Skocz do zawartości
Forum

Poród z przeziębieniem

Gość marta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem w 9 miesiącu ciąży, za 4 dni mam termin porodu i niestety się przeziębiłam. Drapie mnie w gardle, mam katar i kaszel. Przekazałam położnej, że poród będzie w trakcie przeziębienia. Kaszel się rozwinął i zdążył zmienić charakter z suchego na mokry. Rano jestem zawalona zalegającą flegmą. Męczy mnie odkrztuszanie wydzieliny. Bolące gardło płuczę ciepłym sokiem z cytryny z dodatkiem miodu. Zakatarzony nos smaruję maścią majerankową. Martwi mnie ten okropny kaszel. Byłam dziś na weekendowej pomocy i przepisali mi syrop dla maluchów. Boję się, że mogę zarazić dziecko i że nie będę go mogła mieć przy sobie. Czy któraś była chora w czasie porodu?

Nie byłam chora w czasie porodu, ale jeśli czujesz się tak źle, to koniecznie jutro/pojutrze wybierz się do lekarza, żeby cię zbadał. Trzeba sprawdzić czy przeziębienie nie przejedzie w coś gorszego. Pij jak najwięcej (woda z miodem i cytryną), to pomaga w rozrzedzeniu wydzieliny. Nie jedz na razie nabiału, bo on z kolei zaflegmia jeszcze bardziej.
Do porodu masz 4 dni, ale jeśli nie masz wyznaczonego terminu cc, tylko będzie to poród naturalny, to jeśli to twoja pierwsza ciąża, to bardzo możliwe, że poród opóźni się o kilka dni. Będziesz mieć więcej czasu, by wyzdrowieć i dojść do siebie.
Zdrówka!

Mi też do porodu zostało parę dni i na szczęście przeziębienie w końcu odpuściło. Piłam dużo wody/herbaty z miodem sokiem malinowym i cytryna. Jadłam czosnek, cebulę, witaminę C i dużo dużo odpoczywałam. Na ból gardła kupiłam tabletki prenalen, podobno jest też taki syrop na kaszel. Na katar woda morska. Robiłam też inhalacje z soli fizjologicznej. Nie martw się że zarazisz malucha. Nawet jak kobiety są przeziębione nie powinny rezygnować z karmienia piersią. I jak ktoś wyżej pisał może urodzisz parę dni później i całkiem ci przejdzie