego zboża bezglutenowego) robi
się na wodzie niskozmineralizowanej i przegotowanej - może być
primawera, dobrawa. Ryżu nie solimy, ani nie dodajemy żadnych przypraw
- z czasem można dosypać ociupinkę kurkumy, która działa lekko
antyseptycznie - czyli w chwilach katarku, ząbkowania itp można użyć
kurkumy. Mamy zwykle przechowują mleczko kilka dni w lodówce - trzeba
po prostu je powąchać - jedyne, co może się stać z mleczkiem zbożowym,
to kwaśnienie - poczuje Pani. Przed podaniem, wystarczy je podgrzać,
nie gotujemy go już.
Początkowo można stosować mleckzko z ryżu białego, a później z basmati
pełnoziarnistego.
Można też gotować mleczko z kaszy jaglanej - co jest wskazane, jeśli
dziecko ma tendencje do zatwardzeń.

ja to dzisiaj ugotowałam daje sie jedną porcje ryżu i sześć porcji wody...gotuje około 3 do 6 godzin....tylko trzeba przykryć i na mały ogień mieszać i uważać żeby sie nie przypaliło...potem przez bardzo rzadkie sitko przetrzeć...jak jest za gęste to dodać przegotowanej wody....
także moja juz tego próbowała.....mozna to też troszkę zmieszać ze swoim mlekiem...
ja spróbuje ja tym dokarmić jeżeli bedę miała mało pokarmu i zobaczymy....
moja już próbowała tego...
acha i najlepiej ten ryż namoczyć na noc - przed gotowaniem....ja dzisiaj testowałam malutką czy będzie to wogóle jadła...zobaczymy...a i jeszcze jedno do tego jest potrzebny smoczek z szybszym przepływem bo ten taki z maltka dziurka to nie poleci....

http://www.suwaczki.com/tickers/82docwa1zyg7nb5a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/wff2vcqg6w42rjgz.png

yasmelka
pewnie że rób...jak masz możliwości potem prace dostac to nawet sie nie zastanawiaj....ale ja bym osobiście na taki kurs nie poszła...no może na kurs tak ale do pracy nie.....bo jakby mnie do wypadku wzieli a jeszcze nie daj boże z udziałem dzieci to mnie by trzeba ratować.....to psychicznie silna babka z ciebie...?

Ja się tak śmieje,że jak ma się męża strażaka to trzeba być silnym psychicznie.
Poza tym pracowałabym po tym kursie u niego na jednostce,a tam znam wszystkich:)

agula7777
yasmelka
pewnie że rób...jak masz możliwości potem prace dostac to nawet sie nie zastanawiaj....ale ja bym osobiście na taki kurs nie poszła...no może na kurs tak ale do pracy nie.....bo jakby mnie do wypadku wzieli a jeszcze nie daj boże z udziałem dzieci to mnie by trzeba ratować.....to psychicznie silna babka z ciebie...?

Poza tym pracowałabym po tym kursie u niego na jednostce,a tam znam wszystkich:)
no to sie nawet nie zastanawiaj.....strażacka żonko :)

agula7777
a to efekt mojej ciężkiej pracy,hihi(farbowania):smile_move:

gosiaj
hej kobietki,
ja tez mam chwilke czasu, bo olivka spi obok mnie po cycku :-) ciagle mam wrazenie, ze mam za malo pokarmu, ale codzinnie olivia przybiera po 40g, wiec nie jest az tak zle :-) (powinna dziennie przybierac 20g) moze jednach cos w tych cyckach jest, bo od wczoraj zrobila z 5 kup i byla tylko na cycu (raz w nocy dalam jej 20ml mleka pre, bo ja chyba po spaghetti moim bolal brzuch) i jednak nie stracila nic a jeszcze na dodatek przytyla!!! A pierwszy raz zrobila tyle kup....

Tylko mam wrazenie, ze ciagle na cycu siedzi...

A teraz po porodzie...

