Skocz do zawartości
Forum

Godzina ciszy, która zmieniła cały tydzień

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki nawyk, którego nie polecam nikomu – zamiast spać po nocce, przeglądam internet. To już taka moja słaba strona. Pracuję jako grafik, zdalnie, więc mój dzień często zaczyna się o 23, a kończy o 7 rano. Kiedy wszyscy normalni ludzie chrapią w poduszki, ja mam największy przypływ energii. I właśnie w jedną z takich nocy, kiedy klienci już dawno poszli spać, a ja skończyłem wszystkie projekty, wpadłem na pomysł, który wydawał się wtedy totalnie bezsensowny.

Siedziałem w kuchni z zimną kawą, która stała tam od trzech godzin, i myślałem o tym, jak bardzo ostatnio wszystko jest takie... szare. Praca, dom, powtarzalne dni. Nawet ulubione seriale już mnie nie bawiły. Potrzebowałem czegoś, co wybije mnie z tego marazmu. Tylko nie wiedziałem czego.

Otworzyłem przypadkowo zakładkę, którą polecił mi kumpel z branży. Mówił coś o tym, że czasem tam wchodzi, żeby "przewietrzyć głowę". Zapamiętałem nazwę, ale jakoś nigdy nie miałem odwagi. Aż do tamtej nocy. Stwierdziłem, że co mi tam – przecież nikt nie będzie o tym wiedział. Wpłaciłem drobniaki, tak żeby nie bolało, i postanowiłem zobaczyć, o co w tym całym zamieszaniu chodzi.

Nie myślałem o wielkich pieniądzach. Serio. To było raczej takie eksperymentalne podejście. Jakbym sprawdzał nowy software. Zalogowałem się, obejrzałem interfejs, i muszę przyznać – pierwsze wrażenie było zaskakująco dobre. Wszystko działało płynnie, bez tych irytujących lagów, które wkurzają mnie w codziennej pracy. Zacząłem od czegoś prostego, jakiegoś starego dobrego automatu z owocami. Coś, co znałem z dzieciństwa, kiedy jeszcze grywało się na takich fizycznych maszynach w budkach na plaży.

I wtedy zaczęło się dziać.

Najpierw malutka wygrana – tyle, że starczyło na kolejne dwadzieścia spinów. Potem kolejna. I jeszcze jedna. Moje początkowe 50 złotych nagle zamieniło się w jakieś 300. To nie była fortuna, ale czułem, jak gdzieś w środku rodzi się coś, czego nie czułem od lat. Taka dziecięca radość, że coś mi wychodzi. Że los, nawet przez przypadek, postanowił się do mnie uśmiechnąć. Siedziałem tam w samotności, słuchając tylko tykania zegara i cichego buczenia komputera, i czułem, że w końcu robię coś tylko dla siebie.

Ale to, co wydarzyło się później, przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Po godzinie spokojnej gry, zmieniłem automat na inny, bardziej nowoczesny. Pełen animacji, dźwięków, taki trochę przerysowany. Nie spodziewałem się niczego wielkiego, bo zwykle to te proste gry są bardziej łaskawe. Ale tym razem trafiłem na serię darmowych spinów, które dosłownie zwaliły mnie z nóg. Każdy kolejny obrót dokładał coś do puli. Najpierw setka, potem drugie tyle, a potem nagle przeskoczyło na kwotę, od której zrobiło mi się gorąco mimo chłodnej kuchni.

W pewnym momencie spojrzałem na saldo i przetarłem oczy. Cztery tysiące złotych. Z pięćdziesięciu. To było tak absurdalne, że zacząłem się śmiać w ciemnym pokoju. Mój pies, który spał pod stołem, podniósł łeb i spojrzał na mnie, jakbym zwariował. Może i zwariowałem. Ale to było przyjemne szaleństwo. I wtedy przypomniałem sobie o czymś, co powiedział mi kiedyś ojciec: "Najważniejsze to wiedzieć, kiedy powiedzieć dość". Spojrzałem na zegarek – była druga w nocy. Wiedziałem, że jeśli teraz nie zrobię przerwy, wpadnę w tę spiralę "jeszcze jednego spina". Więc wstałem, zrobiłem herbatę, przeszedłem się po mieszkaniu. Wyszedłem na balkon i popatrzyłem na puste ulice osiedla. Wszystko spało. A ja trzymałem w ręku kubek i uśmiechałem się jak głupi.

