Skocz do zawartości
Forum

Nieśmiałość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mam córkę 4-letnią, która od 2 lat chodzi do przedszkola w Niemczech. Chciałabym zapytać o jej zachowanie, bo trochę mnie to niepokoi.
W przedszkolu jest bardzo spokojna i raczej wycofana. Panie mówią, że jest grzeczna, cicha, wszystko robi, ale nie jest zbyt aktywna w grupie. Ma tam jednego kolegę i jedną koleżankę, z którymi się bawi, ale raczej nie wchodzi w większe relacje z innymi dziećmi. Z niektórymi Paniami rozmawia, a z niektórymi nie. Jak rozmawia to też nie jakoś dużo. 
Poza przedszkolem też zauważam, że jest raczej ostrożna i nieśmiała – np. na placu zabaw często stoi z boku i obserwuje inne dzieci. Nie wejdzie na ślizgawkę jak są tam inne dzieci. Jak ktoś jej coś zabierze to porostu nie walczy o to.
Zastanawiam się, czy to mieści się jeszcze w normie rozwojowej dla 4-latki, czy powinnam jakoś bardziej ją wspierać w kontaktach z rówieśnikami. Nie chcę jej zmuszać, ale też nie chciałabym, żeby była zbyt wycofana.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Jak wspieraliście swoje dzieci w takiej sytuacji?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.