05.01 zostalam w szpitalu, dwa razy dali mi zel ale nic sie nie dzialo i okolo 21 k pojechal do domu do rodzicow spac. Ja ogladalam z moja wspollokatorka tv i okolo 22 zaczal bolec mnie brzuch jak na okres...wiec sie zaczelo chodzenie po szpitalu, bo bol byl coraz mocniejszy...zaliczylam kibelek z 3 razy i jak wrocilam na oddzial, bo moje lozko bylo wystawione juz na korytarz...zebym nie musiala nikomu przedzkadzac wchodzeniem i wychodzeniem do pokoju...potem polozna dala mo oddzielny pokoj wiec tam juz przechodzilam masakre, kibel i siedzenie na nim na zmiane z kleczeniem na lozku...w koncu okolo 24 zadzwonilam po polozna i ona przyjechala juz z ktg i zaczela mierzyc skurcze...mnie bolalo jak nie wiem, ale skurczy nie wykazalo za mocno...mimo tego polozna stwierdzila ze widocznie zle bylo cos podlaczone, a ona widzi, ze mi sie porod zaczyna...pokolo 1 bylo juz i zadzonilam po k, zeby przyjechal...ja juz chdozic nie moglam, wiec polozna zawiozna mnie na lozku na porodowke i tak juz przeszlam na porodowe lozka i zaczely mi sie niezle bylow...prawie caly czas na kleczkach na fotelu siedzialam i wisialam na oparciu :-)
no i tak sie otwieralam okolo 8 godzin....rozwacie mi sie powiekszalo, az w koncu dali mi zastrzyk, bo do pelnego rozwarcia brakowalo okolo 0,5 cm i zaczely sie parte...
Parte mialam 2 godziny...olivia przesuwala sie w kanale rodnym okolo milimatra za kazdym partym, a musiala pokonac kilka cm....dodatkowo mialam zbyt slabe skurcze, zeby ja wyprzec...wiec dali mi jeszcze kroplowke na skurcze i zwiekszali dawke 4 razy....niestety po 2 gdzinach partych nic sie nie posunelo za mocno do przodu i podjeli decyzje, ze wyciagna olivie kleszczami,....na sali byla ginka, polozna, ordynator, asystentka ginekologa i chyba jeszcze ze 2 osoby z personelu...no i k...
Ja jak uslyszalam o kleszczach, to zamknelam oczy...widzialam tylko strzykawke, ktory mnie znieczulili, zeby naciac...a samych kleszcze nie chcialam widziec...tylko poczulam cos gigantycznego w sobie i czulam jak obracaja dziecko...normalnie nogi mialam w gorze (bo fotel przbudowali na fotel ginekologiczny) i normalnie lataly mi w kazda strone, jakby mnie prad porazil...nie moglam nad tym zapanowac...potem zaczeli sie drzec, ze mam sie yluzowac i z nimi wspolpracowac...a ja kur...nie moglan nas swoim cialem zapanowac...potem slyszalam tylko kaya, ktory mowila, co mam robic i zaczelam przy kolejnym partym wypychac mala, oni ja ciagneli i w koncu poczulam wielka ulge...i nagle jakby mi sie jakis straszny sen skonczyl...poczulam cos mokrego na brzuchu, ale po chwili ja zabrali, bo pediatra musial olivie natychmiast obejrzec....potem urodzilam lozysko, a potem mnie ordynator zszywala....

Powiem wam, ze najgorzej mial k...do dzisiaj nie chce mi powiedziec jak to wszytsko wygladalo, bo sam chce zapomniec...ja widzialam tylko mnostwo krwi i mnostwo ludzi na porodowce...

Co do krzykow- to darlam sie jak nienormalna...nie mialam znieczulenia, bo nawet nie mialam kiedy o nie poprosic...w moich bolach...
Przerobilam chyba wsztyskie pozycje porodowe- lacznie z siedzeniem na kiblu, rodzeniem przy scianie na korytarzu w drodze do kibla, na podlodze miedzy nogoami kaya, wisialam na tych sznurach....no tylko na wode nie bylo czasu, so mialam ta kroplowe podlaczona...

No i po samym porodzie mialam przejsc na moje lozko, ale jak stanelam, to swiat stanal w miejscu i posadzili mnie spowrotem...polozna mnie umyla od stop do glow i pojechalam znow na lozku na sale...

A polozna, ktora odbierala porod, to najstarsza polozna w szpitalu- monika freund...ta sama polozna, ktora byla przy porodznie kaya :-) ktory tez byl urodzony kleszczami :-) wielka chwala jej za to jak mi pomagala! Wielkie doswiadczenie, bo nawet lekarze bez zastrzezen robili to co ona im kazala....

