Skocz do zawartości
Forum

Śpi tylko gdy mama obok

Gość Agata

Rekomendowane odpowiedzi

Może macie pomysł jak nauczyć córeczkę spać w ciągu dnia bez konieczności leżenia obok niej??? Mała ma pół roczku i w ciągu dnia ma 3 drzemki. Chciałabym ją uśpić i móc po prostu wyjść z sypialni aby w tym czasie zająć się starszą córką czy chociażby ogarnąć dom... niestety mała zaraz gdy znikam wybudza się, a potem to już jest tylko płacz. W tej chwili wygląda to tak, że leżę obok niej podczas gdy starsza córeczka musi zajmować się sama sobą :( strasznie źle mi z tym... Przerwy pomiędzy drzemkami wynoszą średnio 2h i w ciągu tych 2h podczas których córka nie śpi również nie jest kolorowo bo mała wymaga stałej uwagi, najlepiej czuje się na rękach, gdy spaceruję z nią po mieszkaniu (dodam, że chusta nie zdała egzaminu, nosidło max 10 min) i tutaj znów problem bo starsza córka zdana sama na siebie, a wiadomo, że 4 latka także chce zainteresowania jej osobą. W domu trzeba zrobić obiad chociażby dla 4 latki a technicznie jest to ciężkie do ogarnięcia i często obiad przygotowuję w nocy lub z małą na rękach. Dodam, że starsza córka jako niemowlę również była wymagająca i płaczliwa ale tak jak w jej przypadku mogłam się jej poświęcić w 100 % tak w przypadku młodszej jest trudniej bo na pokładzie starsza 4 latka, która według mnie też potrzebuje uwagi... mąż dużo pracuje dlatego nie mogę liczyć na pomoc z jego str. Przedszkole dla starszej niestety póki co odpada ze względu na to, że wszystkie choroby mieliśmy w domu i tym samym szczepienia młodszej odroczone. Zalecenia pediatry by po prostu starszą przynajmniej do czerwca odsunąć z przedszkola. Już jestem załamana psychicznie i myślę czasem, że może ze mną coś nie tak, że nie umiem tego ogarnąć :( 

Wszystko z Tobą w porządku. Po prostu trafiło Ci się HNB czyli high need baby. Wygląda na to, że nawet dwa. Polecam grupę wsparcia na facebooku. Mi pomaga czytanie o tym, że inni też mają tak niesamowicie wymagające dzieci. 

Moja obecnie 10 miesięcy i też muszę z nią leżeć jak idzie na drzemkę, inaczej wstaje po 15 minutach i jest ryk. Do tego cyc w buzi musi być. Nie pomogę więc jeśli chodzi o sposób ucieczki z pokoju. Też z chęcią bym wstała i ugotowała w tym czasie obiad szczególnie, że mój hajnid ma tylko jedną drzemkę około 3 godzin.