Skocz do zawartości
Forum

Ciąża mamy

Gość Ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 19 lat moja mama jest w 14tc będzie to jej drugie dziecko. Do tej pory byłam jedynaczką.  Dziwnie trochę że moja mama 49L a drugie w tym  dziecko.  Jakoś nie mogę w to uwierzyć że będzie brat lub siostra i to takie nierealne  a jednak cieszę się. 

W pytaniu chodzi mi o to

Jak ją wspierać przez 9 miesiecy i jak pomóc po rozwiązaniu?  bo nie ukrywam że to dla mnie niecodzienna sytuacja spędzać 24h z ciężarną kobietą.  

Czy zmieni się coś jej życie po porodzie  tzn czy będzie jej ciężko z tym wszystkim (pieluchy, karmienie itd)  czy będę na drugim planie przez malucha ?

Z tego co było ustalone z lekarzem ma rodzić naturalnie i zastanawia mnie fakt czy to bezpieczne w tym wieku .

I ostatnie : Mama ma specyficzną budowę ciała  tzn. (Dosyć duże piersi,  brzuch lekko odstajacy  widoczne rozstepy, duże pośladki, podwójny podbródek) Nie jest jakoś gruba tylko puszysta  w pozytywnym znaczeniu oglądają sie za nią  mężczyźni (chociaż jest mężatką z moim ojcem ) Zmierzam do tego że ze mną w ciąży przytyła około 17 kg co trudno było jej zrzucić.   Jakiś rok czy 2 po porodzie schudła i  boję się że teraz też się roztyje a już zaczyna podjadać, i czy kobieta w tym wieku da radę schudnąć? 

Gratuluję że zostaniesz siostrą 😉 super że tak martwisz się o mamę jesteś wspaniałą córką. 

Niestety mama późno zaszła w druga ciążę dlatego myślę że bardzo będzie potrzebowała Twojego wsparcia . Ciąża dla organizmu jest strasznie męcząca do tego dochodzą hormony , które też nie daja spokoju . Dlatego nie złość się na mamę jak będzie panikować , krzyczeć albo płakać - to nie ona to te paskudne hormony. ( Wiem coś o tym bo sama jestem w 16tc ) . 

Co do porodu naturalnego to wszystko też zależy jak ciąża będzie przebiegała ale jak wszystko będzie dobrze to myślę że poród naturalny będzie dużo lepszy jak cesarka ( cesarka to jednak operacja po której bardzo długo dochodzi się do siebie ). 

Kobiety w każdym wieku mogą schudnąć jeżeli oczywiście tego chcą 😉. A przy dziecku schudnąć można szybko , a jak nie to pamiętaj kochanego ciała nigdy za wiele . Jeżeli tylko Twoja mama zaakceptuje swoje ciało to będzie wszystko dobrze . 

Pozdrawiam serdecznie i dużo zdrówka dla Ciebie , dla mamy i maleństwa .