Skocz do zawartości
Forum

Finanse w ciąży

Gość Itka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Ja z takim, może dziwnym, ale życiowym pytaniem - jak to jest u Was z finansowaniem wizyt lekarskich, badań, witamin no i tego wszystkiego co w ciąży jest potrzebne a bez ciąży by tego nie było ;) płacicie za to same? Płaci mąż/partner ? Czy po połowie? Jak wygląda u Was kwestia wyprawki i od strony finansowej i stricte organizacyjnej ?

Pozdrawiam

Ja prowadzę ciąże prywatnie poza NFZ i pakietem z pracy, za wszystko place ze swojego konta (mamy z  mężem osobne). Ale my jakoś nigdy się nie rozliczamy, traktuję to jako cześć moich wydatków. Jakby mi nie starczało to bym pewnie powiedziała:P 

to chyba ogólnie zależy jakie macie podejście do kwesti finansów w związku, jak macie wspólne konto czy się rozliczacie zawsze na pół to pewnie trzeba to omówić i ustalić:)

5 godzin temu, Gość Itka napisał:

Hej,

Ja z takim, może dziwnym, ale życiowym pytaniem - jak to jest u Was z finansowaniem wizyt lekarskich, badań, witamin no i tego wszystkiego co w ciąży jest potrzebne a bez ciąży by tego nie było 😉 płacicie za to same? Płaci mąż/partner ? Czy po połowie? Jak wygląda u Was kwestia wyprawki i od strony finansowej i stricte organizacyjnej ?

Pozdrawiam

My mamy chyba 4 konta wspólne i płacę z tego na którym jest najwięcej pieniędzy.

Obie ciążę finansowałam że tak powiem sama - lekarz prywatny, badania prywatnie, witaminy itd. Jeśli chodzi o wyprawkę to ubranka, kosmetyki, pieluchy, kocyki itd kupowałam sama, ale już kołyskę, wózek, meble czyli droższe rzeczy pokryliśmy ze wspólnego konta oszczędnościowego. 

Zawsze mogłam liczyć na wsparcie męża w kwestii finansowania tego wszystkiego, ale nie było takiej potrzeby. Starczało mi na to z mojej wypłaty. 

My mamy konto wspólne, więc w ogóle nie ma z tym problemu. Na szczęście też z mojej wypłaty wystarcza by opłacić prowadzenie ciąży prywatnie, kupować dla dziecka czy siebie co mam ochotę i specjalnie tego nie odczuć. Większe wydatki typu wózek, meble do pokoju, itd wybieramy wspólnie.