Skocz do zawartości
Forum

Grudnioweczki 2009 :))))

Rekomendowane odpowiedzi

Mia
Agula, u mnie też bałagan a mojego jak nie ma tak nie ma, bo wynajął sobie salkę z kolegami i grają sobie. Wielcy muzycy :/
A mała nie śpi tylko zrzędzi cały czas :(

Juz bym wolała zęby nie wrocił na noc,jak ma w takim stanie wracać-tylko się awanturował-debil.
Ale rano dostanie popalić-juz ja mu pokaże....

zaczne od konca:D
bo az mnie zaciekawilo,zdziwilo,to poszukalam na niezastapionym necie:lol:

panna-em
Mia
Panna a dlaczego nie pozwolił Ci próbować?
Dla mnie to dziwne... Lepsze to niż próba ręcznego przekręcania dziecka a tym bardziej cc :( Moja córka właśnie była na tyle uparta, że konieczne było usg, bo do samego końca siedziała tyłkiem w dół...

nie wiem ale mam to gdzies ::):
jutro poszukam sobie na necie jak obrozic dzidziulca ::):
za 3 tyg ide do niego ostatni raz a pozniej zmienie lekarza ::):
jeszcze tylko sie dowiem co z tym zaswiadczeniem od lekarza na becikowe :Szok: bo dzisiaj zapomnialam :lup:

tutaj znalazlam jedne cwiczenia:

Położenie pośladkowe http://www.ebrzuszek.pl/images/M_images/printButton.png http://www.ebrzuszek.pl/images/M_images/emailButton.png Ćwiczenia stymulujące dziecko do przyjęcia w macicy położenia "główkowego" gdy jest ono ułożone pośladkowo. (wg. prof. Fijałkowskiego)
Ćwiczenia powinno się wykonywać na dość twardym podłożu (materac, wykładzina) w pozycji leżącej.
Ćwiczenie 1
Kręgosłup leży płasko. Jedna noga przylega do podłoża, a drugą unosimy pionowo w górę do oporu (bez odrywania pierwszej nogi od podłoża) i odwrotnie. Oddychamy równo, spokojnie.
Ćwiczenie 2
Leżymy płasko na plecach, nogi ugięte w kolanach oparte o podłoże.
Opuszczamy kolana boki: kolejno, noga prawa w prawą stronę, powrót - noga lewa w lewą stronę.
Jednocześnie opuszczać obie nogi na boki, tj. lewa noga na lewą stronę, a prawą na prawą stronę.
Opuszczamy obie nogi złączone razem - raz w lewą, raz w prawą stronę.
Ćwiczenie 3
Sprawdzamy ułożenie dziecka - po której stronie naszego brzucha jest jego kręgosłup. Energicznie uginamy w kolanie tę nogę, która jest po stronie kręgosłupa dziecka.
Ćwiczenie 4
Sprawdzamy ułożenie dziecka w macicy. Delikatnie masujemy ręką kręgosłup dziecka w macicy ruchem od główki dziecka w dół, tj. od góry naszego brzucha w dół, ku spojeniu łonowemu. Kręgosłup dziecka jest wygięty w kształcie litery "C" i głaszcząc go zachowujemy jego kształt.
Myślami staramy się skłonić dziecko do obrotu, zmiany pozycji (namawiamy je do tego).
Uwaga.
Ten masaż i wszystkie poprzednie ćwiczenia wykonujemy uprzednio rozluźniając się i gdy macica nie jest twarda, napięta, gdy nie ma skurczu!

Panna wiesci sa dobre z wizyty:wink:
troche pokreceni pracuja tam ludzie :lup:tam gdzie chodzisz:D
moze sie obejdzie bez cc,a moze nie-na zapas sie nie martw:usmiech:

a Rodzinka Twojego P:lup:
nie przejmuj,poczytaj jescze raz co Gosia napisala:wink:
i ululaj sie ladnie-jutro bedzie lepszy dzien:usmiech:

dobra uciekam na film bo mi sie zaczal:D

agula7777
A ja właśnie się popłakałam,pokłóciłam się ze swoim i wyrzuciłam go z pokoju-grrrrr

