Skocz do zawartości
Forum

Vavada PL i noc, która zmieniła moje myślenie o szczęściu

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam ten dzień dokładnie, bo właśnie minęła pierwsza rocznica śmierci mojego ojca. Nie jestem typem sentymentalnym, ale coś w tej dacie zawsze sprawiało, że zamykałem się w sobie. Wstawalem rano, robiłem kawę, siadałem w fotelu i patrzyłem w ścianę. Czasem tak trwałem godzinę, czasem dwie. Żona, Kasia, wiedziała o co chodzi. Nie mówiła nic, tylko kładła rękę na moim ramieniu i szeptała: "Będzie dobrze." Ale przez ostatnie pół roku nie było dobrze. Praca w magazynie wyssała ze mnie ostatnie siły, a w dodatku mój szef, typ z wyższością wyrytą na twarzy, postanowił, że od nowego miesiąca obcinają nam premie. "Kryzys" – powiedział. "Musimy zaciskać pasa." Zawsze mówi "my", a sam w zeszłym tygodniu kupił nowego SUV-a.

Tamtego wieczoru Kasia poszła wcześniej spać. Zmęczona po całym dniu w przedszkolu, gdzie opiekowała się dwudziestką rozwrzeszczanych czterolatków. Zasnęła z książką na piersi, jeszcze w okularach. Zdjąłem jej je delikatnie, otuliłem kołdrą i wyszedłem do salonu. Nie chciało mi się oglądać telewizji. Nie chciało się czytać. Nie chciało się nawet oddychać. Usiadłem na kanapie, wyciągnąłem laptopa i włączyłem go z przyzwyczajenia, jakbym czekał, że coś samo wskoczy w przeglądarkę i zacznie mnie bawić.

I tak trafiłem na aukcję. Nie, nie na aukcję internetową. Na coś innego. Przewijając różne strony, kliknąłem w baner, który wyglądał jak zwykła reklama serwisu z grami. Ale coś w nim było – czarny design, złoty napis, minimalizm. Nie te wszystkie kolorowe światełka i tańczące postacie, co zwykle odrzucają mnie od razu. No i ten napis. Krótki, konkretny. Zarejestrowałem się, bo pomyślałem: "Co mi szkodzi?".

Przez pierwsze dwie godziny nic nie robiłem. Oglądałem, jak działa strona. Jakie są gry, jakie opcje, jakie bonusy. Nie wrzucałem pieniędzy. Siedziałem tylko i analizowałem. Mój stary, wyćwiczony w magazynie umysł, który potrafi zapamiętać układ stu palet z towarem, teraz analizował interfejs. Po jakimś czasie natknąłem się na grę, która wyglądała jak klasyczna maszyna, ale z ciekawym systemem bonusów. Coś w rodzaju "złotego kręgu", gdzie po trafieniu odpowiednich symboli otwiera się dodatkowa runda. Zaintrygowało mnie to. Nie ze względu na potencjalne wygrane, ale z powodu mechaniki. Zawsze lubiłem rzeczy, które wymagają zrozumienia, nie tylko klikania.

W końcu, około jedenastej w nocy, wrzuciłem na konto 50 złotych. Tyle ile kosztuje mnie tygodniowe zakupy w Biedronce. Pomyślałem, że to ma być test. Sprawdzę, jak to działa, pogram może pół godziny, i tyle. Zacząłem od małych stawek. 2 złote, 3 złote. Kręcenie, wynik, znowu kręcenie. W pierwszym kwadransie przegrałem jakieś 20 złotych. Normalnie, standardowo. Zacząłem się zastanawiać, czy to ma sens, ale wciągnęło mnie coś innego – samo kręcenie. Dźwięk bębnów, migające symbole, czekanie na efekt. To było jak powrót do dzieciństwa, kiedy w salonach gier stało się godzinami, wrzucając dwójki. Ale teraz miałem większy wybór.

Pomyślałem, że spróbuję innej taktyki. Zamiast obstawiać różne linie, postawiłem wszystko na jednym rzędzie. Wybrałem środkową linię, gdzie był najwyższy mnożnik. Pierwszy raz – nic. Drugi raz – dwie siódemki, ale bez trzeciej. Trzeci raz – cisza, tylko kilka drobnych symboli. Zostało mi 20 złotych. Byłem o krok od zamknięcia przeglądarki, ale wtedy usłyszałem w głowie głos ojca. Mój ojciec był hazardzistą z wyboru, ale nie w sensie uzależnionym. Po prostu lubił wrzucić na loterii, albo pograć w karty z kolegami. I zawsze powtarzał: "Synu, nigdy nie stawiaj więcej, niż możesz stracić, ale jak już stawiasz, to rób to z głową."

Wziąłem głęboki oddech. Zostało mi 20 złotych. Postanowiłem, że zagram jeszcze trzy rundy, ale tym razem na maksymalnym ustawieniu, jakie mogłem wybrać. Nie wiem, czy to było głupie, czy po prostu desperacja, ale wcisnąłem przycisk "obrót". Bębny zakręciły się szybciej niż zwykle. Emocje były większe. Zatrzymały się na pierwszym – dzika karta. Drugi – znowu dzika. Trzeci – wylądował na symbolu "złotej korony". To był ten moment. Ekran eksplodował wirtualnymi iskrami. Dźwięk trąbki, który w normalnych okolicznościach by mnie denerwował, w tamtej chwili zabrzmiał jak symfonia. Licznik na górze zaczął rosnąć: 50 złotych, 100, 200, 500. Bonusowa runda. Nie miałem pojęcia, że w tej grze jest coś takiego, ale nagle przed oczami pojawiły mi się trzy wielkie złote koła, z których każde miało różne mnożniki. Wybrałem środkowe – i wylądowało na x3. A potem drugie – x2. Trzecie – x5. Cała suma pomnożyła się przez 30. Z 20 złotych zrobiło się 600.

