Skocz do zawartości
Forum

Iść dodaje 2 tygodnie?

Gość Klaudia

Rekomendowane odpowiedzi

Czy usg pokazuje termin porodu od OM czy on zapłodnienia? Jeśli np jestem  w 9 tygodniu ciąży to od początku okresu czy  od zaplodnienia (wiedząc że zaplodnienie jest ok 2 tyg pozniej niż om). Do tygodni  z usg dodaje się jeszcze 2 tygodnie?

Tzn ja miałam ostatnią  miesiaczka 16 maja. Wczoraj byłam na usg i był 9 tydzień i 3 dzień. Doktor powiedział  że jest idealnie +-1dzien. Czyli do tego 9t i 3 dni mam doliczyć jeszcze 2 tygodnie czy już nie?

Gość Aniołkowa

Nic nie doliczasz. Ciążę liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki a nie od rzekomego terminu zapłodnienia. Bo tego nie jesteś w stanie stwierdzić co do dnia. Stosunek nie oznacza zapłodnienia bo plemniki mogą żyć nawet 5 dni i do zapłodnienia może dojść kilka dni po stosunku. Tydzień ciąży który podał lekarz jest tym właśnie tygodniem ciąży i podaje się go w skończonych tygodniach plus dni. 

Gość Aniołkowa

Skąd pomysł o doliczaniu 2 tygodni? Nikt nie dolicza ani lekarz ani usg. Po prostu za początek ciąży bierze się pierwszy dzień ostatniej miesiączki. Proszę poczytać o podstawie ciąży, zapłodnienia i jak liczyć tygodnie. Prościej wytłumaczyć się nie da. 

Klaudia, usg nic nie dolicza. Odgórnie w ginekologii przyjęto, że tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Czasem zdarza się, że termin z @ i z usg nie pokrywają się, zazwyczaj jest to wtedy, gdy miesiączki są nieregularne i nie wiadomo kiedy nastąpiła owulacja.
Reasumując termin do porodu liczony jest od pierwszego dnia OM.

No to iść chyba dolicza już te 2 tygodnie.  Do zapłodnienia dochodzi ok 14 dnia cyklu czyli  dla doktora  jest to już 2 tydzień ciąży. Chodzi mi o to czy jak  na usg wyszło ponad 9 tydzień ciąży z usg to jest to 9 tydzień od miesiaczki ? Czy od zaplodnienia ? 

8 godzin temu, Gość Klaudia napisał:

No to iść chyba dolicza już te 2 tygodnie.  Do zapłodnienia dochodzi ok 14 dnia cyklu czyli  dla doktora  jest to już 2 tydzień ciąży. Chodzi mi o to czy jak  na usg wyszło ponad 9 tydzień ciąży z usg to jest to 9 tydzień od miesiaczki ? Czy od zaplodnienia ? 

Kochana. Weź otwórz książkę, Internet i przewrotuj kartki/strony i zapoznaj się sama z tym tematem. Jesli usg pokazuje 9tc to jest to 9tc A nie 11...usg nic nie dodaje , nic nie odejmuje.

Pozdrawiam.