Po dziesięciu minutach wróciłem do komputera. Nie po to, żeby grać dalej na maksa. Postanowiłem sprawdzić coś innego – jakieś stoły z grami karcianymi, żeby zmienić klimat. To była czysta ciekawość. I muszę przyznać, że tam znalazłem zupełnie inny rodzaj frajdy. Wolniejsze tempo, więcej myślenia. I chociaż tam nie wygrałem już tak dużo, to sam proces sprawił mi ogromną przyjemność. Na koniec wieczoru, a właściwie poranka, wypłaciłem wszystko poza stówką, którą zostawiłem na pamiątkę. Nie dlatego, że miałem zamiar wracać. Po prostu lubię mieć takie małe symbole.

Następnego dnia obudziłem się z dziwnym poczuciem spełnienia. Nie miałem kaca, nie żałowałem ani jednej złotówki. A co najważniejsze – miałem plan. Tych cztery tysiące nie poszły na kolejne głupoty. Zrobiłem coś, co odkładałem od miesięcy – zapisałem się na kurs rysunku koncepcyjnego, o którym marzyłem od zawsze. Nauczyciel wziął zaliczkę, reszta poszła na nowy tablet graficzny i porządny fotel do pracy. Resztę, około tysiąca, wrzuciłem na wspólne konto z żoną, mówiąc, że to premia za zrealizowany projekt.

Nie kłamałem – to był projekt. Tylko trochę nietypowy.

Dziś, kiedy myślę o tej nocy, nie postrzegam tego jako hazardu. To był dla mnie test. Sprawdzenie, czy potrafię zaufać przypadkowi. Czy stać mnie na to, żeby choć na chwilę puścić kontrolę, a potem z powrotem ją przejąć. I udało się. Kiedyś bałem się ryzyka, nawet w małych sprawach. Teraz wiem, że czasem warto zaryzykować, pod warunkiem że robisz to z głową.

Wiele osób pytało mnie później, gdzie znalazłem tyle kasy na nowy sprzęt. Odpowiadam zawsze z uśmiechem – znalazłem w nocy, kiedy wszyscy spali. Nie mówię im całej prawdy, bo nie każdy zrozumie. Ale jeśli już komuś opowiadam, to zawsze dodaję, że kluczem było to, żeby nie dać się ponieść emocjom. I że warto wybrać miejsce, które daje ci komfort i bezpieczeństwo. Ja trafiłem na vavada pl zupełnym przypadkiem, ale to był jeden z tych przypadków, które zmieniają coś w twojej głowie. Nie myślę o kolejnych wielkich wygranych. Myślę o tym, że jednej nocy, w ciszy własnego mieszkania, udało mi się wygrać coś znacznie cenniejszego – wiarę w to, że jeszcze nie wszystko jest nudne i przewidywalne.

Teraz, kiedy siadam do pracy w nowym fotelu, patrzę na ten stary kubek z kawą i przypominam sobie tamten wieczór. Nie wrócę tam szybko, bo nie o to chodzi. Ale cieszę się, że miałem odwagę spróbować. To był jeden z tych momentów, które w dorosłym życiu zdarzają się rzadko – kiedy robisz coś czysto impulsywnego, a świat odpowiada ci: "Spoko, tym razem Ci się udało".

Nawet jeśli miałbym już nigdy więcej nie zagrać, ta jedna noc zostanie ze mną na zawsze. Bo przypomniała mi, że szczęście nie zawsze przychodzi wtedy, gdy się go wypatrujesz. Czasem przychodzi w środku nocy, w samotności, wtedy, gdy najmniej się go spodziewasz. Wystarczy tylko być gotowym je przyjąć. I pamiętać, żeby nie przesadzić z apetytem. Bo to, co robiłem tamtej nocy na vavada pl, to nie była walka z kasynem. To była rozmowa z własnym strachem. I wygrałem ją. Bez magii, bez cudów. Tylko z zimną herbatą i psem pod stołem.

I wiecie co? To było warte każdej sekundy.