Siedziałem wpatrzony w ekran, z otwartymi ustami. Próbowałem zrozumieć, co się stało. To nie była magia, to był przypadek. Zwykłe, nudne, matematyczne prawdopodobieństwo, które akurat w tym momencie było po mojej stronie. I wiesz co? Nie myślałem wtedy o tym, że to duża wygrana. Myślałem o tacie. O tym, jakby się uśmiechnął, gdybym mu o tym opowiedział. Byłby dumny, bo nie z wygranej, ale z tego, że zaryzykowałem w momencie, kiedy miałem już wszystkiego dość. Wypłaciłem od razu. Kliknąłem przycisk i zobaczyłem, że pieniądze idą na moje konto. Czasami trzeba coś zrobić, żeby poczuć, że jeszcze żyjesz. Że nie tylko płacisz rachunki, chodzisz do pracy i wracasz do domu. Że masz w sobie ten oddech, który mówi: "Hej, jesteś." I wtedy zdecydowałem, że tego dnia to będzie mój ostatni zakład. Poszedłem do kuchni, nalałem sobie szklankę wody. Popatrzyłem na zdjęcie ojca, które wisi nad kredensem. Ten w ramce, gdzie stoi z wędką w ręku, uśmiechnięty od ucha do ucha. Pomyślałem, że w pewnym sensie to był jego prezent dla mnie.

Następnego dnia obudziłem się z innym nastawieniem. Kasia spojrzała na mnie, kiedy wstałem, i zapytała: "Dobrze spałeś? Wyglądasz na wypoczętego." Było w tym coś dziwnego, bo spałem krócej niż zwykle, a jednak czułem się jak po dobrym urlopie. Usiadłem do śniadania, zjadłem dwa jajka na miękko i postanowiłem, że już nigdy nie będę pozwalał, żeby zmęczenie i złość decydowały o moim nastroju.

Minął tydzień. Wróciłem do strony, ale nie po to, żeby grać. Po prostu przewijałem, patrzyłem na inne gry, czytałem zasady. Znalazłem tam mnóstwo opcji, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Aż w końcu, w jeden z wieczorów, kiedy Kasia oglądała swój ulubiony serial, usiadłem z laptopem na kanapie. Nie planowałem grać, ale powiedziałem do niej żartem: "Zobacz, może jeszcze coś wygram." Śmiała się, że przesadzam. Ale weszłem, przejrzałem gry i trafiłem na coś innego – ruletkę na żywo. Z krupierem, z prawdziwym stołem, z kartami. Coś, co zawsze wydawało mi się tylko dla bogatych z filmów. A tu proszę – zwykły człowiek, taki jak ja, może postawić i zobaczyć, jak obraca się koło. Moje konto wciąż miało te 600 złotych z poprzedniego razu. Pomyślałem, że zagram trochę inaczej. Postawię małe kwoty na kolory. 5 złotych na czerwone, 5 na czarne. Rozłożę ryzyko. I tak, krążyłem. Przez pół godziny moje saldo skakało w górę i w dół, ale wciąż trzymało się w okolicy 600. To nie było o pieniądze. To było o kontrolę. Że mimo iż jestem graczem, to nie daję się ponieść emocjom. Nie wiem, skąd to przyszło, ale w pewnym momencie zrozumiałem, że vavada pl stało się miejscem, gdzie uczę się czegoś o sobie. Że mogę podejmować decyzje, ryzykować, ale zawsze wiedzieć, kiedy przestać. To była lepsza lekcja niż wszystkie szkolenia w mojej starej korporacji.

Zakończyłem grę, zamknąłem laptopa i poszedłem do Kasi na kanapę. Przytuliłem ją i powiedziałem, że w ten weekend zabieram ją do restauracji, tej włoskiej, na którą zawsze patrzymy z tęsknotą, kiedy mijamy ją w centrum. Spojrzała na mnie zdziwiona. "Skąd masz pieniądze?" – zapytała. Uśmiechnąłem się. Powiedziałem, że to prezent od ojca. Nie wspomniałem o vavada pl wtedy. Nie dlatego, że się wstydziłem, tylko dlatego, że ta historia była tylko moja. Ale od tamtej pory, raz na jakiś czas, kiedy wracam z pracy zmęczony i sfrustrowany, otwieram laptopa, wchodzę na vavada pl i kręcę bębnami. Nie po to, żeby zarabiać. Po to, żeby przypomnieć sobie, że w każdej chwili może wydarzyć się coś dobrego. Niezależnie od tego, jak pochmurny jest dzień.

Teraz, kiedy piszę te słowa, patrzę na zdjęcie ojca i myślę, że chyba miał rację. Szczęście nie polega na tym, żeby wygrywać cały czas. Szczęście polega na tym, żeby wierzyć, że kiedyś, zupełnie niespodziewanie, los może do ciebie uśmiechnąć. I że ty też możesz się do niego uśmiechnąć. Tylko tyle. A to wystarczy, żeby iść dalej.