panna-em
no, doczytała co tam wyskrobałyscie ale zanim doszłam do konca to zapomnialam o czym pisałyscie :Szok::Szok:
zaczne od tego że znowu powadzialam sie z P :Szok: ale to juz powoili wchodzi w standard :Szok: przykre ale prawdziwe ::(: wkoncu tak mnie zdenerwowal że wizyte strescilam mu jednym smsem a na skypie nic mu nie powiedzialam wiecej twierdząc ze wszystko ma napisane w tel.... pozniej zrobilo mi sie przykro bo wkoncu wszystko go mija ale mam juz dosc tego jego stawania murem za całą rodzinką a ja wiecznie ta zła i niedobra, wszystko źle robie, wtrącam sie tam gdzie nie powinnam i wogole cały dzien rycze i zasmarkana jestem jak prosie :pig:
nie chce nic zwalać na hormony ani na zmienne nastroje ale ja juz nei potrafie nawet z nim normalnie porozmawiac.... wszystko przez to że jestem tu sama, a jak mu to powiem to slysze ze wiedzialam ze tak musi byc bo kredyt splaca bo trudna sytuacja, ja to wszystko wiem ale czy nie może mi byc źle?? wiecznie musze byc zadowolona, usmiechnieta, mila dla wszystkich, nic mnie nie moze bolec bo przeciez ciaza to taki fascynujący stan..... szkoda że nie dla mnie :le::le:
i wogole jak mu powiedzialam ze musze konczyc na skypie bo szwagier po mnie przyjedzie bo Wiltora bede pilnowala u nich to oburzony ze ciekawe czy oni beda tak kolo mnie skakac jak urodze i ze mam sobie isc jak to takie najwazniejsze..... szkoda tylko ze ja prawie wszystko mam od mojej siostry, uzywane, nowe.....a jego siostra nawet nie wie odezwala sie jak tu byla zeby zapytac jak sie ma dziecko jej brata!! nic od nich nie dostalam i pewnie nic nie dostane bo ona wiecznie tylko daj daj daj....
no wiecej juz mi sie nie chce narzekac bo wyjde na zgryzliwą starą rure :ehhhhhh:
ale mam juz tego wszystkie serdecznie dość, wiedząc ze i ja nie zawsze jestem święta!!

to tak jak umnie jego rodzinka swieta a co do ciazy nie ma prawa mnie nic bolec przeciez to tylko ciaza a dzis wrucil z pracy i caly czas tylko narzekal ze go pod piersia kuje a ja juz wolalam sie nieodzywac co mnie kuje spal doi wieczora no tak chlopy moga odpoczywac my ciezarne jak odpoczywamy to sie wymigujemy tylko

panna-em
wiec ::):
jestem 12,5kg na plusie, cisnienie w normie, glukoza drugi raz robiona niepotrzebnie bo polozna sie pomyliła, no to teraz konkret
nie wiem dlaczego i wogole juz o co chodzi ale ostatnio bylam u lekarza 3 tyg temu czyli w 28+2 wiec teraz powienien wpisać do karty 31+2 a wpisał 30+5, nastepnie badanie na fotelu :Szok: szyjka w normie ale tak macając i macając brzuch powiedział "zapraszam na usg" nop to ja juz zesrana że coś jest nie tak, no i wlasciwie duzo sie nie pomylilam, chociaz tragedii nie ma. dzidzia przyjela juz swoją pozycje.... niestety u mnie nie obejdzie sie bez CC bo maleństwo wybrało sobie pozycje pośladkową ::(: a lekarz powiedzial że nie sądzi aby sie przekręciło i że narazie mam nic nie kombinować żeby probować je obrocic, najwyzej pod koniec cos sie sprobuje, powiedzial że jest maleńkie ale że to nic strasznego bo i ja taka jestem szczupla wiec nie spodziewał sie wielkiego dziecka. jesli chodzi o te uczucie parzenia czy odrywającego sie strupa powiedzial że nie slyszal jeszcze o takim czyms i nie wie co to moze byc, zapomnialam zapytac o te bole miednicy i po wizycie poszlam do poloznej, powiedziala ze to jakis ucisk i musze wytrzymac. a mi sie wydaje ze to moze przez te ulozenie sie dziecka tak mam. :Szok: no to tak w zasadzie tyle, nastepna wizyta za 3 tygodnie chyba ze bedzie sie cos dzialo to on jest w kazda srode a jakby co to mam isc do szpitala. wogole mam caly brzuch twardy od dolu i teraz juz wiem ze dzidziulec dupsko pcha.... a tak sie zastanawialam co to moze byc.....ale dzis wyjątkowo po tej wizycie twardy, chyba ze to przez ten moj nastroj i nerwy.....