Wiec taki byl moj cudowny porod :-)))))))))

netka3
czesc kochane, jak mija wam niedziela? Ja troszke dzis odpoczelam, maly tylko cycał, przewijałam i kimka, ale czuje ze w nocy bedzie wariował i mamusia znowu rano wstanie jak z krzyza zdjęta :36_1_21:

Dziewczyny jutro mam pierwsza wizyte kontrolna u gina po porodzie, powiedzcie mi jak was badał na takiej wizycie bo chyba nie dopochwowo, mam nadzieje :(jesli bylyscie to napiszcie bo nie wiem czego sie spodziewac

wklejam fotke podczas cycania, i psinka zawsze lezy koło mnie i drugą reką musze jego głaskac :)

netka3
czesc kochane

mały spi wiec mam chwilke. Dziś rano pozegnalismy sie z pępuszkiem :36_1_11:

Yasmelka z lezaczka jestem zadowolona chociaz moje dziecie minke ma raczej obojetną ale on jeszcze maleńki jest i chyba jedyne co go cieszy to wielki cyc :) fakt ze jak wlacze wibracje to go to uspakaja i jedna melodyjka jest jak pociągniesz za maskotke. Zaleta jest to ze on jest do 18 kg i potem dla wiekszego dzieciaczka moze słuzyc jako fotelik. Takze polecam

pati brawo dla synusia, super ci rosnie chłopak

leila ogromne buziaczki z okazji miesiączka :36_4_20:

A ja wczoraj mleczka odciągnełam i p z małym żądzili, pojechałam do miasta, zajrzałam do swojego biura. Tak mi było to potrzebne, nawet sukienke sobie kupiłam. Jak wsiadłam do auta to muzyke na cały regulator i w droge. Chyba musiałam odreagowac. A mój stwierdził ze super wygladam ale to pewnie przez te wielkie cycory :)

ana79
cześć kochane cioteczki!!!

Byłam dziś u gina na kontroli i juz wiem skąd te bóle ,gdy siedzę i wstajępodczas badania z bólu ciekły mi same łzy z oczu:36_11_23:...okazało się,że mam pękniętą kość ogonową.....stało sie to przy porodzie....tyle co wycierpiałam i nadal cierpię....a obyłoby się bez tego,gdy zrobili by cesarke....normalnie płakac mi sie chce,bo nie mam nawet siły nosic małej....spotałam dzis połozna,która pomagała mi przy porodzie i sama powiedziała,ze u mnie wszystkie objawy swiadczyły o tym,zeby zrobic cc...ale tak to jest rodzic w swieta i gdy na dyzurze sa młodzi i niedoswiadczeni lekarze....
Kochane dlatego tak zadko zagladam,bo siedzenie przy kompie sprawia mi ból...a poza tym mój kochany ssaczek non stop przy cycu i nawet w nocy spie z nia,bo jak mnie nie czuje,to szału dostaje

trzymajcie sie cieplutko i zdrowo....a dzieciaczki niech rosna zdrowo ....buzialki

ana79
a to moja mała rozrabiara
[attach][attach]23999[/attach][/attach]

patrycja`81
witam:usmiech:

cherry nic sie nie odzywa...kolejny dzien-nie podobne do niej

ja dzis do dentysty:d

milego dnia:usmiech:

sandra1237
no czesc dziewczynki pojawiam sie tutaj codziennie czytam solidnie na biezaco...
Tutaj wstawiam mojego davidka i jego pierwszy usmiech ktory udalo mi sie uchwycic na video
youtube - pierwszy nagrany usmiech

ana79
witak kochane!!!!!!!

Wykorzystuje chwilkę,że mała śpi,ale juz zaczyna się przebudzać,więc długo nie pogoszczę tu....dziękuję wam bardzo za życzenia do szybkiego powrotu do zdrowia:36_3_15:.....a co u mnie?...mała rośnie i dnia na dzień sprawia coraz więcej radości,pierwsze uśmiechy i gaworzenia,to chwile,które się nie zapomina....a ja z 26 kg ,które przybrałam w ciązy ,to zgubiłam już 17....chciałabym,żeby zostało mi chociaż 5,bo wczesniej wyglądałam jak dosłownie kościotrup:hahaha:

agula7777
aguu,cherry wszystkiego najlepszego z okazji imienin:)

to co?agnieszki?pijemy dziś pifko?hhhhihihihihihihi
dziś mnie nie będzie za bardzo bo robie małą imprezke imieninową.\buziaki

ana79
hej kochane !!!

