Skocz do zawartości
Forum

W co zainwestować pieniądze?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Urodziłam w grudniu synka i chcemy inwestować pieniądze z 800 plus na jego przyszłość. Myślałam o obligacjach rodzinnych EDO. Mam już rachunek rejestrowy (sama trzymam poduszkę finansową w obligacjach) i zastanawiam się czy powinnam założyć nowy rachunek rejestrowy z myślą o inwestowaniu dla dziecka i podać numer tego rachunku we wniosku o 800+ czy podać zwykły rachunek bankowy, a samodzielnie przelewać co miesiąc pieniądze na rachunek rejestrowy do zakupu obligacji. Jeśli macie jakieś doświadczenie w tym zakresie będę wdzięczna za porady co do innych form inwestowania dla dziecka również

Gdzie masz dotychczasowy rachunek? Chyba masz zagwostkę dlatego, bo masz rachunek rejestrowy w Pekao (żubr). Tam nie mają Rodów i Rosow dedykowanych pod 800 plus.

Tylko w PKO BP możesz wykupić ROD i ROS. Wtedy musisz osobno zrobić rachunek w PKO BP.

Ja inwestuję póki co tylko w RODy. Jest to dla mnie wtedy przejrzyste, że to tylko pieniądze na przyszłość dziecka.

Poduszkę własną też mam częściowo w obligacjach (głównie EDO, ale też TOS trochę), ale też na koncie oszczędnościowym.

Warto jest też zastanowić się nad zainwestowaniem w złoto https://mennicamazovia.pl/pol_m_Zloto-152.html Szczególnie, ze trzyma wartość.