moz ejednak jest jakis sposob by sie obrucilo tymbardziej z emalusie dzieciatko

agula7777
Mia
Agula, u mnie też bałagan a mojego jak nie ma tak nie ma, bo wynajął sobie salkę z kolegami i grają sobie. Wielcy muzycy :/
A mała nie śpi tylko zrzędzi cały czas :(

Juz bym wolała zęby nie wrocił na noc,jak ma w takim stanie wracać-tylko się awanturował-debil.
Ale rano dostanie popalić-juz ja mu pokaże....

ty twarda babka jestes hehe pokaz mu

agula7777
tak śpi moja laska

anioleczek

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39814.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39815.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39810.png

17.04.2009-2 piekne kreseczki
22.06.2009-zobaczylismy cie masz juz 72,2mm w 13,4tc
28.07.2009-masz juz 15cm
28.07.2009-USG-SYNEK
19.08.2008-slyszelismy bicie twojego serduszka

panna-em
Mia
Panna a dlaczego nie pozwolił Ci próbować?
Dla mnie to dziwne... Lepsze to niż próba ręcznego przekręcania dziecka a tym bardziej cc :( Moja córka właśnie była na tyle uparta, że konieczne było usg, bo do samego końca siedziała tyłkiem w dół...

nie wiem ale mam to gdzies ::):
jutro poszukam sobie na necie jak obrozic dzidziulca ::):
za 3 tyg ide do niego ostatni raz a pozniej zmienie lekarza ::):
jeszcze tylko sie dowiem co z tym zaswiadczeniem od lekarza na becikowe :Szok: bo dzisiaj zapomnialam :lup:

ja znalazłam takie coś:

Co możesz zrobić ty?

Gdy nie chce si� obróci� Rodzina - Ci�şa - Ci�şa - Rodzina - Polki - Kobieta - Starania o dziecko - Przebieg ci�şy - Ci�şowe dolegliwo�ci - Poród - Piel�gnacja cia�a w ci�şy - Zdrowie w ci�şy

Fikołek na życzenie
mgr Urszula Tataj-Puzyna, położna

Jeśli Twój maluszek odwrócony jest pośladkami do dołu, możesz zachęcić go do zrobienia obrotu w macicy. Oczywiście, o ile nic poważnego mu w tym nie przeszkadza. Spytaj swojego lekarza, czy możesz wykonywać polecane przez nas ćwiczenia, i dowiedz się, w którym kierunku dziecku łatwiej będzie się obrócić (w lewo czy w prawo). Jego ciałko jest bowiem lekko skręcone w stosunku do osi Twojego tułowia. Rączki i nóżki maleństwa są tam, gdzie czujesz kuksańce - na lewo lub na prawo od kręgosłupa.
Ćwicz systematycznie, kilka razy dziennie - do momentu, aż maluch zmieni położenie. Możesz go do tego zachęcać: głaszcząc swój brzuch i ciepło mówiąc do niego. Pamiętaj! Nie wstawaj od razu po skończeniu ćwiczeń. Poleż jeszcze chwilę, odpręż się. Przerwij też, jeśli poczujesz się zmęczona lub rozboli Cię głowa.

Ćwiczenia
1. Klęknij na złożonym kocu lub płaskiej poduszce, podpierając się na zgiętych w łokciach rękach. Głowę połóż na dłoniach, nogi rozstaw na szerokość tułowia. Spokojnie oddychając, rozluźniaj mięśnie brzucha i rytmicznie kołysz biodrami przez co najmniej 15-30 minut.

2. Połóż się wygodnie na wznak, z głową na małej poduszce. Ugnij nogi w kolanach, stopy oprzyj o podłogę, ręce ułóż wzdłuż tułowia. Powoli unoś biodra i opuszczaj je. To trudne ćwiczenie, przerwij je, gdy poczujesz się zmęczona.

3. Inna wersja poprzedniego: leżysz na plecach z biodrami uniesionymi powyżej głowy,
opartymi na poduszkach. Nogi zegnij w kolanach, stopy oprzyj o podłogę. Przez ok. 10 minut delikatnie masuj brzuch - w tę stronę, którą podpowie Ci położna lub lekarz (od główki maluszka do jego nóżek).

4. Połóż się na tym boku, gdzie czujesz, że są rączki i nóżki dziecka. Wówczas jego kręgosłup będzie na górze. Oprzyj głowę na poduszce, nogi zegnij w kolanach. Głaszcząc brzuch kolistym ruchem (od kręgosłupa dziecka w stronę rączek), pomagaj maleństwu wykonać fikołka.

Kiedy trzeba wspi