Byłam wczoraj z mała na bilansie.....od najniższego spadku masy ciała przybrała już 1kg i waży 5300....doktor była w szoku jak zobaczyła,że mała opiera się na raczkach i mocno trzyma głowkę w górze...mówi,ze tak robią 3 miesięczne dzieci,a mariczka w sobotę ma dopiero 4 tyg....mówi,ze bardzo silna kobitka.....poleciła mi,zebym podała jej smoczka skoro tak bardzo silną ma potrzebę ssania....wahałam się ale podałam jej i muszę powiedzieć,że fakktycznie mam więcej spokoju....nie chce tylko zyby uzależniła się od niego,więc podaję jej tylko gdy naprawdę trzeba.....a poza tym moje starsze córy nigdy nie miały smoka w buzi...no ale niestety każde dziecko jest inne
w moj r wczoraj kładąc się do łożka kopnął mnie nie chcąco w moją obolała kość ogonową....mówię wam...z bólu myslałam ,że umrę,a on się tak przejął,ze cała noc nie spał,a na dodatek mała dostała kolki,bo zbyt łapczywię ciągnęła cycucha..
Wybieram się nie długo na spacerek,bo ponoć na weekend mają być u nas bardzo mrożno...a temperatura w dzień ma spadać do -15....szok,kiedy wiosna zawita do nas...czekam z utęsknieniem

a odnośnie bioderek...to nić nie boli,to jest badanie usg,ja też mam 26.01

majeczka
pare foteczek:)

agula7777
a to moje dwa śpiochy:)
nie ma to jak dzieci spią,hihi:smile_move:

yasmelka
jak sie sztucznie karmi to właśnie nie daje sie wit k. A wit. D to ja tez 1 kropelke daje

kurde cos nie wyszlo a tyle nadrabialam

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39814.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39815.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39810.png

17.04.2009-2 piekne kreseczki
22.06.2009-zobaczylismy cie masz juz 72,2mm w 13,4tc
28.07.2009-masz juz 15cm
28.07.2009-USG-SYNEK
19.08.2008-slyszelismy bicie twojego serduszka

LAILA BANIAMINKU -WSZYTSKIEGO NAJ 1 I 2 MIEISACA
NIE WIEM CZY KOGOS OMINELAM WYBACZCIE

AA I DIZKEUJE ZA ZYCZONKA DLA NEJTUSIA DZIS FAKTYCZNIE KONCZY 1 MIEISACZEK JEJKU ALE TEN ZCAS LECI WAZYL TYDIZEN TEMU 4790 PEWNIE ETRAZ KOLO PONAD 5 ZA TYDZINE KOLEJNA WIZYTA POZATYM WSZYSTKO DOBRZE RAZ DAJE POPALIC I PRAWIE NIE SPOI W DZIEN A CZASEM SPI CALYMI DNIAMI JUZ RUTYNA U NAS W NOCY CO 4 5 GODZIN WIEC RAZ WSTYAJE TYLKO BO KOLO 1 CHODZE SPAC WIEC JAKOS PRZYWYKALM MLEKO PIJE SZTUCZNE 120 JUZ PLUS 60 JAKAS PO GODZINCE I TAK W KOLKO
SEXIK BYL JUZ TYDZIEN TEMU BYLO NIEZLE WRECZ EXTRA NAWET NIE SADZILAM ZE S EDOJDE PO TAKIM CZASIE :sofunny:sofunny:

