Skocz do zawartości
Forum

Głupieję już. Pomocy?

Gość Zdezorientowanaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zdezorientowanaaa

Cześć dziewczyny! Walczę z moim okresem od trzech pełnych dni, a raczej " walczę z wiatrakami", bo od trzech dni go nie ma. Piersi bolą. Wypryski na twarzy jakieś tam wyszły. Czułam się, jak kłębek negatywnych emocji ostatnio, a okres...jak nie przyszedł, tak dalej mogę go sobie w myślach błagać. To moja pierwsza taka sytuacja! Pierwsza, od kiedy cykle unormowały mi się na tyle, żeby spokojnie wklepać w kalendarzyk 28-29 dni. I jestem przerażona! Próbuję sama badać sobie szyjkę. Raz wydaje mi się, że czuję, że jest otwarta, miękka, dosięgam ją palcem, więc raczej nisko jest. Raz z kolei w ogóle nie wiem, jaka ta moja szyjka jest i boję się wsadzać tam paluchy po raz kolejny. Od trzech dni śluz dziwaczny- raz na papierze przeźroczysty, raz na palcu wodnisty o mętnawym zabarwieniu. Ostatni okres miałam 28 lutego i trwał, aż 6 dni! Był obfity. Były skrzepy. Krew żywa, potem ciemna, na końcu już tylko plamienie, ale z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nie różnił się od swoich poprzedników w niczym. W tym miesiącu pieszczot nie było. Okres miał przyjść normalnie. I nie przyszedł. A dziecka nie planuję jeszcze i nie wiem, co może być spowodowane takim stanem rzeczy? Mogłam zajść w ciążę mimo to i mieć okres, jak w rzeźni? 😕 Bo fakt - pieszczoty w tamtym miesiącu były 13 lutego ( 15 dni przed spodziewanym okresem), ale bez penetracji, bez finiszu we mnie. Po prostu palce, na które też z resztą staraliśmy się uważać, żeby nic na nich niepożądanego nie przenieść. Także.... jestem w kropce. 

Nie będziesz w ciąży od samych pieszczot... I nie badaj sobie sama szyjki, bo możesz ją podrażnić albo uszkodzić. Napisałaś o stresie- to może być powodem. Nawet jeśli kobieta jest zdrowa i zawsze ma regularne cykle to nawet 2 razy w roku okres może być przyjść wcześniej/później, może być obfity ze skrzepami/skąpy jako lekkie plamienia lub dłuższy/krótszy... Rozumiem, że się martwisz i nie odbierz tego jako atak, ale dobrą radę na przyszłość. Na yt, różnych stronach jest mnóstwo informacji o okresie, seksie, zabezpieczeniach, ogólnie kobiecych sprawach. Przykre to jest jak wiele kobiet nie ma o tym pojęcia. Skoro ktoś uprawia seks to mogłoby wydawać się, że wie skąd się biorą dzieci...

Zawsze możesz udać się do ginekologa 🙂 Nawet jak nic się nie dzieje warto raz na pół roku sprawdzić, czy wszystko jest ok 🙂

Gość Zdezorientowanaaa

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Ze stresu człowiekowi wydają się różne cuda wianki - w tym nawet i to, że się dziecko od palcówki mogło począć 😂 Z jednej myśli do drugiej - a co jeśli miał na placach nasienie. Co jeśli nie zauważyłam i sama je miałam? Człowiek próbuje odtwarzać sekundy w pamięci, jak stop klatka, ale ma taką pustkę, że wszystko już wydaje się możliwe. Wiesz, jak jest! Jasne, że nie odbieram Twojej wiadomości jako atak - ja sama obecnie czuję się, jak cofnięta przez te całe "domysły", więc dla, nawet i uspokojenia, odpalę sobie yt do spania. Niech mi wbiją do głowy ( i mojej wrodzonej nerwicy nieszczęsnej), że "szans wariatko nie było". Chłopak też nie pomaga! Zamiast " to na pewno nie to, uważaliśmy" dostaję " jesteś pewna? Chyba jednak była taka możliwość, skoro się denerwujesz". Oszaleć można i przekręcić w jednym. Kalendarzyk pyta,czy nie zapomniałam zaktualizować danych o okresie, a ja biegnę do łazienki i znowu opadają mi ręce na widok suchej podpaski. A internetowych forów sprzed 2014 roku też nie powinnam rozgrzebywać... Tam nie tylko od palców dziewczyny chciały "wapadać", ale i od wilgotnych majtek swojego partnera. Także sama sobie mące i panikuję mocnej i mocniej... Jeśli się nie pojawi ten mój okres, to pójdę do lekarza, trzeba będzie szukać problemu. Dziękuję jeszcze raz!

Cieszę się, że tak podchodzisz do tematu ☺ 

Wbrew pozorom wcale nie tak łatwo zajść w ciążę 😅 Nie piszesz ile masz lat, ale domyślam się, że jesteś młodziutka, a w takim czasie hormony też robią swoje ☺ A chłopakiem i jego gadaniem się nie przejmuj 😉 Często kobiety doszukują się oznak ciąży. Bolą piersi? Na bank ciąża, a nie np źle dobrany/sprany stanik 😉 Ból i wzdęcia podbrzusza? Na pewno ciąża, a nie np problemy z jelitami 😉 Dla spokoju możesz zrobić test, a i o ginekologu pomyśl, na pewno Cię uspokoi 🙂

Powodzenia i wszystkiego dobrego 🙂

Gość Zdezorientowanaaa

Moje drogie! Ponieważ dostałam miłe i ciepłe odpowiedzi, w czasie, kiedy panikowałam i odchodziłam od zmysłów; czuję się dzisiaj w obowiązku poinformować, że miesiączka przyszła, ale niestety wywołana lekami. Poszłam za Waszą radą do ginekologa - po wykonaniu USG dopochwowego okazało się, że mój cykl był po prostu bezowulacyjny. Macica drobna, w dodatku nawet nie przed miesiączką! Także okres wcale nie miał zamiaru się pojawić 😞 Dostałam Duphaston i Ovarin ( witaminy dla gospodarki hormonalnej) i wykonałam cytologię. Teraz czekać na wyniki! Dziękuję za porady ❤️