28.07.2009-masz juz 15cm
28.07.2009-USG-SYNEK

yasmelka
agula7777
yasmelka

Raczej zono sikawkowa:sofunny::sofunny::sofunny:
Tylko jak zaczne ten kurs to będę miała mało czasu,żeby z wami pisać:Płacz::Płacz:

cherry82

AA I DIZKEUJE ZA ZYCZONKA DLA NEJTUSIA DZIS FAKTYCZNIE KONCZY 1 MIEISACZEK JEJKU ALE TEN ZCAS LECI WAZYL TYDIZEN TEMU 4790 PEWNIE ETRAZ KOLO PONAD 5 ZA TYDZINE KOLEJNA WIZYTA POZATYM WSZYSTKO DOBRZE RAZ DAJE POPALIC I PRAWIE NIE SPOI W DZIEN A CZASEM SPI CALYMI DNIAMI JUZ RUTYNA U NAS W NOCY CO 4 5 GODZIN WIEC RAZ WSTYAJE TYLKO BO KOLO 1 CHODZE SPAC WIEC JAKOS PRZYWYKALM MLEKO PIJE SZTUCZNE 120 JUZ PLUS 60 JAKAS PO GODZINCE I TAK W KOLKO
SEXIK BYL JUZ TYDZIEN TEMU BYLO NIEZLE WRECZ EXTRA NAWET NIE SADZILAM ZE S EDOJDE PO TAKIM CZASIE :sofunny:sofunny:
bRAWO!!!!! - ZA DOJŚCIE..HEEHE

cherry82

Własnie miałam zapytać która już po baraszkach,hihihihiihiihihihih
U mnie to lepiej niż przed ciązą i non stop mi się chce.hihihiihih

agula7777
yasmelka
agula7777

ja się tak śmieje,że jak ma się męża strażaka to trzeba być silnym psychicznie.

raczej zono sikawkowa:sofunny::sofunny::sofunny:
Tylko jak zaczne ten kurs to będę miała mało czasu,żeby z wami pisać:płacz::płacz:
to zabraniamy ci robienia tego kursu!!!

agula7777
cherry82
laila baniaminku -wszytskiego naj 1 i 2 mieisaca
nie wiem czy kogos ominelam wybaczcie

aa i dizkeuje za zyczonka dla nejtusia dzis faktycznie konczy 1 mieisaczek jejku ale ten zcas leci wazyl tydizen temu 4790 pewnie etraz kolo ponad 5 za tydzine kolejna wizyta pozatym wszystko dobrze raz daje popalic i prawie nie spoi w dzien a czasem spi calymi dniami juz rutyna u nas w nocy co 4 5 godzin wiec raz wstyaje tylko bo kolo 1 chodze spac wiec jakos przywykalm mleko pije sztuczne 120 juz plus 60 jakas po godzince i tak w kolko
sexik byl juz tydzien temu bylo niezle wrecz extra nawet nie sadzilam ze s edojde po takim czasie :sofunny:sofunny:

własnie miałam zapytać która już po baraszkach,hihihihiihiihihihih
u mnie to lepiej niż przed ciązą i non stop mi się chce.hihihiihih
niop...lepiej....u mnie też jakos tak lepiej...ale coś nawilżającego musze kupic...heheh

yasmelka
agula7777
cherry82

aa i dizkeuje za zyczonka dla nejtusia dzis faktycznie konczy 1 mieisaczek jejku ale ten zcas leci wazyl tydizen temu 4790 pewnie etraz kolo ponad 5 za tydzine kolejna wizyta pozatym wszystko dobrze raz daje popalic i prawie nie spoi w dzien a czasem spi calymi dniami juz rutyna u nas w nocy co 4 5 godzin wiec raz wstyaje tylko bo kolo 1 chodze spac wiec jakos przywykalm mleko pije sztuczne 120 juz plus 60 jakas po godzince i tak w kolko
sexik byl juz tydzien temu bylo niezle wrecz extra nawet nie sadzilam ze s edojde po takim czasie :sofunny:sofunny:

niop...lepiej....u mnie też jakos tak lepiej...ale coś nawilżającego musze kupic...heheh

Nio,ja też:)
która już po wizycie u ginekologa?ja miałam iśc dziś ale tak mi zeszło,że sie nie wybrałam:(

yasmelka
cherry82

brawo!!!!! - za dojście..heehe

agula7777
cherry82

hehe no picka jakas taka fanie gumowa nawilzona jzu mialam nawet jajeczkowanie od 10 mieisecy nie czulam tego odrazu poznalam ze to to normalnie moj organizm juz jest calkowitej formie i tzra sie teraz przyzwyczaic zas do tych bolesci hihi

28.07.2009-masz juz 15cm
28.07.2009-USG-SYNEK